:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,360,468
Активни 144
Страници 4,236
За един ден 1,302,066

20-те милиона на фонд "Ин витро" свършиха

4000 молби за финансиране са приети във фонд "Ин витро" от старта му на 1 април до 30 август. С тях отделеният от държавата бюджет на фонда от 20 млн. лв. реално се изчерпва, съобщиха от сдружение "Зачатие" и фондация "Искам бебе".

Фондът осигурява до 5000 лв. за процедура за асистирана репродукция на безплодни двойки. Вече са дадени 1400 заповеди за финансиране на ин витро, останалите молби тепърва ще се разглеждат. Досега не е оповестявана статистика каква е успеваемостта при ин витро, поето от фонда. Той работи с 14 клиники, като пациентите сами избират в коя от тях да идат.

Според пациентските организации обаче фондът не може да спре да приема нови документи, защото двойките с проблемно забременяване у нас са доста повече. "Необходима е дългосрочна държавна политика за ежегодно финансиране на ин витро процедурите, прилагане на строг контрол, въвеждане на реална статистика на успеваемост на центровете по репродукция и вземане на спешни мерки за профилактика на репродуктивното здраве", смятат пациентските организации.
16
2598
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
09 Септември 2009 23:23
Досега не е оповестявана статистика каква е успеваемостта при ин витро, поето от фонда...

А трябва!
Разбирам желанието за собствено дете, но не винаги може да се върви срещу природата...
Да се хвърлят ей така 20 млн, без да се иска и очаква успеваемост, не е много справедливо при трагичното положение на децата в домовете за изоставени деца... Осиновяването също е решение, при това благородно и полезно за обществото...

____________________________
Не мир дойдох да донеса, а меч…
10 Септември 2009 06:58
При цялата сериозност на темата, все си мисля че при бездетните двойки по вина на мъжа...може и да се помогне по един мнооого по ефтин и ефикасен начин!
10 Септември 2009 07:00
Държавата и всички, които имат финансова възможност трябва да направят възможното тази програма да продължи и да се даде шанс на повече семейства. Същото важи и за профилактиката и ранното диагностициране на аномалии. Не само че не е справедливо, но е и жестоко да има пари за разни недотам важни проекти, а точно за това да няма. В много държави, които мислят за бъдещето си се финансират няколко опита изцяло.
Редник, в домовете повечето деца са от малцинствен произход, факт.Науката отдавна доказа че при формирането на личността приблизително 90% роля имат гените, 5% социалната среда и 5% обучение, образование и възпитание.
Отстрани е много лесно да се дават съвети, но точно по този деликатен въпрос, замълчи!
10 Септември 2009 11:53
PokerFace,
Ако си припомните "Железният светилник" на Димитър Талев - то там е доста подробно описана предлагана от Вас евтина технология и то преди повече от 100 години...

____________________________
Не мир дойдох да донеса, а меч…
10 Септември 2009 12:42
Темата господа е сериозна и изключително болезнена за 250 000 български семейства. Липса на морал, чуства и елементарно възпитание е да се коментира по този арогантен начин. Един политик се извини за подобна реплика, вие се засрамете ако нямате сили за друго.
10 Септември 2009 12:45
"20-те милиона на фонд "Ин витро" свършиха"
Новината не е добра!
10 Септември 2009 14:34
Уважаема m@mi,
Форумът има архив и там, ако не Ви мързи, ще видите, че много пъти сме разисквали тази тема, още повече, че както тези дни един колега обобщи профила на "средния" участник - все сме около 45-55 години с деца и внуци, което предполага и опит в правенето и отглеждането на деца...
Както и по-горе писах, да отгледаш, възпиташ и изучиш детето е много по-трудно и по-важно от зачеването и раждането...
Всъщност, затова и припомних героите на Талев от "Железният светилник"...
___________________________
Не мир дойдох да донеса, а меч…


Редактирано от - редник на 10/9/2009 г/ 14:48:09

10 Септември 2009 14:49
П.П. Няма да Ви е излишно да си припомните правописа, пък "морално-етичните" поучения ги оставете на по-възрастните...
А споменатите проценти въобще не искам да ги коментирам, само кажете от коя нАука ги взехте и дайте линк...

____________________________
Не мир дойдох да донеса, а меч…
10 Септември 2009 16:28
Нямам проблем с правописа, преглед на очен?
Ето къде е проблема "все сме около 45-55 години с деца и внуци". А ако ги нямахте тези деца и внуци пак ли така щяхте да разсъждавате?!
Знам колко е важно отглеждането и възпитанието на едно дете, но знам също така, че всяко едно от семействата, които кандидатстват по програмата за Ин-витро оплождане, би искало това да бъде собственото им дете. И трябва да им се даде шанс да го имат. Това е много лично и съкровенно, но и демографски наложително. Опитах се да го кажа в предния пост, не ме разбрахте. Затова направо-прекалено много са децата от малцинствата, след време тази група се маргинализира, те имат друг живот и други ценности и не участват активно на пазара на труда! Вие откъде си мислите че ще дойде пенсията Ви?
Не съм чела архива, не, защото ме мързи, а защото нямам много свободно време, понеже съм работеща жена и майка.
На въпроса Ви отговарям-науката педагогика, социална и възрастова психология. Не искам да правя от форума бойно поле. Ясно изразих моето мнение и няма повече да коментирам темата.

10 Септември 2009 18:28
Нямам проблем с правописа, преглед на очен?
Ето къде е проблема "все сме около 45-55 години с деца и внуци". А ако ги нямахте тези деца и внуци пак ли така щяхте да разсъждавате?!

---------------------
Нямам проблем с правописа, преглед на очен?
Ето къде е проблемЪТ: " ...все сме около 45-55 години с деца и внуци". А ако ги нямахте тези деца и внуци, пак ли така щяхте да разсъждавате?!
----------------------
Да-а, че имате проблеми с правописа, ясно се вижда, но май другите Ви проблеми са по-сериозни...
Дано като жена и майка се справяте по-добре, отколкото в даването на грамотни и смислени мнения...
____________________________
Не мир дойдох да донеса, а меч…

Редактирано от - редник на 10/9/2009 г/ 18:31:06

10 Септември 2009 18:30
Редник, много назад ни връщаш при Таке Бръшнаров!В Поморие има модерни кални бани с почти 90% ефект!В краен случай "помагат" и местните "гларузи"!
10 Септември 2009 18:32
На въпроса Ви отговарям-науката педагогика, социална и възрастова психология.

Ох, ох - Педагогика и Психология са две отделни науки - има едно "обединение" - нарича се Педагогическа психология - учил съм я, вярно, преди доста години, но не помня да съм срещнал цитираните проценти... Явно са Ваш принос в нАуката...
-------------------
П.П. За съжаление, на тези години повечето се нуждаем от очен лекар, все се каня, благодаря, че ме подсетихте - ето, че има полза от дискусията - приех съвета Ви, дано Вие приемете моите...

____________________________
Не мир дойдох да донеса, а меч…

Редактирано от - редник на 10/9/2009 г/ 18:58:34

10 Септември 2009 18:39
tupakmango,

PokerFace подхвана темата, аз само припомних класика...
В онези години децата са били много важни за семейството, включително и за авторитета на мъжа, та умните жени, за да запазят семейството си и съхранят авторитета на съпруга си, са намирали дискретен начин...
Странно, но са се справяли... и то без държавни институции...

____________________________
Не мир дойдох да донеса, а меч…

Редактирано от - редник на 10/9/2009 г/ 18:41:24

10 Септември 2009 19:52
По принцип не коментирам коментари и никога с по-грубичък тон, но тук просто не можах да се сдържа!
Редник, коментарите ти под тази статия са изключително арогантни, не просто неделикатни. Опитали са ти да ти намекнат културно, а ти реагираш точно като български „мачо” – гледаш високо от собствената си камбанария и не те интересува, че другите могат да имат проблеми, достатъчно лични и деликатни за да им бъде дори притеснително да ги обсъждат. Особено когато ганьовци като теб директно им бъркат в раната с просташки „шеги” за „заместници” в леглото. Ама то е видно, че си от многознайковците, дето разбират от фертилни проблеми толкова, колкото и от футбол.
Не искам да съм груб, но вместо да се биеш в косматите гърди че имаш деца и в внуци – благодари на Бог, че те е дарил с това огромно богатство и не се подигравай на другите, които искат да имат и те дечица, но по независещи от тях причини не могат или все още не могат. Всичко се връща на този свят...
Тъпанарското ти сравнение за гледането на деца и правописа оставям без коментар.
10 Септември 2009 21:46
Ех, капитане, ех, Немо,
Защо не се въздържахте...
Явно и Вас Ви мързи да погледнете архива...
Бях сигурен, но проверих - от 6104 мнения нямам нито едно, повтарям - НИТО ЕДНО в рубриката "Спорт"... Имам доста мнения в рубриката "Бридж", но това е занимание, което се съмнявам да Ви интересува - иска се мислене, а от футбол почти не се интересувам - е, ядосвам се, когато националите ни излагат със слабата си игра пред света, но толкова... За всеки случай си погледнах и гърдите и пак трябва да Ви разочаровам - не са космати...
Що се отнася до умняшкото Ви изказване за "тъпанарското" ми сравнение - то не виждам да съм правил сравнение, а отправих пожелание... или и Вие сте на мнение, че госпожата няма проблеми с правописа и леките ми корекции са неправилни, а може би сте и съгласен с нАучното й "откритие", за което отказа да посочи линк:
...че при формирането на личността приблизително 90% роля имат гените, 5% социалната среда и 5% обучение, образование и възпитание.
Хм, докато Ви чета, започвам да се замислям дали пък не е права?...


____________________________
Не мир дойдох да донеса, а меч…
10 Септември 2009 22:22
Редник, разсъжденията и коментарите Ви са на ниво махленска раздумка на салатка и ракийка и не им е тук мястото!
Капитан Немо, благодаря!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД