:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 456
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Турският кабинет загуби мнозинство в парламента

Снимка: Ройтерс
Коалиционното правителство на турския премиер Бюлент Еджевит загуби парламентарното си мнозинство след вчерашната оставка на още 6-има депутати от Демократичната лява партия, оглавявана от самия Еджевит, съобщи Ройтерс. Трите партии от правителствената коалиция - ДЛП, Партията на националистическото движение и Отечествената партия, имат сега общо 275 места в 550-членния парламент, докато парламентарното мнозинство е от 276 депутати.

Парламентарната група на ДЛП намаля от 128 до 69 души в резултат на оставките на 59 депутати, включително 7 министри, сред които вицепремиера Хюсаметтин Йозкан и външния министър Исмаил Джем. ДЛП стана четвърта парламентарна сила след Партията на националистическото движение на Девлет Бахчели (127 депутати), опозиционната Партия на верния път на Тансу Чилер (85 депутати) и Отечествената партия на Месут Йълмаз (79 депутати).

В изявления за турския печат Еджевит отстъпи от заявеното си по-рано намерение да подаде оставка, без да чака вот на недоверие, ако правителствената коалиция загуби парламентарно мнозинство. "Бях обявил, че ще се оттегля, ако правителството загуби мнозинство в парламента, но Бахчели не е на същото мнение. Ние ще разгледаме положението, съществуват различни мнения", каза Еджевит пред вестниците "Миллиет" и "Сабах".

Деветима други депутати опозиционери от ДЛП обявиха вчера след среща с Еджевит, че няма да подават оставка от партията. Те казаха, че Еджевит е отговорил отрицателно на искането им да свика извънреден конгрес за избор на ново партийно ръководство, но е обещал да разгледа този въпрос с членове на ДЛП в следващите дни.
332
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД