:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 358
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

София разпродава общински жилища

Общината намалява наполовина необходимия срок за обитаване на апартамента
Сериозни облекчения за продажбата на общински жилища предвижда Столичната община. Наполовина ще се намали срокът, в който наемателите трябва да са живели в общински апартамент, за да могат да го купят - от 10 на 5 г. Това предвижда проект на промени в наредбата за общинските жилища. Така според вносителите зам.-кмета Юлия Ненкова и секретаря на общината Ралица Стоянова ще се даде възможност на повече хора да купят жилищата, които са наемали. По времето на кмета Стефан Софиянски се изискваше хората да са живели 1 г., преди да могат да си купят жилището. В резултат на системни злоупотреби при настаняването на хора срокът беше драстично увеличен.

Срокът от 10 г. е прекалено дълъг и спира кандидатите да станат собственици на общински апартамент и да решат трайно жилищните си проблеми, пише в мотивите. Освен това близо 77% от общинските жилища са строени в периода от 1960 г. до 1990 г. Те са в лошо състояние и имат нужда от ремонт, като 19% от общинските жилища се нуждаят от основен ремонт, обясняват от общината. Тя няма необходимите за това средства. В същото време едва 10% от жилищния фонд са сравнително нови, построени след 1990 г. жилища. "Анализът на изразходваните средства за поддръжка на общинския жилищен фонд през последните години показва крайно недостатъчен размер на отпусканите общински средства в сравнение с нуждите", се казва в проекта. Така общината е сметнала, че е най-добре да продаде жилищата.

"Общинският жилищен фонд е разпръснат в много обекти и се поддържа изключително трудно. Ние не можем реално да го управляваме. Въпросът е, че ако ГЕРБ могат да направят само това - да посегнат на фонда и да го изчерпат за няколко години, а насреща не предлагат нищо, то това е много жалко", коментира общинският съветник от ДСБ Вили Лилков. Той добави, че има нещо нередно в системата, защото в общинско жилище се настаняват социално слабите хора, а след 5 г. те го купуват по цени, близки до пазарните.

Същевременно обаче на сайта на общината беше публикувана и обява за конкурс за учредяване право на строеж и избор на инвеститор за терен до мол "София" на бул. "Ал. Стамболийски", където трябва да се строят жилищни блокове на 3, 4 и 5 етажа. 40% от застроената площ трябва да е за общината, част от апартаментите ще са за обезщетяване на частните собственици на част от терена.
6
8468
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
20 Май 2010 07:51
До сега никой не e обяснил смислено, защо веднъж СО продава жилищния си фонд, а на другия ден прави заменки "кон за кокошка" за да "задоволи нуждите" от жилища за една или друга категория нуждаещи се и какво печелим/губим от тези "политики"!
20 Май 2010 09:50
Добре де, али не разбирам нещо?
Значи настаняваме хора, социално слаби, дето няма къде да живеят и не могат да си позволят наем и след това (само 5 години след това) има даваме правото да си КУПЯТ същите тия жилища с техни пари дето те по презумпция не са ги имали.
Егати Абсурдистана!
20 Май 2010 10:43
На мен пък ми е чудно колко ли от сегашните наематели на общински жилища са близки/роднини на общинари? Или пак ще кажем, че БГ е малка и всички сме родственици? Защо от една крайност- пълна забрана за продаване на общински жилища при старта на ББ като кмет сега се отива в друга крайност с някакви мъгливи доводи? Може би междувременно правилните хора са станали наематели????????
20 Май 2010 11:32
Кога са следващите местни избори?
20 Май 2010 15:35
"Освен това близо 77% от общинските жилища са строени в периода от 1960 г. до 1990 г. Те са в лошо състояние и имат нужда от ремонт"

То и голяма част от жилищата на свободния пазар са такива. И се купуват с 30 годишни ипотеки. И сега закупилите ги стискат зъби и плащат постоянно увеличаващите се вноски по заемите. Като не са случили на вуйчо общинар да ги уреди с общинско жилище
20 Май 2010 16:24
Врътката е кристално ясна!
Явно актуалната кметица не е много сигурна, че догодина ще бъде преизбрана с всенародната любов на столичани.
Практиката е следната - назначават се партийни "послушковци" от цялата страна на работа в централните ведомства и в общината. След това идва на ред въпроса за устройването им в СФ. Естествено - те са крайно нуждаещи се, с много деца и поне две баби. Взимат апартамент в някоя нова сграда от задължителната квота на общината при преотреждане на терени за жилищно строителство. Плащат наем по 10 лв. на месец и след 5 години го купуват със заем от Общинска банка при незнайно ниска лихва.
А през 2010 г. се навършват точно 5 години от ... смяната на Софиянски!
Ерго - през тази и началото на следващата година се очаква масово закупуване на апартаменти от общинския фонд!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД