:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 345
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Брюксел ще продължи да проверява България

Икономическа перспектива и подготовка на преговорите за климата в Копенхаген са най-важните цели на шведското председателство на ЕС
СНИМКА БГНЕС
Специален гост на шведския посланик Пол Бейер (вляво) при представянето на приоритетите на шведското председателство на ЕС вчера бе испанският посланик у нас Хорхе Фуентес (вдясно). Страната му поема кормилото на ЕС след Швеция от 1.01.2010 г.
България все още не е покрила всички критерии на ЕС и наблюдението над нея ще продължи. Механизмът за партньорство и проверка, който бе въведен за 3-годишен период при присъединяването на страната в ЕС, дава добри резултати. Постигнато е много, но и не всички цели са достигнати, което означава, че действието на механизма трябва да продължи. Това заяви шведският посланик у нас Пол Бейер вчера. Той избра да се срещне с журналисти в първия ден на шведското председателство на Европейския съюз и да представи приоритетите на страната си начело на общността.

3-годишният период на наблюдение наближава края си, но Швеция е сред страните, които са убедени, че механизмът за партньорство и проверка е полезен и за Европа, и за България, той показва, че има още какво да се свърши, подчерта Бейер. Швеция още няма очертана позиция за това какво трябва да се препоръча на България, ще изчакаме доклада на Еврокомисията, заяви Бейер.

ЕК оставя за септември годишния доклад за България, заяви преди дни шведският министър по европейските въпроси Сесилия Малстрьом в Брюксел. Тогава БНР цитира неофициални източници, според които Швеция обмисля да предложи разширяване на сега действащия мониторинг и върху еврофондовете за България и Румъния, върху изпълнението от тях на Шенгенските критерии, и подготовката им за Еврозоната.

Двата водещи приоритета за шведското председателство на ЕС до края на годината ще са преговорите за климата в Копенхаген и мерки за преодоляване на икономическата и финансова криза. Посланик Бейер подчерта, че сред основните задачи на Стокхолм е да съдейства за предприемане на такива краткосрочни мерки срещу кризата, които няма да вредят на икономическия растеж в дългосрочен план. В отговор на въпрос на "Сега" дипломатът уточни, че опитът на страната му в социалната защита е показал как прекомерните социални грижи могат да спрат икономическата активност.

Целта е пълна трудова заетост, това е начинът за социална защита, изтъкна Бейер. Той добави, че другите потенциално опасни краткосрочни мерки за плановете за стимулиране на икономиката, които водят до бързо разрастване на бюджетните дефицити, което пък ограничава възможностите за справяне с икономическите проблеми дългосрочно, както и протекционистичните мерки. Те не решават проблемите, просто ги пренасят у съседа, смята Бейер.

-----------------------------

НАСОКИ

Другите приоритети на Стокхолм начело на ЕС са разработване в рамките на Лисабонската стратегия на нова схема за устойчив растеж и заетост за следващите 5 г., разработване на нова, петгодишна Стокхолмска програма в областта на правосъдието и вътрешните работи, регионално сътрудничество и създаване на инициатива, свързана с Балтийско море, която е предвидена да служи като стартов проект за други "макрорегиони" в ЕС, като например района на река Дунав, продължаване на разширяването на ЕС.
4
992
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
02 Юли 2009 08:22
Швеция още няма очертана позиция за това какво трябва да се препоръча на България,


ние много добре знаем какво трябва на България. Евроследователи с неограничени права, Евросъдии с неограничени права и Европрокурори с неограничени права. По възможност немци. Или някви дето мн ни мразят
02 Юли 2009 08:57
Kaкт многократно сме отбелязвали
само с проверки не става.
Требват немци със шмайзери и немски овчарки във всяко министерство.
02 Юли 2009 14:08
"Проверката е висша форма на доверие".

В.И. Ленин
02 Юли 2009 15:42
Айде сега пак Терзиев ще трябва да пише "анализ".
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД