:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 428,231,363
Активни 94
Страници 20,316
За един ден 1,302,066
Седмицата

Столицата като тумор. Спомен за Симо Коня

Димитър Денков
Проблемът е световен и толкова стар, колкото противопоставянето град-село, център-периферия, метрополия-колония. Понякога това противопоставяне достига до такива крайности, че в него, ако не погива държавата, обикновено се сменя столицата, та да не изтощава нацията и да не засилва бездруго оправданите съмнения за некадърност на властта. Този проблем става особено остър по време на икономически и политически кризи. Те се задълбочават и поради пренебрежителното отношение към сериозните му последствия, изразявано с насмешки към русоистко-физиократските утопии и старата злоба към селото, провинцията и производителния труд изобщо за сметка на административната мъдрост, политическото кривогледство и търговската безочливост в столицата. Много рядко една столица изтрайва със столетия, поради което е напълно естествено отдалече да се мисли за нейната промяна.Понеже стана дума за мъдрост, късогледство и безочливост,особено е подходящо тоя световноисторически проблем да бъде онагледен със София. Първо, в самото име на столицата ни има известно намигване към висшите сфери на непосредственото знание. Второ, политическото кривогледство дори в мъдрата София се упражнява с достойна за възхищение упоритост, при която промяната на властта никога не променя свръхинтереса към властовия център. Трето и комай най-важно - девизът на нашата столица без никаква ирония днес следва да се тълкува буквално в режима на канцерологията, а не в тоя на сенилната страст към младеене, тъй характерна за безочливо натрапвания напоследък стил на живот и силиконово юношество дори в третата възраст. Именно канцерологичният прочит на "Расте, но не старее" доста по-точно ни води до разбиране на действителното състояние на нещата, отколкото инфантилният оптимизъм, присъщ на рекламно разпространяваната илюзия за истински живот във вечната младост и вечната столица.

За това е достатъчно да се разходите из жк "Младост" на нашата столица. А пък ако направите това пеша, а не с метрото от "Обеля" през "Люлин", с автобуси 111 или 83, с прекачвания на маршрутки от Суходол до Лозен и от Драгалевци до Мировяне, няма как да не разберете злокачествено-туморния характер на нарастващата столица. Гордото откриване на мост и мол, асфалтирането на път, прокарването на метро от спалня до спалня и от бизнес център до мултиплекс, трудно може да скрие фактът, че това са движения все в един административно-бюрократичен център, чиито паразитни функции се затулват от щъкащото население и бодрите медии. При всичките приказки за децентрализация столицата концентрира в себе си вече близо 20% от българското население, изсмуква енергията на околностите си и създава видимостта за някакъв истински живот, тъй като тук имало най-вече повече развлечения и възможности за лесна реализация. И за фалшив национален доход, създаван от множество излишни услуги, представяни за съвременни необходимости.

Това личи с пределна яснота в офисите и банките, но и в землищата между Драгоман и Ихтиман, Своге и Радомир, един постоянно разширяващ се кръг, онагледяващ похарчването на жизнени сили за сметка на добре платена работа в град, който не произвежда почти нищо, освен илюзии, и не натрупва почти нищо, освен виртуален капитал. И тук-там някое политическо видение, в което почти винаги липсва мярката да се ограничи не толкова с административно-полицейски, колкото с икономически средства разрастването на тумора. Проблемът е в това, че именно илюзиите минават за реалност, чиято поддръжка става толкова по-скъпа, колкото повече се отдалечава от здравия разум.

От здравия разум мислехме, че се бе отдалечил и Симо Коня от "Триъгълника", оня затворен между депото, реката и мелницата квартал между гарата и "Надежда", ощастливен тия дни с мост, който да го свърже с града. И с присъствието на самия премиер, който обеща рязко поскъпване на цените на къщите, когато стане метрото, чийто добре планиран строеж всъщност отряза "Триъгълника" от София. Та Симо Коня пророчески беше казал в зората на панелната ера: "Камионите няма да стигнат. След стотина години пак ще трябват каруци да се извози целият тоя боклук". Сбърка с шейсетина години. А каза това, като му забраниха да гледа коне и да кара каруцата по току-що асфалтираната улица "Знеполска", чиито обитатели бяха натъпкани в един вход на оборотен блок-красавец чак при гара Искър, докато построят на мястото на къщите им подобен блок-красавец. Като всички местни пророци, и особено като ония, дето рядко са трезви, бай Симо бе обект на насмешки.

Все пак никой по ония времена не можеше да мисли тъй точно с такава далечна перспектива,зад която се мержелееше победилият комунизъмОсвен това Симо беше частник, докато повечето живеещи в махалата ни бяха наемни работници още отпреди войната. За тях не бе от особено значение кому продават труда си - дали на Бакиш, или на държавата. Но повечето знаеха, че с този си труд криво-ляво могат да си посрещнат нуждите, да изучат децата и да си нямат разправии с милицията, данъчните и ОФ актива. Затова ако в средата на седемдесетте години на ХХ в. някой бе казал на насметените към комплексите обитатели на полуселските софийски квартали, че още в началото на ХХI в. сред панелните блокове пак ще се движат каруци и улиците ще са нацвъкани с конски фъшкии, сигурно щяха да го вземат не за враг на народната власт, а за луд. Просто защото такива предвиждания очевидно се отклоняваха от очакванията на здравия разум. Със същото право щяха да го вземат за луд, ако им кажеше, че след тридесетина години ще разтурят "Кремиковци"; че на мястото на жп завода и на "Ворошилов" ще правят магазини и жилищни комплекси; че "Сердика" ще произвежда десет пъти по-малко мляко, а хлебозаводът - пет пъти по-малко хляб; че улиците няма да се мият и че същият Симо, преквалифициран тогава в мияч, никога няма да може да обясни на правнучката си как е запазвал с маркуча очертанията за играта на дама и народна топка. Тя, милата, не е виждала тротоари от паркирани коли, а за игра на дама и народна топка, и то на улицата - да не говорим.

Но ако продължава така, може би унуката на Симо ще доживее деня, когато нерешимите проблеми в София дотам ще изтощят страната, че най-разумно ще бъде столицата да се премести. Аз залагам за Пловдив. Все пак не може да има сериозна столица без голяма река, която да промива отвреме-навреме мръсотията, щом хората не могат.
Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
"Триъгълника", оня затворен между депото, реката и мелницата квартал между гарата и "Надежда", бе ощастливен тия дни с мост, който да го свърже с града. И с присъствието на самия премиер, който обеща рязко поскъпване на цените на къщите, когато стане метрото, чийто добре планиран строеж всъщност отряза "Триъгълника" от София.
339
11499
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
339
 Видими 
02 Юли 2010 19:48
02 Юли 2010 19:56
Аз залагам на чужбина.
02 Юли 2010 20:03
Г-н Денков, София си е сладур.
Независимо от дупките, комплексите, кучетата и всекви други неволи.
София си има характер.
Вероятно планината е част от магията - не знам. Знам само, че София нема нужда от читателска тема в "Сега".
За Симо Коня съшо не знам, но има ли я още кръчмата "Сивия кон"?
02 Юли 2010 20:14
Няма я...
Както я няма и гостилница "Дамарче".
Но пък все още се намират много места, където можеш да хапнеш вкусно шкембе и задушен джолан...
02 Юли 2010 20:19
Туморите за сега се лекуват с хирургически операции и последваща химио или лъче-терапия.....
Макар да изглежда лъскав и приятен, животът в София вече е подложен на последните две въздействия
P.S. Декларирам, че не съм от София и живея в град до 100000 жители.

Редактирано от - borony на 02/7/2010 г/ 20:42:46

02 Юли 2010 20:24
Денков описва част от пагубните резултати от пролетаризирането на българското село.
Очаквам и коментара му за съдбата на обезлюдените територии и за притесненията на правителството, че не може бързо да откликне на желанието на държавата Израел да закупи милиони декари българска земеделска земя, с официално представена цел - разрешаване на продоволствени проблеми в Израел.
02 Юли 2010 20:24
Който не харесва София -
взема си бохчите и на влака.
02 Юли 2010 20:24
Сепаратизъм, а
Аз залагам за Каспичан!
02 Юли 2010 20:26
Странно, никой не се сеща за Варна.
02 Юли 2010 20:31
егати!
всички придошли в София и едновременно недоволни от София могат да се завърнат по родните места и да развиват градовете си.
02 Юли 2010 20:34
Като човек, загубил 11 години в сменяне на работи и квартири в София, мога да посъветвам всички, дори родените в София, да си "вземат бохчите", както съветва StrikeEagle и да се махат от тази помийна яма. Вече не сме 90те години, и извън столицата има живот, особено ако сте млади.
02 Юли 2010 20:37
Статията, написана във висок стил, по трудно смилаем начин иде да ни каже, че София е населена общо взето от лумпени, които живеят в "спални", и че градът, подобно на всеки друг световен град, има такива или онакива проблеми.
Това го знаем...
По-интересно и дискусионно би било да се покажат възможни пътища за решение на тия проблеми.
Така че днес -

Редактирано от - Ловкия на 02/7/2010 г/ 20:38:42

02 Юли 2010 20:41
За фалшивата децентрализация е прав - няма истинска децентрализация. А би трябвало....
Аз предлагам няколко сравнително прости решения, които могат доста да "разтоварят" София и да балансират нещата с провинцията - да се преместят няколко средни национални институции някъде по страната. Какво пречи примерно Конституционния съд да отиде в Пловдив, Омбудсмана в Благоевград, Агенция Митници в Русе, Агенцията по затворите в Стара Загора и няколко други по подобен начин.
А иначе никой не може да попречи на друг да отиде да си търси късмета (реализацията, образованието....) където поиска....
02 Юли 2010 20:48
А Дирекция "Музика" - в Димитровград...
02 Юли 2010 21:05
За статията
02 Юли 2010 21:16
За младия, образован и заможен човек, перспективите за избор на местоживеене са много (е, не чак неограничени). И той не избира София. Но София си остава притегателно място за хора, за които други по-устроени държави изглеждат твърде предизвикателни - най-малкото трябва да се интегрират в съответната култура, а това изисква умения.
Бъдещето на София ще напомня историята на някои индийски градове. Дори не и на бразилски.
02 Юли 2010 21:23
Без спор - София е хубава! Но с всеки ден губи от хубостта си!
02 Юли 2010 21:30

София
и прекалено да расте,
и според някои да не "хубавее" -
важното е, че
НЕ СТАРЕЕ.
02 Юли 2010 21:33
Бъдещето на София ще напомня историята на някои индийски градове.

Какво от историята на Мумбай, Калкута и Дарджилинг не ти харесва?
02 Юли 2010 21:33
... Аз залагам за Пловдив. Все пак не може да има сериозна столица без голяма река, която да промива отвреме-навреме мръсотията, щом хората не могат.

Че какво му е на Белене?!
И АЕЦ-а ше му напрайм по-бързо, и хубав остров си има(Факултето ряпа да яде пред него), и влашките мангали наблизо, а комарите..комарите са като кебапчета.
Само бира да има!
"Ех живот - здравей, здравей!"
02 Юли 2010 21:53
София е зле планиран, презастроен, зле поддържан СВИНСКИ град. И все по-свински ( и кучешки) става. Архитект Диков е главният виновник за това състояние на града. На...с него струдно се разговаря. Притиснат от неудобни въпроси, той отговаря: "Аз нося оставката си в джоба." (?!)

Друг, който носи оставката си в джоба е кметицата Фандъкова, учителка по руски и доскорошна директорка на гимназия, която и тя не знае защо е "избрана" за кмет, всъщност назначена от ББ. Интервюирана, тя говори някакви обтекаеми фрази кати: правим всичко възможно, софиянци заслужават това, ще това, ще онова

Но...София е такава защото софиянци са съгласни да живеят в такъв град
02 Юли 2010 21:55
Е как няма да има противопоставяне...Едно време градът успяваше да "претопи" пришълците и да запази духа си. През 1989 София беше близо до милион жители. От тях половината заминаха в чужбина а другите бяха заляти от новите софиянци и в момента колко от жителите на града, могат да кажат, че поне родителите им са родени в нея?
Естествено, след време децата на новите софиянци ще псуват "селяните" и така колелото ще се завърти, само че никой няма да помни, как е изглеждала Феята или шкембеджийниците по Стамболийски.....Пловдив, Варна, Каспичан - халал да ви е столицата. Ако можех, щях да ви я дам, за да спася града си...
03 Юли 2010 00:19
нерешимите проблеми в София дотам ще изтощят страната, че най-разумно ще бъде столицата да се премести. Аз залагам за Пловдив.

Новата столица на България трябва да бъде в географският й център и да се строи с оглед на представите ни за перспективите на 23 век - от долу нагоре, от инфраструктурата към зданията. И не е нужно да се строят трайни и скъпи здания, а евтини, красиви, енергийно и бизнес независими индивидуални къщи. С покриви от слънчеви батерии и акумулатори в мазетата . Със стопанско приложими (от магазини, през офиси, до производствени работилници) помещения, във всяко от страната много широките улици с достатъчно място за паркиране. С обширни дворове от юг, в които ще може да има достатъчно място не само за басейн, но и за независимо производство на храна за собствени нужди. Евтини максимално автономни и енергийно и относно прехраната и дейността независими къщи за всеки.
-
Нищо не налага на една относително просторна държава с малко население да се тъпче във височина и да бъде зависима от асаньори и всякакви други преодолими "излишества".
-
Естественото място за бъдеща столица е между Казанлък и Павел Баня, северно от язовир "Копринка", в равнината под Шипка. Непосредствено до тракийският град Севтополис (сега под водите на язовир "Копринка". Дали новият град да се казва и той Севтополис, (след като се установи от генетичното изследване на швейцарците, че съвременният българин е 49 % тракиец и 75% пряк наследник на местните народи живели тук десетки хилядолетия или пък Фанагория (за да припомня за политическите създатели на нацията, оставили й името си) е интересен въпрос, който и сега да звучи напълно неактуално и дори налудничаво ще му дойде времето. Просто е неестествено да имаш огромна, спрямо населението територия и да се тъпчеш в панелки и хабиш ресурси, които могат да послужат за по-полезен и екологичен начин на живот.
03 Юли 2010 00:35
Наскоро се разходих с Гугъл Земя из Съединените щати, Мексико и Латинска Америка. Набива се на очи, че американците в САЩ масово живеят в дървени къщурки тип бунгала, докато в Мексико преобладава масивното строителство. По нашит представи Мексико би трябвало да е по богатата държава. И то доста по богатата. Но знаем, че е обратното. Дали не е и защото американците не си хабят ресурсите в масивно строителство, което дори и да изглежда по-трайно всъщност реално не оцелява повече от нетрайното, защото остарява морално, амортизира се и става негодно за обитаване. И оказва се е много по лесно и изгодно да заменяш едно евтино и нетрайно здание често, отколкото едно масивно, макар и малко по-рядко. Тогава си принуден да обитаваш по-лоши условия, отколкото би живял в ново, макар и нетрайно здание.

Редактирано от - Brightman на 03/7/2010 г/ 00:55:38

03 Юли 2010 00:55
София е един тумор, който смуче жизнените сили на страната. Нещата отиват на зле и то не от скоро. Не са шопите хората, които могат да решат натрупаните проблеми. Търново може да осигури условия за един по-скромен парламент и най-важните министерства. Авторът явно редовно следи форума и не е безразличен към първостепенния проблем на нацията. Трябва сериозно да се мисли от сега за реална децентрализация и смяна на столицата. Няма много време.
03 Юли 2010 01:11
Столицата е такава каквито са селяните в нея.
Но и смяната на Симо коня с Пешо Коня не е решение.
03 Юли 2010 01:32
Нищо не налага на една относително просторна държава с малко население да се тъпче във височина

03 Юли 2010 01:39
Много добра статия на Денков!
Наблюденията му за София са много точни.
Обаче и Пловдив не става за столица.
По принцип географски най-подходящ си е В. Търново. Обаче изграждането на модерна инфраструктура там е непосилна за страната. Така че си оставаме на сегашното положение: Жълти павета с конски фъшкии. Честито и наздраве от Соломоновите .
03 Юли 2010 02:41
Коги ша си оправиш зъбите, че кат та гледам на картинката ма фаща страх?
03 Юли 2010 02:47
Аз имам по-авангардно предложение -- столицата да е някъде в интернет. И всички държавни услуги да стават през него. А чиновниците могат да живеят и по родните си места, вместо да се бутат в трамвая с бабите, тръгнали за минерална вода точно когато трябва да се ходи на работа
03 Юли 2010 02:54
То това прекалено хубаво, извън пътя един вид.
03 Юли 2010 03:31
Предлагам столицата да се премести на остров Белене.

Тя ще е само административен център, т.е. няма да се налага красотите на София да се пренасят като шотландски дворци, камък по камък дотам. От друга страна мястото предвид бъдещата си инфраструктура (а и някогашната си слава ) е едно прекрасно място, което ще напомня на политиците ни да си опичат акъла.

Замислете се колко европейски, че и световни държави имат столици на острови ...
03 Юли 2010 07:07
Писал съм във форума няколко пъти по тоя въпрос. Давал съм примери с Бразилия, САЩ, Австралия, Холандия (в последната столиците са три). Казвал съм, че за еднакъв труд трябва да има еднакво заплащане, а не специални столични заплати. Знаете ли, колко е омерзително, когато децата ни (да са живи и здрави), току що завършили висше образование, бягат в София за да вземат двойно и тройно по- големи заплати от нашите? Докога? И докъде? Да управляваш, значи да предвиждаш, нали?
03 Юли 2010 07:28
Ако някой се сеща за европейска столица, която да е по-гадно гето от София, да пише, ще гледам да я посетя, да си оправя самочувствието.
03 Юли 2010 07:57
Набива се на очи, че американците в САЩ масово живеят в дървени къщурки тип бунгала,

Абе и други работи се набиват на очи, ама нейсе...
03 Юли 2010 08:04
Статията е неприятна за софиянци /демек - второто поколение излезли от село/, но е истина.
ТУМОР!
Не се сещам за хора от други столици /освен москвИчите/, които да се смятат за по-висши само, защото са родени нейде си. Както и дърветата по "Руски".
Предложение - да се поучим от Бразилия и Австралия, че и от САЩ, ако щете. Столицата не е най-големият град, а най-удобният.
В този смисъл предлагам да се почне на голо поле. В мойто село Борован.
Таман и аз ще се окажа от стар столичен род... Както пишат за някои, за когото друго - освен мястото на срещата на сперматозоида и яйцеклетката - забележително не могат да кажат.
Не е лоша София! Кофти са софиянци...
--------------------
Блогът на Генек


03 Юли 2010 08:07
Денков описва част от пагубните резултати от пролетаризирането на българското село.
И ти май нищо не си разбрал, какво описва Денков. Денков ясно го е казал, ама аз ще ти нго обясня по-простичко: докато преди 1989г. София беше най-мощният производителен център в страната с Кремиковци, Ворошилов, Електроника, ЗИИТ, Локомотивният завод, Заводът за електрокари, Сердика, Обувният завод, Фармахим, Верила, Асансьорният завод, Вълненотекстилният комбинат "Вълчо Иванов" и какво ли не още (сигурно има много още за изброявне) , сега София нищо не произвежда, само в нея се разхождат чантажии. Ако бат ти Боко направи това, за което рИвеше кога беше кмет, т.е. средтсвата да остават в общините и София ще цъфне и завърже, защо в нея сега нищо не се прозивежда. Разбра ли сега какво е искал да каже Денков. Аз за това го харесвам, като колумист, защото винаги налучква болното място на 20-те годишните ни мъки с дИмУкрацията.
03 Юли 2010 08:21
Предложение - да се поучим от Бразилия и Австралия, че и от САЩ, ако щете. Столицата не е най-големият град, а най-удобният.
Не мога да кажа, че в САЩ столиците са най-удобните- писах столиците, защото там всеки щат си има столица, някакво малко малко градче. На два пъти ми се наложи да ходя в столицата на един от най-големите щати - Пенсилания, толкова известен, че сега даже не мога да си спомня и името му (май беше Харисбърг), само си спомням, че там се проивеждат шоколадите Хършай (или Хърши) които удивително наподобяват нашите "Бояна" отпреди 1989г. Пълна скука , всеки окръжен град у нас е по-интересен. Бил съм и в Канзас-сити на Мизури (понеже има и втори Канзас-сити, който е пък на Канзас столица. Даунтауна се състои от няколко небостъргача и нищо повече. Ако не ти се ходи по музеи и Вашингтон е доста скучен.
03 Юли 2010 08:38
Аз все още не мога да разбера що за простотия гони нашите демократични градоначалници. Във всяка столица първо се оправят входовете към Европа. Нашите по всякакъв начин гледат да покажат простотиите ни там. Отсечката Калотина-София усилено не се прави. Нещо повече Софиенски задръсти точно там където трябва да влиза голяма магистрала с раздадени земи на различни фирми - виж къде се е цвъкнало Мото-Фое. Като калпак на всичко точно преди Околовръстното шосе разположиха цигански катун (те го преместиха при строежа на Люлинската Била). Да не говорим за Софийската централна гара, подлезът, на която е един пикалник, особено откъм западната част. Нито Боко и Фандъчката, нито главният архитект предприемат нещо в тази насока.
03 Юли 2010 08:42
нерешимите проблеми в София дотам ще изтощят страната, че най-разумно ще бъде столицата да се премести
Аристотел се е превъртел у гроба като е прочел те тоз логически бисер.
03 Юли 2010 08:47
Колкото до местенето - баща ми има един лаф -
Където и да ходиш - носиш задника си с тебе.
Аке не го миеш - ще мирише.
Ако го измиеш - няма.
Предложението на др.Денков е
да не си измием задника, щото тежка работа,
а просто да го пренесем.
Много българи са на същото мнение...
03 Юли 2010 09:04
Предлагам столицата на републиката да се премести във Варна, или Велико Търново, или Пловдив, или Павликени, Горна Оряховица, Горско Сливово - където и да е, нека има състезание, но без София.
Тогава ще възстанови чара на града - тихите улици, смотаните кръчми, мекиците, липите и кестените, хубавите жени и циганите дето рано сутринта миеха паветата с маркучи.
03 Юли 2010 09:20
Най-добре столицата да се премести в Белене, то и без това много от сегашните "управляващи демократи" са били или са за там...Ха ха.
03 Юли 2010 09:21
Meto, само не Варна, сакън и аман. За В. Търново или Пловдив питай драгите съфорумци които живеят там. Ако са умни хора ще писнат.
03 Юли 2010 09:36
Колко прав е автора.панелите на нашия блок са цъфнали като страниците на стара книга и за 40 и кусур години от както е построен блокът така и не знам да е дошла някаква комисия и да провери доколко е годен за обитаване блока и какво е състоянието му, за сметка на това ето тия дни ще идва за пореден път служител на вик за да ни каже че трябва да подменим водомерите си защото са на повече от 5 години.нека панелките да се рушат на никой не му пука за това важното е водомерите ни да са изправни и да ги подменяме редовно на 5 години.какво ще стане след още 20 години къде ще живеят обитателите на панелките в надежда младост и дружба.само наивник може да вярва че тези блокове могат да бъдат обитавани 100 години защото толкова им бил гаранционният срок на ползване уж.
03 Юли 2010 10:02
pecheneg, не е работа на каквито и да е власти да преценяват годна ли ви е за обитаване сградата, ако не сте пострадали при някакво бедствие. Нали сте 100% собственици, а не общежитие Погрижете се за собствеността си, както се полага. Сигурно има примери в София на санирани със 100% участие на собствениците, сгради.

Редактирано от - Здравка на 03/7/2010 г/ 10:11:20

03 Юли 2010 10:08
"град, който не произвежда почти нищо, освен илюзии, и не натрупва почти нищо, освен виртуален капитал" - много точно казано
Това е стара тема и не касае само София. Преди повече от хиляда години Платон е обобщил казуса, че когато един град се разрастне прекомерно в рамките на една малка държава, той започва да конкурира държавата като цяло, което не е добре за държавата. Да не говорим, че преди по-малко от 150 години София е била едно село в сравнение с Пловдив и Русе и на никому не е минавало през ума, че ще стане столица. А какво ли ще стане след 150г. Интересна тема, но не ми се пише повече.
03 Юли 2010 10:33
Дянков е прав, че чак и някои умни форумци не могат да го разберат. "Бащите основатели" през 1879 са мислели нещо съвсем различно от наследниците си /особено тези след 110 години/. В представите си са виждали един спокоен административен град с дух и чар. Затова имаме Графа, площад Славейков, Раковска и други местенца, за които си спомняме с носталгия. Единствената /според мен/ грешка която са допуснали е неподходящата география - регионална културна проблематика с последващо размножаване на Андрешковците и претопяването в тях на културната "имиграция" от другите райони. Резултатът е налице - близо 2 милиона произвеждащи "услуги" основно за самите себе си и реализиращи изконната българска мечта за келепира от "държавното", нагъчкано навсякъде в равното поле под Витоша.
03 Юли 2010 10:42
ама много обичате да обобщавате - "2 милиона произвеждащи "услуги"-е аз примерно не произвеждам услуги, недейте така!
03 Юли 2010 10:49
Нормално, chown. В крайна сметка всички произвеждаме едно и също
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД