:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 430,421,936
Активни 59
Страници 16,303
За един ден 1,302,066

Втора агенция ще мери зрителския интерес

Догодина трябва да заработи новата пийпълметрична система на ГфК, която спечели конкурса на БНТ
Отношенията между тв каналите и техните рекламодатели у нас навлизат в нов етап, след като в края на миналата седмица стана ясно, че БНТ ще подпише договори с 2 фирми за предоставяне на пийпълметрични данни - класираното на първо място сдружение "ГфК България - Институт за маркетингови изследвания" ЕООД и "Фесел ГфК" ООД-Австрия, и "ТВ План ТНС" АД, която е единствената в момента у нас агенция за пийпълметрични изследвания.

Договорът с ГфК ще бъде сключен под условие и ще влезе в сила, когато системата за рейтингови данни и мониторинг на телевизионната реклама е напълно готова и монтирана. Офертата на ГфК е системата да заработи до една година. Този срок може и да бъде съкратен, но засега ще се придържаме към него, обясни пред "Сега" управляващият директор на ГфК Светослав Славов. Дотогава БНТ ще продължава да купува данни от "ТВ План ТНС". Конкурентите от "ТВ План ТНС" обаче са на мнение, че работата с 2 различни фирми де факто ще означава на пазара да бъдат въведени две различни мерни единици. "Това е все едно да се използват две валути", обясни за "Сега" изпълнителният директор на "ТВ План ТНС" Мила Николова. Според нея решението на БНТ за възлагане на поръчката е, меко казано, изненадващо. "Особено за една бюджетна организация е доста странно, че предпочете да се довери на нещо, което реално не съществува. Това е все едно да посегнете към автомобилното списание, вместо да подкарате колата пред входа си", коментира Николова. Според нея работата на двете различни системи ще доведе до почти непреодолими проблеми. "Това би се случило не само у нас, но и във всяка друга държава, защото клиентите на различните фирми няма да могат да сравняват данните си. Затова очаквам да се появят и дъмпингови цени, с които новата фирма да привлече своите абонати", обясни Николова. В момента клиенти на "ТВ План ТНС" са 9 тв канала и 23 рекламни агенции, но реално данните за аудиторията ползват над 100 фирми, които работят с рекламните посредници. Според Николова е нормално част от тях да се пренасочат към новата система. Рекламните агенции обаче ще са принудени да ползват и двата типа данни.

Мотивите на БНТ за класирането на ГфК на първо място са по-изгодната цена и това, че "предложението на компанията съответства изцяло на заложените от БНТ изисквания за типа изследвания, покритието на извадката, изискванията за рекламния мониторинг, поддържане представителността на извадката, провеждане на контролни процедури за верификация на данни, изисквания към електронната база данни и софтуера за обработка на информацията".

Предложението на ГфК е първоначално да се следят навиците на зрителите в 700 домакинства в страната, които ще са представителна извадка на населението у нас. До края на 2005 г. извадката на "ТВ План" също трябва да достигне 750 домакинства, а до средата на 2006 г. монтираните устройства вече ще са 800. "Това ще се случи независимо дали ще работим с БНТ или не", обясни Мила Николова.

Предимство на ГфК обаче са самите устройства, които за разлика от действащите в момента предлагат много повече възможности за изпълнение на различни пийпълметрични задачи, твърдят от БНТ в мотивите си защо са избрали фирмата. След заработването им зрителското поведение у нас ще е много по-ясно, защото устройството регистрира не само на кой канал е включен телевизорът в избраното домакинство, но също така дали се гледа видео, сателитен приемник, видеоигра, телетекст или запис на камера.

В момента не е ясно каква част от извадката на ГфК ще бъдат абонати на кабелни оператори. За да се определи броят им, трябва да бъде направено изследване на аудиторията. Според Мила Николова обаче промяна в процента на кабелните абонати от миналата година досега няма. През 2004 г. "ТВ План" направи корекция на извадката си и увеличи процента на наблюдаваните домакинства с кабелен абонамент до 55%.

Директорът на ГфК Светослав Славов не можа да уточни и как ще се контролира достоверността на изследванията на фирмата, защото все още договорът с БНТ формално не е уреден. През петте години, откакто работи "ТВ План", данните за зрителските рейтинги бяха нееднократно атакувани от представители на различни медии. Пред две години системата дори мина през международен одит. "Съвсем скоро очаквам ново заседание на потребителския комитет, на което да обсъдим всички проблеми и нужди на нашите клиенти", обясни Мила Николова.

Договорите на БНТ с ГфК и "ТВ План ТНС" ще бъдат подписани, след като медията обяви процедура на договаряне без обявление по Закона за обществените поръчки. Това стана, след като обявеният през пролетта конкурс беше прекратен с мотива, че кандидатите (които тогава бяха същите две фирми) са допуснали пропуски в документацията си и не отговарят на зададените от БНТ изисквания.

------------профил

"ГфК Груп" e четвъртата по големина в света верига за маркетингови изследвания. Групата оперира в четири основни области: ad hoc изследвания, търговски панели, потребителски панели и медия. "ГфК Груп" е водеща компания в областта на пийпълметричните системи в Европа. Като пример може да се посочи най-голямата система от този тип в света - телевизионният панел на GfK в Германия с 5640 участващи домакинства. Устройствата, с които ГфК работи, са на швейцарската компания "Телеконтрол АГ", специализирана в изследването и развитието на решения за измерване на телевизионната аудитория. От 1984 г. "Телеконтрол" е произвела над 45 000 пийпълметрични устрoйства, инсталирани в повече от 17 000 домакинства в целия свят. С такива работят пийпълметрични панели в Германия, Австрия, Швейцария, Испания, Франция, Португалия, САЩ, Украйна и др.
1044
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД