:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 249
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Дори цинизмът трябва да е с мярка

И позитивната, и негативната предизборна кампания бяха еднакво некадърни. Затова и ефектът им изненада авторите и поръчителите
Карикатура: Христо Комарницки
---
От седмица насам десетки анализатори изхабиха тонове мастило, за да докажат нещо очевидно - че изключително негативната кампания, проведена от БСП, в огромна степен доведе до нейния провал на изборите? Никой обаче не анализира доколко позитивните предизборни кампании бяха някакъв полезен коз в предизборната борба. А всъщност и двете кампании - и бялата, и мръсната, бяха еднакво лицемерни. На тези избори всички се опитваха да се изкарат ангели, макар че през нощта се превръщаха в дяволи.

Мръсните трикове в политическите кампании не са българско дело и не са от вчера. Първата регистрирана мръсна кампания е дело на Томас Джеферсън още в края на XVIII век, когато той наема един известен журналист и сатирик, който със статиите си трябва да срине имиджа на неговия опонент. Малко е съмнително доколко това е помогнало на един от най-известните американци да застане начело на нацията, но е истина, че оттогава насетне омаскаряването става част от политическата кампания. Представете си обаче колко много е мислено, работено, експериментирано през следващите повече от 200 години, за да получите бегла представа какво може да свърши един майстор на манипулацията днес.

Политическата кампания никога няма да стане чист от морална гледна точка бизнес. Тя има една-единствена цел - да събере повече гласове, за да може ръководството на една партия да се превърне в ръководство на държавата. Просто и ясно. Оттук нататък е въпрос на сметки и изграждане на стратегия как да се постигне целта.

В изминалите избори класически пример за черен ПР бе използването на изопачените думи на Бойко Борисов, че в България има кофти материал в телевизионен клип. Не по-малко черен ПР обаче бе използването на изявленията на Ахмед Доган за "инструментите на властта" - думи достатъчно цинични, но целенасочено извадени от контекст, разпространени няколко дни след изричането им, в навечерието на вота и допълнително засилени от ГЕРБ.

От друга страна - класически пример за бял ПР е кампанията на Сергей Станишев: "Когато си премиер, сбъдваш мечти: своите и на другите"? И изреждането на постижения - "През нашия мандат заплатата се увеличи с еди-колко си лева. Това не е достатъчно. Можем още!" Прекрасно и вярно послание. Но... лицемерно, тъй като при същото това управление корупцията и контрабандата уби голяма част от светлия бизнес, което пък доведе до влошаване на бизнес средата и на условията на труд.

Друг пример - според повечето експерти слоганът на ДПС е бил един от най-позитивните в кампанията: "Мисли либерално, гласувай реално и отговорно". Аз обаче го намирам за един от най-циничните, защото всеки знае как се управлява електоратът на ДПС. Въпрос на гледна точка. Лидерите на ДПС имат основания да смятат, че са позитивни, а аз имам право да се съмнявам, че са демократични.

Позитивните послания изопачават колко си добър, негативните - изопачават колко е лош опонентът. Еднакво цинично е да казваш, че сбъдваш мечти (внушавайки, че става въпрос за обикновените хора), както и да омаскаряваш някой, само и само защото е на власт. Нека да не анализираме колко атаки срещу опонентите съдържа всяко едно изказване на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, при това често без особено основание (спомнете си табелите по бул. "Цар Борис III", които кметът сложи, за да прехвърли отговорността за състоянието на пътя на правителството).

По време на изборната си кампания една партия най-напред трябва да мобилизира своите твърди избиратели, после - да привлече възможно най-много колебаещи се и ако тези гласове не стигат за победа, да удари противника, за да разколебае вярващите в опонента и отблъсне клонящите към него. Ако негативната кампания се води без мярка, може да се случи обратното. Иначе казано - който вади черен ПР, обикновено от него умира. Ахмед Доган и хората около него постигнаха заветната си мечта да съберат над половин милион гласоподаватели, но се провалиха. Заради няколко хиляди гласа повече ДПС мотивира десет пъти повече избиратели да гласуват за ГЕРБ. Няма да е пресилено, ако се каже, че ако БСП и ДПС не бяха правили изобщо медийна кампания, щяха да спечелят много повече. Просто никой нямаше да се впрегне толкова на изборите и тогава щяха да проработят всички други механизми - на купените гласове, на корпоративния вот, на твърдия електорат. В този ред на мисли - ГЕРБ използваха черен ПР точно толкова, колкото им беше нужно - едно-едничко записче на изказване на Ахмед Доган и ето ти половин милион повече избиратели.

И още едно важно нещо не разбраха бившите управляващи. Медийната кампания, рекламата, черният и белият ПР не могат да заместят политиката и свършеното. Представете си например, че прословутият премиерски клип за сбъдването на мечтите не беше сниман в кабинет, а по завършените магистрали "Люлин", "Тракия", 7-и реактор на АЕЦ "Козлодуй"... Тези блянове ако беше ни сбъднал Станишев, щеше да има шанс за нов мандат. Ние също можем да сбъдваме мечти - и на управляващите, и на опозицията. Кой как си го заработи.
 Емил Спахийски
63
12115
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
63
 Видими 
11 Юли 2009 00:46
Балансирана статия (и анализ), макар че, ако човек се задълбае, все ще се намерят аргументи "против" определени твърдения на автора. Колкото хора, толкова гледни точки.

По-кратко и ясно го каза ... Доган (май в деня наивборите): "Който нож вади, от нож умира". Себе си ли имаше предвид ?

И другата хубава поговорка: "Който гроб копае другиму, сам пада в него".

Но и това е вярно, в унисон с автора: "Когато фактите говорят, и боговете мълчат" и "На лъжата краката са къси"...


Ей, мъдър народ сме, само прекалено търпелив ! ...

Редактирано от - Mars Attack на 11/7/2009 г/ 01:16:52

11 Юли 2009 01:08
Уха
Тези блянове ако беше ни сбъднал Станишев, щеше да има шанс за нов мандат. Ние също можем да сбъдваме мечти - и на управляващите, и на опозицията.

Заковано


Може би остава само да се добави:


А вече имаме и свои мечти. И знаем как да накараме избираните от нас да ги сбъдват.


Но по-добре е да си го добави читателят - като интерполация от останалия текст.

11 Юли 2009 05:40
Емиле, общо взето
Само за ББ думите за човешкия материал въобще не са изопачени. Ръси глупости човекът, пък после разни пажове ни обясняват какво е имал предвид.
11 Юли 2009 06:30
ОКУПАЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ!!! Прочетете това - Натиснете тук
11 Юли 2009 07:17
Авторът е погледнал от рзлични страни проблемите с PR-а и използването му. Балансирано - да. Но и достатъчно субекивно, за да личи кой изказва мнението.
Финалът е всъщност начало на нова статия:
И още едно важно нещо не разбраха бившите управляващи. Медийната кампания, рекламата, черният и белият ПР не могат да заместят политиката и свършеното

Която, според мен, ще е по много по-важен проблем - защо всякаквите политикани смятат, че политическата реклама може да замести работата?
И толкова глупави ли са хората, та да вярват на картинки, гласове и послания, а да не виждат реалността наоколо си?
Добре -
11 Юли 2009 07:30
Доста не съм съгласен с тезата, че изборната кампания прави изборите. Аз като най-обикновена, тъпа гласоподавателна единица, следа цялостното управление на тройката и съм си направил изводите доста преди да започнат каквито и да са кампании...... !!!
Всички по кампаниите играят с едно и също - " Не ме гледай какво правя, слушай какво говоря".......
А мое ли да ме хванете за к.... апачката ......
11 Юли 2009 08:31
Защо не споменаваш, че най-позитивната кампания беше на НДСВ, но нямаше резултат. Българската нация е незряла нация и не разбира от позитивни послания. Мнозинството иска компромати и помия, затова избраха Яне Янев.
11 Юли 2009 09:14
А не допускате ли, че Доган нарочно е казал това, за да прехвърли 500 000 гласа към ГЕРБ. Мисля върху тази възможност, тъй като АТАКА в същност консолидира редиците на ДПС срещу разцеплението, в следствие намесата на Гюнер Тахир, подбуден от СДС и по-специално от Иван Костов. Така си мисля.
11 Юли 2009 09:38
Арчлъка за кампании у нас е общо-взето трошене на пари без резултат Това - имиджолози и политолози, завършили разни университети у нас и по Света не могат да го вденат с умните си глави. Те пренасят наученото на родна почва , работят за партиите и предлагат "черни" , "бели" и прочие кампании... без да имат усет за народопсихологията на дървената българска глава Бубойко имаше усет и спечели. Без кампания , билбордове и дълги клипове. Трябва да се хване лайтмотива и да се развие до успех , което и направи ГЕРБ. Лайтмотива сред НАРОДА беше - "Да спрем Доган , депесарщината и турцизацията" . Всичко останало беше третостепенни послания.
11 Юли 2009 10:11
Muktadasaxkoburgidiotski фати белия кон за рогите


11 Юли 2009 11:52
Относно Увода и Изложението на уважаемият Автор - действително е много мъгляво, силно разтегливо, и...доста предпазливо!
Воистина, с "Ако баба ми беше нагоре с краката...", малко е попрекалил!
Но мисля че най-по е преминал Границата с: - "Ако Ботев беше с каска, а Левски със ботуши..."!
.
Все пак, нека Му признаем доброто Заключение, а?!
11 Юли 2009 12:19
Софиянец (градски),


Колкото и да е била позитивна кампанията на НДСВ, те са също виновни за положението у нас, като влязоха в тристранната коалиция през 2005 (Симеон се изметна на 180 градуса, че с БСП‌ няма да го направи)... Не може да поддържаш статуквото до последния момент, а после да искаш хората да го забравят и пак да гласуват за теб. Аз лично гласувах за Симеон през 2001, защото Костов се издъни по много линии, но през 2005 - не. След като си заявил, че идваш в БГ без никакви претенции към страната (в интервю по БГ‌ телевизия), а после правиш точно обратното, губиш тотално кредита на доверие на избирателите. И след като за по-малко от 800 дни оправяш себе си и "оправяш" с обратен знак населението, то ти го връща и изхвърчаш от парламента. Това е резултатът от действията на Симеон и НДСВ за 8 г. в управлението на страната.
11 Юли 2009 12:29
Mars Attack,


Моля да извините личния въпрос:


Като гласувал за цара през 2001,
и отказал му гласа си 2005-а,


удовлетворен ли се чувствате сега,
когато измамилият вашето доверие
през последните 8 години от живота ви
отсекъде мътен субект
ще се изсули ни лук ял, ни лук мирисал?


Аз, дето не съм му гласувала никога нищо,
ами се поболях още на 6-ти април 2001
от мъка за изядените жабета 1989-2001
и по загубените години, които се очертаха напред,
още не съм му простила НИЩО.


А вие и вам подобните - какво чувствате-мислите

Редактирано от - Мушшшица на 11/7/2009 г/ 12:30:42

11 Юли 2009 13:24
Мушшшице,

Отговарям Ви с най-голямо удоволствие:


1. От 1990 до 1997 гласувах за СДС - с надеждата да изметат окончателно отровата БКП-БСП от политическия живот на България.
2. Костов ме разочарова със следното:
- дивашка приватизация = разграбване на това, което бе останало след комунистите;
- неликвидиране на червената сган и невкарване на престъпниците в затвора, имайки мнозинство;
- надменност и чувство за непогрешимост, запушване на устата на всакаква критика.
3. Поради 2, и непознавайки истинските намерения на Симеон, през 2001 г., както много други, гласувах за него.
4. През 2005 г. не гласувах за никого, защото на сергияата от партии нямаше за кого, по моите разбирания. СДС и НДСВ - провалени, БСП, ДПС - гнусна сган.
5. Сега гласувах за ГЕРБ като партия, за да измете тройната язва от управлението. Ако се провалят поради некадърност или лични користни амбиции (и т за окрадат, което е останало), на сл. избори няма да гласувам изобщo, или за някоя нова партия, която би ме убедила, че заслужава гласа ми.
Толкова.
Сега излизам,
До по-късно.
11 Юли 2009 13:24
Доста интересна статия, но какво от това!?! И журналистите се научиха да се движат по периферията и на края да излиза, че не са казали (написали) нищо. Колеги как ли това видео се озава в ГЕРБ? Защо бе акцентирано само върхо едно изречение на г-н Доган? Това политиката май е като висш пилотаж и през Октомври май ще захладнее!
11 Юли 2009 13:32
Благодаря от сърце, Mars Attack !


Аз съм явно с руси коси и бедна фантазия.
Гласувала съм винаги
и все за СДС до 2001 вкл.,
а после - все за ДСБ.


11 Юли 2009 14:44
Султане, каква консолидация е предисвикала Атака? Погледни статистиката за броя на гласовете на ДПС и от самолет е видно, че е изборна измама! На изборите 2005 имат точно 2 пъти повече гласове!?! И това е при усаловие, че преди това имаше много по решаващи за движението избори. Абсурд е броят на гласоподавателите да се удвои за 4 години.
11 Юли 2009 15:44
Чарли не хваща вяра на статистиката , за гласовете в подкрепа на ДПС . Кучето счита , че точното установяване на техния брой е работа за китайското звено на Интерпол ...

11 Юли 2009 15:55
А това мишленце горе го изпапка големият дебеловрат котарак!
11 Юли 2009 16:26
Мушшшице,


Уважавам постоянството (в т.ч. в политическата ориентация), но, от друга страна смятам, че отвреме навреме партиите имат нужда от корективи, особенно, като допуснат сериозни изцепки (както и СДС или ДСБ).

Негласуването за тях "до откат" е своего рода "дърпане на ушите", за да отчетат и си признаят грубите грешки и се коригират. Ако не са способни на това, просто не заслужават да са в политиката на страната, което сега се случи с НДСВ, напр.

Именно заради това гласувам според конкретните ситуации и поведение на политическите партии и лидери. Доверието не е вечно, "по принцип" и независимо от това, как се държат и какво вършат те. Това е моята позиция, която не налагам на никого.
11 Юли 2009 16:50
Ех ако бяха повече мушиците в България!!!
11 Юли 2009 17:02
По време на изборната си кампания една партия най-напред трябва да мобилизира своите твърди избиратели, после - да привлече възможно най-много колебаещи се и ако тези гласове не стигат за победа, да удари противника, за да разколебае вярващите в опонента и отблъсне клонящите към него.


А освен това трябва да направи невъзможно в печата да се появяват публикации от типа на Натиснете тук , разбира се със съдействието на представителите на четвъртата власт.

11 Юли 2009 17:07
Гласувала съм винаги
и все за СДС до 2001 вкл.,
а после - все за ДСБ.


Мушшице,
може ли да Натиснете тук и да кацнете върху това, което ще се появи. Любопитен съм за мнението Ви. Сериозно.

11 Юли 2009 17:28

Много мразя да съм права.
А иначе - който гласува за Бойко,
получава правителство на Бойко и БСП.
С 2 екстри:
1/ стабилно мнозинство в парламента.
2/ всички кръгове от фирми на тройната коалиция, подпечатани с личния лаком гъз на Доган.
Резултатите от изборите не са интересни,
резултатът е вече ясен.Mars Attack, позволявам си да отбележа, че Мушшшици (авторка на
горното скудоумие) не бива да бъдат контактвани, това само докарва повече тъпотии
и идиотщини наоколо и замърсява околната среда.
Иначе и аз гласувах като тебе през годините и по същите причини.
11 Юли 2009 17:34
В изминалите избори класически пример за черен ПР бе използването на изопачените думи на Бойко Борисов, че в България има кофти материал в телевизионен клип.


Много взе да се повтаря, че имало изопачение - включително самият Бойко повтаря това и журналята не само не му възразяват, ами и папагалски го повтарят. Целуват задника на победителя. "Лош човешки материал" не е буквален цитат, но смисълът си е същият: [http://www.youtube.com/watch?v=KWiPpYNHf Xg&feature=related]

"Идеята ми да съм тука е да можеме ваши деца, или тези, които искат да се занимават, да се върнат обратно. То то няма как, в България да останат, е казваш… Еми тва е основата на населението в момента - 1 млн. цигани, 700-800 хиляди турци, 2.5 млн. пенсионери. Ей това е срещу ГЕРБ. Пенсионерите с цялата си глупост носталгията и младостта ги води, те си викат: "Ей едно време на Хаинбоаз какъв хубав проход правихме. Па имаше един Пешо - ехей какъв беше убав..." Все едно, че ще се върне пак. Никога няма да се върне младостта. Обаче това си ги води под строй и си гласуват за Станишев. И вие като избегахте милион и половина... Материалът, дето се явява на избори или [или "и ние"? - бел.] можеме да избираме като кадри, никак не е голям. Лесно е да се каже: "На тебе разчитаме". Ако така се разсъждава, "на тебе разчитаме", значи след 1 година ще се издъна и аз."


Няма смисъл да се спори с такива, които се в състояние да се самозалъжат, че тук Борисов всъщност не плюе на циганите, турците и пенсионерите; че тук той не казва, че те са калпавата част от населението, срещу която се бори добрата партия ГЕРБ; че те са негодни за пасивно избирателно право (не са материал за управленски кадри) и за активно избирателно право (гласуват от глупост или заради етническа принадлежност); че тук той не казва, че добрите и свестните са тези, които са избегали у чужбина и те трябва да се върнат и да "подобрят" "материала" и профила на населението и в частност да станат управленски кадри за ГЕРБ.

Проблемът е, че всъщност всички са съгласни с това, което той казва; и лъжите, че било изопачено, просто целят да оправдаят широко разпространеното усещане, че всъщност е допустимо. Преобладаващото мнение наистина е, че циганите, турците и пенсионерите са боклук и малоумници, а истински хора са само десните избиратели. Това на практика е позицията на еснафско-фашистката измет, която доминира публичното пространство, включително и този форум. Сега няма да се занимавам с това да възразявам срещу самата позиция - абсурдното и релевантното в случая е, че такива възражения изобщо биха били актуални и нужни, а даже би се наложило да бъдат и доста подробни. Но моля поне без лицемерие - да не се преструваме, че се твърди нещо друго, а не това, което всъщност се твърди.
11 Юли 2009 17:45
В изминалите избори класически пример за черен ПР бе използването на изопачените думи на Бойко Борисов, че в България има кофти материал в телевизионен клип.

Много взе да се повтаря, че имало изопачение - включително самият Бойко повтаря това и журналята не само не му възразяват, ами и папагалски го повтарят. Целуват задника на победителя. "Лош човешки материал" не е буквален цитат, но смисълът си е същият: [http://www.youtube.com/watch?v=KWiPpYNHf Xg&feature=related]
"Идеята ми да съм тука е да можеме ваши деца, или тези, които искат да се занимават, да се върнат обратно. То то няма как, в България да останат, е казваш… Еми тва е основата на населението в момента - 1 млн. цигани, 700-800 хиляди турци, 2.5 млн. пенсионери. Ей това е срещу ГЕРБ. Пенсионерите с цялата си глупост носталгията и младостта ги води, те си викат: "Ей едно време на Хаинбоаз какъв хубав проход правихме. Па имаше един Пешо - ехей какъв беше убав..." Все едно, че ще се върне пак. Никога няма да се върне младостта. Обаче това си ги води под строй и си гласуват за Станишев. И вие като избегахте милион и половина... Материалът, дето се явява на избори или [или "и ние"? - бел.] можеме да избираме като кадри, никак не е голям. Лесно е да се каже: "На тебе разчитаме". Ако така се разсъждава, "на тебе разчитаме", значи след 1 година ще се издъна и аз."

Няма смисъл да се спори с такива, които се в състояние да се самозалъжат, че тук Борисов всъщност не плюе на циганите, турците и пенсионерите;


анонимен44,
един неанонимен те разбра, че на ония, които не са в състояние да се самозалъжат, все пак е по-добре да се добави думичката лош, ей така, профилактично, та да не би все пак така някак си да се самозалъжат. Ех ти анонимнико анонимен! Да си жив и здрав, щото и от манипулатори има нужда, пък и надявам се че добре плащат.

11 Юли 2009 18:19
Mars Attack,


Самоиронията ми относно бедната фантазия
идеше да покаже, че не се имам за повече от който и да е избирател.


Постоянството в гласуването ми беше отговор на въпроса
"Кой може да промени България и да припомни на българите, че са свободни хора, а не робове (на страсти, сметкаджийство на дребно, плашливост и мързел и нелюбов към ближния)?"


И на въпроса:
"Кой е готов да се променя сам до неузнаваемост, но да остава верен на обета да търси Пътя и да остане върху него?"


А иначе - сетих се! - и аз имам една забежка:
Гласувах за Татяна Дончева - кметица на София, и то на първия тур още
11 Юли 2009 18:21
Ексклузивно!! Топ-нюуз! ТУКА

„От ЕК съобщават, че България е на ПЪРВО място по присвояване на еврофондове. Това е ново доказателство за впечетляващите успехи на досегашното правителство(присвояване=крадене)”


ТОП новина от щаба от щаба на СтаниШефОглу: Сателитни снимки на учени от Душанбе доказват, че Бойко Борисов е започнал да отклонява река Дунав в посока към Банкя.

11 Юли 2009 18:40
Уважаеми г-н Митев,


Знам за вашата епична битка и - честно! - се възхищавам на последователността ви.


Но това са чувства.
А ме питате какво мисля.
Мисля си, че същата енергия, с малко повече гъвкавост, би получила многобройни още приложения, някои от които непременно биха довели до краен резултат.


Фактът, че за вашата акция немА чуваемост от страна на опозицията,
която едва ли може да бъде заподозряна, че е участвала в далаверата с табелите, може би означава едно от трите:


1) историята с табелите не би могла да бъде върната назад, след като природонаселението се подреди чинопослушно на въпросните опашки и се остави да бъде издоено по пренеприятен начин;


2) опозицията е "завидяла" (нека да е и с бяла завист) на вашата активност - да не забрявяме, че политическата работа в опозиция на столетната Партия, управлявала ни по един или друг начин вече 65 години, има все още плитка традиция и основният й проблем според мен си остава затруднението й да работи с обществото и с неговите редички читави инициативи;


3) опозицията е решила, че битката е в сигурни ръце - вашите и вие ще си я водите по-добре и от нея.


Малко, но от сърце, г-н Митев !
11 Юли 2009 18:58
hzb1001,


Не се притеснявай, Марс е далече. Но понеже говорим за демокрация, нека всеки гласува по съвест. Мушицета, "и тя душа носи, също.
Ако си гласувал както и аз, значи понякога хората оценяват по един и същи начин ситуацията... което радва, разбира се.


Мушшшице,
Благодаря за отговора. Само се чудя (все още), откъде това тройно "ш" в ника ти...
11 Юли 2009 18:59
Мушичке, Митев пише, че по времето на костов е въведена въпросната наредба за смяна на номерата.

За сведение у английско има коли с регистрационни табели отпреди втората световна.

Но ние май сме по-мъдри от тях -- и изборите направихме в два различни дена, и табелите сменяме през няколко години, и прочие. България очевидно е много богата страна.
11 Юли 2009 19:27
Мушшшице - аз така се обръщам към много любими на сърцето ми същества.
Ш-то го произнасям с неподражаемо свистене и ми става драго.
Види се не мразя и себе си, щом съм турила мушшшицата за ник свой.Гоше,


Не е хубаво това с табелите (гледната точка на шофьора).
Той Костов тури и един авансов десятък на свободните професии - също не беше хубаво (гледната точка на свободния художник).


Но той собираше.
Пълнеше хазната.


Ако беше добил втори мандат, собраното нямаше да го похарчи с приятелски фирми,
а щеше да го вкара в икономиката.


Но от много тарикатлък (цара ще докара арабски инвестиции и ногу го уважават в Европа и в САЩ)
и от желанието (ученическото) да натрием носа (на даскала),
се вкарахме в десета глуха за 8 години,
през които светът взе, че пак не ни чака
11 Юли 2009 19:28
Смяната на табелите е "голямата" заслуга на Меглена Кунева(Пръмова) издигнала същата жена за еврокомисарка и "приятел" на потребителите. Тая жена никога няма да се отблагодари за мъките на шофьорите, станали и по неволя акционери(т.е. донори). Пей сърце.
11 Юли 2009 20:57
Мушице, за собирането си има данъци. Смяната на табелите е "собиране", но за тези, които ги изготвят. Интересно що в UK не собират по този начин да пълнят хазната.

Да не говорим, че количеството затрит човешки ресурс е с пъти по-голям от "собраното". Така че аргументът "собиране" е по-малоумен и от вече бившия министър на икономиката (П. тъпото).

Ще спомена, че до 2001-а (изкл.) и аз гласувах за СДС. Спрях да гласувам заради нечистия косъм на Костов, и заради шансът крадлив дедо да промени нещо.

Трябва да е ясно -- крадливите получават силен електорален шут, и остават в историята като крадливи мошеници.
11 Юли 2009 21:02
Ако беше добил втори мандат, собраното нямаше да го похарчи с приятелски фирми, а щеше да го вкара в икономиката.


СоциализЪмът собираше и вкарваше в икономиката. Костов уж беше десен. Дясната визия е държавата да не собира от икономиката, за да вкарва в икономиката. То просто оставя средствата в икономиката, вместо да ги собира и преразпределя. При всяко преразпределяне: първо, някой облизва лъжицата; второ, трудно могат да се въведат справедливи критерии на кого -- колко.

А царе на преразпределението (особено на бюджетните излишъци, наследство от Костов) е тръгъзата ламя, която биде яко ритната и по трите гъза. От такова "връщане в икономиката" реалната икономика не вирее, а само братовчедската.
11 Юли 2009 22:04
Гоше,


Най обичам като ми дават за пример Англия или Германия.


Къде си тръгнал бре младо-зелено!


Какво общо между нас и горните две страни?


Преди да стане това, което е днес Англия, е минала през мътна и кървава история. Опитали са какво ли не, стигали са дъното на човешко падение, но пак са се възмогвали.
Просто не са се давали!!


А ние се даваме ката ден, с нужда и без всякаква.


Германия...
Там и до днес не е весело.
Носят си белезите с достойнство, обаче.


А нашето достойнство??
Цара ше ни оправел бил...


Редактирано от - Мушшшица на 11/7/2009 г/ 22:05:31

11 Юли 2009 22:40
Царят наистина ни "оправи", и то за много по-малко от неговите 800 дни... Сега на спокойствие ще си наглежда имотите (нали си подаде оставката, време има достатъчно за това). Него да не го мислим, той е уреден, него кризата не го лови.
11 Юли 2009 23:40
Мушице,

И ние какво, като не сме Англия, нито Германия, да пълним хазната чрез смяна на табелите, така ли? Боже опази!

Между другото, в Англия съотношението бюджет към вътрешен продукт е по-малко, отколкото в България, а в Германия е колкото тук.

Костов имаше пълно мнозинство. И какво направи? Нито отвори досиетата, нито вкара тези, които трябваше, в затвора.

Трябва да е ясно на всеки, който се кандидатира, че обещанията трябва да се спазват, и възможностите за въдворяването на ред и справедливост да се оползотворяват. Иначе -- електорален шут!
12 Юли 2009 07:54
Точно.
12 Юли 2009 08:04
Него да не го мислим, той е уреден, него кризата не го лови.Вие ни го докарахте до главата
а сега искате и да не го мислим


Е нема пък,
не се урежда
12 Юли 2009 08:27
И ние какво, като не сме Англия, нито Германия, да пълним хазната чрез смяна на табелите, така ли? Боже опази!И още много `шантави` неща ще се наложи да свършим.
Ненормална `държава` не се оправя САМО с нормални средства.


* Дълбоко знание --
за европейската и азиатска история
и за логиката на реалната, а не желаната икономика
и за народопсихологията;

* Рисковани решения и отговорност;

* Саможертва и насилие (sic!);

* Героизъм и чувство за хумор;

* Наивност и хитрост;

* Вяра и мнителност;

* Скръб и жалост, и обич

ще да са ТУК потребни.


Познавате ли ХОРАТА, които могат да понесат ТАКЪВ товар?


Аз гласувах за тях преди седмица.
Стигат ми тия тримата:
Екатерина Михайлова, Иван Костов, Мартин Димитров.
Щом има трима ТАКИВА, то значи има още поне 300 хиляди, които -- ако си напънат хубаво акъла и си попрежалят рахатя -- ще свършат още по-големи чудеса от троицата.
А всъщност са много повече
за жалост мнозина не са баш ТУК,
заминаха, прокудени от липсата на ОБИЧ в тази страна


Редактирано от - Мушшшица на 12/7/2009 г/ 09:04:20

12 Юли 2009 09:00
Mars Attak, Жалко че вие и такива като теб не разбраха защо Симеон влезе в коалиционно правителство с БСП. Ако той не го беше направил, България нямаше да бъде приета в Европейския съюз през 2007 г. а може би през 2015. Дали това щеше да бъде добре за страната още повече при сегашната криза. Трябва да му благодарим за тази жертва. А че българският народ не разсъждава и остави НДСВ вън от парламента и вкара в него случайни хора като Яне Янев, резултатите ще бъдат ясни след някоя и друга година.
12 Юли 2009 09:02
Жалко че вие и такива като теб не разбраха защо Симеон влезе в коалиционно правителство с БСП. Ако той не го беше направил, България нямаше да бъде приета в Европейския съюз през 2007 г. а може би през 2015. Дали това щеше да бъде добре за страната още повече при сегашната криза. Трябва да му благодарим за тази жертва.


Колко заблуден народ има...

__________________________________________ _____________________
Once the government socializes losses, it will soon socialize profits. If we lose our ability to fail, we will soon lose our ability to succeed. If we bail out risky behavior, we will soon see even riskier behavior.
12 Юли 2009 09:17
Ако той не го беше направил, България нямаше да бъде приета в Европейския съюз през 2007 г. а може би през 2015.С БСП, особено в коалиция с цара и Доган,
естествено че не беше добре
за България да влиза в ЕС


Но дали наистина правителство само от БСП и Доган
нямаше шанс за влизане в ЕС,
и дали рискът да се лепнем за тричавия дирник на Путя беше реален??


Твърдя, че НЕ.


Европа беше решила да ни приеме
(така, както през 2001 реши да подкрепи цара и НЕ подкрепи СДС и Костов, защото ИКпрекаляваше в отстояването на националните интереси, пък европейският `елит` е свикнал на комисиони от сделките с набедените за слаби свои партньори; ИК направи грешката да покаже човешкия потенциал на ТАЗИ страна -- голям е! ИЗНЕНАДА!! ).


Путя е стиснал кесията за прошляци като наште цоциалисти, плаща само на парче и за изпълнена докрай и безусловно поръчка и само на избрани агенти. Затуй на свой ред мързеливите цоциалисти и гениалният философ Доган прегърнаха европейската идея (за усвояване на фондове).


Цара пък може да бъде гарант само за българската глупост и овчедушие и за нищо друго.


Та те така

Редактирано от - Мушшшица на 12/7/2009 г/ 09:29:02

12 Юли 2009 10:59
Бръмчи, та бръмчи...
12 Юли 2009 12:07
Добро утро, колеги !


Мушшшшице,


Не знам, какво имаш предвид под "вие"... Просто след издънките на Костов и преди това на БСП хората гласуваха за появилата се "алтернатива", Симеон. Но от обявените му намерения той основно се концентрира върху уреждане на собствените имуществени далаверки, а положението на хората като цяло не се подобри през неговото управление. Уреди, разбира се, и юпитата, които доведе. Като цяло, Симеон не познаваше в дълбочина ситуацията и проблемите в БГ (от разстояние и само по това, което му се подаваше, нямаше как да стане).


Софиянец,


Не съ съгласен, че са ни приели заради него, а без него - "йок". Приемането на страните от Изт. Европа е предприето от ЕС като стратегическа стъпка за помиряване двете части на континента и откъсвене им от орбитата на Русия. Някои по-бързо (от 01.05.2004), други - "двойкажиите", след "поправка" и под наблюдение - от 01.01.2007. Да не приписваме на Симеон заслуги, които той няма. Влизането му в коалицията беше единствено, за да бъде близо до кацата с мед и да не му се разследват далаверите с имотите )което БСП‌ небрежно забрави, макар да го обяви в предизбпрната си кампания).
С две думи, Симеон не изпълни очакванията на тези, които го избраха и не бе на висотата на момента в развитието на страната. Уреди себе си, но не реши осн. проблеми, което се очакваше от него. Това е моето мнение, разбира се.
12 Юли 2009 12:33
Когато съм имал възможност да гласувам и аз съм следвал електорална логика съвпадаща с тази на Марса. Гласувайки се водиш от някакви очаквания, когато се провалят до извращение трябва да накажеш.
От Костов очаквахме да извади досиетата и да постави стабилна икономическа основа.
От царчето очаквахме да разрови сините далавери и да постави стабилна основа на правосъдието.
Какво очакваме сега от Боко?
Аз лично очаквам търкулнати глави, от всякакви височини. Това ще направи електоралния шамар наистина болезнен и ефективен. Досега без притеснение лапаха мръви цял мандат заплашени единствено от евентуално постене в следващия като опозиция.
Та въпросът е дали Бобо ще предпочете втори мандат пред бързата лапачка. И ще се довери ли на симпатиите на тия що гласуваха за него, защото като настъпи ламята да я коли тя ще се отбранява с компромати, които на мен лично няма да ми променят мнението.
12 Юли 2009 12:41
в бг-то веки нема противници, нема врагове, нема съперници:друго си е българето да рачи *опонент*, *опоненти*, опонентка*, *опонирам*.блажем
12 Юли 2009 12:47
Папуас,

Всички знаем "Приказка за стълбата", но най-жестокият ефект на стълбата не е описаният от Смирненски. Много по-пагубно е това, че властниците губят всяка представа за мотивите на народа за една или друга постъпка.
Понеже са издигнали лапането в култ, те тъпо продължават да мислят, че и народът ламти единствено за лапане.
Не са в състояние да си представят, че този народ стои малко над тях и е готов дори да гладува заради две неща - СПРАВЕДЛИВОСТ И ВЪЗМЕЗДИЕ.
12 Юли 2009 12:47
Какво очакваме сега от Боко?

Очаквам да направи изключително много, големи, срамни и глупави гафове. Очаквам за всяка несвършена, или зле свършена работа да са виновни всички други, но не и той. Очаквам да бъдат виновни всички, които са управлявали преди него, всички, които са до него, виновни ще бъдат и "лошият материал" и ЕС, и Русия и САЩ, и международното положение, времето и т.н., и т.н. Чух и за очаквания на някои други хора - "за да се запази етническият мир" ГЕРБ трябва да се коалира с ДПС.
Дано моите очаквания не се оправдаят!
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД