:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 520
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Преговорите за износ и производство на цигари в Русия зациклят

"Сокотаб" изкупува тютюна на "Булгартабак" в Родопите

91 милиона лева заделени за реколтата от 2001 година
Снимка: Борислав Николов
Догодина българското представителство на американската компания "Сокотаб" ще изкупи 12 500 т ориенталски тютюни, основно от типа "Крумовград". Това са количествата, които досега същата фирма купуваше за холдинга, съобщи зам.-шефът по производствените въпроси на "Булгартабак холдинг" Георги Костов.

От вчера "Сокотаб" има собствен лиценз за изкупуване на тютюн, така че заявените количества ще бъдат изнесени за "Филип Мориц". Ако американците договорят тези количества с производителите, за идната година "Кърджали БТ" и някои други български фирми ще останат без суровина. От холдинга ще преговарят с търговците, за да не се блокира българското производство, поясни Костов.

Проблема ще решава бъдещият собственик на холдинга, когато догодина изкупува тазгодишната реколта, алармират експерти. Според вицепремиера Николай Василев обаче лицензът за "Сокотаб" дава възможност за по-голяма конкуренция на пазара и не бил заплаха пред бъдещия купувач. Василев бил информиран от финансовото ведомство за искания лиценз още в края на миналата година.

"Преговорите с руски дистрибутори за продажбата на наши цигари в Русия ще се забавят", каза шефът на "Булгартабак холдинг" Георги Попов. Миналата седмица той беше там, за да подпише първите договори с руските фирми. Договарянето е отложено с 2-3 седмици заради високите оферти на българските производители. За това време ценовиците ни трябва да подготвят нови разчети. Амбициите за тази година са в Русия и Украйна да продадем от 8000 до 10 000 т цигари.

"Ако смесените дружества в Русия започнат изцяло да произвеждат цигарите с български тютюн, има шанс да постигнем по-добри цени", каза за "Сега" шефът на "Задгранични инвестиции" в холдинга Иво Тодоров. Проблемът е, че за 2001 г. в Русия сме внесли едва 100 т тютюн, въпреки че точно оттогава митото на суровината падна от 5% на 3,5%.



ИЗКУПУВАНЕ

Близо 20 000 т тютюн от договорираните 28 000 т от реколта 2001 г. са изкупени или договорени за изкупуване, обяви зам. финансовият директор на "Булгартабак" Румяна Георгиева. Парите са налице и всички количества ще се изтъргуват. За изкупуването са заделени 91 млн. лв., от които 3 млн. са собствените пари на търговците. 43 млн. лв. са кредитите за изкупната кампания, останалите 45 млн. лв. са предплатените средства за експорт.
3163
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД