:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 380
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Дневникът на царски министър излезе на светло

Изповедта на Васил Митаков документира политическия наивизъм
"Дневник на правосъдния министър в правителствата на Георги Кьосеиванов и Богдан Филов" на Васил Митаков е съпоставим с дневника на Богдан Филов (изд. "Труд"). В над 150 тетрадки е събрана стенограмата от записки през 1937-1944 г.

Писаната история не е никак щедра към Митаков (1880-1945). Би следвало поне просветените евреи да имат памет за името му - нему дължат Закона за защита на нацията. Той е министър от 1939 до 1942 г., Народният съд го ликвидира. Архивът му е съхраняван от семейството.

В сравнение с неговия, популярният дневник на Филов е по-регистраторски. Митаков, освен че отбелязва събитията, разсъждава нашироко, спори задочно с опонентите си, анализира. Той има и по-четивен почерк - ерудиран човек, с литературно въображение и белетристичен усет за детайла. Читателят мераклия може да съзре из страниците гъмжило от социална и народопсихология, въобще този огромен дневник дава доста от онова, което пропуска академичната история.

Потискащо е усещането за "вечната" българска политика. Митаков отбелязва такъв момент. Един министър споделя, че обикалял страната и установил, че 95 % от населението не е с правителството. Друг министър коригира: "Според мен са 80 %". И толкова. Значи, не просто българинът не зачита държавата си, а властта по традиция е склонна да властва заради самата власт. Повторяемостта е удивителна и смазваща. Министърът не проумява как този народ може да се оплаква от царевичния си хляб, когато пред него стои решаването на националните идеали. И приключва простичко разсъжденията си за деня: "Сърната и фазаните тази вечер бяха приготвени отлично". И каква суета около "образа на България" пред когото трябва, и какво искрено опасение, че смяната на кабинета може да означава само едно: заплаха за демокрацията!

В ей такива изповеди лъсва политическият наивизъм. Слепотата е тотална. Седмици наред хората, които днес се водят "политическа класа", мислят политическите убийства от пролетта на 1943-та - на бойните групи, дето Въло Радев ги показа в "Черните ангели" - за инспирирани от правителството. Като превенция срещу евентуален преврат!... Най-логичната дата, затворена между кориците на книгата, е Девети септември. Който може - да чете!
797
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД