:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 362
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ЕК склони да даде още 300 млн. евро за АЕЦ "Козлодуй"

Трайчо Трайков
Европейската комисия е склонна да отпусне допълнителни компенсации за спрените блокове на АЕЦ "Козлодуй" в размер на 300 милиона евро, съобщи в Брюксел министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, цитиран от БНР. "Това, за което има общо разбиране, е, че с тези пари трябва да продължи финансирането на Международния фонд "Козлодуй", каза Трайков.

В предприсъединителния договор на България бяха предвидени 550 млн. евро компенсации за затварянето на III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй" до 2009 г. Страната ни многократно е заявявала, че обезщетенията трябва да се увеличат. Въпросът бе повдигнат през 2007 г., но официалното искане бе отправено от бившия премиер Сергей Станишев през март т.г. Тогава председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу заяви, че подкрепя молбата за допълнителни компенсации от 300-400 млн. евро, но впоследствие от ЕК уточниха, че решението трябва да дойде от всички страни членки и да получи одобрението на Европейския парламент.

Отделни закъснели проекти по програма ИСПА ще получат отсрочка от една или две години и съм оптимист за постигането на това съгласие, заяви вчера регионалният министър Росен Плевнелиев след среща с комисаря по регионалната политика Павел Самецки. ИСПА изтича в края на 2010 г., като някои от най-големите обекти, финансирани с тези пари - магистрала "Люлин", жп линията Пловдив-Свиленград и Дунав мост 2, няма как да бъдат довършени дотогава.

По признанията на Плевнелиев Самецки и неговият екип са изразили притеснения от евентуално прекъсване на приемствеността при чиновниците, които се занимават с усвояване на европейски средства. "Опасенията бяха свързани с усещането за революция в системата, но ние категорично успяхме да ги парираме", каза министър Плевнелиев. "Успяхме категорично да докажем, че сме правителство, което ще добави стойност към това, което вече е създадено, и бяхме разбрани по правилен начин", отбеляза той.
3
1842
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
10 Септември 2009 06:40
"Опасенията бяха свързани с усещането за революция в системата, но ние категорично успяхме да ги парираме",

Какво ли иска да каже? Че статуквото се запазва или просто не знае да се изразява?
10 Септември 2009 07:56
И къде, ако не е тайна, отиват тези пари? Кой и за какво си ги харчи? Само се интересувам. Нали задаването на въпроси от Сократ насам (би трябвало) да е най-важното.
10 Септември 2009 08:55
Раздаваме ги на консултантите за АЕЦ "Белене". Там отиват.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД