:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 282
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Финалисти на мондиала търсят чужди попълнения

И-НЕТ СНИМКИ
Райс М'Боли
Световното първенство в ЮАР вече наближава и това кара феновете да тръпнат в очакване. Отборите финалисти и най-вече техните треньори в същото време търсят всякакви възможности за подсилване. Натурализирането на футболисти е един от най-предпочитаните варианти за това и предстоящият мондиал няма да мине без чужденци, които ще играят за друга страна. Някои вече чакат покана, но други все още не са получили разрешителни, макар да са силно желани в съответните национални тимове.

Съвсем наскоро се оказа, че един от тях е вратарят на "Славия" Райс М'Боли. Роден е в Париж, баща му е от Конго, а майка му - алжирка. Самият футболист има френски паспорт, но едва ли някога ще стане съотборник на Тиери Анри при "петлите". М'Боли обаче се надява да играе на световното през лятото за Алжир.

"Преди време имах предложение да играя за младежкия тим на родината на майка ми, но тогава от "Олимпик" (Марсилия), чийто футболист бях, не ме пуснаха - коментира вратарят на "Славия", обявен за най-добър на своя пост в българското първенство през 2009 г. - Сега медиите в Алжир твърдят, че може да бъда част от националния отбор, но с мен никой все още не е говорил, така че не го вярвам. Все пак не крия, че бих приел с радост подобно нещо".

Сънародникът на М'Боли - Жулиен Фобер, също доскоро таеше надежди, че може да рита за Алжир на мондиала. Той се надяваше да получи паспорт, тъй като съпругата му е алжирка. ФИФА обаче не даде разрешение, тъй като през 2006 г. Фобер е играл за Франция в мач срещу Босна и Херцеговина. Самият футболист знае, че няма шанс отново да бъде повикан при "петлите", докато начело е Раймон Доменек. Двамата са в скандал още от 2007 г. Тогава специалистът се изказа против решението на халфа да премине от "Бордо" в "Уест Хем". "Знам, че мога да бъда полезен, но Доменек няма да ме вземе", коментира Фобер.

Проблеми с получаване на гражданство засега имат също халфът Кевин-Принс Боатенг и вратарят Адам Куорейс, които подадоха молби, за да могат да играят за Гана на световното. Боатенг, който е с германски паспорт, и норвежецът Куорейс обявиха официално за намеренията си още преди 9 месеца, но федерацията на Гана все още се бави с уреждането на документите им. Освен новите паспорти на двамата във ФИФА трябва да бъде представен и документ за някаква тяхна родствена връзка с Гана.

В кариерата си Боатенг, който е играч на "Портсмут", има 6 мача за младежкия национален отбор на Германия. Чичо му Робърт обаче е бил национал на Гана през 90-те години на миналия век. Вратарят на "Стромгодсет" Куорейси на свой ред има всички шансове да завоюва титулярно място при "черните звезди", тъй като с ръста си - 191 см, значително превъзхожда конкурентите си Ричард Кингстън и Филемон Макарти.

Подсилване търсят и в Парагвай, чийто селекционер Херадо Мартино излезе с предложение към аржентинеца Лукас Бариос да играе за тима му на мондиала. Мартино дори гарантира титулярно място на нападателя, който е съотборник на българския национал Димитър Рангелов в състава на "Борусия" (Д). Самият Бариос преди време обяви, че би играл само за националния тим на родината си, но селекционерът на "гаучосите" Диего Марадона разполага с достатъчно нападатели и не иска да чуе за него. В операцията по евентуалното натурализиране на Бариос се включи и партньорът му в атаката на "Борусия" Нелсън Валдес, който също е парагвайски национал. "Аз съм готов да играя редом с него и в националния тим, който може само да спечели от това - коментира Валдес. - Играчи като Лукас не се срещат често и той е голямо богатство за всеки един отбор по света".
936
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД