:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 281
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Законът освобождава много доходи от данъци

Красимир Добрев
Започнах да получавам издръжка за детето от бившия си съпруг. Освен това взех обезщетения за нанесени ми имуществени вреди по гражданско дело. Необходимо ли е да плащам данък общ доход за тях. Изобщо кои доходи са данъчно необлагаеми и не трябва да се декларират?

Цветомира П., София



При попълване на годишните данъчни декларации за доходите обичайно всеки са замисля за полученото по трудов или граждански договор, от дейност като едноличен търговец или от авторски права. Човек може да се сети, че получава доход от даден под наем имот, за който също дължи т.нар. данък общ доход. Много често обаче хората изобщо не се замислят, че данък може да се дължи и за други доходи. За продаден или заменен имот - апартамент, вила, терен или коли, кораби, яхти, самолети и други подобни движими вещи.

В същото време рядко се замисляме, че получаваме или бихме могли да получим доходи от различни източници, които законът определя като необлагаеми. И определено е добре те да се знаят, за да са спокойни хората, че няма да ги застигне глоба или някакво друго наказание.

Според закона за данъците върху доходите на физически лица (ЗДДФЛ) необлагаеми са взетите през съответната данъчна година обезщетения за имуществени и неимуществени вреди, както и сумите, получени на основание на Закона за семейни помощи за деца, и тези за издръжка, получени съгласно разпоредбите на Семейния кодекс. Това означава, че ако някой получава издръжка - било то за дете, или за себе си, не дължи данъци върху тях. Същото е положението ако са получени доходи и от присъдени обезщетения за вреди - например от непозволено увреждане. Единствено се дължи данък, ако е платено обезщетение за пропуснати ползи.

Законът предвижда още много доходи, които не се облагат. Такива са например тези, получени от задължително осигуряване в България или в чужбина.

Няма данък и върху присъдените обезщетения и други плащания при средна и тежка телесна повреда, професионална болест или смърт. Така не се декларира доход от присъдено по наказателно дело обезщетение за причинена от престъпление телесна повреда. Същото е и ако обезщетението е получено след трудова злополука.

Не се плаща данък и за обезщетенията за принудително отчуждаване на имущество за държавни и общински нужди. Така ако за магистрала е взет имот срещу съответна сума, този доход не се декларира. Същото се отнася и до обезщетенията, получени по застраховка след настъпването на застрахователното събитие.

Не се облагат и помощите и добавките от социално подпомагане, получени на основание на Закона за интеграция на хората с увреждания, Закона за закрила на детето, Закона за семейни помощи за деца. Това е положението и при обезщетенията, дадени като помощи при безработица.

Не се облагат още стипендии. Както и паричните и предметните печалби, получени от участие в хазартни игри по смисъла на Закона за хазарта, при игри, при които печалбата се определя на случаен принцип.Така ако спечелите от залагане на мачове при лицензиран букмейкър или пък от Държавния спортен тотализатор, то върху този доход не се плаща данък и той дори не се декларира. Това все още важи, макар заради кризата да се обмисля отпадане на това облекчение.

Необлагаеми са и предоставените държавни и национални награди на творци в областта на културата и на спортисти. Не се декларират и сумите от рента, аренда или от друго възмездно предоставяне за ползване на земеделска земя, както и потребителските дивиденти от кооперации, създадени по Закона за кооперациите. Не се плаща данък и за доходи от продажба или замяна на един недвижим имот, ако между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната са изминали повече от три години. Това е действащата сега норма. Преди това се даваше право на продажба на един имот без значение какъв срок е имало между придобиване и продажба. Данък не се дължи и ако са продадени или заменени до два недвижими имота, ако между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната са изминали повече от 5 години. Този срок важи и за селскостопански и горски имоти независимо от броя им.

Необлагаем е и доход от продажба или замяна на движимо имущество. Това е общото правило. Има обаче изключения. Така например се облага продажба или замяна на коли, самолети, яхти, кораби, ако периодът между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната е по-малък от една година. Същото се отнася и за произведения на изкуството, предмети за колекции и антикварни предмети без значение от срока.
9205
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД