:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 428,285,379
Активни 69
Страници 11,964
За един ден 1,302,066
Седмицата

Гетата, глупако, гетата

Димитър Денков
Не зная кое е по-поразително: суетата на разни "проф.", "доц.", "ст.н.с." и "д-р", чиято истерика се възбужда от атаките и защитите им от политиците, или лицемерието на последните, неуморно дърдорещи, че грижите за ефективна наука и образование били в центъра на мислите им за университетите и институтите на БАН. Тъй като и едните, и другите имат по-пряк достъп до медиите от учителките и училищните директори, години наред публиката се занимава със сюжети от висшите образователни сфери. Те щели да издърпат страната от кризата, да подготвят идните поколения за предизвикателствата на ХХI в., да докажат - пак! - прословутата интелигентност на нацията и присъщата й страст към знание. Тая възвишена илюзия рядко низхожда до мизерстващата учителка и до мислещия най-вече за зимата училищен директор. На учителката обръщат внимание, когато й се скъсат задръжките и напердаши невинно дете, псуващо я на майка; на директора - когато държи мъртви души, със субсидията за чиято издръжката плаща отоплението.

Види ли се откъм такива случаи и откъм гетата, където те са най-чести, патетичната реторика за образованието и науката кънти на кухо. Заклинанията за знанието-сила пък се превръщат в досадни дрънканици на хора, съзерцаващи действителността от въздушните кули на самовлюбен елит, който знае, че това бил казал още Френсис Бейкън.

Не става дума единствено за циганските гета. Вярно, те се набиват на очи поради скотските условия, в които живеят обитателите им. Но също така и поради факта, че в тях расте второ поколение неграмотни. Тия гета не са само в покрайнините на по-големите градове; гета са и множество градчета и села, като не е речено да са само цигански. Мнозина от родените там около 1989 г. циганета обаче отдавна са родители; по-чевръстите скоро ще станат баби и дядовци. В тия гета има към 500 чисто цигански училища, където действа нормата: "От 100 започнали училище 5-има имат шанс да завършат средно образование, докато 60 ще станат майки и бащи преди пълнолетие". Това бе немислимо дори и за двадесетте години на двадесети век, нищо че тогава държавата не допускаше по тоя терен да се мотаят толкова много правозащитни организации и не обявяваше декади на ромското включване. Та именно в тия гета се утаява и расте оня отровен пласт за цялото общество, който някой ден ще прелее в следващия, в гетата на големите комплекси на почти всички областни градове и столицата.

Те са по-незабележими, защото са по-урбанизирани - с остъклени балкони, хипермаркети, паркинги и пазарища с китайска ширпотреба и освежавани в кофа вносни зеленчуци. Тая "градскост", както биха се изразили корифеите на дискурса, затулва донякъде случващото се. А именно: затворени в панелки семейства, чиято мечта да измъкнат децата от гетото се поддържа от виртуални мрежи, подло наричани "социални", но и от частни уроци и школи, наричани още по-подло "свободен образователен пазар". Все на фона на обикалящото кафенетата бъдеще на нацията, чийто жизнен идеал трудно надхвърля "Сексът и градът" с двойни пуканки в мултиплекса. В тия гета са голяма част от българските училища, строени някога заедно с комплексите и порутени сега като тях. В библиотеките им нови книги не влизат, в кабинетите прашасват нагледни пособия от честванията на 1300-годишнината на българската държава, докато съвремието присъства с върховото постижение на родната индустрия - ПВЦ дограма и тук-там с някоя компютърна зала. По спортните площадки мачлета играят предимно възрастни; физкултурните салони са наети за фитнес зали; басейните са запуснати и в жабуняка плуват пластмасови бутилки, спринцовки и турникети. Ще рече човек, че училищата са медицински.

На тая разхвърляност съответстват и учебните планове. В тях уроците за античната литература се придружават от историята на Новото време, езиковото обучение върви по Олендорфовата метода: "Леля няма шапка, но свири на пиано", а психологията трябвало да покрие ядрото "Себепознание и взаимност". Цяло чудо е, че оттук излизат образовани деца, поддържащи просвещенската илюзия за облагородяващото въздействие на училището. Най-добрите от тях се изнасят в чужбина. Но пък споменът от гетото е достатъчно ярък, та да се върнат в него.

Но най-невидими, защото са и най-затворени, са гетата в турските анклави. Напоследък тук мъже се срещат само по празници и избори; жените естествено говорят с челядта на майчин език. В училище същата челяд така добре се образова, че стигне ли до матура, пише всичко в среден род по свободната фонетичната норма на Вук Караджич - пиши така, както говориш. Затова и ония, които изкласят, гордо заявяват в есетата на зрелостен изпит "Ас ше бъде дубро кът ръботи". Повечето обаче не пишат нищо. За диплома стигат отговорите по тотаджийския метод в тестовете, които, както всеки знае, безпристрастно и точно мерят всяко знание. Иначе турците са наистина добри работници, но това в повечето случаи няма връзка с образованието им. То масово ги държи в ниските социални етажи. С оглед обаче на политическата конюнктура няма нищо необяснимо, че тъкмо представящото ги "Движение за права и свободи" рядко се възмущава срещу това състояние. Впрочем както и самозваната левица, чиято най-важна политическа цел би трябвало да бъдат именно социално пренебрегнатите и реално дискриминираните и едва след това - държавните чиновници и работещите в университетите и институтите на БАН.

Това вече насочва извън образованието и науката и отива към политиката, икономиката и бъдещата история. Казано накратко: в гетата крещи онова ограбване на нацията, което накрая позволява да има и луксозни гета с камери и охрана, чиято гледка кара да съжаляваш, че в Черно море няма цунами, а Витоша няма как да изригне, както и да се радваш на пороите в Банско. Ако продължава тоя фарс на загриженост към образованието и науката, приносът на България към гордата стратегия на ЕС за 2020 г. ще е трето поколение неграмотни, безработни, неквалифицирани и асоциални. Затова добър девиз за измъкване на страната от кризи в по-далечно бъдеще би бил "Гетата, глупако, гетата". За по-близкото не ми се мисли. Както казваше баба на зълва си - "Нашата е ясна, притеснявам се за пенсията на внуците".
 Ако продължава тоя фарс на загриженост към образованието и науката, приносът на България към гордата стратегия на ЕС за 2020 г. ще е трето поколение неграмотни, безработни, неквалифицирани и асоциални.
301
12039
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
301
 Видими 
04 Юни 2010 22:52

Ми тва е
04 Юни 2010 23:26
Добре, Денков, добре. Хубаво си го казал - с болка, загриженост и словонаходчивост.
Само дето управниците ще се поусмихнат под мустак (ако изобщо ти прочетат писанието) и ще си рекат: "Като ми пееш, Митре ле, кой ли те слуша..."
"Спасението на давещите се - дело на самите давещи се". Ето основополагащия принцип в живота на българите, който трябва да залегне в Конституцията, за да не се създават сред народонаселението ненужни илюзии и пагубни заблуди.
04 Юни 2010 23:27
Don,


Ето това е най-пагубната национална катастрофа в мирно време - духовното (образователно и културно) погубване на цели поколения млади хора, които са бъдещето на нацията и на чиито плещи ще легне развитието й през следващите десетилетия !

Точно, авторе. Тъжна статия, защото е вярна ...
04 Юни 2010 23:40
и на чиито плещи ще легне развитието й през следващите десетилетия

Марсе, нищо няма да им легне на плещите, при положение, че са забегнали кой в Юкатан, кой в Аризона, кой на Марс. Проблемите им са главно да си намерят по-тънко квартира под наем и по-малко сервитьорска и чинийномийна работа. Освен на "незнайния воин" следва да се изгради НЯКОГА и паметник на "незнайния българин" преживял незнайно как т.н. "преход"..
04 Юни 2010 23:44
Този "матриал" го трупам през системните ми , лични наблюдения над общия ни живот . Най-прясно - от 2-ри т.м. - в един от "турските" райони на мамковината . Да се чудиш и маеш , като как да приложиш отговорната си Длъжност . И твърде се налага , но кой да сети ...
04 Юни 2010 23:58
Внимателно четох-изречение по изречение.Открих аз само две спорни..
Родните дАржавници по-глупави ли са от мен, простия?
05 Юни 2010 00:01
Браво, Денков!
Вярна и много тъжна картина на съвременна "демократична" България!
В тъмните години на турското робство дедите ни са строели училища и читалища, а ние ги превърнахме в магазини за дрехи втора употреба и в обори...

____________________________
Не мир дойдох да донеса, а меч…
05 Юни 2010 00:45
Обществото ни - като енклави от гета...
----
Все още не сме изживяли времето на нашите "ядосани млади хора", но когато това се случи, романтичното и пацифистко flower power ще е само една химера за възрастните, които пак не улучиха кога и къде да се родят.
И ако последните носят тежестта на собствените си грехове и безразличие, то "децата на цветята" от раждането си носят на гърба си тежестта на ЧУЖДИТЕ грехове и безразличие.
-----
Все по-често журналисти от българските медии бият камбаната за очакващата ни социална експлозия. Експлозивите са не само вече заложени, но и фитилът е запален. Можем да стоим отстрани и да гледаме с любопитство какво ли ще се случи, докато кабелът прегаря под краката ни.
Дали това е единственото, което можем да направим
----
Ето един неочакван репортаж за едно от гетата от първия споменат тип
Натиснете тук
05 Юни 2010 01:33
...които са бъдещето на нацията и на чиито плещи ще легне развитието й през следващите десетилетия !

Марсе, какво бъдеще и какво "развитие"? С тоя "елит", партии и управленци? Със развъждащата се сган?
- Върху техните плещи ще легнат задълженията да наглеждат единиците българи останали в резервати и да са гробари на останалите от този умиращ етнос. За останалите два - нямам грижа.

Г-н Денков, безпощадно вярно! И, какво от това?

Пък и на кого ли му пука?
05 Юни 2010 02:41
Даскале:"Спасението на давещите се - дело на самите давещи се".
Не си прав, по-точно е: "Спасението на давещите се е в плуването (летенето, пътуването) вън от БГ".
Иначе за автора
05 Юни 2010 02:59
Какъв натюрМОРТ! Така е, и? Сега във форума ще текнат едни сЪлзи, едни сополи - какво е сега, а какво е било! "Всуе!", както е казал класикът, става това, което трябва да бъде -- нещата са такива съвсем закономерно, няма заговор, няма висша сила, чиста реалност, долна, мръсна, гадна, жестока, безока съдба, както е казал поетът. И докато тази закономерност не бъде осъзната, Денков нищо не е написал, а вие нищо не сте разбрали.

Как да се погледне позитивно на ситуацията? Трудно е, но бих казал: по-добре прости и смели хора, отколкото псевдо-учени и страхливи. Първите са направили Америка такава, каквато беше вчера. Вторите съсипаха България до състоянието до което е днес. Щото ученият пушка не ще, скатава от боя - тъй казваше старшинката в казармата, ама тебе сигурно са те изгонили от МЕИ-то, затова си тука вика(позна, изключиха ме 4-ти курс, после ме включиха, но това е друга тема). А пък рибата се вмирисва от главата, това разбрах. Когато говорим за образование, това са университетите. Много говорим за тях, вярно, но нищо не казваме. Къде, примерно, са патентите на техническите вуз-ове, на биологичните и химически лаборатории, на физичните институти на БАН и т.н.? Колко са? Някой се е интересувал от тях, купил ли ги е? Ако няма за какъв чеп са ни учените-папагали? Разделете финансирането на броя на патентите и сравнете със Западна Европа колко ни "струва" един патент. Ако е нерентабилно закриваме специалността и даваме парите на студенти да се изучат в чужбина. Те това и правят, тъй или иначе. Хората, които имат патенти издигнахме ли ги? На "академиците", които печелят пари от индустрията тежи ли им думата в УС на висшето заведение?

Нямаме свястно висше образование, защото нямаме нужда от него. Докторът убил пациент -голяма работа, ще дойде нов - колко струва човешкият живот в БГ? 300 евро заливането с киселина, а да те "поръчат" (беше?) ефффтинджос - как да ПРОДЪЛЖАВАМЕ да имаме свестни медицински институти тогава, защо да трошим десетки хиляди за "сервиз" на хора, чийто живот нищо не струват? Не е пазарно това, не е. По социализЪма, при всичките му недостатъци, не можеше да убиеш просто така и най-вероятно да ти се размине, затова имаше медицина на ниво- една от основните причини, както е това сега на запад. Или пък колко струва един способен професор в БГ днес? Ами нищо - всеки момент някоя кола може да го размаже на пешеходната пътека пред Ректората, язък за 30 години знания и опит. Ето, всичко е навързано - причинно-следствените връзки са достатъчно оплетени и без да гледаме селските училища. Ето защо ЦЦветанов може да направи много повече за БГ образование от Вежди Рашидов, ама дайте да ревем, пък мисленето пак за после и Денков забил по гета, села и паланки, размазал фокуса от сълзи и сополи и всички тука сега ще ревнат колко прав бил и ще стане мазано. Студентски град е гето, да и от тук трябва да се почне. Ефектите винаги са глобални, но действията человечески по природа са локални (е, освен, ако не е атомна бомба, разбира се! ) Затуй акъл требе, за да се мисли глобално, да се изчисли ефектът на пеперудата и да се действа локално.

Не искам да бъда разбран неправилно -авторът е написал нещо искрено, не си е изкривил душата и аз ценя това, но то за мен е крайно недостатъчно. И на практика не е. Ето, вчера уволнили някаква шефка на агенция за бг в чужбина, ама как, тя нали била казала истината ... А дали пък това не означава, че в БГ чак толкова много свикнахме с лъжата? Чипът не можаха да ни сменят, но дали не ни форматираха диска Денков и тогава образованието ... бял кахър, за да завърша оптимистично.
05 Юни 2010 03:11
"Така ли ще дойде?", пита един образ на Радичков, почесвайки се по тила. Аз отдавна по въпроса за гетата съм станал, както казва Швейк, целият нервен. Защото пред очите ми те се появиха след тъпата реставрация на капитализма. Всички корифеи, които се изказват публично, подминават този факт и го удрят на постмодернизъм - "случвам се" /възвратен глагол, с който се описва всичко/, "другост", "човешкост" и прочие глупости. А ние затънахме обратно в предмодерността и, май, безвъзвратно. Никой дори не си спомня една от последните песни на Елвис - "Гето". А в България не просто има гета. Тя самата като цяло вече е гето. Всъщност България вече я няма.
05 Юни 2010 04:52
Дянков си е свършил работата прекрасно.Следващата крачка е на политиците, особено управляващите...Опасна е тенденцията на превръщане на държавата в гето.
05 Юни 2010 04:53
РЕДНИК,
/:/ "...В тъмните години на турското робство дедите ни са строели училища и читалища, а ние ги превърнахме в магазини за дрехи втора употреба и в обори..."
......................................... ......................................... .............
НЕ ние, а "демократите" и "Демокрацията-ДемоОСРАцията" им след 1989 г.!!!
05 Юни 2010 05:35
Армията даже не е толкова важна, колкото полицията за всяка власт, но пък учителите и бъдещето на нацията са съдбовно обвързани, друг е въпроса, кой за какво си мисли.Колкото до Конституция...че , кой я спазва от десетилетия?!
05 Юни 2010 06:09
Айде стига с тези сладки спомени от близкото минало.Какво токова имаше? читалищата бяха в отчайващо състояние, библиотеките - мале мила... Не, че сега безплатни библиотеки и клубове в България има.Всъщност има ли?
Но и едновремешните бяха егати... Може и да е имало елитни читалища, за по-така хора и децата им, поддържани и с някаква все пак база, за която база да се говори в седмичния кино -преглед, но повечето бяха, както споменах мале мила
И неграмотноста и простащината си бяха налице, каквито и статистики да се опитват да ни пробутват скърбящите другаре. Стига ривахте за безоблачното минало, гледайте напред! Така или иначе меките сигурни креватчета са разтурени и няма кой пак да ги постели...
05 Юни 2010 06:45
Е, какво искате от държава, където крилатата фраза за смяна на чипа се изтърсва от човек на когото е изгоряла дънната платка!?
05 Юни 2010 06:53
Г-н Денков, благодаря Ви за достойнството и доблестта да назовете така откровенно и така точно най-тревожната истина за състоянието на България днес! И за плашешите й перспективи в бъдеще.
05 Юни 2010 06:53
Да, ама да ти кажат да си смениш дънната платка, звучи като " иди си смени посраните гащи". Та затуй по-мекичко е казано с "чипа"...
05 Юни 2010 06:55
А, иначе на пожелателя всички му видяхме дънната платка Жълта, както и цвета на антуража...
05 Юни 2010 06:58
Гетата, особено ромските са си чист бизнес. Трябва да ги има, за да се отпускат пари, които да отиват в нечий джоб или за предизборни кампании. Такава е реалността - такива са правилата!!!!!
05 Юни 2010 07:08
bibian,

Ийй, това МЕИ-то какви ги ражда, а?!
Ами ако не друго време е да се стреснем. Ако искаме да ни има де.
Работата не е в изнасянето навън България. Направили сме го. Майката му е да си в България и да направиш нещата в Живота каквито бива да са! Твоя живот, на семейството ти, на приятелите, и на неприятелите, тоже. Останалото е плава отвята.
Ама то вече някои и плява не знаят какво е...

05 Юни 2010 07:10
Гетата са си чист бизнес!!
Точно така! Всичко е бизнес, както и Великата Окт. Рев.!!!

Редактирано от - ivo kunchev на 05/6/2010 г/ 07:14:20

05 Юни 2010 07:21
Да, такова е положението.
Но така е с всички, не само с циганите и турците.
Родината ни все повече заприличва на гето/достатъчно е да погледнем около нас - липса на всякаква архитектура, улици под всякаква критика, хора, облечени с дрехи втора ръка/.
Трябва да запретнем ръкави за една по-добра България.
Всички - българи, цигани, арменци, евреи, турци/ако съм пропуснал някой, да не се засяга, няма нищо лично.
05 Юни 2010 07:26
Денков,
05 Юни 2010 07:27
А в България не просто има гета. Тя самата като цяло вече е гето. Всъщност България вече я няма.

into,
На теория България все още съществува - има си парламент, правителство, съдебна система, формално сме член на НАТО и ЕС. Но от години наред България е на автопилот, няма стратегия за развитие, мисли се и се действа ден за ден как да се закърпи положението (България е като една улица, на която постоянно се правят некачествени кърпежи). В резултат на това "постигнахме" и продължаваме да бележим забележителни резултати в областта на икономиката, културата, образованието, науката, здравеопазването. За 20 г. се стопихме с почти 2 млн., населението се струпа в и около 4-5 големи града, като цели региони бяха обезлюдени. И понеже в природата празни пространства за дълго не остават, очаквам в скоро време да бъдат предприети стъпки към тяхното запълване. Но не с българи. Както е известно, турски фирми изкупуват родната земя. Вчера стана ясно, че израелци са питали за възможностите да закупят от държавата селскостопанска земя. С други думи, изглежда вече е започнал процес на продажбата и на последното, което ни е останало - земята. Някои ще възразят, казвайки че физически тя не може да бъде изнесена извън пределите на България. Така е, но само на пръв поглед, защото печалбата от реализацията на продукцията, произведена у нас ще пълни чужди трезори.

Освен това, важна е тенденцията, а за сега тя е необратима. Ако се запази и екстраполира във времето, можем да прогнозираме, че след още 20 г. България наистина може да я няма, поне в настоящия й вид. Ще се превърнем ли в гетото на Европа?

05 Юни 2010 08:05
Проблемът е, че България се управлява от политици, а не от държавници. Каква е разликата? Ами политиците си гледат само техните хора да са по-добре от другите и толкова и то в краткосрочен план. Държавниците гледат всички да са добре и да се развиват добре. Държавниците чертаят и реализират дългосрочни планове, които са в полза на цялото общество/в някои случаи, някое малцинство го отнася, но няма как да се угоди на всички/. Политиците гледат ден да мине, друг да дойде.. и някоя далаверка за техните последователи да направят днес.

Та сегашната ни демокрация затова е сбъркана, нямаме държавници по върховете на властта. Там са се настанили политици.

Ето за гетата - ами така ще е, вместо да бъдат накарани да работят и да учат, всякакви там Хелзински комитети и т.н. искат само пари и да им се спазват правата.. А правилото трябва да е едно: който не работи, не трябва да яде. Единствено изключение трябва да има за хората които не мога да се грижат сами за себе си. Да се въведе 3 месеца помощ за безработни след съкращаване и толкова. После задължително трябва да се работи поне 1 година иначе никакви помощи. И тук е тънкия момент - държавата трябва да даде възможност при нея да се работи ама здраво - като краен вариант за хората които не могат другаде да си намерят работа - например в нещо като строителни войски - подписваш договор за 1 година, там те учат на занаят, четмо и писмо ако трябва, работиш и ти плащат достатъчно. Не може да се откажеш. Дисциплина.

За образованието - ами как да накараш някой да учи качествено след като не вижда смисъл - все някакви помощи държавата ще даде.. или пък връзки ще намерим? И това вече 20 години е така. Политиците се интересуват само от краткосрочните неща.. гледат не по-напред от носовете си и джобовете си. Държавниците липсват. Лошото е, че и самото държавно устройство на съвременна България, нейната конституция не предполага във властта да има държавници. Там всичко е така оплетено, че властимащите да не носят отговорност - във всички власти е така. Ето съд прокуратура - никакъв контрол, резултатът е налице. Народно събрание - законите се правят от политици, нямащи и най-малки знания по това как се правят закони. Има случаи закони се променят и приемат в последната минута - без никакви анализи как това ще се отрази на държавата. Правителство - Станишев още не е в затвора.. а би трябвало заради поразиите които направи неговото правителство и неговите министри.

Ключовата дума последните 20 години е Безотговорност.
05 Юни 2010 08:19
Статията -
И прибавете напъните отвън да се узаконят гетата...Защо?
----------------
Блогът на Генек
05 Юни 2010 08:34
Трябва да запретнем ръкави за една по-добра България.dobadoba,
Съгласен, но как да стане на практика? Да идем в производството? Ами такова почти не остана, освен това работа в отрасъла никой не предлага. Да се занимаваме със земеделие? Как, при условие, че средностатистическият българин притежава по 5 декара разпокъсана земя, отстояща на 100-200 км. от постоянния му дом? Пък и как да я обработва? С лопата и мотика?


Преди няколко дни Манрико написа, че продуктът на неговата професия се търси в чужбина, конвертируем е. Освен повечето българи да станем компютърджии? Надявам се Манрико да ни даде практически съвет как да станем добри софтуеристи, без да завършваме висше образование (няма време). Сериозно.


Другият вариант да "запретнем ръкави" е да поемем пътя към чужбина - поне ще можем да пращаме по 200-300 евро месечно на роднините. Аз този вариант вече съм го пробвал.
05 Юни 2010 08:54
Ъ, стига ревахте де...Лозето нЕще молитва, иска мотика...Само на малките деца майките им подмиват дупетата и ги кърмят...Големите трябва да се научите сами на това...Иначе у гетото...Се лави...
P.S. И не търсете жената - тя е при тези, които имат

***
Лъжата, която прилича на истина, не е по- добра от истината, която прилича на лъжа - <Кабус Наме>
05 Юни 2010 09:00
Кунчев
Но и едновремешните бяха егати... Може и да е имало елитни читалища, за по-така хора и децата им, поддържани и с някаква все пак база, за която база да се говори в седмичния кино -преглед, но повечето бяха,
Ти гаче си живял в някоя друга държава, какви пък елитни читалища те патят бе тогава. Въобще смехориите ти в този форум нямат край.
Проблемът в тази статия е ясно очертан- докато преди 1989г. имахме 100% грамотност сега имаме някъде около 30% неграмотност. Ако някои сгради тогава не са били както трябва, за 20 години те можеха да се лъснат. Ако е имало проблеми някъде в образованието, то те трябваше да се оправят. Ако панелките не са в добро състояние - през тези 20 години трябваше да се санират. В Германия има закон на всеки 5 години сградите да се пребоядисват. У нас искат, като се построи нещо и то да векува без да се пипне. А вместо това ние виждаме 20 години пълна разруха навсякъде. Вземи влака и виж какво представляват окологаровите пространства, особено на по-малките градове и на селата. Пълна разруха. Явно ти живееш в някаква паралелна измислена реалност, нямаща нищо общо с тъжната ни дейтвителност. И в развитието на една държава и общество има 2 посоки, или нагоре или надолу. Аз знам каква беше България през 50-те и каква беше оставена през 80-те (почти всички малки градове бяха преобразени с нови центрове - селяните си настроиха нови къщи на по 200 квадрата), а сега виждам до каква разруха беше докарана за последните 20 години. А вие се залъгвае с няколко мола дето се построиха в големите градове.
05 Юни 2010 09:04
Бармалей,
1, 5 млн. българи "копаят лозето" в чужбина. Във финансово отношение те горе долу са добре. Останалите сънародници клечат зад щандовете в магазините за по 400-500 лв., работят по цял ден за чужди фирми на ишлеме или продават честта си по магистралите. Всички те здраво са "запретнали ръкавите", но едвам връзват двата края. Това ли бе целта на рИформата? Кажи, ама честно.
05 Юни 2010 09:15
КапитализъМЪТ винаги е създавал гета. За да бъдат едни богати, много други трябва да бъдат бедни. С глобализацията цели държави стават гета. И ние сме една от тях. Тук някой писа, че ни трябват държавници, това означава, че те не трябва да са ибрикчии, като нашите. Ако не слушкат, те, обаче биват веднага изолирани, както Лукашенко, Чавес и др., обявявани за недемократи, като Путин, Медведев и Китай и т.н. За демократи се обявяват само тези, които продават интересите на собствената си страна на Запада, разрушават всяка промишленост, която пречи на Запада. Затова наш Боко го потупват по рамото от ЦРУ и му викат "Ти си нашият човек", защото той разрушава Кремиковци, спира строежа на "Белене" и слуша The voice of his Master. (снимка: натиснете тук)
05 Юни 2010 09:15
Лайстна, нямаме право да ревем и се самосъжаляваме, след като сме се оставили в ръцете на други...След като не можем да вземем съдбите си в свои ръце, ще ядем каквото ни подхвърлят...
P.S. И оправданията, че били лоши управниците, са опит да оправдаем собствената си немара, леност и безсилие...Кучето бяга според тоягата...

***
Лъжата, която прилича на истина, не е по- добра от истината, която прилича на лъжа - <Кабус Наме>
05 Юни 2010 09:20
За автора на статията -
Образованието е твърде голям лукс, за да може бедна държава като България да си позволи да разхищава парите! За да има ефект от тези оскъдни финансови средства е необходимо:
1. Промяна на Закона за образованието с цел съчинението /, част от матурата, / а стане задължинелен елемент от процеса на матурата. Сега можеш да получиш добра оценка с помощта на тото-метода без да е необходимо да пишеш текст.
2. Да се затегне и да се превърне в истинско "външно" изпитване т.нар. малки матури -- за четвърти и седми клас /!!! / , като се приложат ясни критерии за формирането на оценката.
3. Да се приложи принципът -- "широк вход - тесен изход" както за гимназиите, така и за вузовете. Сега положението е такова, че при дългият ми учителски стаж от времето на социалистическия девиз "Клас без двойки и училище без двойки" ДОСЕГА не съм виждал второгодници /"повтарачи"/, което ще рече, че нещо не е наред със системата за оценяване и с държавната философия за образованието.
4. Ако ще се запазват делегираните бюджети в училищата, да се вземат мерки така щото в съответните гимназии да не попадат деца, които не са на нивото на съответното училище. Нещо , което става сега, тъй като са необходими "бройки" за "ПЪЛНЕНЕ" НА БЮДЖЕТА НА УЧИЛИЩЕТО". Това е пагубно както за самата гимназия, така и за образованието като цяло.
5. Най-сетне да се приеме новият закон за средното образование, къдет се предвижда обучение до 10-ти клас без дипломиране и матураза тези, които не искат да учат повече и матура и дипломиране за училите до 12-ти клас .
05 Юни 2010 09:25
В государстве, в котором плохая организация власти, безличие
законов и правителя, обезличенных размножившимися от либерализма
правами, я черпаю новое право - броситься по праву сильного и разнести
все существующие порядки и установления, наложить руки на законы,
перестроить все учреждения и сделаться владыками тех, которые
предоставили нам права своей силы, отказавшись от них добровольно,
либерально...
Наша власть при современном шатании всех властей будет необоримее
всякой другой, потому что она будет незримой до тех пор, пока не
укрепится настолько, что ее уже никакая хитрость не подточит.
Из временного зла, которое мы вынуждены теперь совершать,
произойдет добро непоколебимого правления, которое восстановит
правильный ход механизма народного бытия, нарушенного либерализмом.
Результат оправдывает средства. Обратим же внимание в наших планах не
столько на доброе и нравственное, сколько на нужное и полезное.
Перед нами план, в котором стратегически изложена линия, от которой
нам отступать нельзя без риска видеть разрушение многовековых работ.
Чтобы выработать целесообразные действия, надо принять во внимание
подлость, неустойчивость, непостоянство толпы, ее неспособность
понимать и уважать условия собственной жизни, собственного
благополучия. Надо понять, что мощь толпы слепая, неразумная,
нерассуждающая, прислушивающаяся направо и налево. Слепой не может
водить слепых без того, чтобы их не довести до пропасти, следовательно,
члены толпы, выскочки из народа, хотя бы и гениально умные, но в
политике не разумеющие, не могут выступать в качестве руководителей
толпы без того, чтобы не погубить всей нации.
..................
Народ, предоставленный самому себе, то есть выскочкам из его среды,
саморазрушается партийными раздорами, возбуждаемыми погонею за властью
и почестями и происходящими от этого беспорядками. Возможно ли
народным массам спокойно, без соревнования рассудить, управиться с
делами страны, которые не могут смешиваться с личными интересами?
Могут ли они защищаться от внешних врагов ? Это немыслимо, ибо план,
разбитый на несколько частей, сколько голов в толпе, теряет цельность,
а потому становится непонятным и неисполнимым.
05 Юни 2010 09:28
Бармалей,
лично за себе си не се притеснявам, не се и оплаквам. Все някак се оправям. Ще продължа да го правя. Бог ме е дарил с прекрасни деца, на които съм дал "карт бланш" да търсят късмета си в чужбина. Те работят в тази насока и не ги мисля.
Както виждаш, всеобщата българска болест Sauve-qui-peut! е заразила и мен. Въпросът тук е за България и българщината, които си отиват постепенно и безвъзвратно.


Редактирано от - Тънката лайсна на 05/6/2010 г/ 09:37:15

05 Юни 2010 09:31
1. Промяна на Закона за образованието с цел съчинението /, част от матурата, / а стане задължинелен елемент от процеса на матурата. Сега можеш да получиш добра оценка с помощта на тото-метода без да е необходимо да пишеш текст.

Е как съчинението е част от матурата, ама не е задължителен елемент от нея?
В горното като че ли става дума за прага, при който се покрива образователния минимум. Той сега се определя конформистки - нагласява се към състоянието на образованието, а би трябвало да е обратното.
05 Юни 2010 09:36
Трудно е, но бих казал: по-добре прости и смели хора, отколкото псевдо-учени и страхливи.


Да, точно така.
05 Юни 2010 09:41
"Прости и смели хора"?
Мутри?
05 Юни 2010 09:42
Преди няколко дни Манрико написа, че продуктът на неговата професия се търси в чужбина, конвертируем е. Освен повечето българи да станем компютърджии? Надявам се Манрико да ни даде практически съвет как да станем добри софтуеристи, без да завършваме висше образование (няма време). Сериозно.
Не знам дали наистина сериозно питаш, но ще ти отговоря сериозно:
Първо, всеки качествен продукт, от който някой някъде по света има нужда, е конвертируем. Компютърджийският продукт е само физически по-лесно конвертируем, защото можеш да го пратиш за секунди по интернет на клиента, вместо да трябва например да транспортираш 20 тонен контейнер на другия край на света.
Второ, добър софтуерист се става по същия начин, по който се става добър професионалист във всяка професия - и в плочкаджийството, и във фризьорството, и в инженерството, и в медицината. Най-напред (и най важно!) трябва да имаш човешките качества, дето ейч-ар-ите им викат soft skills - да си работлив, сериозен, отговорен, да се разбираш с хората, да не тарикатееш и т.н. После да имаш общата грамотност - да можеш да разбираш чуто и написано и да говориш и пишеш на родния си и на чужди езици, да се оправяш с компютър, да шофираш...После трябва да изучиш професията си теоретично в учебно заведение, а след това и на практика, започвайки да работиш от чирашкото ниво.
Трето, като си си хванал професията, трябва да я практикуваш. Най-добре е сам да създаваш някакъв продукт и да убеждаваш другите хора, че твоят продукт е хубав и си заслужава да разменят своя продукт за твоя, т.е. да ти платят. Ако не можеш, трябва да се събереш с други хора и да го правите заедно (съдружие, кооперация) или да си намериш работодател (чорбаджия, инвеститор), който произвежда хубав продукт и когото да убедиш, че твоите професионални качества ще са му полезни в създаването на продукта. Ако си сам, ясно. Ако си в съдружие или при чорбаджия, не трябва да тарикатееш и да гледаш как да измамиш съдружниците или чорбаджията, а се отнасяш към тях като с партньори и да си честен.

_______________________
Покажи неуважение към георги първанов (гоцэ), пиши името му с малка буква!
Блогът на Манрико
05 Юни 2010 09:58
Манрико,
благодаря за съвета. Разбрах, че за да стана добър софтуерист, е нужно да съм завършил съответното учебно заведение. За съжаление, не съм толкова млад. Пропуснал съм си шанса.

Дано повече български младежи се насочат към тази професия, защото към момента комай единствено тя може да им осигури прилични доходи. Другият начин е чрез проституция и престъпност., но не им го препоръчвам.
05 Юни 2010 10:09
според наш Манрико всеки българин трябва да стане програмист. По полята ходят селяни натискат ралата, викат на добичето "дий воле, дий" въртят си задниците в нивичките от 2-4 декара и сеейки програмират. Циганчетата бъркат в кофите за буклук и програмират. Работниците са седнали около затворените заводи и програмират. И се създава един огромен софтуеър дето няма пазар за него. Тогава, вече няма да имаме гета.
После трябва да изучиш професията си теоретично в учебно заведение, а след това и на практика, започвайки да работиш от чирашкото ниво.
Добре, че Манрико завърши безплатно по време на соца и, че се понаучи да програмира в КЦИИТ, а сега плюе тези дето му дадоха хляба в ръцете. Излокал млекото и ритнал бъкрачето. Ако не беше 9.09. може и да ореше бащината си нива на село и да вика "Дий воле дий".
05 Юни 2010 10:10
Дано повече български младежи се насочат към тази професия, защото към момента комай единствено тя може да им осигури прилични доходи.
Изобщо не е така. Важното е българските младежи да се насочват към професия, а не към дипломирана неквалифицираност, какъвто е масовият случай. Доколкото знам, един квалифициран готвач например печели не по-зле от един компютърджия. Ама не готвач, който понеже е гледал как майка му прави запръжка, смята че знае да готви, а който си е овладял професията както трябва - и е учил най-напред каквото трябва, и е чиракувал първо на ниско ниво, после като помощник на добър готвач, и в чужбина е отишъл да постажува в добър ресторант...

_______________________
Покажи неуважение към георги първанов (гоцэ), пиши името му с малка буква!
Блогът на Манрико
05 Юни 2010 10:16
Ако не беше 9.09. може и да ореше бащината си нива на село и да вика "Дий воле дий".
Цъ - вероятно щях да управлявам дядовата си фирма

_______________________
Покажи неуважение към георги първанов (гоцэ), пиши името му с малка буква!
Блогът на Манрико
05 Юни 2010 10:17
Образованието е твърде голям лукс, за да може бедна държава като България да си позволи да разхищава парите! За да има ефект от тези оскъдни финансови средства е необходимо:
Айдя сега пък било образованието а как бедна следвоенна България успя да ликвидира неграмотостта и да създаде творшеска и техническа интелигенция. Когато мой роднина завършва инженерство в Германия през 1930г. в България е имало само 12 строителни инженери. Я се заинтерисувай, какви бяха потоците в тогавашното ИСИ, а ХТИ, а МЕИ, МГИ Лесото, за по 4-5 години по 100-200. Ей го и Манрико е продукт на тези години, ама виж как се фука.
05 Юни 2010 10:53
Интересно защо във ВСИЧКИ писания на учЕните присъства неявното предположение:
"ТЕ са прости И държавата требва да ги ОПРАВИ"
всъщност
ТЕ са човешки същества и вървят по СВОЙ път.
05 Юни 2010 10:55
Марксе, аз съм в "чорбата" --не ти! Затова зная по-добре от тебе кое какво е в българското образование. Стана така, че половината ми стаж беше при соца, а другата /повече от "половина"/ при демокрацията. Та да си дойдем на думата -- знам много добре и едната система и другата...
И стига , моля ти се , червена пропаганда. И в "тежкото капиталистическо робство" България е създавала научен потенциал и академици, но истински, а не като някои ваши "другари"! А окаяното състояние на образованието го дължим на вашите "мъдри глави" , които между нас казано нищо не разбират нито от икономика, нито от образование. Имат обаче познания в манипулирането на обществото /-учителската стачка, / и в използването на научния ни потенциал за смачкване на всякакъв зародиш на гражданско общество.
05 Юни 2010 10:55
Всъщност требва да се отмени "задължителното" средно образование,
което не остава НИКАКВА следа в главите на 80% от световното население
И
да се наблегне на НАЧАЛНОТО обучение -
четене, писане и сметане.
После всеки да си решава сам - кеф му занаят, кеф му вишо.
05 Юни 2010 10:56
турците са наистина добри работници, но това в повечето случаи няма връзка с образованието им. То масово ги държи в ниските социални етажи. С оглед обаче на политическата конюнктура няма нищо необяснимо, че тъкмо представящото ги "Движение за права и свободи" рядко се възмущава срещу това състояние. Впрочем както и самозваната левица, чиято най-важна политическа цел би трябвало да бъдат именно социално пренебрегнатите и реално дискриминираните и едва след това - държавните чиновници и работещите в университетите и институтите на БАН.


Много точно, авторе.
За съжаление.

... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД