:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 237
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
КОНСУЛТ

Изпитите за гимназиите ще бъдат по нови програми

Тестът по български език е на 19 юни, а по математика - на 25 юни
Снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
---
Подготовката за кандидатстване в елитните гимназии след VII клас отдавна е започнала, въпреки че изпитите са чак през юни 2009 г. Кампанията протича съвсем рутинно, но тази година все пак има промяна и тя е в учебно-изпитните програми. Новостите в конспекта се налагат, тъй като седмокласниците вече учат по нови учебни планове.
Най-забележимата промяна е в конспекта по български език и литература. От тази година седмокласниците вече няма да учат разказа "Ангелинка" на Елин Пелин, който стана особено популярен, след като по него учениците писаха теми през 2002 и 2005 г. От програмата отпада и "Мамино детенце" на Любен Каравелов. От творчеството на Елин Пелин в конспекта е включена друга негова емблематична творба - разказът "По жътва". Нови произведения за седмокласниците ще бъдат и "Неразделни" от Пенчо Славейков и "Заточеници" на Пейо Яворов. Традиционни в учебно-изпитната програма са произведенията на Христо Ботев "На прощаване", "По жицата" от Йордан Йовков, както и творбите на Иван Вазов "Немили-недраги", "Една българка", "Опълченците на Шипка" и "Българският език". От Алеко Константинов в програмата са включени откъсите "Ниагара!..." из "До Чикаго и назад" и "На гости у Иречека" от "Бай Ганьо".
Изпитите са с продължителност 3 астрономически часа и започват в 9.00 часа. По български език и литература изпитът е в две части. Единият компонент включва 50 тестови задачи, които са с един верен от четири възможни отговора или с отворен отговор, който ученикът сам трябва да впише в листа. Всеки верен отговор носи 1 или 2 точки. Учениците разполагат с 1 час и 30 минути за решаване на теста. Максималният възможен брой точки от тази част на изпита е 75. Вторият компонент е задача за създаване на текст - преразказ на непознат художествен текст от името на герой. Времето за работа също е 1 час и 30 минути, а максималният сбор от точки е 25. Сред оценяваните знания и умения са прилагането на граматичната, правописната, пунктуационната и лексикалната норма на съвременния книжовен език. Високо ще бъдат оценявани ученици, които могат да извличат информация от текстове, както и да съчетават езикови средства. Ще се оценява и умението на кандидат-гимназистите да създават преразказ и да оформят текст, като използват нормите на книжовния език.
По математика децата трябва да се справят за час и половина с 50 тестови задачи. Тази година 38 от задачите бяха с един верен от четири възможни отговора, а останалите 12 бяха със свободен отговор. Верните отговори на задачите се оценяват с 1 до 3 точки. Максималният сбор от точки е 100. В конспекта по алгебра са включени действия с едночлени и многочлени, тъждествени изрази, формули за съкратено умножение, разлагане на многочлени на множители, числови равенства и неравенства, линейни уравнения с едно неизвестно и свеждащи се към тях уравнения, линейни параметрични уравнения с едно неизвестно, линейни неравенства и др. За да се представят добре в частта по геометрия, учениците трябва да са се запознали с основните геометрични фигури, съседните и противоположни ъгли, успоредните прави. В конспекта са включени и задачи върху свойствата на триъгълника, признаците за еднаквост на триъгълници, симетрала на отсечка и ъглополовяща на ъгъл, както и свойства на равнобедрен, равностранен и правоъгълен триъгълник, а също и зависимости между страни и ъгли в триъгълника. Сред изучаваните фигури са успоредник и видове успоредници - правоъгълник, ромб, квадрат, трапец и равнобедрен трапец.

ТАБЛИЦА
График на кампанията за прием след VII за учебната 2009/2010 г.

Подаване на заявления за полагане на приемни изпити26 май - 2 юни
Обявяване на списъци с разпределението на учениците по училища и зали, писмено уведомяване на учениците за допускането им за полагане на приемни изпитидо 12 юни
Изпит по български език и литература19 юни
Изпит за проверка на способностите по музика22 юни
Изпит за проверка на способностите по изобразително изкуство23 юни
Изпит по математика25 юни
Изпит за проверка на способностите по хореография26 юни
Изпит за проверка на способностите по спорт16 - 29 юни
Обявяване на оценките от приемните изпитидо 2 юли
Получаване на служебна бележка с оценките от изпитите3 - 7 юли
Подаване на документи за участие в първия етап на класирането3 - 8 юли
Обявяване на списъците с приетите на първия етапдо 10 юли
Записване на приетите и подаване на заявление за второто класиране13-15 юли
Обявяване на списъците с приетите на второто класиране ученицидо 17 юли
Записване на приетите на второ класиране20-21 юли
Обявяване на записалите се ученици и броя на незаетите места след второ класиранедо 23 юли
Подаване на документи за участие в третото класиране24 - 27 юли
Обявяване на списъците с приетите на трето класиране ученици28 юли
Записване на приетите ученици29 - 30 юли
Обявяване на записалите се ученици и обявяване броя на незаетите места след третото класиране31 юли
Попълване на незаетите места след третото класиране и записванедо 10 август
4247
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД