:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 328
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
След съдийски тесли в ски-бягането и фигурното пързаляне

Гигантски скандал на игрите

Русия плаши с бойкот, Китай, Украйна и Корея готови да я последват
Снимка: Ройтерс
Най-големият олимпийски скандал след студената война гръмна в Солт Лейк Сити вчера. Русия заплаши да бойкотира игрите и да изтегли всичките си отбори, той като руските спортисти непрекъснато са жертва на съдии и комисари на състезания.

Лично шефът на руския олимпийски комитет Леонид Тягачов в разговор с президента на МОК Жак Рох даде 24-часов ултиматум да се разгледат поставените въпроси. Тягачов, който обяви, че се ползва с пълната подкрепа на президента Владимир Путин, протестира срещу необективността на съдиите най-вече във фигурното пързаляне, хокея и ски-бягането.

"Русия трябва да бъде третирана сериозно и обективно като добра и чиста спортна нация. Всяко търпение си има граници. Не трябва да има политически игри. Казах на Рох, че ако Русия не е необходима в големия спорт, ние сме готови да напуснем олимпийското село", каза Тягачов.

"Свидетел съм на 20 олимпиади и на всички бойкоти, затова не искам да се стига дотам. Бойкотите убиват спорта. Не искам да обиждаме и домакините, които се постараха да направят отлична олимпиада. Но ако някой се опитва да ни пренебрегва по политически причини, това няма да стане", заяви вицепрезидентът на МОК Виталий Смирнов.

Той добави, че също е разговарял с Путин, който бил бесен от скандала. "Нашият президент е изключително спокоен човек, но тези събития го разтревожиха сериозно", допълни Смирнов.

От своя страна Жак Рох обяви, че е написал писмо до Путин, че разбира чувствата, вълнуващи руснаците, но всички съдийски решения трябва да бъдат приети като коректни. Шефът на МОК оценявал високо резултатите на руските спортисти и лично се е запознал с решенията по отношение на фигуристите, ски-бегачите и хокеистите от Русия. Рох се бил срещнал с шефовете на федерациите по тези спортове и те го уверили, че отсъжданията на арбитрите са били абсолютно правилни.

"Надявам се, че здравият разум и разбирането на същността на състезанието ще надделеят", заяви по-късно той пред Ройтерс.

Руската Дума пък прие единодушно предложението руската делегация демонстративно да не участва в церемонията по закриването на игрите.

Конкретен повод за огромния скандал стана дисквалифицирането на 2 рускини от щафетата на 4х5 км ски-бягане точно преди старта. Оказало се, че едната от тях - Лариса Лазутина, имала хемоглобин 16,8 при норма 16,0 и съдиите й казали, че може и да е пила допинг, без да е доказано. Предишните две проби на Лазутина (с два медала дотук) бяха отрицателни, а взетата преди щафетата ще излезе довечера. На всичкото отгоре кръвните проби на рускините са взети по-малко от час преди началото, а по правилника на ски-федерацията (ФИС) състезателка може да бъде заменена не по-късно от час до старта. Така Русия не можа да стартира, титлата взе Германия пред Норвегия и Швейцария. Тягачов поиска състезанието да се анулира, а стартът - повторен.

Часове по-късно съдиите във фигурното пързаляне присъдиха титла на вървящата 4-а американка Сара Хюз, за да не спечели Ирина Слуцкая златото. Лидерката Мишел Кван (САЩ) и третата Сара Коен (САЩ) паднаха във волната си програма и титлата трябваше да вземе рускинята. Руската делегация реагира мигновено и поиска титла и за Слуцкая, както стана при спортните двойки с канадците Сейл и Пелетие.

По този повод Леонид Тягачов обяви, че има вероятност Русия да обмисли дори и откъсване от олимпийското движение заедно с други страни, недоволни от съдийството на игрите. Китай, Украйна, която също оттегли щафетата си на 4х5 км след кръвните тестове, и Корея също са били унижени в Солт Лейк Сити според шефа на руския олимпийски комитет.

"Ако напуснем тези игри, малко вероятно е Русия да се появи на лятната олимпиада в Атина след 2 г.", предупреди Тягачов.

"Ние сме в постоянна връзка с президента Путин. Той ни каза, че трябва да бъдем упорити и да запазим твърдата си позиция при защитата на нашите състезатели", заяви Павел Рожков.

Корея потвърди, че възнамерява да не допусне делегацията си на церемонията по закриването в неделя в знак на протест срещу отнемането на титлата на Ким Донг-Сунг на 1500 м шорттрек в полза на американеца Оно.
658
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД