:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,873,754
Активни 206
Страници 24,388
За един ден 1,302,066

Щом е от СДС, не е ченге. Щом е ренегат - може и да е

Политически сметки и безхаберието на НДСВ забъркаха скандала с Веселин Стойков
Лиляна Попова и Явор Дачков уволнени ли са? Кирил Гоцев и. д. шеф на БНТ ли е? Могат ли Нова телевизия, "МЕФ холдинг" и "Медия броудкастинг сървисиз" отново да искат лиценза за свободната трета национална тв честота? Накратко - легитимни ли са решенията Съвета за електронни медии, след като един от членовете му няма право да заема този пост и през цялото време, докато е гласувал, е бил незаконен.

Вчера комисията по досиетата след 2-месечната сага "тука има-тука нема досие" най-накрая счете, че е събрала достатъчно доказателства, за да оповести публично името на "ченгето" в СЕМ. Той е Веселин Стойков - бивш областен управител, бивш шеф на Държавната комисия по далекосъобщения в правителството "Костов", съветник на Кеворк Кеворкян по проекта му за национална телевизия, а понастоящем член на партията на Евгений Бакърджиев.

Стойков бе проверяван по времето на Бонев като областен управител от СДС. Нищо не излезе.

Миналото лято мина и през проверката на комисиите "Андреев" и "Ананиев"? И пак нищо. Защо ли? Ами защото първия път беше в най-силното време на синьото управление. Как можеше тогава, през 1998 г., да се извади, че човек от висшето управление е свързан със службите.

През лятото пък трябваше да се пази малкото останало достойнство на току-що загубилия изборите СДС? А сега, след като царските хора Стоян Ганев и Кеворк Кеворкян обсебиха и медийния орган, и държавните медии, а СДС пищи, че са ги поставили в информационно затъмнение, Андреев и Ананиев с наслада пуснаха името на "ченгето". И то в деня, в който започва конкурсът за нов генерален директор на БНТ.



Кога казват истината



бившите сини депутати Андреев и Ананиев - лятоска или сега? Вече се чу, че Филчев ще проверява законосъобразността на решенията на комисията. И с право.

Комисията "Андреев" обяви още на 11 декември м. г., че има данни за сътрудник на бившите служби в СЕМ. Няколко дни по-рано синият депутат Благой Димитров заяви публично в кулоарите на парламента, че има такъв човек, който на всичкото отгоре е проверяван в друго свое качество, но не е обявен. Откъде вадеше тази информация Димитров? Самият Стойков пък беше подписал декларация, че не е бил сътрудник - явно спокоен, че два пъти минал между капките, ще се промуши и трети път. Да, ама явно криво си е направил сметката - сега той играе хем с "жълтия" Кеворкян, хем с отлюспения Бакърджиев. Вчера Стойков обяви, че "всичко това са измислици и политическа поръчка" и няма да подава оставка. СЕМ обаче го освободи от поста, защото не отговаря на закона.



Извън синята игра срещу жълтото управление



остава въпросът защо самите управляващи не спазиха разпоредбите на закона. Едва ли не първата работа на НДСВ бе да махне Лиляна Попова и за целта спешно, по стахановски, промени закона за радио и телевизия, закри НСРТ и спешно избра новия орган СЕМ. Царските хора толкова бързаха, че прескочиха закона и не поискаха проверка на номинираните от комисията по досиетата, а се задоволиха с техни саморъчно подписани декларации. Които между другото нямат правна стойност, защото не са описани в нито един нормативен акт. После с решаващия глас на един надзорник от парламентарната квота в СЕМ бе махната Попова. След като един от тях е незаконен, какво става с това решение?



Царският нормативен хаос вече стана пословичен



В случая със СЕМ обаче той може да повлече след себе си куп съдебни дела от заинтересовани страни и да блокира за дълго и новия конкурс за национална телевизия, и конкурса за шеф на БНТ.

Сега СЕМ ще събира правни експертизи - законен орган ли е в момента и законни ли са решенията му. Каквито и експертизи обаче да дойдат, делата във Върховния административен съд са неизбежни.

От "МЕФ холдинг" вече обжалваха във ВАС отказа на СЕМ да му даде честотата. Очаква се това да направят още Нова телевизия и Кеворкян. Не е маловажен въпросът и колко струват тези дела на данъкоплатеца.

Царската група в парламента трябва да се спеши и да избере нов член на СЕМ, като не пропусне да помоли комисията по досиетата за проверка. Защото в противен случай СЕМ ще изпадне в още по-абсурдна ситуация от предшественика си НСРТ около кризата в радиото. Има и друг вариант - да промени закона в тази му част и тогава, без да пита някакви си комисии, да избере надзорник. Ако ще пак Стойков да избере, чийто грях е, че е сътрудничил на научно-техническото разузнаване и по думите на самия Аднреев е допринасял за доброто на държавата.



А какво ще стане с комисията по досиетата?



Скандалът със Стойков поставя отново въпроса не трябва ли най-накрая въпросните досиета да се унищожат. Защото каква истина излезе от тях - стана ли ясно кой е манипулирал прехода в родината, кой е ограбил държавата, кои са тези, дето дърпат конците и са виновни за нещастията ни?

Почти сигурно е, че комисията ще се оправдае с информацията, дето му я дават спецслужбите - в случая Националната разузнавателна служба на ген. Димо Гяуров, в която се пази архивът на бившето Първо главно. И пак ще стигнем до въпроса кой контролира какви ги вършат спецслужбите...

И още: за да се спази законът, комисията трябва да провери и новоизбрания генерален директор. Но за да не стане същата каша - да се окаже ченге, след като вече е избран, - явно ще трябва да провери всички кандидати.
944
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД