:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 137
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Сергей Чаушев, собственикът на фирма "Нитекс": Обидно е да ни смятат за пощенска кутия

"Нитекс" получи 10 пъти по-голям дивидент от БКК за 1999 г. - заради грешка вместо 32 230 лв. взема 310 238 лв.

Продукцията на доспатската текстилна фабрика се продава в магазина на дъщерята на бившия премиер Иван Костов - Мина, в столицата. Мина е съдружничка със съпругата на собственика на доспатската фабрика във фирмата "М.Л.Текс". След дълги спорове за надвзетата сума новото ръководство на БКК заведе дело срещу фирмата и миналата седмица тя се издължи.





- Г-н Чаушев, станахте звезда, по време на вота на недоверие финансовият министър обяви, че Петър Жотев е станал вицепремиер, защото е подписал дивидента за "Нитекс". Наистина ли става дума просто за "техническа" грешка?

- Грешката ние не я знаехме в началото. После установихме, че тя е допусната от счетоводител в БКК. След като получихме парите, като всяко промишлено предприятие ги изразходвахме, защото имаме инвестиционна и производствена програма.

- Изненадахте ли се, че дивидентът е толкова голям - 300 000 лева?

- Беше ни радостно, но не се изненадахме, защото очаквахме дивидента. Решихме, че това ни се полага. После, април беше, бяхме информирани, че има грешка.

- Кой ви се обади?

- Най-напред счетоводителката, после получихме официално писмо от ръководството на БКК, подписано от г-н Радев и г-н Жотев. Беше невъзможно да върнем парите веднага и предложихме да търсим някакъв вариант...

- На г-н Жотев?

- На г-н Жотев, на г-н Радев. Имахме доста дълга кореспонденция, но не можахме да стигнем до споразумение. Това са пари, които ние знаехме, че трябва да се възстановяват.

- Не сте живели с мисълта, че след като Мина Костова е дистрибутор на продукцията ви, тия пари няма да ги връщате?

- Аз съм 12 г. директор на предприятието. Много добре знам, че това, което се дължи, трябва да се връща. Що се отнася до Мина Костова и тази фирма "М.Л.Текс", където участва и съпругата ми, нейните продажбите не са определящи за фирмата, защото на вътрешния пазар продаваме 1-2% стока. Нашите основни приходи са от износ, където нямаме дистрибутори, а си контактуваме директно с нашите купувачи. С "М.Л.Текс" имаме успех - откакто започнахме да работим заедно, имаме 32% ръст на продажбите на вътрешния пазар.

- Вашето дружество не е трябвало да получава дивидент заради решение 19 на МС от 1995 г., според което е трябвало да предадете акциите си в Министерството на финансите.

- Има такова разпореждане, но то е свързано с дейността на промишленото министерство. То е трябвало да намали пропорционално нашия капитал. Министерството на промишлеността по онова време не е предприело такива действия. И ние не сме ги върнали, защото не е било спазено изцяло това министерско постановление.

- Кой стои зад тази атака срещу вас?

- Атаката срещу "Нитекс" е, защото се търсят поводи за атака срещу бившето правителство и по-скоро срещу Иван Костов.

- Добре, кой стои зад това?

- Не мога да гадая, ние постоянно сме информирали г-жа Кордовска, че сме готови да върнем парите. Но доколкото разбирам, при тях въпросът не е бил точно в това - да се върнат парите веднага, а да се използва като скандал.

- Днес каква е ситуацията?

- Всичко сме върнали. Още преди Нова година предложихме на г-жа Кордовска да върнем около 147 000 лева, но тя не ни отговори. След Нова година отговори, вече почти ултимативно, че иска да върнем половината веднага, а другите - в рамките на 1 месец. Аз й отговорих, че въпросът не опира до желание, а до възможности. Преведохме 90 000 лева и след това мобилизирахме финансовия си потенциал и издължихме останалото. След това разбрахме, че те са завели дело. А защо въпросът беше използван в парламента... Според мен се търси скандал. Аз се шегувам сред приятели, че г-н Велчев има нужда от нова консултантска компания и ние сме му дали парите, за да си плати на нови консултанти.

- Кои консултанти?

- Той избира. Но явно трябва да го консултира някой, защото жалко е, когато един министър на финансите не знае как се разпределят парите в едно предприятие. Обидно за мен и за предприятието е, че ние едва ли не сме пощенска кутия и пари минават през нас, за да отиват някъде безотчетно.

- Случайно ли се познавате с Мина?

- Познанството ни е случайно, разбира се. След това ние видяхме потенциал в такова сдружаване. Става дума за сътрудничество между фирмата "М.Л.Текс", защото Мина е много добра в контрола на продажбите. Мина започна да ни посещава, да идва тука в Доспат по някаква работа и по този начин се запознахме.

- Коя година беше това?

- О, не мога да ви кажа.
4094
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД