:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 279
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

"Ще се видим в съда" си има алтернатива

Медиацията е приложима на практика по всички граждански дела и по част от наказателните, но е слабо позната и не се ползва
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Вместо да чакат години наред решаването на споровете си от съда, хората могат да помислят и за медиация.
Възможно ли е спор за имот или дело за клевета да приключи бързо и безболезнено за страните? И всички да са доволни? Начин има и той се нарича медиация. Законът за медиацията е в сила от края на 2004 г. Но този метод си остава много слабо познат и малко използван. Въпреки че в доста западни страни чрез него се решават повече от половината казуси, без изобщо да стигнат до съдебната зала. Парадоксално е, че хората не вярват на съдебната система, приемат я за корумпирана и неефективна, но в същото време отнасят всеки спор до нея, без да помислят за алтернатива.

Сигурно защото при медиацията страните трябва сами да стигнат до компромисите, които са склонни да направят, и сами да намерят решение на спора си. А това е трудно, ако нагласата е, че съдът трябва да реши. Ако не си чакал на съда, няма как да се обърнеш след това и да го упрекнеш за решението. Медиацията е за предпочитане и защото в над 85% от случаите постигнатите чрез нея решения се изпълняват доброволно от страните. За разлика от съдебните решения, по които често се стига до принудително изпълнение и нови отрицателни емоции.

Законодателят има грях и по тази тема. Защото сега бе много подходящ момент да вкара този метод в Наказателно-процесуалния кодекс, който бе основно ремонтиран само преди дни. Депутатите направиха не една и две спорни промени, но тази дори не беше обсъдена. А може да се предвидят привилегии за тези, които са решили спора си, без да задръстват съдебната система - например да се възстановява половината от държавната такса, платена за започване на делото.

В началото на март започна работа Център за спогодби и медиация при Софийския районен съд, който се намира в сградата на бившия Нотариат на бул. "Патриарх Евтимий" 2. Услугата засега е безплатна. В момента там работят 34 медиатори - доброволци и 11 специално обучени районни съдии. И в работно време винаги има човек. Сред тях са Даниела Борисова, Цвета Желязкова и Евгени Георгиев. За обучението са се погрижили двама преподаватели от Юридическия факултет на Харвард. Съдиите участват напълно доброволно. Това не ги спасява от делата, които всеки ден им се разпределят. Все пак дългосрочният ефект, на който се надяват, е хората да осъзнаят, че има по-бърз и ефективен начин за решаване на споровете им и медиацията да намали броя на делата. В определенията си за насрочване и наказателните, и гражданските съдии вече включват указание за медиацията и за работата на центъра.

Магистратите съобщават, че от началото на месеца в центъра са препратени 9 дела. Тримата съдии разказват, че на практика всяко гражданско дело и наказателните от частен характер (тези, по които обвинението се повдига с тъжба, а не от прокурор - например лека телесна повреда, обида, клевета, б. а.) може да мине през медиация. Върши добра работа, когато спорещите са роднини или фирми с дългогодишни или бъдещи търговски отношения, които няма как да не пострадат от съдебен процес.

Медиацията по никакъв начин не пречи делото да си върви и пред съда. Нито страните са задължени, ако предпочетат този начин за решаване на спора си, да го завършат. Те могат да се откажат както от медиацията, така и да изберат нов посредник.

Един от случаите, решени чрез медиаторите в момента е заради неплатена ВиК инсталация в един хотел. Собственикът на хотела не платил на изпълнителя и той го дал под съд. Хотелиерът обаче твърдял, че не се е издължил, защото инсталацията не била поставена качествено и давала дефекти. Двамата се срещнали с медиатор, но не стигнали до съгласие и делото си продължило. Вече обаче имало готова експертиза на инсталацията. И хотелиерът и изпълнителят отново се насочили към медиатор, този път инженер. И така решили спора си.

Успешно е приключило дело за обезщетение от застраховател след катастрофа. Застрахователят и пострадалата при инцидента жена се споразумели за обезщетението, което освен имуществени вреди включвало и неимуществени. Те са най-трудни за определяне от съда и субективната оценка на всеки магистрат е водеща.

И случай на делба на етаж от къща между брат и сестра бил на косъм да се реши чрез медиация. В случая обаче адвокатите попречили. Взаимоотношенията между брата и сестрата били много обтегнати, отрицателните настроения били наслагани в продължение на 20 години. Спорният етаж струвал 50 хил. евро. Когато двамата започнали разговора с медиатора, се оказало, че са съсобственици на още имоти за общо около половин милион евро. И на практика спорът им за етажа блокирал останалите им имоти. Колкото са по-близки хората обаче, толкова по-емоционално спорят. Намесват миналото и стари свои пререкания. След като конфликтът стигне своя пик обаче, нещата се успокояват, разказва съдия Георгиев. Така станало и с брата и сестрата. До следващото заседание те имали списък с нещата, които могат да направят. Сестрата била готова да отстъпи етажа, да бъде продаден друг имот и с парите тя да започне да строи свое жилище. Но в крайна сметка делото продължило. Един от редките случаи, в които с намесата си адвокатът попречил на медиацията.

Съдия Георгиев разказва още, че годишно в Софийския районен съд по общия ред постъпват между 13 и 15 хиляди дела. Според него 2000 дела спокойно могат да бъдат решени с медиация. Което никак не е малко, защото годишно един съдия решава около 200 дела.

Решаването на спора чрез медиация няма сила на присъдено нещо. Обикновено обаче се прави договор, спогодба с нотариална заверка на подписите или съдебна спогодба. Добре е страните да имат адвокат. Защото медиаторът не дава правни съвети. Той само напътства. Съдия Желязкова обяснява, че основното задължение на съда е да се произнесе само на основание събраните доказателства и закона. Съдията няма как да вземе предвид например отношенията между страните и емоциите им. И се случва така, че правните проблеми, които решава съдът, не решават изцяло житейските. Затова и най-доброто, справедливо и правилно съдебно решение може да се окаже в центъра на нови спорове, тогава когато не е решен житейският спор. А с медиация може да се стигне до решение, което няма как да намери правна форма. Понякога страните се споразумяват за неща, които съдът не може да ги задължи. Случвало се е например едната страна да се извини на другата и дори да залепи извинителна бележка на входната врата.

Медиацията протича в много по-спокойна обстановка, отколкото един процес. Няма точни правила кой къде да застане например. Ако се чувстват по-комфортно, участниците могат и да пият кафе. Медиаторите са длъжни да пазят пълна конфиденциалност. Обикновено страните последователно излагат какво мислят за спора и какво решение виждат. Ако се прецени, че е нужно за изясняване на позициите, могат да се направят и индивидуални срещи. И те, разбира се, са съгласувани и с двете страни. А медиаторът уточнява кои факти, изнесени насаме, може да сподели и пред другата страна.

По време на гражданския процес съдиите на два пъти са длъжни да приканят страните доброволно да уредят взаимоотношенията си. Първият път - по време на първото съдебно заседание, когато са ясни исковата молба и отговорът й. Тогава всеки от спорещите знае позицията на другия. Вторият път е, когато вече са събрани всички доказателства, преди делото да бъде обявено за решаване. Повечето съдиите обаче изпълняват това си задължение съвсем формално.

Даниела Борисова, която е наказателен съдия, разказва, че колегите й са започнали да включват напомняне за съществуването на медиацията в разпорежданията си за образуване на делата от частен характер. Преди да се даде ход на тези дела, съдът призовава страните към помирение.

В момента в държавата има повече от 700 обучени медиатори, вписани в регистъра, воден от Министерството на правосъдието. Той е публикуван на сайта му и всеки може да си избере медиатор, като съобрази специалист в коя област би му свършил най-добра работа.

Районните съдии са категорични, че не целят да конкурират никого от другите медиатори, и препоръчват метода, а не конкретно техния център.





---ЩО Е ТО---

Медиацията е доброволна. Тя започва по взаимно съгласие и продължава, докато страните преценят. Те сами определят правилата на процедурата.

Таксите за медиация на отделните центрове са различни. Като правило обаче страните плащат регистрационна такса и такса на час. Има значение и какъв е спорът и какъв е размерът на интереса му.

Медиатор може да бъде само дееспособно лице, което не е осъждано, завършило е успешно курс на обучение за медиатор, не е лишено от право да упражнява професия или дейност, вписано е в Единния регистър на медиаторите към министъра на правосъдието.
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Цвета Желязкова, Даниела Борисова и Евгени Георгиев (от дясно на ляво) са трима от районните съдии, които са и медиатори в центъра към съда.
5450
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД