:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 477
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Доброволци се търсят сред шофьори, пощальони, инкасатори и др.

Буш вербува 11 млн. американци за шпиони

Бройката е съизмерима с агентите на Щази
План на администрацията на американския президент Джордж Буш предвижда милиони граждани на САЩ да бъдат вербувани като вътрешни шпиони, съобщи британският в. "Таймс". Тази стъпка разтревожи организациите за граждански свободи в страната.

Системата за информация и предотвратяване на тероризма (TIPS) ще използва минимум 4% от американците, т.е. над 11 млн. цивилни лица, които да докладват за "подозрителна активност". Това е поредната контратерористична мярка след 11 септември.

Проектът се появи, след като през ноември Конгресът одобри т. нар. Патриотичен закон, който дава на разузнавателните служби широки правомощия, включително да задържат за неограничено време чужди граждани за дребни визови нарушения, както и тайно да претърсват и подслушват частни домове.

Пилотна програма, рекламирана завчера в уебсайт на министерството на правосъдието, ще стартира идния месец в десетте най-големи градове, с участието на 1 милион души в първия етап.

В процентно изражение САЩ ще разполагат с толкова цивилни информатори, с колкото е разполагала източногерманската полиция Щази в разгара на студената война.

Според уебсайта Citizen Corps доброволци се търсят сред работниците, които "са в изгодна позиция да разпознаят необичайните събития и да докладват за подозрителна дейност". Тук спадат шофьорите на камиони, пощенските служители, влаковите кондуктори, корабните капитани, инкасаторите и техниците от електроснабдяването и газоснабдяването. Те ще получат обучение и "материални средства", за да докладват за подозрителни лица в най-близкия офис на ФБР.

Коментар

Сега е моментът американецът да си уреди сметките с всеки, на когото има зъб - съсед, колега, далечен или близък роднина... Проблем на федералните власти е да отсяват истината от лъжата, но има опасност да си изпатят бая невинни хорица. Особено като се има предвид с каква армия от вътрешни информатори ще се сдобият САЩ, след като към съществуващата мрежа се влеят нови 11 милиона. Ако към тях се добавят и външните шпиони, които често-често летят през океана, за да си получат заработеното под формата на "хонорари от лекции", сигурно ще се получат поне две Българии.
28
470
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
28
 Видими 
17 Юли 2002 03:36
Хайде сега, американски гъзолизци и миячи на чинии, обяснете ни с думи прости защо всичко у Америчко е велико и достойно за подражание.
17 Юли 2002 05:20
Всичко у Америчко е Велико.God bless America.
17 Юли 2002 07:11
Tolkova tap komentar moje da napishe samo chovek koito ne poznava jivota i horata v America. Tova che nie v BG rasajdavame po edin nachin ne oznachava che i v drugite strani misliat kato nas.
"Komentarat" ne me uchudva kato imam v predvid kakvi neveroiatni gluposti se pishat v BG presata za USA. Kakto naprimer v TOZI vestnik, predi niakolko dena izleze neveroiatnata idiotshtina za koncert na Red Hot Chilli Pepper v New York
KRETENI
17 Юли 2002 08:14
Ами то нищо ново под слънцето - те и без това са си най-полицейската д-ва.

.. Та най демократичната д-ва в света ще позволи:
"Патриотичен закон, който дава на разузнавателните служби широки правомощия , включително да задържат за неограничено време чужди граждани за дребни визови нарушения, както и тайно да претърсват и подслушват частни домове."
Каква демокрация, какви пет лева - без следствие, без съд, и т.н...
хе хе хе

17 Юли 2002 09:21
Демокрация, демокрация ама бомбите с пари. И като го няма големия враг извън страната(заради който да пръскат милиарди$) си направиха такъв вътре в USA. Този ПАТРИОТИЧЕН закон през носа ще им излезе. Всички сме чели и гледали какво е било по времето на Дж.Е.Хувар и лова на вещици от МакКарти.Само че сега лошите вече не са червени, а мургави. Кога ли ше се появи филма Рамбо 4 - Бии Талибана
17 Юли 2002 09:40
В България такива шпиони-информатори си ги наричаме ДОНОСНИЦИ.
Ано 2, какво им е най-великото на американците, нали съм тук вече 1 година. Какво велико видях - полицейска държава, с изпити от църквите мозъци американци, треперещи да не загубят работата си и склонни на подлости и двуличие за запазването и. Ти ако си станал като тях нормално е да си мислиш, че са велики. За да си щастлив е по-добре да си простак и невежа - много предразполага. Те са си такива. Щастливи....... А ти?

P.S. Изпускането на газове през устата и задните части е като да хлъцнеш за ВЕЛИКИТЕ американци. Ано 1, ти знаеш по-добре, че това помага на храносмилането, а култура и възпитание са просто незначителни работи измислени от някакви си сноби.
17 Юли 2002 11:00
Nishto novo pod slunceto - Big brother is watching you. V stranata na neogranichenite vuzmojnosti i nai-velikata demokracia na sveta sa zabraneni neshta, koito se shcitat za napulno normalni v ostanalia svyat. Tam, naprimer, e nezakonno da sedish na plaja vecher, ne dai boje da si napravish kupon! Da ne govorim, che ako si pod 21 i imash alkohol v kolata, koito e neotvoren, ne e tvoi i si e v zaduljitelnata kafyava hartiena torba, te arestuvat i sudyat. Abe, prostotii! Izglejda Bush e spal v chasovete po istoria, kogato sa uchili za "The Red Scare" prez 1950-te. Ma toi sie dosta tupichuk i bez tova.
17 Юли 2002 11:40
бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла
Цялата тази ужасна информация, показваща ни колко са лоши американците е изнесена от самите американци. Това ли е начинът по който се предполага да действа Гооолемия брат, полицейска държава №1 etc.
17 Юли 2002 13:18
Ако нашите управляващи приемат тази водеща инициатива, да не забравят пенсионерите.
Те ходят навсякъде, всичко знаят и имат ниски пенсии.
17 Юли 2002 14:54
Я те отивали от където ние се връщаме... Къде е тази демокрация или вече това е template-а за нея?
17 Юли 2002 15:21
Преди време КГБ пусна такава обява по вестниците и си спомням, че в "Труд" беше описан опита на Момчил Инджов да кандидатства за работа там по телефона.
Манци, TIPS зове!
17 Юли 2002 17:45


taka se stava bogoizbran!
17 Юли 2002 19:10
abe na tia vsickite deto mraziat amerika ste im kaza ce ste staslivi zastoto neznaete kolko ste nestastni. ili prosto zavizdate na ameriokancite zastoto ziveiat edin hubav i normalen zivot. samo se zamislete ako e tolkova loso v amerika zasto ne se preseliat amerikancite v evropa naprimer. Ili v velikia kitai. ili mozebi v samaia moguchaia matushka russ.
a na tezi deto sa v amerika citiram:" ot edna godina", pak i ot povece. kakvo pravite tuk kato ne vi haresva tolkova. tezi vasite tapi americanci vi hraniat i vi davat rabota za da ziveete kato normalni hora za da mozete da si pozvolite tolkova mnogo nesta za koito v balgaria samo ste si mectaeeli. kato ne vi haresva v tazi " policeiska darzava", citat, otidete si v balgaria, tam e svobodia , kupon ot zori do mrak. na plaza s butilka i taka na tatak. no vie predpocitate da ste v USA i da backate i kato miaci samo i samo da ste tuk. zasramete se malko i prevazmognete tazi zavis. otvorete si ocite i ste vidite ce amerika e prekrasna.
17 Юли 2002 19:16
Ано 6, ти си единомишленик. Е аз от 2.5 години съм тук и след 11 септемврии се поразрових из Интернет да потърся какви може да са причините и намерих страшни неща за САЩ. САЩ не са демокрация, а плутокрация. Това е страна, управлявана от финансова олигархия, безскрупулна в целите си и начините за постигането им. Пиши един телефон да се чуем.
17 Юли 2002 20:13
Abe da si ebat maikata sami-taka e nai dobre! Da si priemat o6te mnoogo takiva zakoni
4e da se iztrepqt kato ku4eta sami nai nakraq mamizata im! Samo ako podozirat kolko mnogo hora po sveta gi mrazqt sigurno 6e pradnat v kofata.Pojelavam im ma4itelna voina vav irak i pove4e jertvi toq pat, i bolesti malko da si otnesat doma.
17 Юли 2002 20:54
Aно13, напълно съм съгласен с теб. Тези, дето, цитирам: "мразят американците по цял свят", краи на цитата, просто им завиждат. Няма раи на земята, но наи-добри са условията за живот на нормалните хора в Щатите. Тя демокрацията е за умни хора, дето могат да я оценят. Когато се злоупотребява с нея се налага тя да бъде защитена. Това е толкова просто и ясно. Но, наи-опасни са тези, дето живеят там и говорят /не даи Боже, мислят/ срещу тези, дето са ги прибрали, дават им работа и достоен живот. Те са като арабите, дето събориха небостъргачите. Аз бих ги посъветвал да се приберат в къщи /където и да е това/. То, на свинята и бисери да и дадеш, те пак ще си останат негодни за ядене камъни.
17 Юли 2002 21:54
Я, конечно, приеду !
Не пройдет и полгода...
17 Юли 2002 23:01
Мамата ще им се разплаче някога .С 11 милиона досиета ..
17 Юли 2002 23:54
Ано 16, разбирам срама ти да се криеш зад анонимността. Знаеш ли тази "демокрация" и за "нормалните" и "умни" хора, колко кръв коства на света? Задавал ли си си въпроса? А задавал ли си си въпроса какъв е процента на "нормалните" хора в САЩ дето се радват на "демокрацията". Знаеш ли, че над 60% от американците са принудени да работят на две работи, за да оцелеят? Явно не знаеш, а и не те интересува. По същия начин както моите "нормални" колеги не ги интересува нищо друго освен акциите им, а само зяпат Буш от телевизора и лиги им текат от умиление.
Ти зададе ли си едни път въпроса защо това им се случи? Значи според теб това е направено от хора, които завиждат на "демокрацията" и "свободата" в САЩ. Ама това не си гоказал ти, каза го Буш след като излезе от бункерите. Не че не обичам дървените философи като теб, но би било хубаво да се подплатиш с малко повече знания преди да се изказваш.
18 Юли 2002 00:35
Драги "psq", на света не си по-известен с инициалите си /ако са инициали/. Разбрах, че от 2.5 год. си в Щатите и много ти тежи. Ами, ние си имаме приказка ту, че те Щатите не са за всеки. Ти не знеаше ли, като тръгваше за насам, че тук здраво се работи? Ами, върни се в Бг. бе, човек, не се мъчи. Аз и в Бг. работех на 2 места и ми тежеше, че едва свързвах двата края. И тук работя 2 работи, но не ми тежи. Що се отнася до политиката на Щатите по света... Ако е истина това, което пише Ано1 в мнението си за бомбандировките в Ирак, не одобрявам естествено. Но, се съмнявам /имам право на това, нали?/. Но не одобрявам и сриването на 2-та небостъргача / същата простутия е. Ама, ти маи си съгласен, че това по-бива от онова, а? Не одобрявам насилието в никакви форми. Аз само не разбирам вечно недоволните от всичко. Мисля, че ти си един нещастник, които никога няма да си намери мястото.
18 Юли 2002 12:33
Анонимния работяга на две места, научи ми името бе! И простотията ти простутия! Та къде работиш на две места, щом по това време можеш да си пишеш по форумите? И нашата чистачка работи на две места, щото чисти още един вход.
18 Юли 2002 17:24
az lichno ne mrazia amerikancite za tova che jiveiat hubavo , chom si rabotiat kato horata taka i ne mrazia amerikancite kato hora, a nenavijdam cialata im politicheska sistema i administraciata, koiato ima za cel da vpregne celia sviat da raboti za tiah ...
demokracia na taia zemia niama osobeno v amerika kadeto vsichko e pod kontrol po edin ili drug nachi.republikanci i demokrati sa dvete strani na edin i sach medal i tiahnite izbori sa samo formalni i edin vid tapo 6ou za naivnite amerikanci , naivni zachoto viarvat vinagi na svoite oligarsi kogato im kajat che triabva da se bombandira niakade po sveta kadeto amerikancite imat interesi .....e kajete kak da ne zriviava6 nebostargachite kogato te ti izvivat postoiano racete i ako se opane6 stava vrag na 6ibanata izmislica demokraciata i ti nalagat ia embargo ili ti izravniavat stranata s zemiata.taia strana se opravliava ot edria kapital koito ako triabva da ocelee che pregazi vseki i vsichko.neka si jiveiat v taia hubava strana ama men i moiata strana ne iskam da zaka4at, notova e nevazmojno zachoto samata sistema na USA ia prinujdava za ekspanzia i estestveno che srecha vsiakakav vid saprotiva , v razlichni stani . az lichno ne kupovam nicho koeto e proizvedeno v amerika ili ot amerikanski firmi zad granica.a bu6mena da si gleda kravite.......
18 Юли 2002 18:01
Вярно, че с инициалите си не съм по-известен на света, но ти (ано 20) винаги можеш да разбереш, че дадено мнение е мое. Ако все още следиш тази рубрика, да ти кажа, че аз не се мъча тук - софтуеърен инженер съм и получавам достатъчно, за да издържам четиричленното си семейство без жена ми да работи. Но не мога да се съглася с терористичната външна политика на САЩ.
Ако си още на линия, отговори за да ти пратя някои линкове - да видиш друг поглед върху историята (включая на американци)
18 Юли 2002 18:37
PSG(DA NE SI FEN NA PARIJANI)NAPALNO TE PODKREPIAM .abe koito idi v taia amerika i zatapiava i tva se dalji na ,, giobelsovata propaganda,, che vsichki iskat da vidiat smetkata na amerikanskia nachin na jivot, koito e nai nezdravoslovnia na taia planeta i niakoi che go napravi ako prodaljavat da se opitvat da go nalagat navsiaka de.
18 Юли 2002 19:19
Много е просто.
Нашите икономически емигранти Големият брат ги гледа . За това където седнат и където станат не минава без God Bless America!. Пазят си хлебеца хората. Щото интернета се следи, идва значи после някой от имигрейшън офиса и те катапултират обратно.
А иначе-американците са точно като руснаците. Инфантилно, манипулируемо стадце.Само че позиционирано в луксозен обор.Овчарите им са да трепане!
18 Юли 2002 19:59
antiglobalista, не съм фен на парижани - това са ми инициалите. Аз съм също антиглобалист, защото съм се убедил, че глобализма не означава свободна търговия с цел просперитет на всички нации, а налагане на волята на едрия капитал за нови пазари и използване на ресурси и евтина работна ръка.

пърдю съгласен съм с първия параграф. С втория също съм съгласен с няколко уговорки. Американците силно са надминали руснаците по отношение на пропагандата. Освен това руснаците имат култура имат история, а какво представлява историята на САЩ - кръвопролитно напредване на едрия капитал, а за култура да не говорим - толкова плоски и безлични хора досега не съм виждал. Освен това по социалистическо време както в Русия така и у нас, много голяма част от хората търсеха истината за събитията, докато тук президента се смята за господ, за истина от първа инстанция и никой не се тормози да мисли и търси, стига собствения му живот да не се разстройва много.
18 Юли 2002 20:50
Ех Пари Сен-Жермен ,
аз и на малко съм доволен...
18 Юли 2002 21:53
Ей, това никога не би ми хрумнало (явно защото не си падам по футбола)

Ееее пърдю, то трябва да си има другарско потупване по рамото
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД