:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 334
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Интервю

Нели Кордовска: Ще искам пълна ревизия на БКК

"Нитекс" върна цялата сума от неправилно начислените дивиденти. Ще ги съдим за лихвите върху тази сума, казва шефът на БКК
- Г-жо Кордовска, как малка фирма като "Нитекс" е станала акционер в БКК?

- Проблемът е, че има разпореждане на МС No.19 от 1995 г., според което преди откриването на процедура по приватизация съответните ведомства и министерства, отговорни по това време за осъществяването на приватизационните сделки, е трябвало да наредят прехвърляне на акциите на тези дружества в БКК на Министерството на финансите. Поради неспазването на това разпореждане сега се озоваваме с десетки, може би стотици частни акционери. Не мога да ви кажа защо това разпореждане не е спазвано. Но става дума за период от около 5-6 г. досега.

Това разпореждане No.19 не е било спазено в конкретния случай при приватизационната процедура за държавната фирма "Нитекс". Тя попада в ръцете на частни акционери, става дума за РМД "Нитекс-96", което е собственик на "Нитекс" АД. Попадайки в ръцете на новия собственик, акциите на БКК естествено вече стават собственост на новия акционер, който е имал пълно правоприемство. Доколко това е съобразено с разпореждането, виждате сами. То не е било спазено своевременно, поради което ние не можем в момента да отречем това акционерно участие. Т. е. не е БКК тази, която трябва да отрича или да приема подобно акционерно участие на частни лица. Всичко опира дотам, че разпореждане No.19 не е спазвано системно. Очевидно е, че много трудно е през този неколкогодишен период спазването и контролирането на това разпореждане. Най-вероятно формата, под която е трябвало да се заведат тези разпоредби, би трябвало да бъде малко по-силна, а не разпореждане. Дори според мен е било логично подобни текстове да бъдат заложени в закона за приватизация, за да може да се контролира своевременно изпълняването на тези разпоредби.

- Има ли и други случаи на грешно преведен дивидент - като този с "Нитекс"? Вярно ли е, че "Нитекс" вече е върнала парите?

- На мен поне досега не са ми известни подобни случаи да съществуват. За мен не е ясно как е станала тази грешка, но едва ли е само на счетоводителката.

Ние отправихме нотариална покана към "Нитекс" да възстанови невнесената сума, на която те не отговориха адекватно, предлагаха някакви екзотични схеми. След това ние предприехме стъпки по завеждане на дело в Смолянския окръжен съд. В момента чакаме делото да бъде назначено като дата. Да, вярно е, че няколко дена след отправянето на исковата молба от наша страна до съда "Нитекс" изплати пълния остатък.



-----------------

Т. е. отново се доказа, че те са били готови още доста отдавна да си възстановят сумата. За мен е категорично ясно, че просто не е имало воля от страна на предишното ръководство да бъде прибрана невнесената сума. Взаимоотношенията ни обаче не приключват дотук. Сега ние ще претендираме и за изплащане на лихвите, които през целия период са дължими върху този 100% безлихвен кредит, който им е бил предоставен. Става дума за наказателната лихва, която е по закона за задълженията и договорите.

----------------



- Какъв е размерът на дължимите лихви?

- Не мога точно да ви кажа. Те трябва да бъдат изчислени на базата на основния лихвен процент + 10.

- Колко все пак са частните акционери в БКК и кои са по-големите?

- Тук става дума за едно съвсем символично участие на частни лица. Аз мога да ви кажа, че става дума за около 2% участие на дружества, които са различни от държавата.

Не може да се твърди, че всички акционери в тези 2% са частни дружества, доколкото към момента по наши сведения тези дружества са над 1100. Какъв процент от тях обаче са частни, ние не можем да твърдим със сигурност именно поради факта, че нямаме обратна информация от съответните ведомства и министерства, които са били отговорни досега за приватизация на дружествата с над 50% или 100% участие на държавата.

- Правена ли е ревизия на БКК от създаването й досега? Смята ли новото ръководство на БКК да поиска ревизия на работата на компанията досега?

- Доколкото ми е известно, досега ревизия не е правена. Аз лично смятам да бъде осъществена такава. Не знам защо нито един от предишните шефове на холдинга не е поискал да бъде направена ревизия. Не мога да ви отговоря от името на предшествениците си.

- Кога очаквате да приключи приватизацията на "Биохим"? Как ще коментирате изявлението на шефа на БНБ, че определената минимална цена за "Биохим" от 95 млн. лв. е ниска?

- Това си е лично мнение на г-н Гаврийски, аз не знам неговите съображения. Безспорно е, че това е постижима цена. За мен това е една достатъчно разумна индикативна цена, т. е. цена, която може да се постигне при евентуално получаване на оферти, за което сме посочили като крайна дата 15 април.



--------------------

Като е посочил такава индикативна цена от 95 млн. лв., съветът на директорите е имал предвид, че значително се е подобрило финансовото състояние на банката, особено по отношение на кредитния портфейл. Има 100% провизирани вземания, които са класифицирани във всяка една от групите, особено тези, класифицирани в група "Загуба". Освен това има значително повишение на нетните активи в сравнение с предишните два търга - почти двойно по-високи нетни активи в сравнение с резултатите към края на 1999 г. и около 40% по сравнение с края на 2000 г. Освен всичко друго печалбата също е значително по-висока в сравнение с предишните два периода.

--------------------



Разбира се, имам предвид неодитираните все още резултати към края на декември 2001 г. На базата на това и на значително подобрения имидж, който банката демонстрира през последните 2 години, аз мисля, че това е напълно постижима цена. Още повече като се има предвид, че това е едва ли не последният шанс на който и да е от потенциалните инвеститори, било чуждестранни или местни, да стъпят на българския пазар или да разширят участието си в банковия сектор. Наистина присъствието на банка "Биохим" е значително и като казвам достижима цена, имам предвид, че цената е напълно реална.

- Твърди се, че в последните дни нов консорциум от български банки е проявил интерес към "Биохим"?

- Официално нямаме заявен нов интерес. Може би това са намерения, които все още витаят най-вече в медийното пространство.

- Има ли яснота как ще се процедира с приватизацията на ДСК?

- В момента се работи по стратегия за приватизация на последната държавна банка, чието раздържавяване предстои. Ние сме се ангажирали към края на март да обявим такава стратегия.

- ЕБВР поиска да придобие от 10 до 25% от акциите на ДСК преди откриването на процедурата за приватизация на ДСК.

- Да. Проведени са такива разговори с представителите на Европейската банка за възстановяване и развитие в България. Все още обаче официално писмо, постъпило в БКК, няма.

- Според друга идея на правителството 25% от акциите на ДСК трябва да бъдат пуснати на фондовата борса. Шефът на БНБ Светослав Гаврийски обаче смята, че ДСК трябва да се продаде като цяло чак когато се види какво иска потенциалният инвеститор, да се мисли за продажба на малки дялове чрез фондовата борса или по друг начин.

- Това са две идеи, които се обсъждат като подходи към приватизацията на Банка ДСК. Дали първо да се пусне миноритарен пакет на борсата, след което да се търси стратегически инвеститор, или да се търси стратегически инвеститор, след което да стане листване на миноритарен пакет от капитала на ДСК на борсата. Разбира се, всички тези идеи трябва да залегнат в подготвената стратегия. Те действително се обсъждат, но едва след като бъде изготвена окончателната стратегия, ще бъде ясно кой подход ще се предприеме. Има различни мнения, това е факт.

- Каква според вас трябва да е съдбата на БКК, след като се продадат и последните дялове от държавните банки? Имаше идея БКК да продължи съществува, за да следи как собствениците на приватизираните банки изпълняват ангажиментите си по договорите?

- Безспорно, ако следваме устава на компанията, целите на БКК, заложени там, са да консолидира банковия сектор и впоследствие след консолидацията да се заеме с приватизация на държавните банки, което в момента се осъществява. Така че, следвайки духа на устава и целите, поставени там, след приключване на приватизацията в банковия сектор, съвсем естествено е БКК да се ликвидира. Аз не виждам потенциал в компанията, така както тя е в момента. Тя няма капацитет да се занимава със следприватизационен контрол. Още повече че БКК като цел няма записана дейност "следприватизационен контрол" и аз не виждам как може да се осъществи това.

Случаят "Нитекс"

Частната фирма "Нитекс" получи десет пъти по-голям дивидент от БКК за 1999 г. Вместо 32 230 лв. доспатската текстилна фабрика получава 310 238 лв. Парите са преведени на 1 декември 2000 г. с подписа на тогавашния шеф на БКК Петър Жотев. Разминаването е открито 5 месеца по-късно.

Продукцията на "Нитекс" се продава в магазина на дъщерята на бившия премиер Иван Костов - Мина, в столицата. Мина Костова е съдружничка със съпругата на собственика на доспатската фабрика във фирмата "М.Л.Текс".

След като открива грешката, БКК праща няколко любезни писма до "Нитекс" да върнат надвзетата сума, но фабриката отказва. БКК приспада част от парите, като не дава на "Нитекс" дивидент за акциите им в БКК за 2000 г. След операцията дългът намалява на 247 929 лв. През януари 2001 г. "Нитекс" връща 90 000 лв.

След изборите ръководството на БКК се сменя. То веднага приканва "Нитекс" да върне парите. Фабриката обаче предлага останалата сума да бъде възстановена на 30 равни месечни вноски. БКК отказва и завежда дело в Смолянския съд. След като се вдигна шум по медиите, миналата седмица "Нитекс" върна парите на БКК.

По време на дебатите за поискания от СДС вот на недоверие към правителството миналия петък финансовият министър Милен Велчев обвини бившия вицепремиер Петър Жотев, че е получил поста си като отплата за случая "Нитекс". Жотев заплаши да си търси парите в съда.
1557
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД