:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,486,439
Активни 126
Страници 12,586
За един ден 1,302,066

Незаконен строеж се атакува в общината или в ДНСК

Красимир Добрев
Може ли в някоя от следващите статии да засегнете въпроса за незаконните строежи, както и за незаконните "надстроявания" на етажи, преустрояване на тавани, "избиване на прозорци" и др. Какво става, ако тези действия са извършени без съгласието на всички собственици? Какво се случва и ако се правят незаконни строежи до нашите къщи и блокове? При констатирани нарушения и нежелание на собственика на незаконния строеж да възвърне първоначалното положение какво трябва да се предприеме?

по мейлаНа много места се строи или преустроява очевидно срещу всякакви норми, в непосредствена близост до съседни имоти, на други видимо се нарушават санитарни, противопожарни нормативи, не се спазват технологични правила, използват се некачествени материали и се застрашава целостта на конструкциите...

В Закона за устройство на територията (ЗУТ) е създадена специална процедура за такива случаи. Преди това може би е необходимо да се поясни какво всъщност е незаконен строеж. ЗУТ определя, че такъв има при несъответствие с предвижданията на действащия подробен устройствен план. Или ако липсват одобрени инвестиционни проекти или разрешение за строеж. Незаконен строеж има и при съществени отклонения от одобрения инвестиционен проект. В този случай се имат предвид нарушения на действащия подробен устройствен план или на изискванията за строителство. Пак в тази хипотеза попада и ситуацията, при която има строежи, нарушаващи строителните правила и нормативи, техническите, технологичните, санитарно-хигиенните, екологичните и противопожарните изисквания. Последното в пълна степен важи и за преустройствата. Незаконен е и строеж, извършен със строителни продукти, несъответстващи на съществените изисквания към строежите, както и направен в нарушение на правилата за изпълнение на строителните и монтажните работи, ако това се отразява на конструктивната сигурност и безопасното ползване на строежа.

И тук идваме до въпроса какво може да направи човек. Той може да подаде жалба или сигнал (може да се каже и напише и по двата начина) за извършено или извършвано незаконно строителство. Това може да бъде направено или по пощата, или лично в деловодството на Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК), в някоя от 28-те регионални дирекции за национален строителен контрол (РДНСК) или в общинска или районна администрация по местонахождение на съответния имот. Жалбата или сигналът трябва да са писмени, като обстоятелствата трябва да са описани в свободен текст. Към тях могат да бъдат приложени всякакви доказателства - документи, снимки, планове, решения, заповеди, разрешения, актове за собственост и др. Добре е жалбата или сигналът да съдържат трите имена на подателя, къде точно се намира незаконният имот или незаконното преустройство, включително и като адрес, да се посочат, ако са налични и известни, и имената на собственика на имота.

След постъпването на жалбата или сигнала ДНСК, РДНСК или общинската или районната администрация са длъжни да извършат проверка - както на самия строеж, така и на документите, свързани с него. За целта законът им дава право на свободен достъп до строежите, които строителите са длъжни да им дадат. Те могат да искат за проверка и всички документи. В техните правомощия е и да искат справки и писмени обяснения.

Органите имат за проверка и произнасяне 1 месец. След това трябва писмено да уведомят жалбоподателя за решението - съответно отказ за спиране на незаконен строеж или пък заповед за спиране. Ако при проверката не се установят нарушения, се съставя констативен протокол. После съответно се пише отговор на жалбоподателя, с който се отказва да се спре съответният строеж. Смята се, че този отказ не може да бъде обжалван по съдебен път.

Ако се установят нарушения, които да класифицират строежа или части от него като незаконен, започва процедура по спиране, а в определени хипотези и на премахване на съответния незаконен строеж. За разлика от отказа да се спре незаконен строеж то заповедта за спиране може да се обжалва по съдебен ред от засегнатите - строител, инвеститор и т.н. Това става чрез жалба, която се подава чрез органа, издал заповедта.
1
11370
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
08 Юли 2009 19:40
Незаконен е строежът при нищожно разрешение за строеж. По гр.д.№483/06 г. в Свищов, е доказано на 07.07.2009 г., че строителното разрешение не е подписано от Гл.архитект, а от някой си началник на отдел. Има и други незаконности. Пита се, а сега може ли да се събори УниКрудит Булбанвк, понеже нейни са безобразията, наследени от праводателя си-Биохим.При това, подадена е фалшива данъчна декларация за правото на собственост върху земята и сградите-пишат, че ги купили през 1978 г., когато нямаше никаква подобна банка в Свищов. Между другото, нашироко българският данъкоплатец е заблуден, че някаква си УниКредит от Италия била купила банката.НЕ Е ВЕРНО. Собственици са общо 12 човека по Удостоверие от СГС-Търговско отделение; има само трима българи., но нито едно юридическо лице. И тази банка извършва продажби на суперфициирани държавни имоти, като се позовава на една заповед на Областния Управител за предоставянето на земя и сгради след деактуване в тяхна полза. ГРАБЕЖ! Не може акт за държавна или общинска собственост да има правно действие.Но нотариусите пишат ли пишат в НА тези АДС и АОС. Някой трябва да ги спре.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД