:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 309
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
РАЗТУХА

Венецианският карнавал не е кючек, а феерия

Най-старият маскарад в Европа привлича безброй туристи с изящество и фантазия. Ако другаде преобладава езическото буйство, то във Венеция царят приказност и лек снобизъм
БОЙКО ПАНОВ

СНИМКИ: НЕЛИ КРЪСТЕВА



Венеция оживява в пълния си блясък всяка година по време на карнавала. Самият град е подходящ декор за карнавал със своята изисканост, достолепие и една лека, основана на великата му история надменност... Венеция по време на празника е изменчива и неуловима - тя е шарена и иронична, дискретна и гръмогласна, фалшива и истинска. Градът на Тинторето, Тициан, Карпачо и Пизанело, на Казанова и на гондолите, на уникалните дворци по Канале Гранде и на гълъбите на площад "Сан Марко" по време на карнавал 12 дни не затваря очи.

В гъстата февруарска мъгла се материализират картини от различни векове. На фона на Моста на въздишките



като цветни привидения



дефилират героите от Комедия дел арте, пристъпват бавно сенатори и инквизитори, минават Слънцето, Луната и Звездите, показват костюмните си превъплъщения Мълчанието и Клюката. Лекият плясък на гондолите по магичен начин допълва бавния менует, възторжената музика на Вивалди и съвременния бийт на техното. По малките улички, по които едва се разминават двама души, ни денем, ни нощем спира водовъртежът на туристите, които копнеят да бъдат близо до Маските. Те от своя страна с точно премерени жестове си проправят път, следвани от пищни шлейфове, за да се съберат на кея при гондолите или да поседнат в специално отреденото за тях грандкафе "Куадри" на площад "Сан Марко". Вечер приказната атмосфера на тези невероятни 12 карнавални дни се допълва от меките отблясъци на свещите, обточващи фасадите и прозорците на дворците по Канале Гранде.

Карнавалът с маски във Венеция



е най-старият и най-големият в Европа



Винаги се прави през февруари, преди големите Великденски пости, за да могат и благородници, и хора от обикновеното население да се смесят под прикритието на маските и да се отдадат на веселие и страсти. В историята му има легенди, народни обичаи и църковна ритуалност. Ден преди всяко откриване на карнавала девойките от града и околностите се събират и обличат с най-новите и красиви костюми, за да участват в надпреварата за "Седемте Марии" - избор на седемте най-хубави момичета за женене, които после се включват в церемониите по закриването. Обичаят идва от 948 г., когато дожът Пиетро Кандиано III спасил от пиратите 12 отвлечени невести. Стара атракция на откриването на карнавала е "Полетът на Ангела", който е претърпял само леки модификации от времето на средните векове. Тогава един турчин акробат направил скок от кулата на камбанарията на "Сан Марко" към Двореца на дожите, въоръжен



със самоделни крила и опънато двойно въже



Карнавалът е гмеж от различни костюми и епохи: брадати мъжаги в доспехи с кръстоносни знамена, весели селяни със сламени одежди и кречетала, млади генуезци с фанфари, парфюмирани господа с перуки от Двора на Луи ХIV, египетски фараони, ефирни ориенталски танцьорки с шарени воали... Млади художници приканват туристите, за да им нарисуват лицето със специални бои - цена 5 евро.

Ако в друго време на годината по площада има сергии с царевица за гълъбите, то в карнавалните дни те са заместени със сергии с маски за гостите. Малка маска струва около 10-15 евро, а голяма с цяло лице и много пера - 75 евро. По съседните улички обект на интерес бяха специалните магазини за старинни одежди и костюми, но малцина излизаха с покупки, защото един цял мъжки или дамски костюм струваше колкото нелош автомобил на старо - над 5000 наши лева. Навсякъде се сипеха конфети и миришеше на греяно вино. На голям интерес се радваха



малки групички травестити,



които се чувстваха съвсем на място в атмосферата на карнавала. Всъщност къде от чрезмерен артистизъм, къде от скрити въжделения някои от хората-маски също криеха под дамските ръкавици мъжки пръсти, а зад финото женско лице се чуваше дебел глас.

А, да не забравим гондолите. Първото впечатление от тях е почти погребално - вероятно заради черния им цвят. Сегашният външен вид на неповторимите лодки е въведен със заповед на Сената през 1592 г., защото били станали обект на прекален лукс и разточителство. Освен гондоли по Канале Гранде плаваше и специалният кораб "Сезан", в който срещу вход от 90 евро желаещият получава вечеря и отделен маскарад. Частните вечерни партита в салоните на дворците продължаваха с пълна сила традициите на контеса Франческа ди Монтереале, която е организирала първия бал с вечеря и танци на свещи само за цвета на италианската аристокрация. Изискването сега е хубава маска и - разбира се - дебел портфейл. Кувертът е около 250 евро.

Ако традицията на средните векове е повелявала песни и танци само до залез, защото по тъмно идвали зли сили с греховни внушения, то по време на карнавала Венеция слива дните с нощите в една-единствена приказка.
1193
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД