:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 334
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ЕК съди България заради проблем с нотариусите

Европейската комисия завежда дело срещу 17 държави от ЕС, сред които и България, заради изискване в националното ни законодателство нотариусите да са граждани на съответната държава. Това съобщи Анани Ананиев, шеф на дирекция "Процесуално представителство пред съдебните институции в ЕС". На съд са Франция, Германия, Люксембург, Испания. Нашата процедура е все още на административна фаза. Страната ни е изпратила становище пред Съда на Европейските общности в Люксембург, в което се казва, че тъй като нотариусите изпълняват публични функции и представляват държавата, трябва да са български граждани. ЕК обаче смята, че това е в разрез с правилата й и настоява всеки гражданин на ЕС да може да изпълнява длъжността.

Делата на Франция и Германия са в по-напреднала фаза и България се е присъединила към тях, обясни Ананиев. Ако съдът реши, че това е нарушение за Германия или Франция, всички други съдени държави са длъжни да се съобразят с решението, дори ако не са завършени процедурите. В противен случай ЕК може да заведе второ дело и тогава санкциите са сериозни, допълни Ананиев.

Делото за боклука на София също е на ниво административна фаза. Има няколко възражения по "Натура" и за тях вече има мотивирано становище. България оспорва две решения на ЕК за квотите за парникови газове. Приключила е писмената фаза, по която обжалваме плана на ЕК за разпределение за 2007 г. и все още тече писмената фаза по другото дело за плана 2008-2013 г., съобщи Ананиев. Литва е минала на наша страна в това дело, а Великобритания - на страната на ЕК.
5
2013
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
03 Декември 2008 06:07
ЕК не съди България, а 4 стари държави в ЕС. България се присъедини доброволно като ответник към делото (както впрочем и останалите десетина държави), за да бъде в силна група. Стига с този мазохизъм. Това поне е една умна проява.
03 Декември 2008 06:34
Не България, а българските нотариуси се присъединиха като ответник към това дело, в пълен разрез с интересите на българските граждани, които спят по въпроса. Натиснете тук - тук се вижда, че в САЩ нотариусите нямат почти нищо общо с нашите като идея, ниско платени са, но затова пък са много по-ефективни. При наличието на компютри и разработени програми за сигурност с най-висока степен в днешно време, тази професия е дори излишна. Това не пречи в момента в България тази професия да е едва ли не най-платената и всеки нотариус с няколко години стаж да е милионер.
03 Декември 2008 12:16
Наистина системата с нотариусите в България и Европа има нужда от сериозна реформа. Системата в Щатите е много по-добра за това.
03 Декември 2008 16:52
При наличието на компютри и разработени програми за сигурност с най-висока степен в днешно време, тази професия е дори излишна
Ако компютрите можеха сами да пишат, а и да имаше къде да записват, тази професия, "защитаваща исконните конституционни права на гражданина", ще е излишна. Когато компютрите почнат да хранят хората, надявам се, последните да са излишни...
03 Декември 2008 21:58
Apolitichen, в момента компютрите хранят хората, бивайки звено в най-производителни системи, докато нотариусите просто ги ограбват под някакви претекси. Поне да беше се напънал да измислиш някаква по-разумна причина, дето да позаблуди някой
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД