:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,979,491
Активни 541
Страници 1,936
За един ден 1,302,066
Седмицата

Репортаж с Живков на шията

Димитър Денков
За да се разбере какво става вътре, е добре да се погледне отвън. В случая - откъм азиатския бряг на Босфора. Там Мевзи държи капанче; с жената и сина въртят кухнята и няколко маси. Понеже е встрани от туристическите маршрути, цяло чудо е, че сервира и бира. Дошъл в Турция - "не по линията на Балкантурист, с голямата екскурзия" - казва. Трудно било, сега е доволен. Бизнесът върви криво-ляво, има си паспорт с българско име, пътува свободно. Жена му прибавя по-особен довод: "Ако бяхме на село в България, да съм на нивата, Мевзито - в чужбина, пък и трябваше да ходя забрадена, ама в Истанбул може и по-европейски". Чакали доставки, та не гласували на изборите, но техните пуснали за когото трябва. "За ДПС-то, те пазят нашите. Тъй я разбирам аз демокрацията - да има работа и 'ляб за народа" - казва Мевзи, почти дословно повтаряйки Тодор Живков във възгледите за най-доброто от най-лошите обществени устройства. Думите понякога имат свойството да призовават духове. Може би затова в главата му се мярва призракът на Живков, за да онагледи още по-ясното съждение: "При бай Тошо, като почна кризата, ни почнаха с възродителния процес. Май и сега натам отива с Батмана, щото, докато нямаше криза, търпяха Доган".



Батмана е, разбира се, Бойко Борисов



Ако на Запад от Калотина сравнението с филмовия образ е с пародиен оттенък, напълно отговарящ на представата за България като "сериозен" член на ЕС, отвъд Капитан Андреево зад всесилния герой най-често изплува образът на Живков. При това с достатъчни основания, натрапвани от медийните сводки за резултатите от изборите у нас с биографията на Победителя. Тук неизменно стои службата му при Живков преди и след 1989 г., припомнят се изказванията за възродителния процес, чиито цели били оправдани, но не и средствата. Рядко се пропуска kotu insan malzemesi и boklu insan maddesi, както превеждат "лош човешки материал", отнесено към турци, цигани и пенсионери. "Добре пак, че не е bok olan - лайнян" - предлага по-остра преводаческа версия Мевзи.

У нас това може да мине за незначително с оглед на цялостната лайняна среда. Във видимо по-чистата Турция то тутакси събужда травматичния спомен за пресечената граница, отвъд която са "нашите", на които трябва да се помага. Но не само поради това никак не е маловажно как български политици пресичат границите на допустимото. Техни изказвания, колкото и да са приемливи за вътрешна употреба, а и привични за пичовския им речник, навън имат особена мобилизираща сила. Те изразяват ценностни нагласи, чието прикриване е невъзможно с обяснения, че са били изречени пред други хора и по друг повод. Макар и преобладаващо средна ръка хора, изселниците политически не са особено единни, когато гласуват на турски избори. Участват ли в български, те са монолитни - гласува се само за HOH, Hak ve Ozgurlukler Hareketi, т.е. ДПС. Както за Мевзи, така и за всички тях, това не е политически избор, а заявление за принадлежност и грижа за "нашите". Политическото като грижа за бъдещето отстъпва пред етническото като обща история, в която травмите сплотяват по-силно от целите, защото едните са факт, докато другите - възможност. Не ще и дума, че с това се злоупотребява и призраците на миналото стават по-реални от признаците на бъдещето. Затова, както у нас е разбираемо, че Комарницки може да направи чудесна карикатура на Бойко Борисов с обица на ухото, където виси Симеон Сакскобургготски, в Турция е по-разбираема карикатура с медальон на врата, откъдето гледа Живков. Естествено, могат да се намерят много доводи срещу това в рамките на т.нар. европейски избор на България. Ала тъкмо тук вече не само Мевзи, а и турската държава има достатъчно поводи за загриженост. Грижите съвсем не са само в областта на човешките и етническите права.

Те са грижи за един възможен



завой в българската външна политика,





нищо че в предизборните дебати тя почти напълно отсъстваше.

Всички български правителства след Живков изкупуваха греховете от възродителния процес с множество реверанси към Турция, които откъм друг ъгъл могат да се нарекат и "надупвания". След влизането в ЕС България се превърна в един от най-надеждните радетели на идеята за членство на Турция в съюза. Разбира се, това бе напълно в съгласие с постулатите за здравия южен фланг на НАТО. Резултатите от изборите у нас обаче са симптом, че България няма да е вече толкова непоколебим защитник на бързото приобщаване на югоизточната си съседка към европейската общност. Борисов, както и неговите явни и скрити партньори за мнозинство в Народното събрание - "Синята коалиция", РЗС и "Атака"- имат определено отношение против това. Обтекаемата фраза, че Турция ще стане член, когато изпълнела критериите, и то от устата на български политици, които иначе говорят, че тъкмо България е далеч от тези критерии; съжденията, че това ще е проблем след 20-30 години, са само дипломатичният начин да се изрази същото, което ясно се казва от техни европейски аналози: Турция не е желан член.

Затова и натрапчивата поява на Живков в турските медии покрай Борисов е обяснима реакция, както е и обясним вопълът на Доган НАТО и ЕС да наблюдавали добре ставащото у нас. То не е толкова етнически проблем, не е само следствие на масовата реакция срещу вътрешното състояние на страната, а е и резултат на една подкрепена от повечето българи външнополитическа преориентация. При нея пътят към Европа не трябва да минава през Босфора. Виж, екскурзиите и почивките - може.

"Бе политиката е празна работа. Какво друго интересно в България?"- пита Мевзи. "Лили Иванова стана полковник" - казвам му. "Земляци сме с Лилито" - гордо подчертава той. "Държелива е тя. Пък като стане генерал, след четири години може и нея да изберете", предвижда Мевзията и отива за още две бири.
317
12191
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
317
 Видими 
11 Юли 2009 00:37
Ами, като винаги ще гласуват за "нашите" (демек - техните), да се обяви ДПС за антиконституционна партия и се забрани, както и създаването на нови такива на етически принцип. Пък после да си гласуват, за когото искат, нали така ? Какво движение за "права и свободи", като диктатурата на Тато падна преди 20 г. и поводът за съществуването на подобно етническо движение вече го няма ?

Както бе казал "бащата на народите", "има човек (ДПС), има проблем, няма човек (ДПС‌ и тем подобни), няма проблем" ...
11 Юли 2009 01:05
Простотиите на Бат'Бойко за възродителния процес наистина нанесоха вреда, а извиненията след това не стигат.
В нишата на националистическите простотии той и без това не може да се конкурира със Сидеров, макар че правилно му прати "проф". Б. Димитров в Бургас. Друг е въпросът какво може да търси т. нар. "професор" в партия-членка на ЕНП.
От дурга страна в Кърджали българи гласуваха за турчин, а турците за лице с неустановен етнически, но установен ДС произход.
11 Юли 2009 01:08
Уважаеми Авторе, чета Ви с интерес и моля , извинете резкия тон , но не ми се гледа повече “отвън” , от капанчето на Мевзи , в случая.
Престанете да посягате към този сърдечен клавиш ! Ами , синът на Мевзи е пред очите му –работи нещо в капанчето, а моите , а предполагам - и вашите, и мнозина деца от години далеч и сами се реализират като човеци , личности – без роднини , без “наши “ хора наблизо.Е, не им се случи “ възродителен процес” , но това не прави днешната драма по тях по-малко болезнена .Пощадете и бъдете добър към майките .
11 Юли 2009 01:48
Берия
Много трогателен репортаж.
Понеже много засладнява от него, нека поемем малко откъси от сиренясалата правда на репортажа на "Капитал" от другата страна на границата - би могъл да се нарече спокойно "Репортаж с ДПС на шията", иначе се нарича "Дьорт, дьорт, дьорт... (Технологията на турския вот в кърджалийските села)".
Та ето некои откъси:
...Разговаряхме със застъпниците на Вежди Рашидов в изборните секции...
Проблемите започнаха от самото начало на изборния ден...В 90% от секциите от самото начало не пускаха застъпниците в секциите. Там, в Кърджалийско, за 20 години демокрация понятието застъпник означава някой от селото, който се прави, че е от друга партия, а всъщност е от ДПС, да представлява друга партия... Когато застъпниците на партия ГЕРБ се явиха на терена, те масово бяха изгонени..
След това започва изборният процес. Основното нарушение, което се случва, е следното - дават бюлетина на избирателя, той отива, гласува, връща бюлетината на комисията, там я отварят, прочитат я, показват я на този, показват я на онзи и я пускат в урната... И обяснението беше суперсмешно - ама те не са си сгънали правилно бюлетината. В началото имаше 5-6 случая такива, но като видяха, че не минава номерът, престанаха. А така е било навсякъде...
...Аз имах обратния случай – сутринта даваха на избирателите бюлетините готови, сгънати. И като им съобщим: разгънете поне да видим, че е празна тая бюлетина, че им я давате непопълнена, казват: О, то трябва ли така?! Като разгънаха две-три бюлетини, научиха се и престанаха...
...В Бял Извор и в Костино под предлога, че са тотално неграмотни, почнаха да влизат по двама. Ние направихме вече проблем един път, те малко се респектираха, известно време не влизаха, макар че стана големият скандал... Най-накрая дойде и кметът и започнаха да лъжат, че туркините са слепи и им трябва придружител. Ама всичкитеочнаха да лъжат, че туркините са слепи и им трябва придружител. Ама всичките!...
... Тогава при мен дойде кметицата, за да ми каже, че застъпниците нямат право да са вътре. Идва тя, една мощна 160 кила жена, просто те хваща и ти показва как да излезеш и те изхвърлят навън. А полицаят, който стоеше пред секцията, влезе в колата и се заключи и доста концентрирано си наведе главата, при положение че ние се блъскаме с тази пред него...
...Отново след скандал и размахване на закона застъпниците са върнати вътре. Този закон тука не важи, крещят турци пред избирателните секции на застъпниците на Рашидов. Тук е Турция, не е София, викали те...
...Всъщност целият номер е ДПС да контролира избирателите – местните, като се гледа за кого ще гласуват, чуждите – като се дописват...Успоредно с това избирателната комисия трябва да добави едни 30-40% мъртви души отгоре, които не са в селото, просто ги дописват, защото имат личните им данни. Физически тези хора са си в Турция и там сигурно гласуват с червените си паспорти, но тук са личните им карти и те ги дописват и пускат бюлетини вместо тях. Това е никакъв изборен туризъм...
... Засякохме една кола с истанбулска регистрация, която вървеше по строен маршрут. Спира в центъра на селото, подава се човекът, който чака, те му дават едно тесте лични карти, които даже не са сложени в нещо – той отива в друга, тръгнахме да ги гоним, обаче те познават по-добре от нас пътищата местните и избягаха...
...Те досега въобще не са ходили на гласуват, обобщава наблюденията от изборните нарушения Диана Дамянова. Просто председателят на избирателната комисия си пише цял ден ЕСГРАОН-и и лични карти и си пуска бюлетина. Пак пише, пак си пуска. Той това работи цял ден – да си пуска бюлетини. Затова селото с 500 избирателя на евроизборите е имало 470 гласуващи. Сега има 270. Като казвам, че ние пак сме били измамени, но са ни измамили 3 пъти, а не 6 пъти, както е планирано...
...по вестниците това пишат: Доган е много умен - той внася толкова гласове, колкото му трябват... Не, не внася, а на листчето на председателя на изборната комисия му дават толкова, колкото му трябват. И той целия ден си седи, абсолютно необезпокояван от български партии, застъпници и т.н. Това, че 20 години никой не е правил дори и опит да влезе в тези кърджалийски села, е престъпление, някакъв заговор, който е оставил тези хора във феодално владение на Доган..."
11 Юли 2009 03:02
Измислен репортаж !!Особено думите на туркинята , че там така , пък тук иначе !! Концептуална празна дамаджана !!
11 Юли 2009 05:18
Димитър Денков
11 Юли 2009 06:53
Макар и преобладаващо средна ръка хора, изселниците...

Авторе, едно да знаеш, цветът на Турция винаги са били балканските турци-изселници. А и интересно в държава, в която всеки втори гласува за мутра, всеки пети за комунисти, а всеки десети за фашисти каква ли ръка хора живеят?!
11 Юли 2009 07:24
Бедни ми бледни, Денков, що камуняците ставате толкова чувствителни, чак когато хапнете дървото на избори.


Когато избираха съветско-българския изтърсак на политбюро за премиер, тогава откъм кръчмата на Мевзи не подушихте ли правешки цървули. Когато турнаха коминтерновското чадо Заяков председател на парламента, тогава медалион с Живков не видяхте ли? Когато шумкарският наследник Велчев стана прокурор, не ви ли замириса на землянка и краден кашкавал. Когато Евгения Живкова се намърда в парламента, тогава мъгла ли имаше на Босфора? И колко още...


Тогава мълчахте. Затуй сега изглеждате покъртително жалки.
11 Юли 2009 07:26
чиста шизофрения си е да ти идват със забрадки от анадола, който и да е, къвто и да е, и да ти се бъркат в собствената манджа.ако ще да са умни, културни и цивилизовани колкото марсианците.такова изродено чудо никъде го няма на друго място на тая планета.то е и снимка на нашето общество, докъде може да стигне една безмозъчност на един народ, неговата простотия, неговия разпад.това не е и одупване:то няма израз с нормални човешки думи.с тази политика, която досега ни се пробутваше, че пътя ни е през анадола към европа, и с която кротко и олигофренски се съгласявахме, е време да се скъса, ако наистина се виждаме като европейци.за каквъв елементарен човешки морал или достойнство може да става дума, когато се търпи един народен представител не само да не влиза в народното събрание, ами открито и цинично да се гаври с духа на цял един народ.къде на друго място, в германия ли, във франция ли, в италия ли, може това да се случи дори само за един предиобед.тази уж търпеливост на българете показва само едно:народът ни е сбъркан, колкото си иска.самото приказване по тоя въпрос дали е редно това да ти се мешат другоселци, или не, е вече самата идиощина.нека мевзито да си прави кебапчетата там, никой не му се бърка, но да не ни дава акъл, как да си пърдя в собствения дом.ако ще искам акъл от някого, то е далече на запад от нас.малко ни бяха вековете на цивилизация с тия чалми, та още им сърбаме попарата.или да ставаме наистина европейци, или наистина да се откажем да бъдем народ.
11 Юли 2009 07:29
Да!
То не е толкова етнически проблем, не е само следствие на масовата реакция срещу вътрешното състояние на страната, а е и резултат на една подкрепена от повечето българи външнополитическа преориентация. При нея пътят към Европа не трябва да минава през Босфора.

И тогава нормалните българи разкритикуваха и осмяха думите на Доган. Те бяха пробен балон за състоянието на нацията. Но тогавашните му началници сгрешиха- твърдението и рзтеглените обяснения после не бяха приети дори от политиците. Поне явно.
Мерт,
като си такова цветче за Турция - защо не цъфтиш там, ами тук си се цъфнал?
Цъфти си като кактус в Анадола, не като магарешки бодил тук.
11 Юли 2009 07:59
Берия, Всички знаем, че е глупаво да се сърдим на Доган. Много пъти съм го писала-той не е взел, НИЕ сме му дали. Всички български партии отдавна му"дадоха" така наречените райони със смесено население. Едната съставка на "сместа" в повечето населени места даже я няма и какъв е проблема да смятат, че там е Турция, а не София, тоест България?! До месец всичко ще е забравено....до следващите избори....отново с "изненада"и "възмущение"
11 Юли 2009 08:14
Маа'муй и мат'рял...К'во му ста'а ве? Уж кротък, послушен...според други глупав и тъп...според трети наивен и търпелив...пък виж го к'ва беля на БКП-то стори...Да си блъсками тиквите у циментя...нцъ, нцъ , нцъ...да му се ненадаш...Неблагадарници...

_____________________________________ _________________________________________


Лъжата, която прилича на истина, не е по- добра от истината, която прилича на лъжа - <Кабус Наме>
11 Юли 2009 08:29
И аз го одобрявам този път. Туркофобията даде на Боко такова голямо предимство - чух от десетки хора "само да не е Доган" - а за мене разликата между доганофобия и туркофобия за обикновения прост българин, гласуващ за Боко, е твърде неуловима. Естествено това напомня за възродителния процес, в който Боко е бил, доколкото знам, участник (по голямата екскурзия), а и Гоце започна кариерата си като говорител на ОКЗНИ. Туркофобията е много популярна у нас - не само Атака и Боко, но и ДСП - тейните вестници редуват русофобия с туркофобия и обамофобия. и разбира се, кръга съветници на Гоце начело с Б. Димитров и Баташкото клане.

Заради възр. процес и голямата екскурзия "турският" въпрос беше приоритетен за антикомунистите като мене у нас след десети. Нямаше ден да не заклеймим възр. процес. И не обичахме да се дъни много по ДПС, организация с политкоректно име. Заради НАТО и съюза със САЩ прозападните българи защитавахме прозападна Турция срещу антитурските-антиамерикански нападки на комуняките.

Но сега вече сме в НАТО и ЕС. Турция ни е вече и конкурент за инвестиции и пазари и потенциално - за еврофондове. В Турция натежава ислямизмът, на власт е ислямска партия, която прави мили очи на арабите. Ислямът създава сериозни затруднения в Европа. Затова естествено България вече да не е сред най-ентусиазираните застъпници на Турция за членство в ЕС, независимо какво приказва публично.

Доган - проблемът не е етнически, а лустрационен. Много съм против етническото бръщолевене в политиката. Но и бълг. турци наистина май обичат Тодор Живков - те и на окървананата демонстрация в с. Бенковски на Коледа 1984 г. викали "БКП е наша майка". Бълг. турци явно обичат и дебелата тояга.

11 Юли 2009 08:37
Нещастни платени драскачи, стига сте вменявали вина на на невинни!
По-толерантен към други етноси народ от българския НЯМА!
Изселването на турците беше измислено, планирано с подробности и строго дозирано ОТВЪН, и съвсем не от българи, а точно от тия, които го използват вече четвърт век, за да тъпчат българите!
11 Юли 2009 08:39
Хубав репортаж за Мевзи е написал Денков. Сега да напише по един и за Фичо и Брайти

_______________________
Блогът на Манрико
11 Юли 2009 09:01
Турция ни е вече и конкурент за инвестиции и пазари и потенциално - за еврофондове.

Не слагай каруцата пред коня!
А някой може ли да ми обясни в какво е разликата между
за мене разликата между доганофобия и туркофобия за обикновения прост българин, гласуващ за Боко, е твърде неуловима.

и
Бълг. турци явно обичат и дебелата тояга.

Оставяме настрани противопоставянто ЧФ и "обикновения прост българин" /демек - ЧФ е антагонист на тоя "обикновен прост българин". Предполагам - необикновен гениален манхатънец /.
Обаче, да критикуваш откритата от теб "туркофобия" в българина /а защо, впрочем, да е филия?/ и да говориш, че турците обичат "дебелата тояга" /демек - прост и, като добичета, единствен начин за управление и разбирателство с тях/ си е чиста проба шизофрения.
Или просто не помни какво е писал в началото.
11 Юли 2009 09:22
Решението е много просто - лустрация на ДС! Като се забрани и гласуването за български парламент в Турция и се погрижат за честни избори по турските села у нас, великото ДПС ще цопне некъде около бройката на РЗС. И ще се съревновава с партията СИ майка - БСП - за 4-5 място. ...
А Фичо кога ще става член на ДПС с цел да обамизира етническия вот?
11 Юли 2009 09:34
olo
кратко и ясно.
А авторът се упражнява в писане в известен стил, който половината от форума биха могли веднага да "осиновят" (така беше казано вчера по Дарик за някакви планове на Г8, щели да ги осиновяват). Та! Както му се предложи на уважаемия автор, може да почне един по един да пише за форумците. Със сигурност имат да кажат къде по-интересни неща и то за собствения си, български, народ от Ремзи Мехмедов. Стига с тия турци. Оставете ги на мира хората. Нали преливаме от толерантност. Не че самата дума толерантен, употребена от българин за българските турци, не е вече нахалство де!
Mert
Чакай да ти туря още две

Редактирано от - Nickolas на 11/7/2009 г/ 09:37:52

11 Юли 2009 09:41
Възродителният процел бе разработен и изпълнен от коминтерновците!!!!
Българският народ и аз, като него няма и нямам никаква вина за изкопуване!!!!
Не ни и не ме карайте да се чувстваме виновни за чужда вина!!!
Ние и децата ни, няма да изкопуваме чужди грехове!!!!
Българският народ не е Живков, Политбюро, КПСС, Доган&, особенно последните, теоретиците на този мерзки акт, да ми вменяват вина, това няма да го търпя!!
11 Юли 2009 09:51
Концептуална празна дамаджана !!!

Немощно некакси!
Репортажът на "Капитал" показва ясно какво значи доганизация в действие!
11 Юли 2009 09:54
Наздраве, Димитре! Нека мнозина да видят и се учат как се пишат елегентни репортажи.
11 Юли 2009 10:01
Този път за Денков! За Oraсle и Чичо Фичо също

Болшинството етнически българи страдат от нЕкои предразсъдъци. Най-кресливите са си просто надъхани националисти, бъркащи ДПС с нормалните турци. Чичо Фичо много добре го е казал. Във форума е пълно с такива.
А такива са демократи, само че на куково лято.

11 Юли 2009 10:20
hamalin, Мошеник ,
Аз не мисля, че трябва да се слага = между турци и ДПС, НО как трябва по друг начин да се приемат , след като самите турци се идентифицират с ДПС и гласуват само за ДПС, само за "нашите"? Проблемът с малцинствата у нас е , че те виждат себе си като нещо отделно от нацията, противопоставено на мнозинството. За тях българското гражданство и българският паспорт са източник на права, свободи, предимството свободно да пътуват в ЕС, но НЕ и лоялност и задължения. Това отношение личи и по пишещите във форума турци...
Щом положението е такова, то българите трябва да се защитят . Трябва да се поставят всички в равно положение пред закона, да се ограничи влиянието откъм Турция по време на избори чрез безкомпромисно прилагане на принципа на уседналост за всички видове избори, и ако едно лице трайно живее в държава извън ЕС, да се определи само с едно гражданство!
11 Юли 2009 10:29
Заради едната бълха да се гори юрганът май не е много оправдано. Заради не знам колко (40.000? последния път) избиратели български турци в Турция/България да се отрежат един милион българи в чужбина от гражданство ли? Не е ли по-лесно да се въведе ред в изборния закон!? Да се промени съответно. Вземете примера на най-пътуващата и най-много живеещата в чужбина нация – германците. Те как си решават въпроса? Всички знаят как може да стане, но не им е изгодно да го приложат.

Редактирано от - Nickolas на 11/7/2009 г/ 10:30:51

11 Юли 2009 10:30
Мерт, друже. Мевзи или Февзи ? Не съм чувал име Мевзи.
11 Юли 2009 10:41
Benedicta: Проблемът с малцинствата у нас е , че те виждат себе си като нещо отделно от нацията, противопоставено на мнозинството

А ти, Benedicta, как виждаш решението? Отново с напъни за асимилация, нов т.нар. "възродителен процес", или изселване, а може би на сатурн?!?

Първоизточникът на "Проблемът с малцинствата у нас " е националистическото надъхване на мнозинството, че те са различни!
Да, те са "добри хора", трудолюбиви, работливи, честни, ама да си знаят мястото - там на къра - нямат място във властта.
Горе-долу същите съждения вървят и за другите малцинства.
Така, че първопричината е разделянето на "ние" (мнозинството), на "те" (малцинството)!

Редактирано от - Voltervoice на 12/7/2009 г/ 23:07:03

11 Юли 2009 10:46
първопричината е КГБ политиката, а преди това - руската - да разделя и владее България. Затова - лустрация на ДС, забрана на БКП и ДПС и карта за почетно членство на Волтервойс в клуба на приятелите на бившия СССР
11 Юли 2009 10:54
достамногозле:
първопричината е КГБ политиката, а преди това - руската - да разделя и владее България. Затова - лустрация на ДС, забрана на БКП и ДПС ...
до тук добре, както е казал падащият ...
... и карта за почетно членство на Волтервойс в клуба на приятелите на бившия СССР
- а оттук доста много зле! Дрън-дрън, та пляс!
От къде извади това "многоумно" заключение?
11 Юли 2009 11:09
Волтеров глас и Николас,
напълно съм съгласен с вас.
Огромна част от тези хора са точно като нас, със същите добри и лоши качества.
Нито по-добри, нито по-лоши. И искат точно това, което и ние-спокоен и нормален живот. Да ги оставим на мира.
А колкото до гласуването им, наистина при добро желание има начини да се избегне сегашната практика. За нас българите е по-важно да се предотврати купуването на гласове тук, в България.
11 Юли 2009 11:15
Статията в "Капитал" е ВЕЛИКОЛЕПНА:
Това, че 20 години никой не е правил дори и опит да влезе в тези кърджалийски села, е престъпление, някакъв заговор, който е оставил тези хора във феодално владение на Доган, смята Диана Дамянова.
Куманизите нека си тропкат с празните концептуални дамаджани.
Лубянските отрочета ВЪН от моята Родина!
Ахмет Демирович и Сергей Дмитриевич - в Москва!
11 Юли 2009 11:20
Тез, чак и в Турция са им промили мозъците
11 Юли 2009 11:48
No Coment...
Натиснете тук
11 Юли 2009 11:54
hamalin:
"ако ще да са умни, културни и цивилизовани колкото марсианците"...

Не са, хамалче, не са... "Марсианците" НЕ гласувахме за ДПС, бъди сигурен. За ГЕРБ (основно), и по малко - за останалите. Не почвам спор с теб, само уточнявам.


Мошеник, Бенедикта, достамногозле -

Никой не може да накара човек да гласува за еди коя си партия, ако той НЕ е убеден в това (1), или ако не е принуден със сила, натиск, под страх или от икономическа зависимост (2). Така че, да не ги "жалим" сънародниците ни от турски етнос - гласуват с пълното съзнание, именно за ДПС. Който е срещу политиката и методите на ДПС, не означава, че е против тях. Затова ДПС трябва да бъде забранено като партия и нови такива повече да не бъдат регистрирани поради това, че е противоконституционно. Тогава етинческите турци - български граждани, да си изберат която им е кеф друга партия и да гласуват за нея. А тези партии да "слязат" при този електорат от небесата, в които се реят, и там да работят с него, както с останалото население. Така ще ги приобщят към нацията и към проблемите й, преодолявайки сегашната им (дирижирана от ДПС) изолация.

Редактирано от - Mars Attack на 11/7/2009 г/ 11:56:38

11 Юли 2009 12:12
Гледах по една ТВ как мъчат възрастна туркиня да гласува. Тя първо не знаеше български и не можеше да прочете бюлетината, НО една услужлива депесарка я изведе извън секцията и дълго заобяснява какво да зачеркне и как да сгъне бюлетината правилно, защото дори сгъването беше голям проблем за бабата. Това си беше направо изтезание за жената, защото и на турски зле разбираше какво точно се иска от нея. Личеше , че се чувства много гадно- не можеше да разбере какво да прави, не можеше да отговори на въпросите на журналиста...Мъка! Та питам ЗАЩО такива илитерати трябва да се насилват да гласуват и да ми определят КОЙ ще ме управлява?
11 Юли 2009 12:15
11 Юли 2009 12:24
Дьорт, дьорт, дьорт е ужасяваща статия .... за единствено действителността в България. Защото въпросните села не са в Анадола, а в гордата Република България, с второто по акъл население на земята, с толкова полиция, съдилища и пр. органи на държавната власт, че редът би трябвало да бъде вън от съмнение. А то ред няма. Турция ли е виновна, че в България няма ред? Че България не е в състояние да си върже гащите и да организира едни попикани избори!? В едното село със 100 жители имало 480 гласа (по памет)! Ами да се проведат изборите така, че резулатът да е реален. Поне да са 101 - 102 гласа с кърмачетата и някоя и друга сляпа баба. Поне това. А ако беше действително реален изборът, колко гласа щеше да събере въпросната партия за себе си и в поддръжка на управляващите по времето на изборите? И кой в същност беше на власт и имаше интерес изборите да се проведат именно така? Полицаят се бил загледал някъде надолу! Ами че тоя полицай е имал инструктаж тая същата сутрин. Защо не хванете началника му за пеша. Той поне не е етнически турчин. За мене е жалка самата българска държава, която разрешава такива изкривявания на закона. А без закон няма да стане и за в бъдеще, колкото и да забраняват двойното гражданство. Та ако има някой за бой, то това не са етническите турци, а първом българската държава, която толерира подобни пародийни алекоконстантиновски начини на гласоподаване. А за нарушенията има закон, съд и наказание. Но някой трябва да иска. [/b][/u]
11 Юли 2009 12:44
Как ви стига търпението да се четете един-други?!
11 Юли 2009 12:53
не се четем уе. тука сме само писатели
11 Юли 2009 13:13
атакуващ марсианец, колкото да ти се види такова, не съм те имал теб точно в предвид, мисля че съм много ясен с израза, тъй като думите са бедни да опишат ситуацитя, затова съм прибягнал до употребата на извънземни, та дано стане по-ясно, че става дума за принципи.
за войса и никито:нека българина да бъде малко по-умен:нарушават се общочовешки принципи.дори един да е, добронамерен анадолец да е, от планетата венера да е, има си правила на живота, той няма никаквото право да ме святка, пак казвам, как ще си пърдя в моята собствена утроба.пипа се вулгарно човешкото достойнство.нека да престанем с малоумните политически коректности.аз съм за скандинавски балкани, но всеки да си знае пъзела, както е при ония.да ми идава на гости когато си иска, но аз ще си кося ливадата.ако са по-културни от мен, аз ще ги чуя.даваме ли си сметка, защо сме още на това дередже с такива комшии и защо швейцария ще ни бъде само мираж.със средновековна мисловна екзотика, няма как да се ощастлевим.колкото до добри хора, човеци, людета и народи, колкото щеш.и племената на амазонка са с добри души, честни трудолюбиви.айде стига с тея изтъркани лигавщени.същите тия честни и трудолюбиви вече 40 године не могат да се вградят в германското общество.затова меркел се опъва на обама и няма да го чува, не заради друго.цивилизацията я правят други:тези с високата култура народи.комшиите свирят фалшиво в европейския оркестър, но не само това, ами и яко надуват духалата.народ, който е съгласен на такава голяма армия, е подозрителен от всяка гледна точка.ако бг иска да е в европа, трябва да се освести в главата.аз съм в германия сега и дълго отсъствам.кой съм аз и с какво право ще искам да си давам мнението как да се живее в бг.просто няма логика.няма начин физически дори да ме заболи за проблемите на родината.носталгията не е израз на активан социална позиция.тук припкам по гладки плочници, отвикнах да псувам и няма как да съм в час със ставащато в бг.нека да не се лигавим, aко искаме нещо да се получи в бг
11 Юли 2009 13:15
ЧИЧО ФИЧО,
"Фобията" към ДПС е фобия към ЛИБЕРАЛНА партия- каквато ДПС казва, че Е!!! При Демокрацията това е най-нормално нещо- нали ти/и НЕ само ти!/ имаш ФОБИЯ към комунистити или към атакистите! Е?!
А ако ДПС НЕ е "либерална" партия на българските граждани- ЛИБЕРАЛИ от турски Етнос и те членуват в и/или гласуват за ДПС НЕ защото тя е "либарална" партия, а защото е ПРОтурска и ПРОмюсюлманска- значи всичко с "ДПС-фобията" е ОК! Даже е задължителна, при Демокрацията, тази Фобия в този случай- защото става въпрос, очевидно, за Фобия към ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННА етно/турска/-религиозна/мюсюлманска/ партия!
Та, да те питам: ти демократ ли си или напротив?! А?!
11 Юли 2009 13:15
imago,


Ами, с "imagination" ! ("уе", както казва един колега по-горе). Не се "коркай", човече: който "нема търпение" ("немам нерви", да не чете, нали така ? Никой не е "вързан" към този форум - демократична теритирия на независими хора, разпръснати по цял свят. На който не му харесва - щрак, гаси компутера и - "чао, раггаци", отива да пие по бира !

Излизам малко да пораздвижа старите кокали, по-късно - пак ще форумствам.
11 Юли 2009 13:22
какавида,
ами четем се, щото сме чиляци, не сме шизофреници и да се свием в кюшето , и да си саморазговаряме.общуването пъшкуле, то те прави да изглеждаш нещо на този свят.пък и ни е болно за някои работи по нашенско, та затова си разговаряме, а за да го правим, требе да се чуем.ясен ли съм или таковинка.
11 Юли 2009 13:32
imago, много писател, малко читател
11 Юли 2009 13:50
С убеденост говорим , че ни е напълно ясно , как да пазим свещеното на Националната ни общност . Но така и в кръг въртим , без да се питаме , колко добре работи тя , не само и просто като Държава , а като Общество . Дописката на Денков подсеща , най-критично да оценим Структурата на общуване в нашето общежитие . Свещеното ни се взривява , Господа . Въпросът е , доколко и ПРАКТИЧЕСКИ сме коректни към сакралната Идея , да биваме в еднонационална Държава / мултиетническо Общество . Отговорът днес е - до николко . Трябва да преосмислим начина , по който общуваме , а най-сетне и да разбием монопола на етнополитическото в него . Обществото ни следва да наложи , като доминат на общуването ни в себе , собствено неполитическия , Граждански диалог между етносоциалните групи , които го съставят . Всичко това - чрез Блок от системни политики в тази посока . Целта е не само , турците да повярват , че иска или не , "тяхното" ДПС ни е сторило по-мъдри . Високата ни Обща цел следва да е , ВСИЧКИ да повярваме , че разбираме и можем Демокрацията , като фактор на сцепление в Общество , а не като условие за етнополитическо капсулиране и противостоене в него .


Редактирано от - beagle на 11/7/2009 г/ 14:59:25

11 Юли 2009 13:55
Естествено това напомня за възродителния процес, в който Боко е бил, доколкото знам, участник (по голямата екскурзия), а и Гоце започна кариерата си като говорител на ОКЗНИ. Туркофобията е много популярна у нас - не само Атака и Боко, но и ДСП - тейните вестници редуват русофобия с туркофобия и обамофобия. и разбира се, кръга съветници на Гоце начело с Б. Димитров и Баташкото клане.

Да внесем яснота по въпроса за туркофобията: защо ДПС за осемте години в управлението на направи абсолютно нищо за наказване на виновниците за "възродителния процес"? Спомням си Боко като изтърси глупостта, че възродителния процес би по същество правилен, депесарите скокнаха едва ли не да го съдят, но... веднага млъкнаха. За да не обидят коалиционните партньори, носещи несъмнено вината за тези събития, в които Боко е бил само един изпълнител. И именно дечицата и внучетата на Живков, Станишев, Божинов, Добрев и др. БКП лидери.
И преди го казах: ненаказването на преките виновници е коз в ръцете на Доган манипулативно да набива чувство на вина у българите и да използва етническата карта както му е угодно. Обаче беше неприятно изненадан от ответната реакция на дългогодишното му поведение.
11 Юли 2009 14:06
Nickolas пише, че "...Дьорт, дьорт, дьорт е ужасяваща статия .... за единствено действителността в България. Защото въпросните села не са в Анадола, а в гордата Република България, с второто по акъл население на земята, с толкова полиция, съдилища и пр. органи на държавната власт, че редът би трябвало да бъде вън от съмнение..."


Мнозина споделят подобна гледна точка - че властта трябва да въведе ред и да се спазват законите. Но едно общество се базира преди всичко върху неписаните закони, и чак след това - върху юридическите упражнения на група законодатели. Преди време имаше в "Капитал" интервю с Димитър Димитров, политолог, в което той казва по въпроса:
Културата на възприемане на демокрацията като начин да надхитриш останалите, използвайки неограничен ресурс, торпилира основното – че демокрацията е освен всичко останало и култура на самоограничаване. В демокрацията има компоненти, за които мълчаливо, от здрав разум се приема, че не бива да бъдат нарушавани. И няма нужда това да е записано в закон – просто всички са съгласни, че определени граници не трябва да се преминават. Натиснете тук

Случилото се в турските райони, реакцията на гласувалите на изборите, дискусиите за манипулирания вот - всичко това е плод точно на този инстинкт, който се прояви у избирателите. И вотът беше резултат точно на този събуден инстинкт (любезно дефиниран от Димитров като "здрав разум" у избирателите, резултат на усещането, че играта започва твърде очевидно да се подменя и да се играе с белязани карти. В същата статия Димитров казва още:
Демокрация няма как да се наложи чрез правна система, винаги има компонент на общо съгласие. Този компонент в България явно го няма. Българската демокрация показва все повече странни отклонения, защото е наследник на много крехка демократична култура и отсъства каквото и да било съгласие, че елитите трябва да се самоограничават спрямо масите и едни спрямо други...".

Говоренето на Доган беше един явен симптом на заболяването - когато самоназованият елит е забравил да се самоограничава, когато "културата на възприемане на демокрацията като начин да надхитриш останалите" започва да се формулира и в прав текст - тогава са в опасност не правата и свободите на едно или друго малцинство - тогава се прави опит да се подмени самата идея за демокрация. И ако инстинктивната реакция на мнозинството липсва или закъснее - последствията могат да са плачевни за правата и свободите на цялото общество... А когато я има - тя не е "ислямофобска", "антитурска" или друга измислена, а е точно здравословна реакция за защита на демократичните процедури. Защото формулировката, че демокрацията е преди всичко процедура не означава, че същата тази демокрация не може да бъде демонтирана чрез други процедури. Е, точно срещу този демонтаж беше гласуването, и точно за ограничаването му оттук нататък са и очакванията...
11 Юли 2009 14:51
Берия мили ,
Пепел ми на езика от ника ти , но е в интерес на общата позиция , която споделяме . Като затуй , Здраво ...

11 Юли 2009 14:58
И никой не обърна внимание на казаното от Естер:
Хайде, българските турци поне знаят кой им е виновен - Живков ги прогони (а ние сме длъжни да носим вината за това).
А кой прогони милион и половина млади българи - цветът на нацията - да се трепят по чужбина?
Племенницата ми например се е уредила в Дания. Родителите й се радват на това. Виждат я веднъ-дваж годишно. Живеят мизерно и ще си умрат сам-самички.
Ама нали не са турци - значи това не е трагедия.

Редактирано от - Сократ-май на 11/7/2009 г/ 14:59:58

11 Юли 2009 14:59
hamalin,


OK, разбрах те, благодаря за пояанението.


Берия,


(как ти пък хрумна този ник, да не си фен на Сталин),

Има много верни неща в псочените цитати и допълненото от теб. Не всичко може да се напъха в закони, но има правила на поведение, които, ако не се спазват, обществото се превръща в джунгла, където хиени като Доган, номенклатурата и мутрите "колят и бесят". Ето на това ГЕРБ трябва да сложи спирачка, затова и хората гласуваха за тях и им дадоха възможността да оправят този батак. Скоро ще разберем, дали го искат и са способни на това.
11 Юли 2009 15:04
Волтеров глас /не знам от отвъдното ли идеш, що ли?/,
лично аз, излиза, също съм участвал във "възродителния процес". Тъй като цяло лято бях на бригада в едно село. Подобно е "участието" на ББ - обаче, кой ли има полза да помпа мускули и раздухва пепелта? Че и да подпалва обществото с измислици и откровени лъжи?
Отделно стои проблемът с манипулациите и манипулаторите. Един от които си ти.
Първоизточникът на "Проблемът с малцинствата у нас " е националистическото надъхване на мнозинството, че те са различни!...
Така, че първопричината е на "ние" (мнозинството), на "те" (малцинството)!

Откакто съм почнал да разбирам - все това чувам за народа български /и мен в частност, разбира се/:
"Лош народ! Неразбиращ народ! Мързелив народ! Кофти матр'ял".
И все се намира някои, които да приписва на българите всички грехове. Защо ли?
Я виж куцащата логика в мисленето ти /или може би - само в манипулациите, които натрапваш/.
Значи:
1. мнозинството се надъхва, че са различни
2. малцинството не се надъхва, че са различни
Тъй! Значи, изначално приемаме, че има огромна разлика /между "да" и "не"/ мнозинство-малцинство. И мнозинството - тия гадове мръсни, е пълно отрицание на малцинството - ангелчета в бяло.
Демагогии:
- обобщаване /всички българи са единомислещо мнозинство, всички турци и цигани - не ги забравяй! - също/
- вината носи мнозинството - не отделни хора, не партия, не малцинството, а само и единствено мнозинството
- първоизточникът на проблемите е разбирането на мнозинството, че е различно от малцинството. Ти схвана ли какво твърдиш? Или - така ти е написано?
- а не са ли различни мнозинство и малцинство, един род от друг, един човек от друг? То еднакви снежинки няма, ти хората обединяваш по твои си измишльотини
И накрая. Позволяваш или не, но аз съм убеден в небългарския ти произход /не говоря за мислен!/.
Защото ти сам го казваш -
националистическото надъхване на мнозинството, че те са различни
. ТЕ - това е мнозинството в държавата, българите. Ако не си кръвно различен - значи духовно се изживяваш така.
Е, когато мнозинството българи са били робска рая под турска власт, някои не са били сред страдащото мнозинство. Нали е трябвало ибрика някой да държи.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД