:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 260
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
На прицел

МВР и депутатите в схватка кой да носи оръжие

Сега ще стане ясно основателни ли са подозренията за силни оръжейни лобита в правителството и в парламента
Снимка: Емил Иванов
20 000 човека в София притежават законно 40 000 единици оръжие. Около 1000 от тях са в ръцете на регистрирани в полицията, заподозрени, следствени или дори подсъдими.

19 000 пловдивчани имат разрешителни за оръжие, а в местната служба "Контрол на общоопасните средства" (КОС) са регистрирани 24 000 цеви. Пак в Пловдив собственик на обменно бюро е успял да регистрира дори картечница с аргумент "самоотбрана". Хиляди българи притежават законно по 2-3, та чак до 15 пистолета и пушки. В горните цифри изобщо не се включват служителите на МВР и на Министерството на отбраната.

Според различни данни законното оръжие у населението - ловно, спортно, наградно, служебно, за самоотбрана или колекционерско, но все със способността да убива, е между 300 и 350 хиляди. Т. е. наред с "легалната" си армия България разполага с още една, паралелна и много добре въоръжена войска. Като оставим обаче настрана иронията, моментната ситуация с раздаването на разрешителни за придобиване и носене на оръжие, контрола над взривните вещества, огнестрелните пушкала и боеприпасите е направо драматична и поставя много въпроси.

В същото време в законодателството има пробойни, които позволяват на всеки бандит, у когото бъде открит дори автомат, да твърди, че го е открил "на улицата" преди 5 минути. Всички опити да се сложи ред в режима за придобиването, съхранението, носенето и употребата на оръжие през последните години не успяха. Всяко ръководство на МВР, което по закон е натоварено с контрола върху законното и с борбата срещу незаконното оръжие, все започва с обещания за ограничаване на взривните вещества и пушкалата. И макар че в края на 1998 г. беше приет изцяло нов Закон за контрол над взривните вещества, оръжията и боеприпасите (ЗКВВОБ) и съответният правилник за неговото приложение, не минава и ден без стрелба или взрив.

Затова е съвсем естествено всяко действие за ограничаването на оръжието у населението и засилен контрол върху търговията, придобиването, носенето и употребата му едновременно да бъде подкрепено и в същото време поставено под съмнение.

Сегашното ръководство на МВР не направи изключение и още в началото на управлението си обеща крути мерки за контрол над оръжието. Преди две седмици вътрешният министър Георги Петканов внесе своите предложения за изменение в ЗКВВОП. На заседанието обаче те бяха отложени с аргумента, че трябва да се направи финансова обосновка на идеята на МВР



във всеки човек с разрешително да остане само по един пистолет,



а останалите да бъдат изкупени от държавата. Още отсега е ясно, че именно това предложение на вътрешното министерство ще срещне най-голям отпор в хората, които могат да променят закона - депутатите.

Така например само преди дни в парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред се запознаха със специално поръчано проучване на програмата "Студенти на стаж в парламента" за чуждото законодателство по материята за контрола върху оръжието. И познайте кое бе едно от първите неща, за които попитаха народните представители. Дали чуждите закони предвиждат ограничението да се придобива, притежава и носи само по едно оръжие. И някои от депутатите изобщо не скриха задоволството си от отговора на студентите изследователи, че в проучваните от тях законодателства такова ограничение няма.



Какви промени предлага МВР?



Според вътрешния министър Георги Петканов "няма никакво съмнение, че има много оръжие в населението и че наличието му е предпоставка за извършване на престъпления". Именно затова МВР предлага в закона да се запише ограничението всяко лице, което получи разрешително за притежаване и носене на оръжие за самоотбрана, да има право само на едно.

Промените на вътрешното министерство предвиждат да се даде срок (който варира от една седмица до три месеца след влизане в сила на промените) на всички лица, които притежават повече от един пистолет, да преценят кой от тях да си запазят и да декларират решението си пред съответните служби КОС. След това до една година те трябва да се опитат да продадат излишното оръжие. Ако не успеят, оръжието ще бъде изкупено от държавата. Според Петканов досега направените разчети сочели, че за операцията ще са необходими около 4 млн. лв. от бюджета. Пак той твърди, че ограничението ще се отнася само до оръжието за самоотбрана, т. е. за пистолетите. То няма да важи за спортното, наградното, ловното или колекционерското оръжие.

МВР предлага



да се създаде централна картотека



на издадените в цялата страна разрешителни за притежаване и носене на оръжие, за да може при всеки инцидент с огнестрелно оръжие да се направи мигновена справка. Това де факто е признание, че в момента МВР не разполага с обща информационна система за всички оръжия въпреки твърденията на предишни министри и главни секретари, че ведомството разполага с пълна гилзотека (информационна база с данни, които определят уникалността на дадено оръжие и с които може във всеки момент да се определи с кое точно законно оръжие е стреляно при даден инцидент).

Според предлаганите промени ловното оръжие трябва да бъде съхранявано и пренасяно до мястото на лова в разглобен вид. Предвижда се абсолютна забрана в заведения и на всякакви масови мероприятия да се допускат въоръжени лица. Въпросното ограничение ще важи дори и за полицаите, които не изпълняват служебните си задължение. В момента такава забрана не съществува и мнозина използват неясното правило, че служителите на МВР са на работа по 24 часа в денонощието и ходят навсякъде с оръжие. Затова главният секретар на МВР Бойко Борисов издаде изрична заповед



да не се посещават дискотеки и сватби с пистолети



Няколкото инцидента през последните седмици и най-вече в новогодишната нощ обаче показаха, че куп полицаи изобщо не се съобразяват с нея.

Законопроектът предвижда и строги правила за носене и съхранение на съответното законно оръжие, като при нарушение ще се задействат текстовете от Наказателния кодекс за незаконно оръжие. Вероятно ще се забрани да се издават разрешителни за оръжие на регистрирани криминално проявени, алкохолици и наркомани.

Макар и в правилна посока, предлаганите от МВР промени в режима за притежаване, носене и съхранение на законно оръжие са недостатъчни. Не е ясно например защо режимът на притежаваното от полицаи и военни оръжие не трябва да се подчинява на ЗКВВОБ или на някакъв друг закон, а се урежда с актове на Министерския съвет или на отделните министри. Нещо повече, в действащия закон има изричен текст, че той не засяга държавните служители на МВР и кадровите военнослужещи от МО. Интересно е да се отбележи, че последните са изключени и от задължителните психологически изследвания за придобиване на огнестрелно оръжие. На такова изследване не подлежат и лицата, осъществяващи охранителна дейност, които притежават "валидни удостоверения за психологична пригодност за извършване на частна охранителна дейност или валидни благоприятни психологически заключения за работа в системата на МВР". Презумпцията е, че след като могат да работят във вътрешното министерство, Министерство на отбраната или охранителна фирма, те могат да боравят безпроблемно и с оръжие. Нещо, което е най-малкото странно, а както си личи от шумните инциденти с полицаи, военни и охранители през последните години - и твърде трагично.

Трябва добре да се помисли и



дали да не се извадят револверите от разрешените



за граждански лица оръжия за самоотбрана. Проблемът при тях е, че при употреба не оставят достатъчно следи за установяване на оръжието, от което е стреляно. Все още остава неясно и правилото, според което министърът на вътрешните работи може по "изключение да разреши използването на огнестрелно оръжие с автоматична стрелба" за "изпълнение на охранителни дейности с висока степен на опасност". Не е ясно и какво възнамерява да направи МВР по проблема с притежаваното от криминално проявени лица оръжие. И в сегашния закон е записано, че не се издава разрешително на хора, срещу които има образувани дела за престъпление от общ характер. Никъде обаче не се посочва какво става, когато дадено лице има вече издадено разрешително и след това извърши такова престъпление. Затова е необходимо изрично да бъде записано, че наред с мярката за неотклонение задължително се отнема и съответното разрешително за оръжието. Трябва да се увеличи и санкцията срещу лица, които "употребяват не по предназначение или по начин, създаващ опасност за живота и здравето на гражданите". В момента се предвижда отнемане на разрешението за срок от една година.

Необходимо е добре да се премисли и разпоредбата, която дава право на всички офицери и сержанти от МВР и на кадровите военнослужещи от въоръжените сили, прослужили не по-малко от 10 години, както и на уволнените да закупуват огнестрелно оръжие. Безспорно трябва да се преразгледа и правото на юридическите и физическите лица да придобиват огнестрелни оръжия и боеприпаси освен чрез закупуване и награда и чрез "замяна, по наследство или чрез дарение".

Само преди няколко месеца вече бившият шеф на Института по психология на МВР Бойко Ганчевски разкри и други абсурди. "Ако вие искате оръжие за самоохрана, началникът на районното управление преценява дали трябва да отидете да ви изследваме за психологическа съвместимост за носене на оръжие или не. Именно така в листите на законно носещите огнестрелно оръжие попадат редица известни лица, свързани с организираната престъпност, с тъмния бизнес и т. н.", обясни Ганчевски.

Изобщо много хора в МВР трябва да отговарят



на кого и как са раздали и раздават оръжие



Безспорно е и друго - твърде много лица при напълно неясни критерии имат право да носят оръжие - например полски пазачи, лесовъди, митничари, служителите от строителния контрол, от контролно-техническите инспекции на агроминистерството, от държавните автомобилна и железопътни инспекции. Какво налага всичките тези хора да са постоянно въоръжени?

В промяната на закона е нужно да се запише и че ще има задължителна пререгистрация на цялото досега раздадено оръжие. Може да се даде срок незаконното оръжие и взривните вещества да бъдат доброволно предадени или оставени на определени места, след което да се наложат драстични наказания - включително до 20 години затвор, за лицата, у които бъдат намерени такива.

Безспорно повече усилия трябва да бъдат положени и в борбата срещу незаконното оръжие. Защото продължава да съществува безумната възможност даден бандит да бъде хванат с незаконен пистолет и дори автомат и да се измъкне с твърдението, че го е открил току-що в парка.

Сигурно е, че промените в режима за оръжието ще срещнат отпор. Зам.-министърът на вътрешните работи Румен Стоилов вече предупреди, че дори и в парламента има оръжейни лобита, които ще се опитат да се противопоставят на ограничителните мерки. И на тях обаче трябва да им ясно, че оръжието е направено, за да убива. А в България то твърде често убива напълно невинни.
2447
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД