:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 428,285,912
Активни 87
Страници 12,497
За един ден 1,302,066
Седмицата

Политически туризъм почти по братя Грим

Димитър Денков
Като чета, слушам, гледам и изживявам поредните вайкания за поредния провал я на снабдяването с ток, я на издаването на паспорти, я на спазването на стандарти за храни, я на каквото се сетите, но най-вече на туристическия сезон, в жегите все ми изниква образът на Юрген, политически турист от Федералната република Германия. Историята с него е поучителна и при всичката си странност за едни и обичайност за други, а може би тъкмо поради тази двойственост, има символичен характер. Не го бъркайте с Юрген Рот, който играе разследващ журналист и пише книги за познатите групировки, служби и политици. Тоя Юрген не е толкова известен. Изпълнението на мисията му налага дори определена тайнственост. Той не се бори за победа на прозрачността изобщо по света и у нас в частност, а за конкретна свобода, воден от чувствата си. Затова не се и доверява на документи и слухове, предпочита да слуша разума и усета си - при това не само своите, но и тези на другите, та да схване живота в неговата първобитна непосредственост. България му дава достатъчно материал за задоволяване на това любопитство. Прекарва тук десетина дена всяко лято. Те му стигат за година. Най-вече като доукрепват убеждението на един разочарован от Йошка Фишер и компания екоактивист, че на Земята има места, къдетотрябва да се пази не толкова природата, колкото обществотов първичността му и с всичките мили наивности на предполитическото съществуване.

Следва да се отбележи, че това убеждение има дълбоки политически корени. Юрген е активист от немската секция на един постмодерен интернационал, роден спонтанно във Франция като Фронт за освобождаване на градинските джуджета (Front de Liberation des Nains de Jardin); има разклонения в почти цяла Западна Европа и в някои щати на САЩ. У нас не вирее поради сравнително малкия брой градински джуджета, изобилието на политически великани, както и поради плътната сянка на ком- и социнтерна в сериозните политически борби. Името на фронта достатъчно ясно показва крайните му цели. Освен освободителен те имат възпитателен характер дори само с това, че разбиват еснафския уют на ония, които красят дворовете си с джуджета. След като откраднат (по-точно освободят) джуджетата, бойците на фронта ги поставят там, където им е мястото - обикновено в гори и ливади, но също така и в старинни замъци по Лоара, с което притесняват музейните куратори. Ония дейци на фронта, които не вярват в реалното съществуване на джуджета, ги връщат в работилниците, където са били произведени; други пък инсталират в джуджетата лампи, МР-тройки със записи на приказки и писъци и ги пускат нощем възможно най-силно. Някои съобщават с писма и снимки къде са занесли джуджетата, като оставят на съвестта на собствениците дали да си ги вземат обратно, или пък да си купят други, чиято съдба надали ще е по-различна предвид активността на фронта. Повечето потърпевши приемат набезите съвсем нормално: съобщават в полицията, която също толкова нормално им връща джуджетата, издирва нарушителите на реда и ги глобява, а в тежки случаи ги праща и на съд.Тези репресии по-скоро увеличават ентусиазма на борцитеза неотнимаеми права и свободи.

Воден от дълга си на такъв борец за свобода, която е толкова по-голяма, колкото по-далеч са съвестният гражданин и бдящата полиция, Юрген откри България в края на миналия век. Запътил се към Странджа с две градински джуджета (в Германия били около 25 милиона; в Странджа била митичната Туле), той висеше на една отбивка и се чудеше накъде да поеме, тъй като, естествено, липсваха каквито и да са табели; по него време GPS не се ползваше. Посочих му пътя. На въпроса "Защо няма табели?" непредпазливо отвърнах, че най-вероятно някой ги е взел било за покрив на кокошарник, било да пече чушки. Казвам "непредпазливо", защото последва дълъг и обяснителен разговор. Колкото и да бе радикален в разбиранията си, Юрген все пак беше немец - изобщо не можеше да загрее връзката между липсата на табели, кокошарник и печене на чушки: толкова непознати за немеца явления, колкото за българина бе и остава освобождаването на градинските джуджета и намесата на полицията за предотвратяване на подобни престъпления. Когато се запозна в течение на няколко години с тия, а и с много подобни явления, той оформи и споменатото по-горе убеждение. Както вече споменах, с всяко следващо посещение го доукрепваше и задълбочаваше.

Тази година не направи изключение. Нещо повече, дотам го промени, че Юрген реши повече да не носи джуджета из приказните ни гори, а да ги връща в мините в Тюрингия.

Над морето намерил едно приказно място, до което стигал черен път; долу имало скали и малко заливче. На стотина метра от пътя слънцето огрявало полянка, прекрасно място за джуджета. Току ги поставил и чул ръмжене на мотор, а после видял камион-цистерна, който спрял на брега. Шофьорът размотал някакъв маркуч, провесил го над скалите и почнал да изпомпва съдържанието на цистерната. Разсмърдяло се scheiss stinkend, да прощавате, ако сте на маса. Гюнтер изтичал до камиона, развикал се, шофьорът го изгледал враждебно неразбиращо, качил се в кабината и отпрашил по пътя. Немецът онемял, прибрал си джуджетата и омърлушен се върнал в хотела, като изпитвал известна гузност, ползвайки баня и тоалетна. Напълно логично за него. Но и за хотелиера, от когото разбрал, че нямало канализация, пречиствателната станция била на петдесетина километра, това оскъпявало курса на фекалката, оттам и нощувките, а и без друго всичко се изливало в морето, което било естествен филтър, и т.н.Тук историята завършва без поука,а с бележката, че това за канализацията, туризма, политиката и изобщо за миризливите неща у нас го знае всеки. Освен че е напълно съобразено с житейската логика, то може да промени убежденията вече само на чудаци, за които градинските джуджета са по-важни от непосредствеността на живота.
 Има и такова движение - за освобождаване на градинските джуджета.
24
5609
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
24
 Видими 
20 Август 2010 20:19
М, да - да се смееш ли, да плачеш ли?
На ония идиоти, борещи се за всякаква свобода?
На тъжната картинка на олайняненото море?
Виж, за автора -
-------------------------------------
Блогът на Генек
20 Август 2010 22:52
Ммммм...не знам.
Имам чувството, че пих синьо Джони и мезвах с мусака.
20 Август 2010 23:00
-Свободата, Санчо...
-------------------
Да-а, някои така я разбират...
Животът им добър, държавата уредена, за хляба не мислят, за мръвката също - е, замислили са се за джуджетата...
А ние, с толкова "политически великани" - що ли сме на тоя хал?...

____________________________
Не мир дойдох да донеса, а меч…

Редактирано от - редник на 20/8/2010 г/ 23:02:08

20 Август 2010 23:59
Брайтмане и Влянча мили ми ,
Идвайте да си насторим национал , та ако ще и на доматен колец да го осветим . От него имаме , в твърдо повече от 25 милиона ...

Редактирано от - beagle на 21/8/2010 г/ 00:00:55

21 Август 2010 00:24
Авторе,


Хубаво списваш, но по-добре яхни вълнАта на конюнктурата и напиши нещо за циганите, я да видиш, колко постинги за нула време ще цъфнат под статията ти ! Бъди актуален ...
21 Август 2010 00:53
Пак казвам - погледнете с Юрген още по на югоизток: Натиснете тук
21 Август 2010 01:24
усещам нек'ва закачка с мистър три-вагона... ама мое и да греша... това за говняното море си е автентично и самостоятелно.
21 Август 2010 01:57
Авторът съвсем не е знаял какво иска да напише, но да кажа за "митичната Туле" - у нас е била на онази Туле на края на света (ултима Туле), а вероятната столица на една келтска държава, която не се е намирала в Странджа, а или някъде край Тулово, Казанлъшко, или по-вероятно, предвид археологическите находки, на връх Аркотин край с. Арковна, Провадийско, до р. Тича (Голяма Камчия). Темата за "морето" с лайната, бетона и мутрите е вече амортизирана над сто пъти. Темата за културните немци и простите булгаристанци, печащи чушки, също е бая амортизирана.
21 Август 2010 02:39
Джуджета хубаво ги освобождават иронично-прогресивните немски чада, но последните кой ще освободи от агонията им...
Най-обичам като срещна представител/ка на прогресивната немска младеж, който иска съгласието ми по някоя тема за да си начеше сбърканата нравствена свръхчувствителност, да му изтърся ни в клин, ни в ръкав, и с най-сериозната физиономия, с която разполагам, че няма душа. Как бързо си забравят тогава репликите...
21 Август 2010 03:09
...за да си начеше сбърканата нравствена свръхчувствителност...

А как да бъде инак, след като те още от деца са подложени на т.н. Umerziehung der Deutschen и постояното насаждане на колективна вина?...


PS
Umerziehung der Deutschen = превъзпитание на германците
21 Август 2010 03:32
Eisblock, започвам да мисля, че не става въпрос за насаждане на вина, ами за много по-древна нагласа, изразяваща се най-общо в една странно сухарска склонност към изстъпления. Може би Реформацията, ... или Aufklaerung-a са отприщили това некрасиво умопомрачение. Гайстът е грозноват и това е, той Джорджито Грос хубаво ги е изписал
21 Август 2010 07:59

Gotterdammerung
21 Август 2010 10:25
Сега, аз не разбрах, тази високоблагородна организация само джуждета ли спасява или заедно с тях - и разните сърнички, зайчета, патенца и костенурки? Щото не е справедливо някак си, за едните така, а за другите -иначе.
21 Август 2010 14:53
Всичко рабрах за джудетата, но за какво е била тази фекалка и как работи тя? Не се разбира от статията.
21 Август 2010 17:23
Айде и аз да кажа нещо за германците, няма само вие да се дерищисвате тук я. Значи днес 21.08. в около 11часа, вървя по пътя между Несебър и Слънчев бряг към Пени маркет, дето го откриха точно там дето е онзи монумент дето беше със звезда отгоре в лошите години на социализма-разклона за Несебър му викаха тогава, ама сега си е локален център . Пред мен германец и германка на около 55-60 години. Германецът носеше плодове в полиетиленов плик. Германката ритна германеца по задника???, и той я ритна поп нейния!!!. Гермаката му ритна плика с плодовете. Той се ядоса и ги хвърли в храстите. И след това ги гледам и двамата отидоха да ги събират. Такива истории по география от реалния живот. Тук няма никаква поука.
21 Август 2010 18:58
Да-а, жегата, марксизама и ЕГН-то не прощават...
21 Август 2010 19:56
Васик
Всичко рабрах за джудетата, но за какво е била тази фекалка и как работи тя?
В работния цикъл на всяка фекалка се наблюдават основно три етапа. 1-и етап пълнене. 2-ри етап транспорт на съдържимото. 3-и етап изпразване на фекалката.
Юрген е присъствал на третия етап.

Редактирано от - л-т Грубер на 21/8/2010 г/ 19:59:50

21 Август 2010 22:22
смея да напомня, че процесът Umerziehung (а по-точно промяна на мисленето, Umdenken) започва през първите години след всв и едва ли продължава четвърто поколение. за който гледа и съди отстрани е лесно да види това, което му изнася. смея да кажа, че никой от горните не познава нито немците, нито други евр. народи, само се опитва да ги напъха в бг стандарти и по този начин да почувства някакво превъзходство.
21 Август 2010 22:36
reporter[/b],
да, нали, те са дълбоко неразбрани

22 Август 2010 12:16
Поведението на "неразбрани , но жадуващи за изповед" , е добре изразено в родния манталитет . Някой ни турят и към групите с ниски нива на комуникативност . Но трябва да ни се признае , че иначе сме любознателни ...
22 Август 2010 18:40
ами те не са виновни, ако някой ги разбира по свой си начин. ето, юрген приема фекалката за наш избор и единственото, което прави, е да си отнесе джуджетата. като немец сигурно е отвратен от живота в мърсотия, но като европеец не си позволява да иска всички да са като него. само че няма да позволи мърсотия в своята страна.
22 Август 2010 19:33
"....единственото, което прави, е да си отнесе джуджетата...."


22 Август 2010 19:57
Има нещо в подобно , Адаш мили ...
23 Август 2010 23:01
ЖЕСТОКА СТАТИЯ !!!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД