:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 329
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Швейцарци и американци сложени накуп с преселниците от Изток

Австрийски закон за чужденците изисква усвояването на немския

100 учебни часа и тест пресяват кандидат-имигрантите
Австрийският парламент прие закон за чужденците, подготвен от влизащата в правителството крайнодясна Партия на свободата на Йорг Хайдер, който изисква след 1 януари 2003 г. всички, желаещи да имигрират в Австрия, да научат немски, съобщиха световните агенции.

Предвиждат се по 100 учебни часа с проверка на присъствието. Цената им се плаща отчасти от обучаващия се. След това кандидат-имигрантът преминава тест, на който да покаже също добро познаване на австрийската култура. При провал се предвиждат още часове, които той плаща изцяло от джоба си. Ако и втория път се провали, се маха от Австрия.

Новият закон не важи за гражданите от ЕС, а за чужденци, които пребивават в Австрия по-малко от 5 г., както и за швейцарци и американци, които са поставени в един кюп с евтината работна ръка от Изток.

"Това е голяма победа за партията на Йорг Хайдер" - така обобщи вчера европейската реакция на австрийския закон френският в. "Либерасион". В самата Австрия законът възмути социалдемократическата опозиция и асоциациите за подпомагане на имигрантите. Според езиковеди 100 учебни часа не стигат да се овладеят дори само основите на немския.

Налице е и парадоксът, че както и други европейски страни, Австрия страда от голям недостиг на квалифицирана работна ръка в информатиката, технологията и търговията. За идната година тези сектори ще се нуждаят от 17 600 хиляди души. С новия закон едва ли ще могат да бъдат привлечени необходимите чужди програмисти, сочи "Либерасион".

64% от австрийците обаче одобряват задължението да се говори немски като условие за правото да живееш в страната.
3
580
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
11 Юли 2002 10:19
Действащия от 2 години български закон за гражданство е далеч по- ограничителен от колкото австрийския. Един чужденец едва след 10 години може да кандидатства за гражданство. Изискването за език е непреодоломо сигурно за 50 процента от чистите българи, при това няма часове, които се плащат от държавата. Отгоре на всичкото чужденецът трябва да се откаже от собственото си гражданство. Дори да бяхме Швейцария сигурно нямаше да има много кандидати!!! Законът бе приет от мнозинството на СДС с много тесни политически цели за момента. Крайно време е да се промени, защото рано или късно Европа ще ни обяви за фашистите на Балканите!
11 Юли 2002 11:49
Tai kato mi e losh avstriiskia ne razbrah obiavata. Ne e li v minalo vreme?
11 Юли 2002 19:45
Das ist eine Schweinerei.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД