:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 308
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Естония се превърна в Е-стония

Бившата съветска република в момента е една от най-напредналите Интернет-страни от периферията на Русия
Естонците никога не са били хардлайнери по отношение на комунистическите идеи и бит. Може би затова за едно десетилетие те толкова бързо и естествено станаха част от технологизираното европейско общество.

В момента офисите на висшата държавна администрация в Талин са компютъризирани с последната дума на техниката в областта на портативните компютри. Софтуерът, с който работят местните чиновници, е разработен от естонски IT фирми и спестява годишно хиляди евро на правителството.

Отделно страната е напреднала в дигитализирането на почти всички административно-граждански услуги.

Близо 90% от банковите трансакции в Естония вече могат да се осъществяват и онлайн, или чрез мобилни телефони с WAP.

Или както коментира сп. "Нюзуик", за десет години тази държава е преминала от мрежата на Съветския съюз в световната wireless мрежа. В момента книги от местните библиотеки са достъпни чрез Интернет. Един на всеки четирима естонци използват специалната държавна електронна система за проверка и плащане на данъчните си задължения.

Местното правителство продължава усилията по въвеждането на ID карти, чрез които всеки гражданин може да осъществява онлайн операции - от банкиране до дистанционна персонална идентификация, като шофьорски книжки или карти за достъп до библиотеките.

Очаква се до 2003 г. естонците вече да могат и да гласуват на парламентарните избори чрез Интернет.

Това, което наистина изумява в тази страна, е, че местните пътни служби са въвели още един обозначаващ знак. Табела с черен надпис върху бял и син фон уведомява на какво разстояние и в каква посока може да се намери най-близкият Интернет клуб. Той вече е част от общата система на пътните знаци в страната и най-малкото спестява на човек усилието да се оглежда по фасадите.

В Естония Интернет клубовете са 200 на брой. Разположени са в библиотеки или други общински сгради. Малкият им брой се обяснява с факта, че цялото население на Естония е едва 1,4 млн. души.



Сн.Znak.gif
1109
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД