:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 508
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Фойерверк

Два езика по време на чума

Студенцията попива знания.
Идеята на министър Николай Василев - диплома за висше образование да се взема само при овладяни два чужди езика, се стовари в навечерието на студентския празник, когато повечето студенти забравят и майчиния си език.

Вместо приветствие към студенцията предлагаме реакции на началството й.



Проф. Иван Илчев, ректор на СУ:

Разбира се, че е възможно. Точно толкова възможно, колкото догодина да получим трима нобелови лауреати. Няма преподаватели да преподават един език, просто няма пари за това нещо... Пожеланията са страшно хубави, идеи може да даваме всички, но кой ще даде бензина, ако си спомним Илф и Петров?

...Много е хубаво да се хвърлят такива идеи, и аз мога да хвърлям. Ако говорим за реалностите, те са съвсем различни - ние разчитаме на пенсионирани преподаватели. Всички, които са по-качествени преподаватели ги подмамват фирмите и са прави, защото като плащат, искат да получават квалифициран труд. Ние сме принудени да използваме усилията на хора, които са много умни, но просто нямат необходимата професионална квалификация. Може да се предложи и друга идея - да затворим всички университети, които догодина не дадат поне един нобелов лауреат.



Доц. д-р Антони Стоилов, декан на Филологическия факултет в Югозападния университет:

Идеята е добра, но тя е неприложима за България. Защото причината е една - никъде не се изучава нормално чужд език, освен в езиковите гимназии... Ние във Филологическия факултет имаме една специалност "Приложна лингвистика" и в нейните рамки, изучаваме два равностойни чужди езика, но това е само в една специалност, в един факултет, в един университет. А какво остава за математици, за историци, за инженери? Логично е за този свят, който идва, да се владее още един език, само че проблемът е такъв, че езикът не може да се научи в университета.



Проф. Ваньо Митев, ректор на Медицинския университет - София:

Това като идея мога веднага да кажа, е прекрасно, много добро! Но... това нещо трябва да се наложи императивно. Два езика да се учат по време на следването и студентите да знаят два езика, единият от които да е английският, задължително... По простата причина, че този език, дали ни харесва, или не, се налага. Аз лично съм франкофон, но просто мога да кажа, че английският език си властва. Мога да го кажа независимо дали английският ми харесва, или не. Лично на мен френският ми харесва и искам да е господстващ, но не е. Това е положението, действителността.

...51 университета на 7-милионна България - това не е лукс, просто не мога да ви кажа какво е, това е пир по време на чума! И в момента има един куриоз, това го каза проф. Борислав Борисов, председател на Съвета на ректорите, на което беше и президентът. Той съобщи този факт, че местата във висшите заведения са повече от тези, които завършват средно образование. Това е абсурд, това е пълен абсурд.

Агенция Фокус: А по какъв начин ще се осигури охраната на стаите в студентските общежития по време на предстоящия студентски празник?

Ваньо Митев: Това, което ще направя ЛИЧНО аз: имам главен секретар, който се занимава с тези неща, а той ще се обади на човека, който се занимава със студентските общежития, за да могат да се вземат мерки в тази насока.



Бел. на "После": Силно се надяваме просветните реформи да принудят по някакъв начин образоващите се да овладеят преди всичко БЪЛГАРСКИЯ език.
5
1459
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
08 Декември 2008 08:49
Ъ, защо пък само два?
08 Декември 2008 11:23
Ей тез двамата младежи виж до къде са се докарали от много учене - главите им са натежали от много знание преди сесията
08 Декември 2008 11:40
Мики Маус/Ники Василев / е слънчасал посред зима.Момчета от форума, помогнето на момчето, току виж се гътнал и ни остави без светлия си ум!!!
08 Декември 2008 15:09
Не ми е ясно колко езика владее този който е направил предложението или смята да си върне дипломата щото не покрива този критерий. Повечето от тях, освен един приблизителен Руски сигурно могат да познаят когато някой говори на английски. Ето ти два езика
08 Декември 2008 18:39
Не трябва да се дават дипломи и на фърфълъци като Ники Маус. Като порасне, тогаз да се дипломира!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД