:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 428,231,819
Активни 100
Страници 20,772
За един ден 1,302,066
Седмицата

Как ще се видим след хиляда години

Димитър Денков
Когато александрийските преводачи и библиотекари искали да избягат от досадното злободневие и религиозните спорове, които пречели на работата им, си играели на една твърде поучителна за любителите на истинската история игра. Вземали два текста по някаква тема за десет-двадесетгодишен период и се опитвали да си представят как и какво ще разбере един читател след хиляда години, ако от цялото писмено свидетелство за периода останат само тия текстове.

Още тогава те знаели, че при всичките опити за опазване като свидетелства за времето остават само някакви фрагменти; при това не е никак задължително това да са фрагментите от най-важното за съвременниците. Историята за тия хора, работещи предимно с книги, не е била нищо друго освен поредица от текстове, чиято единствена връзка са няколко повтарящи се имена, действия и страсти. Илюзията за непрекъснатост се осигурявала от наставящите се разкази, в които всеки двадесетгодишен период изглежда миг откъм хилядолетието. Затова и текстовете, напълно естествено, можели да се четат като един. Голяма част от текстовете за тия игри били с битово, развлекателно и дори сексуално съдържание; имало и много легенди и поверия, записвани както от съвсем неуки хора, така и от твърде учени, които често пъти не разбирали някои думи, но ги употребявали с безкрайна сериозност. Някои смятат, че цялата ни представа за история и култура на античността е следствие на такива игри. Още по-встрастени в играта библиотекари и преводачи пък сме на мнение, че плод на такива занимания са свещените книги на днешните религии, повечето философски системи и почти всички политически идеологии.

Както тогава, такаи днес подобни игри са полезнидори само с това, че помагат да се успокоят неврозите, предизвикани от религиозните, политическите и историческите спорове на съвременността. С което човек може да погледне някак по-безстрастно на случващото се.

Както би се получило, ако изиграем тая игра с ей тия два текста. Бъдещите хора надали ще знаят, че единият е обобщение на статия, посветена според английското резюме на so-called Dimitrov's 'Child of September' Pioneer Organization as well as of the related ideological discourse; другият е пък част от вчерашен репортаж на vsekiden.com за най-масовото събитие тая седмица в София. Та ето ги текстовете; по правилата на играта нека ги четем като един.

"Корените на пионерската организация в България се проследяват от възникването на скаутската организация до пренасянето и на нова почва в социалистическите страни под формата на политическа организация за деца. Макар и да наследява традициите на скаутите, Димитровската пионерска организация получава по-различна задача от първообраза си. Тя социализира децата в идеологическата публична норма, превръщайки ги в равнопоставени на възрастните субекти. Това съдейства пионерите да бъдат мислени през призмата на бъдещото им осъществяване като комунисти, т.е. идентичността им винаги е трансцендента спрямо самите тях. С ерозията на идеологическата норма като фундамент на идеологическата публичност започва постепенно автономизиране на детето от идеологическите му функции и свързаното с него представяне чрез приписване на самостойно и самобитно светоусещане.

10-годишни момиченца с къси поли и тежък гримпеят с пълно гърло поредния хит на ИванаСлучката е от снощи, а поводът е грандиозният концерт "20 години "Пайнер". Над 10 хиляди фенове на попфолка се събраха пред храм-паметника "Св. Александър Невски", за да отбележат юбилея на фирмата. Началото постави Галена с песента "Знам диагнозата", а след нея на сцената се качиха Глория, Ивана, Камелия, Преслава, Анелия и останалите звезди на димитровградската музикална компания. Само който не е ходил на подобен концерт, не знае какво да очаква, а то винаги е едно и също - оскъдно облечени певици, призиви "Хайде да ви видя ръчичките горе!" и поне два часа фолк музика. И този път най-скандално облечена бе Камелия. Полугола, тя буквално взриви публиката още при появата си, а екзалтираните тийнейджъри без свян й споделяха на глас мокрите си сънища с нейно участие."

Херменевтите и историците от 3010 г., които ще попаднат на тоя единен текст, с пълно право ще напишат горе-долу това. "Преди хиляда години децата в България били организирани от някой си Димитров от Димитровград в особен инициационен култ с две разклонения, за което говори разночетенето на името им - пионери и пайнери. Едните, пионерите, изповядвали мистична любов към бъдещото единение с общността и насила се правели на по-възрастни от това, което са. Пайнерите пък, които несъмнено били повече, се събирали с хиляди пред храмовете и славели жриците на Димитровия или димитровградския култ. Въпросните жрици със страстни движения показвали на децата начина, по който се постигат самобитни усещания. Така те ставали възрастни още по-рано, отколкото пионерите и разказвали сънищата си с участието на най-голата жрица на култа. Какво е станало с тоя култ, текстовете не съобщават. Според отломките на споменатия храм, разкрит при прокарването на третата линия на метрото в София, може обаче да се съди, че е продължил доста време - археолозите намират стъклени вместилища на течности, с които децата вероятно са се подмокряли, странни кутии с изображение на червен бик и лапа на бронзов лъв."

Разбира се, това е само хипотеза, но мога да се обзаложа, че след хиляда години никой няма да се спомня за заканите пред храмовете да нямало концерти за деца, които и бездруго трябва да са с придружители след 22.00.

Иначе това, което със сигурност ще остане и след хиляда години в някой текст, ще е следното твърде безинтересно събитие от седмицата. То също е свързано с книги и библиотеки, но поради сериозното внимание, което у нас обръщаме на простотии, остана напълно незабелязано. Човекът, заемащ може би най-старата щатна длъжност в света - префектът на Ватиканска апостолическа библиотека кардинал Рафаеле Фарина, стана почетен доктор на Софийския университет. Той изнесе лекция за Евсевий Кесарийски и Константин Велики.

Аулата беше полупразна, което позволяваше още по-добре да се види, че историята не е това, което съвременниците си мислят.
336
10819
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
336
 Видими 
11 Юни 2010 23:42
хитро,
11 Юни 2010 23:51
Вярно с оригинала от форума на "Сега"авторе.Ми кажи защо според тебе ни докараха дотам, да закриваме болници, и 10 г.момиченца да си слагат къси поли и да пеят чалга.Констатациите не стигат.Търсят се решения.И с пожарникарски маркуч опитахме промивки, ама май не стаа.Прав е дрът Симо за чипа, да знаете...
11 Юни 2010 23:53
***

Редактирано от - sybil на 12/6/2010 г/ 01:29:16

12 Юни 2010 00:08
Ужас! Що обаче ги забраниха такива мероприятия след после?
12 Юни 2010 00:46
Автора! Автора!
12 Юни 2010 02:45
Вероятно без намерение на автора, обединеният текст дава едно много важно послание за тези, които биха го чели в 30 век - представя истинската форма на социализация, спрямо нивото на развитие и типа култура на обществото.
-
А иначе нека не забравяме, че нещата имат това значение, което им отдаваме. И когато им отдаваме значението, което те реално нямат всъщност създаваме проблем (мислим си, че има проблем), там където реално го няма.
-
И най елементарните примери - от ужаса, който в 60-те години е предизвиквала рокмузиката, късите поли, дългите коси на мъжете, до това днес да го броим за класика, а късите поли или дългите коси да са нещо естествено и нищо не значещо. От монокините на плажа, до открехването на бурката и показването на глезена.
-
Не е важно количеството голота, а това, което виждаме в нея. И тук голотата няма никакво значение, а нашето съзнание (на всеки от нас индивидуално). Кой от какво се впечатлява и защо всъщност се впечатлява.

Редактирано от - Brightman на 12/6/2010 г/ 03:10:05

12 Юни 2010 02:51
Превъзходно!


Друга хипотетична възможност, но чрез екстраполация:


Херменевти и историци в 3010 година няма. Нито хуманитарни науки. Библиотеки също няма. Посредством подкожно присадени чипове децата се програмират във финансово-икономическа насока от ранна възраст.


Концертите-оргии са ежеседмични и жриците не носят роклички. Задръжки от етическо естество не се наблюдават, тъй като хората са генетично модифицирани за преждевременно узряване. Това разширява жизнения период на рентабилност. Напротив – подкожният чип регистрира всеки зародиш на свян, съответно детето с подобни отклонения се включва в група за медико-психологическа обработка. Усещането за щастие е иманентна социална норма за всеки един, независимо от възрастта: това подобрява рентабилността.


Никой не чете. Ако случайни текстове подбудят интереса на някой, чипът незабавно регистрира спада във възвръщаемостта на субекта и автоматично предава координатите му в централата. Лекарският екип пристига по спешност, а пациентът е пълен с благодарност, че прогресът на науката ще възстанови максималната му рентабилност.


Съществуват хакери, които не само манипулират собствените си чипове, но и по незаконен път вкарват вируси в чиповете на другите с цел да намалят рентабилността им. But that’s another story.
12 Юни 2010 02:55
Чалгата е просто музика. При това национална (реално) музика. Тя няма отношение към културност, а единствено към музикален вкус.
Силният грим на 10-годишните момиченца е израз на желанието им да подражават на възрастните и да пораснат. И на неумението им да се гримират. Това едно дете да подражава на възрастните е естествено и кое дете не иска да порасне.
-
Що се отнася до моделите на подражание, то това се реално успешните модели в България. Не е ватиканското отче завряно в праха на книгите.
-
Онзи ден на "Стамболийски" станах свидетел на следната случка - Скъп джип с две мутри минава, катаджията на улицата се изпъва и им отдава чест.
12 Юни 2010 06:10
нещата имат това значение, което им отдаваме

Така е тя, Мухи, така е, брат, ама драма се продава. Експеримента с това всички да са културни, образовани и с добър вкус се провали. Както един мислител споделя наблюдението си, че 9 души от 10 предпочитат да се забавляват пред това да учат, така и ние може да кажем- 10 хиляди...горе-долу точно колкото се очаква. Темата не би трябвало да е защо тези деца се забавляват с неща, които не са им точно ясни, ами какви са хората които са седнали да слушат кардинала. Какво ги вълнува тях, с какво темата на изложението им е интересна? Защото това са хората дето ще описват нашето съвремие, а не объркани предпуберитети.
12 Юни 2010 06:11
брайтмане, мислех си да те питам дали си идиот, но после размислих и реших че си просто поредния чалгар, който гледа да се набута в политиката.

12 Юни 2010 06:18
Напоследък показването на отрицателни черти на другите българи е станала дисциплина в която като че ли първа награда (и подразбиращо се най-висока духовна извисеност) се дава на участника показал най-грозното. Е това хубаво, че сме критични, но защо няма и алтернативен спорт за най-извисени прояви? Да не би обратното да е в сила? Участника намерил най-доброто се разкрива като духовно беден? Защо не се събираме под знамената на одобрението, а не под тези на еснафско благопроиличие и целомъдреност. С което не искам да кажа, че е подходящо подрастващите да се гримират и обличат акто курви.
12 Юни 2010 06:53
Форумът на широкман.
12 Юни 2010 06:55
Чалгата е просто музика. При това национална (реално) музика. Тя няма отношение към културност, а единствено към музикален вкус.


12 Юни 2010 07:00
Може да се каже и така музиката е просто чалга, национално - реална, а културността няма отношение към вкуса на кебабчета.
/Широкман Световен Мъдрец/
12 Юни 2010 07:02
И най елементарните примери - от ужаса, който в 60-те години е предизвиквала рокмузиката, късите поли, дългите коси на мъжете, до това днес да го броим за класика, а късите поли или дългите коси да са нещо естествено и нищо не значещо.

Уточняващ въпрос:
Има ли разлика между чалгата и сръбския турбо-фолк??
Тип:
Текстове на песни, професионализъм при изпълнение като запис, пеене НА ЖИВО, начин на обличане на певиците и послания която излъчва продукцията като цяло??
12 Юни 2010 07:13
Натиснете тук
12 Юни 2010 07:19
Натиснахме.... И к'во??
Зърна изскочили не видяхме и долни гащи (че и без гащи) не видяхме ... И чухме а и видяхме (на концерта в София) певица да се изправи и да ПЕЕ и то повече от ДВА часа....
Повтарям - ПЕЕНЕ!!
12 Юни 2010 07:20
***

Редактирано от - sybil на 12/6/2010 г/ 12:20:36

12 Юни 2010 07:22
С текстове в които се говори за любов, раздяла, тъга, радост а НЕ за бели мерцедеси, на теслата дръжката, е*и си майката пача и т.н. и т.н. и т.н.
12 Юни 2010 07:23
Ти от концерта ли идваш??
12 Юни 2010 07:24
В тая песен дето пуснах за какво се пее бе? За концерти ли?
12 Юни 2010 07:29
И за какво се пее бе отворко????
Lepa Brena - Recite mu da ga volim
Zivot nudi cvetna polja
duge noci, topla jutra
staze koje sreci vode
zov, radost, i novo sutra
ali njega, ali njega nema

Ref. 2x
Recite mu ga ga volim
samo sa njim zivot hocu
da me vodi, da me nosi
da pobedi bol samocu

Zivot nudi izazovno
sve sto hoces, sve sto mami
i sto ne znas da postoji
zracak svetla i u tami
ali njega, ali njega nema

Ref. 2x

Zivot nudi cak uporno
da te vodi bezgranicno
kuda hoces, kud pomislis
on se daje nesebicno
ali njega, ali njega nema


12 Юни 2010 07:30
Да! -
Реалистично, саркастично, проникновено!
Чалгата НЕ Е само музика. Чалгата стана манталитет.
Чалга-държава, чалга-култура, чалга-мислене...
Припомнете си чалга-приказките на Христо Мутафчиев и Йордан Ефтимов в интервюта тук.
Вижте чалга поведението на ББ и компания.
Помислете за чалга матурите и изпитите, за чалгата във висшето образование /последно чалгаджийско достижение Пернишкия университет по Технологии...и т.н./.
Чалга футболът. Чалга...какво ли не?
И чалгарите във форума също.
-----------------------
Блогът на Генек

12 Юни 2010 07:30
епа нали това ти казвам:
С текстове в които се говори за любов, раздяла, тъга, радост а НЕ за бели мерцедеси, на теслата дръжката, е*и си майката пача и т.н. и т.н. и т.н.

Редактирано от - Межо Пуж на 12/6/2010 г/ 07:32:37

12 Юни 2010 07:39
Иска ми се да погледна от друг ъгъл. През 60-те децата цветя, рока, да не ги изреждам промениха САЩ, промениха и света. Един от любимите ми филми - "Коса" ми замества успешно текстовете и сравненията.Промяната си беше социално значима и колкото и да се отрича приноса на онова поколение от улицата, по-скоро е непризнаване отколкото без значение. С две думи -мисля, че стената започна да се събаря от тогава и с усилието и разбиранията и на това поколение.
Ако предстои сега пак такава промяна, този път от чалга поколение, чалга насоченост - не ми се мисли за последствията.Утешава ме мисълта, че е местен балкански феномен - сиреч всичко ще е буря в чаша вода. От това по-леко не става разбира си - щото сме точно в тази чаша, че и политически чалга проект си спретнахме.
Не съм сигурен дали може да се причислят другите, световни течения /в метъл, рап и т.н. музиката/, начина на живот, формирането на манталитета, изявата и разбиранията на teen... - към накаква форма на "чалга".
Не съм специалист да оценя. Но ако има прилика и се окажа, че не е само в нашенската си "чаша вода" - жална му майка на този свят накъде е тръгнал.
Да дойдат китайците!
12 Юни 2010 07:41
***

Редактирано от - sybil на 12/6/2010 г/ 12:22:03

12 Юни 2010 07:49
Плуж,
ако наистина не си ме чел - след кафето, получих още едно неочаквано удоволствие сутринта.Въпреки, че нямаш принос - благодаря!
12 Юни 2010 07:51
Важното е да се видят движещите сили които стоят зад това или онова....
Тогава САЩ провеждаше една безсмислена война във Виетнам. Пращаха се наборни войници от цвета на Америка, които гинеха залудо в джунглите и едно цяло поколение изока "СТИГА" и "Време е нещо да се промени". Музикантите винаги са флагмана в такива моменти. Те избраха това решение - "Flower Power", контрастиращо на всичко до момента, но носещо положителни послания.
Известно е, че музикантите диктуват всичко - от модата на обличане, до езика, стилът на поведение и на мислене на младите, които подражават на идолите си....
В България КОЙ наложи чалгата?? И защо ТОЧНО чалга??
12 Юни 2010 07:51
Па ти чете ли статията, че си толко горд след кафето си, а?

Редактирано от - Межо Пуж на 12/6/2010 г/ 07:54:03

12 Юни 2010 08:02
В България КОЙ наложи чалгата?? И защо ТОЧНО чалга??

Не се напънах особено да се сетя.И мутрите.Защо-също не е въпрос с повишена трудност. По ми е интересно, че мутрафонията почна да отмира, но чалгата остава.Засега поне. Или аз си мисля, че е засега.Нъмбъра е, че ако се окаже устойчив вирус, е те сега си е.. майката. По нашите си ширини сме много пристрастени към дълги серии от умопомрачение.И овчедушно сърбане на надробеното.
12 Юни 2010 08:04
Какъв е тоя едипов комплекс, дето след всяка статия все на чалга го обръщате, а брато?
12 Юни 2010 08:07
"Човекът, заемащ може би най-старата щатна длъжност в света - префектът на Ватиканска апостолическа библиотека кардинал Рафаеле Фарина, стана почетен доктор на Софийския университет. Той изнесе лекция за Евсевий Кесарийски и Константин Велики."
А папата се извини на жертвите на скандала, за насилените от църковни служители деца. Това дали пак ще го има след 1000 години?
12 Юни 2010 08:12
По ми е интересно, че мутрафонията почна да отмира

В Природата нищо не се губи....
Само се видоизменя.
Е, все пак опаковката не е същата...
Има все пак голяма разлика (външна) между "Тигре, тигре" и сегашните неща.
Както има разлика (външна) между добре облечените сегашни бизнесмени и онези с анцузите и ланците....
Което всъщност прави отмирането невъзможно....
Не е отмиране - просто е мутиране....
12 Юни 2010 08:28
Не е отмиране - просто е мутиране....

ОК, така да е - по точно изглежда, пък и така е станало по света.И става.
Та идеше реч в какво ще - нека да е мутира- чалга поколението и въобще какво ще донесе чалга ефекта. Това не мога да си представя. Ако е само местен ефект - майната му - ще ни прати по-бързо натам, накъдето и без това сме тръгнали - у трапа. Запитах се, ако онова дето се формира по света е някакъв вид чалга, то до какво ще доведе? Не можах да си представя.
Дано имунитета извън нашите ширини е по-силен.Щото иначе онези след 1000 години, ако ги има въобще, не знам каква пасмина ще представляват. Най-вероятно няма да се интересуват и от "вчера".
12 Юни 2010 08:31
какво ще донесе чалга ефекта. ефектът - пълен член, а колкото до "майната му". точно тамън пристигате там!

12 Юни 2010 08:42
Чалга и преди се слушаше по масите, изпращанията на войници, роднинските празненства, но не беше лице на националната култура. Пайнера просто я качи на сцените с много пари за много пари. Забавлението на битово ниво стана национална култура. Тук е проблемът. Културата е образът на една нация пред другите, а този чалгарски образ, който става доминиращ, на мен не ми харесва и не мисля, че е печеливш за страната ни.
12 Юни 2010 09:01
Чалгата е музика за душевно насиране.
12 Юни 2010 10:44
Brightman,
12 Юни 2010 10:51
Айде ся, па некой ни виновен! Мутрите наложили били чалгата. А че масовият българин обича да седне на ракийка и шопска салатка, па да послуша чалга с волумето на мах, па да помърмори и попсува, па да потърси кой му е виновен, няма нищо общо, а?

_______________________
Покажи неуважение към георги първанов (гоцэ), пиши името му с малка буква!
Блогът на Манрико
12 Юни 2010 10:51
Какво ти харесваш не е важно. Нито пък ни пука нещо от това, какво мислиш!

А какъв е смисълът на форумното ти присъствие? И ако искаш да бъдеш чут (иначе защо говориш?), говори смислено!
12 Юни 2010 11:10
Нема страшно!
Зверският култ на куманизъма с кланета, касапници и концлагери
нема как да бъде объркан с чалгата.
Опитите на др.Денков да приравни
култа към клането с култа към чалгата
са футилни...
12 Юни 2010 11:12
Мрън, мрън, мрън... Какъв ужас... чалга, неграмотност, простотия... Пайнерки с къси поли и уж-не-видиш-ли скаутообразни пионери дибидюс в бяло.
Видяхте ли до какво ни докара консуматорщината, другари?! Не е като във времената на обществото на производството. Тогава и аулата в университета щеше да е пълна.
Strike Eagle

Редактирано от - Forza NATO на 12/6/2010 г/ 11:22:39

12 Юни 2010 11:25
На всички радетели за ПРАВИЛНА култура, проблемът може да бъде решен много лесно. Превеждат се тесктовете от чалга репертоара на англйски и се дават за изпълнение на която и да е група от Куйнс. Поради липсата на сакралната фраза "мада фака", на тези парчета първоначално ще им е трудно да пробият в БНР и Дарик или в БТВ и НОВА, но ако Посланника реши да удари едно рамо, всичко ще си дойде на мястото.
12 Юни 2010 11:25
И още нещо не ми е ясно. Защо когато в операта се кани застаряваща певица без глас да си покаже циците като Саломе:
(снимка: натиснете тук)
когато 70годишната Лили Иванова си показва гащите на сцената:
(снимка: натиснете тук)
или Мадона се пипа по чатала
(снимка: натиснете тук)
това е голямо и много духовно изкуство, а когато се появи Камелия поразсъблечена, това е простотия и бездуховност?

_______________________
Покажи неуважение към георги първанов (гоцэ), пиши името му с малка буква!
Блогът на Манрико
12 Юни 2010 11:34
***

Редактирано от - sybil на 12/6/2010 г/ 12:23:31

12 Юни 2010 12:23
Не бива да се отъждествява чалгата със сръбската музика. "Бело дугме", "Сребърни крила", даже и Лепа Брена не е чалга.
12 Юни 2010 12:25
Ха, нов трол се е появил в коментарите и дори е завлякал някои от колегите, без да се усетят. Не хранете троловете, ей!

А за статията над чертата ... хм ... интересен подбор на материали за сливане.
12 Юни 2010 12:35
Добра статия!
Каквото и да се говори чалгата е елемент от нашата култура. хубава- лоша няма значение. Има потребност от нея - появила се е . Не може еротичнте графити от крепостните стени на Търновград да са култура , а чалгата -не. Не може надписът на непристъпна скала издълбан от незнаен монах :" Да ся помни лието господне ...намкое си месяц едикойси га ***бах Пена в копривата!" Нужда имал човекът , задоволил я и пожелал да се запомни. това е културен паметник. А чалгата била намк`во си... да , намк`во си е ама е елемент от българската култура от края на двадесети век и началото на двадесет и първия. Това е.
Наред с Лили Иванова ,"Щурците" и Васко Кръпката.Наред със Спомените на Батето и "разкритията" на Иво Инджев , със "Скритият живот на една помакиня", с романите на Георги Стоев...това е ... живот , жизнь , лайф... както искаш го наречи... той си има своите закони... ние можем да ги харесваме или не , но не можем да отричаме съществуването им.
12 Юни 2010 12:38
Много добри коментари. Браво!
12 Юни 2010 12:40
мутрафонията почна да отмира
що дърпате дявола за опашката

Представител на БМВ преби служителка на КАТ
BLITZ - 12 Юни 12:10
37-годишната служителка на КАТ в Гоце Делчев Соня Бойкова е била бита в сградата на ведомството от представителя на немската автомобилна фирма "БМВ" Стоян Еврийски.

Натиснете тук
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД