:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 305
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Армията прочиства Пакистан от талибани

Пакистанската армия ликвидира около 60 талибани при спецоперация в Южен Вазиристан, предадоха агенциите. Операцията, наречена "Рах-и-Ниджат" - в превод "Път към освобождение", започна още в събота. В нея участват около 30 хиляди войници, като са били убити 11 души от пакистанските сили за сигурност. Спецоперацията срещу талибаните бе предшествана от серия терористични нападения в Пакистан, при които загинаха над 150 души.

Действията на пакистанската армия са принудили повече от 100 000 жители на Южен Варизистан да напуснат домовете си. Близо 80 000 са напуснали Варизистан още преди началото на операцията, а хиляди хора продължават да се изтеглят от размирния район.
62
1579
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
62
 Видими 
18 Октомври 2009 21:35
30000 аскер убил 60 талибана - гръмнало оръдието и убило врабче.

скоро ще я спечелят така войната, има-няма до коледа ... 2050-та година
18 Октомври 2009 21:36
но за сметка на това 180 000 души са прогонени от домовете си от гърма на оръдието. явно гражданите ги е по-страх от армията отколкото от бунтовниците. да се чудим ли тогава как талибаните набират поддръжници?


Редактирано от - Pavlik Morozov на 18/10/2009 г/ 22:16:18

18 Октомври 2009 22:45
Престани да пишеш глупости и прочети нещо за тая война - Натиснете тук
От 2004 г. насам са загинали хиляди и от двете страни.
18 Октомври 2009 22:59
Dinain, оти се пенявиш, като статията дето си пуснал потвърждава писаното от мен, както тук, така и в статията за убитите ирански гвардейци - печата "война с тероризма/осама/алкайда" беше напляскан върху толкова много регионални (верски, етнически, политически, мафиотски и прочие) конфликти и стана оправдание за толкова много мръсотии в гонене на нечии интереси, че вече е напълно изпразнен от съдържание, като клишето "въпрос на национална сигурност"
19 Октомври 2009 00:18
Пенявещият си ти, а аз ти показвам истината.
Това, че ти не разбираш какво е Ал Кайда, не прави понятието изпразнено откъм смисъл. Ще пробвам да ти обясня накратко: Ал Кайда - Базата, Фундамента - е учение, проповядващо връщане към основите на Исляма и най-буквалните му интерпретации, така, както са описани в Корана. То не е ограничено до една личност или една държава. Това далеч не е "национално-освободително движение", както ще ти обяснят някои мухлясали марксисти, а алтернатива на съвременната държава, правителство, партийна система. И това, дето го наричаш "регионални" конфликти, всъщност са борба на фундаменталистите срещу местните правителства - талибаните в Афганистан и Пакистан, Ислямските Братя в Египет, Ислямските Съдилища в Сомалия, а организации като Ал Кайда и Ислямски Джихад - те са интернационални - можеш да ги откриеш навсякъде от Етиопия и Судан, през Индия, та до Индонезия и Малайзия. Каква е визията им можеш да видиш чрез множество примери от райони, контролирани в някакъв момент от тях - Афганистан по времето на талибанската власт, Вазиристан, част от Сомалия и т.н.
19 Октомври 2009 00:21
Мда, "учениците" има още много да се учат. А дотогава--гърч и масова подготовка + чанч до дупка!!!
19 Октомври 2009 01:16
Dinain, ислямизма е бранд - той е разпознаваем и с него по-лесно се събират международни дарения и се набират доброволци. освен това като всяка идеология ислямизма дели света на "добри"/"ние" и "лоши"/"те" и става по-лесно да се оправдават нечии претенции към властта и драстичните средства, които използва за постигане на целите си.

не можеш да ме убедиш, че между ислямистките групи по света има по-сериозна връзка отколкото, примерно, между комунистическите. да - има държави които подкрепят всяко движение, което си сложи такъв етикет. да, заявените им цели са подобни. но на практика всичко се пречупва през призмата на местните културни, политически и икономически условия и накрая имаш множество местни конфликти от различно естество (етническо, верско, политическо, мафиотско, кланово и т.н.), които пропагандистите механично слагат под общ знаменател - "джихад/ислямизъм". затова едните "свободни медии" навсякъде виждат цру и мосад, а другите - иранците и кгб.

както нямаше и няма световна анти-капиталистическа революция, а само местни революцийки, по същия начин няма единен глобален джихадистки план, а поредица от местни джихади, които да не дава аллах някога да се срещнат на обща граница - може лесно да се нахвърлят един срещу друг, когато сектантски, етнически или кланови различия ги накарат да забравят за "свещеността" и еднаквостта на борбата им
19 Октомври 2009 09:09
Не съм казал, че са едно и също различните фундаментални организации. Но разликите не са големи. А Ал Кайда наистина е интернационално движение, което се основава на религия, а не на някаква конкретна националност.
19 Октомври 2009 09:50
Направо си е "КомИнтерна" ( ) на 21 век. Организация с организационни и военни бази/лагери в няколко страни и клетки/звена в няколко дестки такива, не е редно да се принизява на ниво "племенна". Как се е стигнало до прерастването й в такъв мащаб се е обсъждало хиляди пъти (не само тук), като мненията са обикновено по няколко на калпак. Няколко хиляди версии демек. Но не е там въпросът. Кутията на Пандора вече е отворена. Въпросът е как да се ликвидира такава организация със стройна информационна, финансова и военно-снабдителна структура.
19 Октомври 2009 09:59
Въпросът е как да се ликвидира такава организация със стройна информационна, финансова и военно-снабдителна структура.

Като се ликвидират членовете на подобна организация, докато свършат. И това че не свършват бързо, не означава че трябва да се спре. Просто засега няма друг начин. Иначе става същото все едно да спираш на раковоболен химиотерапията, щото не действала на 100%.
Отделен е въпроса че отстрелването на мъченици за еднократна употреба е твърде неефикасно, усилията и ресурсите трябва да се насочат към менторите им из медресетата - те ще свършат по-бързо, това е медицински факт.
19 Октомври 2009 10:12
Абе туй същите пакита, дето риваха в оон-ето, че Израел бил стрелял по горките хамасници? Да не се изненадат на някой доклад, обвиняващ могъщият пакистан стреля по невинни деца и жени
19 Октомври 2009 10:18
Ех, ако заглавието беше "Съветската армият прочиства Афганистан от талибани" и бяхме 80те години... каква ли реакция щеше да има от демократичния печат... Тез борци за свобода - сами срещу съветския окупатор...
Добре, че сега дойдоха демократични окупатори. Е, Пакистан не се бройка, ама нали там режима е удобен - 'начи е от "нашите."
*
Чакам Рамбо 5 - дето ще се върне в Афганистан, само че този път талибаните ще са лошите... все пак трябва да е в крак с конюктурата.
19 Октомври 2009 10:19
Маузер, те тъй де, ама като ревнат разни организации за човешките права, нали се сещаш. И не е само това. Имат си и други поддръжници по съвсем други причини. Такива, които при други обстоятелства биха се включили в ликвидацията, моментално им се явяват под една или друга форма защитници, понеже в момента на Ал Кайда приоритетните цели са Запада и неговата култура и ценности. То че "Запада" не е никак съвършен е безспорно, но до болка изтъркания принцип "врага на моя враг е мой приятел" е таралеж в гащите. Не, не в гащите - направо в .... отвърстието. Мен да питаш, врага на моя враг си е враг на моя враг, Какъв ще ми е на мен, не зависи от това какъв е на някой друг. Бе малко сложно го обясних, ма идеята май е ясна.
19 Октомври 2009 10:22
Yantar,
Точно това двуличие страшно ме вбесява.
19 Октомври 2009 10:53
П&С -
Мен да питаш, врага на моя враг си е враг на моя враг, Какъв ще ми е на мен, не зависи от това какъв е на някой друг.

абцолютно си прав. Въпроса е че именно този враг е полезен и удобен за всички от големите: засега не е достатъчно силен да направи големи проблеми, но пък със сигурност е гъзна болка за останалите. Та конкретно тази идеология (и организация, доколкото съществува като такава) се използва от "свръхсилите" като гаменче на което се дават 5 лева да отиде да счупи стъклата или да се изс.ре пред вратата на комшията с който се мразим, ама не върви да се бием, щото сме цивилизовани. И докато световните нотабили си играят на геополитическа подпецванка, на едни хора съвсем натурално им режат главите пред камера, други ги убиват с камъни, трети умират в атентати и т.н.
19 Октомври 2009 12:27
Като се ликвидират членовете на подобна организация, докато свършат.

Начинанието има същите шансове за успех като ликвидирането на всички левичари по време на Студената Война, износа на революция и интернационала. Те си отмряха сами с рухването на СССР, който беше базата и главния спонсор. Наистина ли не виждаш прилика между идеологията на фундаменталистите и разните леви революционни движения из Африка и Южна Америка през миналия век? Само дето фундаменталите нямат спонсор. Няма СССР, дето като рухне и да спре поддръжката. Те идват от народа, от селата без вода и ток, от копторите, от мадрасетата. Поддръжката идва от частни лица, но и без нея ще ги има. Стига им ръждив калашник, къшей хляб на ден и мини-коранче в джеба.
Та конкретно тази идеология (и организация, доколкото съществува като такава) се използва от "свръхсилите"

Ский, много ще ми е любопитно да раздуеш по темата. Коя свръх сила използва фундаменталите като маша, освен Иран, който обаче не свръхсила?
19 Октомври 2009 12:29
"Съветската армият прочиства Афганистан от талибани"

Потресаващо тъпа аналогия поради 2 причини:
1. Съветската армия нахлу в Афганистан (чужда страна), а тук става дума за пакистанската армия в собствената й страна.
2. Съветската армия не е прочиствала от никакви талибани - само дилетант бърка талибани с муджахедини.
19 Октомври 2009 13:32
Dinain, нещо не ти хващам логиката. Нали идеята е да се намали популацията. Защо премахването на резняци от съветската армия да е лошо, а премахването им от американската или пакистанската да е очень хорошо.
19 Октомври 2009 13:57
Наистина ли не виждаш прилика между идеологията на фундаменталистите и разните леви революционни движения из Африка и Южна Америка през миналия век? Само дето фундаменталите нямат спонсор.

Е, прилика в идеологията не знам доколко има, но приликата в начина им на действие е очевиден. Фундаменталите нямали спонсор, ама само официално. Неофициално едни мюсюлмански фондации базирани в богати на изкопаеми въглеводороди страни, съвсем редовно си спонсорират прогресивните сили. И ако тези страни не изпращат интернационалисти-мъченици официално, това е заради факта че не са от ранга на Съветския съюз. И когато контрареволюционерите вземат мерки това спонсорство да пресъхне, съчетано с продължителна офанзива, активността на прогресивните сили намалява рязко. Примери: Чечня, Салвадор, Колумбия, Перу и т.н. Естествено не изчезва, но бива сведена до приемливи нива. И така докато контрареволюционерите олабят фронта и пак отначало.
Те идват от народа, от селата без вода и ток, от копторите, от мадрасетата. Поддръжката идва от частни лица, но и без нея ще ги има. Стига им ръждив калашник, къшей хляб на ден и мини-коранче в джеба.
Това че мъчениците идват от копторите и медресетата не е нещо необичайно за каноните на партизанската война. И в Латинска Америка, и в Йемен и в Афганистан пушечното месо идва от копторите. Населението на тези коптори е базата на всяко едно партизанско движение, обаче разликата е откъде идват „лейтенантите”, не „редниците”. Тоест откъде идват моллите, не мъчениците. Та точно те трябва да станат клиенти на борбата с тероризма, не мъчениците, които на практика са еквивалентни на „умни муниции” и струват горе-долу колкото тях. Ръждивия калашник, къшея хляб и корана са достатъчни за операции срещу слаба централна власт, в тилови райнои или срещу неподготвен и немотивиран противник. Иначе ако им стигаха калашниците и корана, защо хизбуласците си купиха РПГ-29 и „Корнет”?
Достатъчно примери има (последния е срещу ФАРК в Колумбия) че достатъчно продължителна офанзива срещу партизански формирования винаги свежда активността им на практика до нула за дълъг период от време. Врътката е че срещу джип с тиловаци може да ти свърши работа калашника, ама срещу танк ще трябва да си купиш РПГ. А то не се намира толкова лесно колкото калашника.
Коя свръх сила използва фундаменталите като маша, освен Иран, който обаче не свръхсила?

1. САЩ срещу СССР, в Афганистан;
2. САЩ срещу Русия, в Чечня;
3. САЩ срещу Сърбия, в Косово;
Това са примери от последно време. Преди това - СССР подпали доста черги през съществуването си, като въобще не се свенеше да се заиграва с фундаменталистите ако се наложи. С две думи:
«Мы на горе всем буржуям,
Мировой пожар раздуем;
Мировой пожар в крови,
Господи благослови»
Всички го правят. Guilty pleasure.[/quote]
19 Октомври 2009 14:02
Много ми е интересно да ви чета мненията но един вопрос ако може
едни мюсюлмански фондации базирани в богати на изкопаеми въглеводороди страни, съвсем редовно си спонсорират прогресивните сили.

Та къде викате е главЪта на змиЪтъ ?‌
19 Октомври 2009 14:58
Фондациите биле базирани ненам де си. Айде грънци. Дори в Британия религиозни водачи събират подаяния, които не са ясно къде точно отиват. И в България тоже. Фондациите са безброй и практически невъзможно да се каже, че са базирани някъде, нито откъде набират и за какво харчат набраните пари. Кой може да разграничи дали даден имам събира пари за да стегне покрива на селската джамия или по незнайни пътища ще стигнат до семтекса в пояса на някой мъченик?
2. САЩ срещу Русия, в Чечня;

Това е нова партенка. Значи САЩ имал ръчичка в чеченския сепаратизъм?
3. САЩ срещу Сърбия, в Косово;

А това вече е майтап, ама не е смешен. Ислямски фундаменталисти в Косово се намират само в сръбската пропаганда, целяща да наплаши православния селяк с приказки за Торбалан преди лягане. Може да има косовски наркотрафиканти, гангстери, сутеньори, военнопрестъпници, ама фундаменталисти - разправяй на старата ми шапка.
19 Октомври 2009 15:04
Всъщност дори за Афганистан не хваща дикиш. Много стречване трябва, за да се изкарат муджахедините на един мегдан с днешните фундаментали. Питането беше по-скоро за организации като Ал Кайда и Ислямски Джихад - коя свръхсила ги използвала за нещо си?
ПП Хизбула се формира от години като паравоенна сила, държава в държавата. Техните интереси са локални, такава е и структурата им. А относно ПТ средства и прочее арсенал - не мисля, че термина "купува" е точен в контекста на Иран.
19 Октомври 2009 15:04
Колкото повече ги прочистват, толкова повече стават. Няма ли някой да обясни защо така се получава?
19 Октомври 2009 15:05
Аз това обяснявам на Маузера, че с прочистването няма да стигне доникъде.
19 Октомври 2009 15:12
Тов.Маузер, не се излагайте като некой пирожечник на сергия.
Косоварите немат нищо общо с фундаментализма. Просто сърбите са толкова противно и арогантно племе, че сами не могат да се търпят.
В Афганистан Брежнев и астальнъйе краснъйе памперсъй започнаха да насаждат куманизъм и зорлем направиха дивите пущуни фундаменталисти.
Насралите се финансират директо от прогресивните сили в Иран. Сирийците кротнаха, щото са комший с американската пехота веке.
Забелязваме, обаче, че пакистанската армия разполага с необходимото средство за цепене на прогресивни шалвари - MG-3.
19 Октомври 2009 15:15
Требва да докарат още малко бундесвер и да изгонят за няколко месеца одеските журналисти-широканци.
После може да ги пуснат да снимат усмихнатите лица на трудещите се от изтока...
19 Октомври 2009 15:18
Дори в Британия религиозни водачи събират подаяния, които не са ясно къде точно отиват

ъъъ това показва върло непознаване на бритнаската финансова система.
По личен спомен преди около 5 години Централната банка на нейно кралско величество издаде такава фатва срещу заподозрените в подкрепа на тероризъм че ум да ти зайде.
Финалнио резултат беше че в един момент никой с името "махмуд" не можеше да оперира с международни трансфери на територията на англия в продължение на няколко дни.
Това съвсем сериозно - мързи ме да търся точното копие от ФСА уведомлението но директно блеклистнаха %Махмуд% за финансови операции като известен ник на талибански лидер и вакъл ал кйдец.
ПП а да - и за войнъ са нужни паре. Много паре, организирано. комично е да твърдим че се разчита на подаяния и волни пожертвования ... мисля в исторически план няма такъв пример.
19 Октомври 2009 15:27
ъъъ това показва върло непознаване на бритнаската финансова система.

Ъъъ, това показва върло непознаване на каналите за пренос на паре. Ти наистина ли мислиш че ваклото алкайдец използва Western Union или HSBC за парични преводи?
комично е да твърдим че се разчита на подаяния и волни пожертвования ... мисля в исторически план няма такъв пример.

Примери има предостатъчно, но няма да давам. Волните пожертвования могат да са по $10 от 100 хил. бедняци или $1 млн. от заможен шейх, приходи от наркотрафик, контрабанда и проституция, но най-вече са комбинация от всичко това. Ако някой си мисли, че сторм трупърите един ден ще нахлуят с взлом в щаба на някоя хипотетична фондация в Саудия и ще сложи ръка на купищата златни кюлове, дека се търкалят по земята - фантазира си.
19 Октомври 2009 15:39
Газетата изобщо не разбира проблема. Пакистан бие собствените си талибани, но хрантути гастрольорите талибани от Афганистан, които са му важни за баланса на силите с Индия - главния му враг.

На Р. Холбрук - специалния представител на Обама за Афганистан и Пакистан - му е забранено на казва the K-word - Кашмир.

Пакистан е една каца без дъно, в която се сипват над 15 млрд дол. помощ годишно, а положението се влошава. Според мене е време за изтегляне от Афганистан, спиране нещастния флирт с Пакистан и прецизни далечни удари по талибаните, ако вършат зулуми спрямо запада.
19 Октомври 2009 15:53
Dine,
не ми се влиза в лишни спорове но ти давам залог от 150 към едно че познаваме каналите за пренос и препиране на паре - все пак това ми е работата от десетина години насам а и в част от джоб дескрипшъна ми пише "мъни лондъринг привеншън" и подобни щуротии. Да, не минават през вестерн унион но през HSBC определено .
Как да е - темата на говорилнята беше от къде идват конкретните парЕ на борците за свобода, братсво, равенство и шериат ... Та несериозна е тезата дека прогресивните се финансират от хайвани с тюбетейки тръгнали от врата на врата да събират по диесет петнаесе доляра за каузата на ал кайда.
Колкото и да е неприятно следва да отбележим историческио факт че средния джихадец има богата история с организирано финансиране от залива и то не от иран. Да не се връщаме към произхода на митичното чудовище ал кайда и братовчед му нели, но брадатите сювсем определено са свързани със харабелите и като история и (отбележи) като цели.
19 Октомври 2009 16:05
Да не четем скоро "Талибани прочистват Пакистан от армията".
19 Октомври 2009 16:11
Брежнев е виновен за талибаните, да... истина, истина ви казвам... вЕрвайте!
19 Октомври 2009 16:13
И по нашите, и по сичките земни кълбета... Брежнев е виновен. И (евентуално) Андропов... Особено в Пакистан, да!
19 Октомври 2009 16:21
Значи САЩ имал ръчичка в чеченския сепаратизъм?

Не. Нямат нито ръчичка, нито пръстче, нито пишчица. Имат едни пари дадени на едни хора с бради. Имат и грузинско прокси което пропуща правоверните през негова територия. Но си прав че никой от застреляните в Чечня лица с некавказки произход нямаше Ю Ес соушъл секюрити намбър, нито трудов договор с Блекуотър, следователно САЩ нямат нищо с общо с борците за джамаат.
По въпросите за употребата на фундаменталисти от САЩ за демократични цели и дали при косоварите е имало воини на Пророка , поинтересувайте се за кариерата на повечето от изтъкнатите прогресивни мъченици, та дори и тази на архисупостата Бин Ладен. Но от друга страна и тея нямат трудов договор с правителството на САЩ, така че и тук америкосите са непричом.
Страйки за това че сърбетата са кофти племе съм съгласен, но за
и зорлем направиха дивите пущуни фундаменталисти.

трябва да отбележа че без американските гущери, муджахидините щяха да са това което сега са талибаните - многобройна, но зле въоръжена групировка, способна единствено на действия срещу оперетни формирования, съгласуващи всеки изстрел в посока на прогресивните сили с ПиАр-ите, обществениците и прочия моливодържия.
19 Октомври 2009 16:38
Та несериозна е тезата дека прогресивните се финансират от хайвани с тюбетейки тръгнали от врата на врата да събират по диесет петнаесе доляра за каузата на ал кайда.

Аве писна ми да ти обяснявам що нещо дето ти изглежда странно, не е обезателно невярно. Те се финансират И от това.
ПП Сега те усетих, че си в Британско и си банкерджия. Па аз мислех, че си в Шопландия? Или си от групата на retеrnados?
19 Октомври 2009 16:52
Колкото и да е неприятно следва да отбележим историческио факт че средния джихадец има богата история с организирано финансиране от залива и то не от иран.

Грозна манипулация и ще обясня защо:
Саудитци финансират строежа на стотици джамии и обучават персонал за тях, това е вярно - както и възстановяване и развиване на ислямски университети и прочие. Това е много стар процес. Днешните фундаменталисти са отраснали и възпитани в тези джамии и медресета, но оръжие и тренировка не получават от там, от своите си организации, които се финансират по най-различни канали. Да речем, че саудитски донации са допринесли за разпространяването на едно учение (салафизъм), което десетилетия по-късно мутира в различни улта-мега-радикални екстремизми, чиийто последователи се организират, въоръжават и тръгват на джихад срещу този и онзи. За справка, Ислямските Братя е основана още в 1928 г.
Представи си коптор. Деца, които израстват без ток, вода и телевизия, само с козите на тате. Ислямските организации инвестират задължително в образование, сошиал кейр, топла супа и памперси. Централното правителство инвестира в яхти и Ролс-ройси и тотали иррелевант в светогледа на голяма част от народа. Добави медресето, където редовно се стичат всички деца от околността и ще разбереш как след 20-30 г. получаваш армия от готови на всичко урук-хай, поемащи нестройно към Минас Тирит. Или към Шлемово Усое (Маузерът май така си го представя, ама с гатлинги вместо лъкове).
19 Октомври 2009 17:07
Значи не ми се спори на дълго и на широко а и влизам в среща. Как да е - по горе търсим най малко общо кратно между различните тарамбуки ...
в най общ план, както сам си посочил нещата се свързват на първично ниво аа именно религиозните училища
Тали́ бы (араб. ‎ ‎ и пушту ط ا ل ب ا ن — «студенты»), Талиба́ н — исламское движение (суннитского толка), зародившееся в Афганистане Дипломатически было признано тремя государствами: Объединёнными Арабскими Эмиратами, Пакистаном и Саудовской Аравией.(обърни внимание къде са се обучавали кой плащал и кой ги е признал)
Аль каеда
В то же время, к джихаду против Демократической республики Афганистан присоединилось большое количество иностранных арабских моджахедов, поддерживаемых международными мусульманскими организациями, в частности Мактаб-аль-Кидамат, [4], чье финансирование осуществлялось за счет правительства Саудовской Аравии и частных мусульман.[5] Считается, что Аль-Каида возникла из организации Мактаб-аль-Кидамат, которая была основана Абдуллой Аззамом и бин Ладеном
Общ знаменател - СА. Едните са спонсорирани от тях, другите обучавани. Да ако човек си няма работа може да търси митични "злодей" и ъгли виланс из десетки хиляди малки човеè та дарили по 10 доляра, но по горе ти е връзката която официално потвърждава релацията ал кайда / талибани.
Не не твърдя че в мазето на всяка джамия има килия за изтезания и стрелкова полоса но от там са тръгнали всите.

ПП‌ . В момента работя в чужбина, преди беше пеесет на педесет - основно от шопландия, но изцяло за там.
19 Октомври 2009 17:34
Много стречване трябва, за да се изкарат муджахедините на един мегдан с днешните фундаментали.


Всъщност не трябва чак толкоз "стречване." Въпрос с понижена трудност - са ли талибаните муджахидини (според тях) или не?
*
А Осамата и ко, всички знаем с кой почнаха да се бият га бяха млади. И кой ги финансираше. Та не знам да са много различни от "сегашните" (имайки предвид, че точно те са "сегашните".
19 Октомври 2009 18:17
Маузер,
Евала!
19 Октомври 2009 18:41
Само не разбрах дали пакистанската армия е победила? Ако някой знае да каже. Щото нали, ако вземе да победи, то къде ще отидат всичките талибани (без гореспоменатите 60)? Въпросът е с понижена трудност... Отговорът започва с Аф... и не е Африка. Колкото до сравненията между войните на Аллаха - По мое разликата е че талибаните са просто по-млади, по-зле въоръжени, лишени от "демократична подкрепа" и съответно по-ниско платени муджехидини! Лошото е че като пораснат ще им липсва само "демократичната подкрепа", но то пък една подкрепа...
19 Октомври 2009 18:43
Митя, ей затова е полезно да знаеш историята. Щеше да можеш да направиш аналогията с един куп организации - от Южна Америка, през Африка до Близкия Изток - дека в един или друг период са се писали социалисти и борци за свобода на народа - и получили парична и оръжейна подкрепа от СССР, Куба и/или Китай. Нещата са динамични обаче и накрая се стига до масови отвличания, наркотрафик и/или производство, контрабанда, хазарт и пр. и пр. ФАРК например, или Популярния Фронт за Освобождение на Палестина (PFLP) - все отбрани социалисти навремето, ако ще и Тимбето да отказва да го приеме.
За какво ти разказвам всичко това ли? Ами за да ти покажа как може името да е едно и също, целите (на хартия) и те, ама организацията да няма нищо общо с това което е била преди 20 г. примерно. Т.е., това че Ал Кайда "се считала" за произлязла от някой си, който се "считал" за финансиран от някой си, дето навремето прадядо му бил създаден от Саудия - какво показва? Какво искаш да кажеш? Че саудитците дават основната база за операции на САЩ в БИ от 20 години насам, ама пък същевременно тайничко си мечтаят за джихад и са финансирали Обама да забие кулите...? Смях.
19 Октомври 2009 18:45
Дуся, талиби и муджахеди викаш нема разница? Да те предизвикам с повишена трудност - федаини и пасдарани?
19 Октомври 2009 19:02
мм не, Динаин извинявай но изкривяваш а и разводняваш въпроса.
В момента не говорим за износа на революция в латинска америка, за сондеро ломиносо, за баските сеператисти или какво му се е искало на ел комендаторе преди 50 години.
Говорим къде се развъдниците за брадати фанатици, откъде изпълзяват различните кандидати за войнска слва, джихад и 40 девици и най паче кой е исторически свързан с тях и /или евентуално има някакво потенциално влияние върху развитието им.
Е како искаш го приемай, но определено ключовият фактор Не са спонсорчетата дарили по десет вуро за славната кауза. Не са и училищата на великото кралство и пъбовете в сохо.
По скоро бих се огледал за държави със силно влияние в мюсюлманския свят и примерно имащи контрол върху някоя от мюзюлманските светини плюс доказан интерес към каузата.
ПП‌ отворен съм към предложения всякакви
19 Октомври 2009 19:45
Развъдниците вече ги посочих - комбинацията коптор+медресе.
доказан интерес към каузата.

Аре докажи го тоя интерес. Щото аз вече посочих - най-голямата база на САЩ в БИ е Саудия. От 1991 г., когато ги приеха с отворени обятия, за да начупят канчето на Садам. От тогава това си им е основна и най-голяма база за действие. САЩ имат база там, САЩ им въоръжават армията изцяло, САЩ наливат пари и са им основен търговски партньор - ненапразно Буш се целива на толко снимки със саудитски шейхове и бизнесмени, вкл. членове на фамилията Бин Ладен. Не казвам, че радикална леш няма и в Саудия - има, но е мачкана редовно и последователно от властите. Само балъци могат да сложат знак за равенство между медресетата и властта[b/] в Саудия.
19 Октомври 2009 19:57
За различните начини на финансиране - Натиснете тук
ПП Излезе прав за HSBC. Знаех си, че има нещо гнило в тая банка, па навремето дори се каних да бацам в телавивския офис.
19 Октомври 2009 20:00
Dine,
Не се нервирай но най изначалната фатва на брадатия е (учудващо) "Оsama bin Laden and Ayman al-Zawahiri co-signed a fatwa in the name of the World Islamic Front for Jihad Against Jews and Crusaders which declared the killing of the North Americans and their allies an "individual duty for every Muslim" to "liberate the al-Aqsa Mosque (in Jerusalem) and the holy mosque (in Mecca) from their grip"
====
Както се вижда борбата му не е за индивидулните коптори ами опира до едни много конкретни места на картата и да се твърди че то това няма нищо общо е граничи с пълно безумие.
Между другото по официални данни брадатия е бил на семейна издъжка до 94-95 година (едва 6 години преди джумбуша с двете кули) а връзката му със официална СА като "лице на борбата срещу каманизма и в името на пророка с подкрепата на ******" се датира от 84.
Няма много смисъл да спорим - фактите са доста очеизвадни. Както казах и в самото начало - ако някой иска да си губи времето, или сакаме да си фъргаме прах в очите можем да си говорим за неизброими медсерета, коптори и и индивидуалната мотивация на всеки отделен талибан. Ако това е случаят обаче то решението следва да се търси в изпращането на два три баталйона психиатри и психо аналитици а не във високоточни оръжия.
19 Октомври 2009 20:04
Пакистан бие собствените си талибани, но хрантути гастрольорите талибани от Афганистан, които са му важни за баланса на силите с Индия - главния му враг.

Правилните мисли на уважаемият Чичо, показват дълбоки познания на проблемите с миграцията на човекоподобните видове, обект на прочистване във Вазаристан.

Исторически погледнато Синкхи срещу Мюсюлмани - кланета и терор! Но трябва да има държава силна и организирана да спре вековната ненавист водеща до безброй невинни жертви. Не е редно просто от тази верска ненавист да се кяри.
19 Октомври 2009 20:05
малко матриял за четене

Натиснете тук

.... хъм в по общ план това ако се разпечата на тапети в оргиналния си арабески вариант става чуден фототапет. ЗИПе отбележи - ако жената те стяга да ремонтирваш - бадева идея за вътрешен дизайн.

Редактирано от - mitkog на 19/10/2009 г/ 20:11:29

19 Октомври 2009 20:18
Ако това е случаят обаче то решението следва да се търси в изпращането на два три баталйона психиатри и психо аналитици а не във високоточни оръжия.

Гутен морген, Amerika!
Ти иронизираш, но точно това е разковничето - Маузерът смята, че проблемът може да бъде решен със сила, а фактите са, че мюсулманите са 1/4 от населението на Земята и копторите обещават струен и широк поток от кандидат-мъченици с лош поглед и нищо за губене за десетилетия напред. В същото време, западните сили пищят за 10 убити войници и един бомбеж в метрото е способен да обърне политиката им на 180 градуса; решението не може да бъде силово, както с комунизма не можеше - единствената надежда е идеологията да изтлее и да се срине сама, след като загуби основите си. А именно - икономическо подобрение на копторите.
19 Октомври 2009 20:25
Guten morgen ne guten morgen,
СеГа, Дине,
чета те и не вярвам на ушите си майне фрьойнд.
Ако с това по горе, дет си го изтипосал сига, ти, в пълно съзнание на духа и тялото, ми поднасяш гледната точка на един неразбран от форума пацифист .... То .. абе как да го кажа ......
Аз най тържествено обещавам че след петнайсет минути като приключа с този имайл дето тракам в момента,
а) ще взема асансьора,
б) ще се кача на последния етаж на офиса (има много готин ресторант с бар не за друго)
в) ще си поръчам едно наистина голямо уиски за проясняване на мислите
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД