:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 328
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Двоен победител на изборите в Австрия

Социалдемократите и крайната десница събраха най-много гласове
Социалдемократическата партия на Австрия (СПА) печели предсрочните парламентарни избори в тази централноевропейска държава, предадоха агенциите. Тя изпревари своя основен опонент, но и бивш коалиционен партньор Австрийската народна партия (АНП). При избирателна активност от 71.4% общо 15 политически партии и формации участваха във вота, което е своеобразен рекорд в новата политическа история на Австрия. Повечето от тях обаче не успяха да преминат 4-процентната бариера, за да влязат в парламента, уточни австрийската национална тв ORF.

СПА печели 30 на сто от гласовете на 6.3-те милиона австрийски избиратели, следвани от консерваторите с 25.8 на сто. На трето място се нареждат ултранационалистите от Австрийската партия за свобода (АПС) с 18.2 на сто, следвани от съмишлениците им, другата крайнодясна партия - Съюз за бъдещето на Австрия (СБА) на Йорг Хайдер с 9.8 на сто. Пета е Зелена алтернатива, която спечели 9.9 на сто от доверието на избирателите.

Според обявените данни СПА получава 59 мандата в 183-местния парламент, АНП - 51, АПС - 35, СБА - 19, и "зелените" - 19 депутатски места. Това сочат официалните резултати, оповестени вчера от австрийския вътрешен министър Мария Фектер. Крайнодесните партии АПС и СБА нанесоха голям удар на политическото управление в Австрия. Резултатите за тях са почти двойно по-големи в сравнение с последните парламентарни избори през 2006 година. Общият сбор на гласовете им ги нарежда на второ място - непосредствено след водещите социалдемократи, което на практика прави крайната десница истински победител във вота. Тя основа предизборните си кампании на антиимигрантска и евроскептична платформа. Двете крайнодесни сили дължат успеха си и на всеобщото разочарование от двете големи управляващи парти - СПА и АНП. През 2006 г. в продължение на месеци те преговаряха за сформиране на "голяма коалиция", но следващите 18 месеца бяха парализирани от вътрешни кавги и спорове. В крайна сметка разногласията помежду им доведе до разпада на коалицията и до предсрочния вот в неделя.

За първи път на проведените предсрочни парламентарни избори минималната възраст за гласуване бе намалена до 16 години. Новите депутатски мандати също се увеличават от четири на пет години, припомня агенция АПА.

Прогноза

Хайнц-Кристиан Щрахе и Йорг Хайдер, лидерите на двете крайнодесни партии, едва ли ще могат да работят заедно, въпреки че събират общо 29 процента от гласовете и политическите им платформи имат много общи постановки. Това прогнозират анализаторите, цитирани от британския в. "Гардиън". Единственият реалистичен вариант пред бъдещото управление е формирането на голяма коалиция между умерените партии или коалиция между социалдемократите, консерваторите и зелените.
6
1645
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
30 Септември 2008 00:43
Реакции- Натиснете тук
30 Септември 2008 06:05
На трето място се нареждат ултранационалистите от Австрийската партия за свобода (АПС) с 18.2 на сто, следвани от съмишлениците им, другата крайнодясна партия - Съюз за бъдещето на Австрия (СБА)

Ето, пак ни обясняват кои са лошите и кои добрите.Това е все едно съдията още на първото слушане на едно дело да каже-"Доведете убиеца!"[/b]
30 Септември 2008 06:44
Даже Австрия са с по-малко депутати от нас!
30 Септември 2008 09:32

Ето как полека-лека Европа върви към управление от тип президентска република. Не заради това, че е по-добро разбира се, а защото само така на победилия (макар и с малко) на избора за управляваща власт (правителство) може да разчита на пълен мандат. Независимо от разпределението в парламента.

30 Септември 2008 10:33
Тя основа предизборните си кампании на антиимигрантска и евроскептична платформа.

Почнаха се мозъчните промивки... Какво антиимигрантско съдържание имат следните точки:

- Не на турското членство в ЕС

- Не на ЕС-конституцията (ОК, това е за евроскептицизма..)

- Не на повишаването на ЕС-членския внос на Австрия

- Затягане на закона за гражданство (не може Сульо и Пульо да стават австрийски граждани без да знаят дори приличен немски..)

- Борба със злоупотребата на получаване статут на политически бежанци

Който иска, да провери сам на http://www.fpoe.at
30 Септември 2008 18:51
Captain Buddy , твоите коментари и постинги са абсолютно точни . Винаги ми харесват и ги чета с удоволствие.
Само искам да кажа, че в Австрия гласуването не е задължително.
Все пак всеки получава - Лично Писмо - ПОКАНА с адреси къде да гласува.
Хубаво е да се гласува, защото всичко се знае.
Преди имаше и още функционира системата на " ХаусМастерите " нещо като домоуправители. Тия хора преди са знаели всичуко ( наприменр кой изхвърля бутилките от цветно стъкло в коша за бяло стъкло, кой гласува, кой шуми и прочие. ) . Сега сме 21 век и тая ситсема на ХаусМастерите отмира.

Дори т. нар. Националисти знаят, че страната БЕЗ Чужденците не може да функционира.
Разликата между Националистите и Зелените ( приятели на турци и африканци ) е тая, че Националистите искат свестни чужденци, готови да работят и да се интегрират, без разбира се да загубят идеентитета си.

А Зелените и Правозащитниците изпада в умиление при всеки незаконно избягал в Австрия емигрант престъпник и са готови да го зашитават.

Искам да спомена , че КОНСЕРВАТОРИТЕ са толкова ВЪРЗАНИ за СЪЮЗА ( Евр. ) , че на австрийците им писна от такова раболепие.
Абе те са готови краката да цкелуват само и само да се харесат на КОМИСАРИТЕ от Брюксел.
Австрийците са много осторожно настроени към СЪЮЗО ( Евр. ), някои направо го мразят.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД