:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 336
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Германските консерватори разгромени в ключов вот

Християнсоциалният съюз (ХСС) в Германия загуби 46-годишното си абсолютно мнозинство в регионалния парламент на провинция Бавария след изборите в неделя, съобщиха местните медии. ХСС е традиционен съюзник на консервативния Християндемократически съюз (ХДС) на германската канцлерка Ангела Меркел, който пък загуби вота в провинция Бранденбург и от първа стана трета сила.

В Бавария ХСС получи 43% от гласовете и получи 87 места в провинциалния парламент и ще трябва да намери коалиционен партньор, за да състави правителство. При изборите през 2003 г. консерваторите спечелиха 60.7 на сто от гласовете. Германската социалдемократическа партия (ГСДП), която е част от управляващата "голяма коалиция" с ХДС/ХСС, спечели 18.6% от гласовете. На трето място изненадващо влезе новата консервативна формация "Нови избиратели" с 10.2 на сто, а след 14-годишно отсъствие свободните демократи се връщат в парламента на Бавария с 8.5 на сто. Зелените печелят 9% от гласовете.

Слабото представяне на ХСС в Бавария е лош знак за шансовете на канцлерката Ангела Меркел да спечели парламентарните избори през септември догодина. Това доказва и загубата на ХДС в Бранденбург в неделя, където ГСДП влезе като първа политическа сила в местния парламент с 25.8%. Тя обаче е следвана плътно от новата Лява партия, за която гласуваха 24.7 на сто. ХДС получи 19 на сто.
1
1471
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
30 Септември 2008 00:51
Кадрий решают всьо! Само дето проблема na ХДС ще има последствя в бъдеще.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД