:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 428,285,048
Активни 89
Страници 11,633
За един ден 1,302,066
седмицата

По пътя към джунглата: от дълг към услуга

Не клиентът, а ученикът, студентът, болният, работещият, пенсионерът трябва да знаят, че има пари, които обществото гарантира дори и по време на криза, за да оцелява не просто индивидът, а самото общество
Димитър Денков
Заканите на Българския лекарски съюз за стачка от средата на септември, придружаващите я коментари на управляващите и на винаги бдящите стожери на икономическата ефективност са добър повод да си припомним една друга стачка отпреди три години, стачката на учителите.

Не защото тя бе най-голямата в т. нар. демократична история на България, а защото тъкмо при нея тъй натрапчиво се повтаряше паролата, явила се и сега: "Първо реформи, после пари". Фразата, повтаряна със силата на мантра от няколко правителства и медийните им клакьори, е символ-веруюто и на сегашното. В това отношение то не се отличава от тях и особено от последното, което я употребяваше винаги, когато някое съсловие хвърлеше око на бюджетния излишък. Правителството на Борисов може и да има извинението, че сега страната се намира в бюджетен дефицит, но по същество то следва същата политика под същия лозунг. Прочее да се говори за политика тук е пресилено. По-скоро става дума за програма, зададена от докладите и препоръките на Световната банка и прикрита под европеидната идеология. Въпросната програма бива изпълнявана с оная буквалност, с която в някогашния виц и Тодор Живков за почуда на гавазите всеки ден събирал камъни из Бояна; после се разбрало, че вместо програма за развит социализъм от Москва погрешка му били пратили инструкциите за лунохода. В случая "пари срещу реформи" обаче няма никаква грешка.

"Пари срещу реформи" пряко засяга две сфери, в които всяко правителство, независимо от идеологическите му драперии, следва да извършва и задълбочава реформи - образованието и здравеопазването. На пръв поглед нейните опорни точки звучат напълно разумно. Те са децентрализация и делегирани бюджети, външно оценяване, повишаване на качеството за сметка на количеството, т.е. закриване на институции, съкращаване на хора, финансови стимули за изпълняващите програмата и съответно рестрикции за съпротивляващите се.

И, разбира се, подкрепяща реформите политическа конфигурация, както и медийна среда, която да хвали ефективността и да изобличава саботьорите на съответната услуга. Тъкмо оттук започва неразумността, чиито измерения не са никак изненадващи. Нейните адепти изповядват икономическия детерминизъм далеч по-яростно и от най-върлите последователи на учението за базата и надстройката, каквито всъщност бяха преди сами да се реформират.За тях образованието и здравеопазването в "съвременния свят" са вече именно услуга,а не дълг в неговото патетично, почти религиозно измерение; вярващите рядко взимат заеми и за тях понятието дълг е доста далеч от представата за висящ кредит. Така или иначе парите, освен реформата, трябвало да следват клиента - един друг мантрически израз, проглушил ушите ни тъкмо по времената на учителската стачка във формата "Парите следват ученика". Нищо чудно, че той се чува и днес във варианта "Парите следват болния" - все пак не само инструкциите, но и ония, които ги привеждат в изпълнение, са типологично същите, ако и да се различават по ръст, тегло и футболни умения. Със сигурност той ще се чуе и като "Парите следват пенсионера".

Казано иначе: има ученици, болни, пенсионери, има и пари. Оттук лесно може да се направи стратегемата, че ако ги няма, няма да ги има и парите за тия общо взето тегави държавни задължения, само увеличаващи бюджетните разходи.

Тъкмо тая сметка доведе до най-голямото постижение на национално отговорния капитал, десетпроцентния данък, не случайно въведен при доминирано от социалисти правителство и при бюджетен излишък. При сегашната бюджетна криза, която тогава не можеха да видят само слепите, по-дребно следствие от тоя данък е както слизането от самолет на "Майбах", така и повтарянето на мантрите за парите, които следвали клиента на услугата. Често пъти те дотам го следват, че направо го гонят още докато е ученик и преди да е болен или пенсионер.

Гонят го натам, където парите го чакат, но не защото нормалният човек е готованец. Те го гонят към места, където представата за социална солидарност е свързана с отговорност и дълг тъкмо към обществото. То не е джунгла само тогава, когато поддържа институции, хора, съсловия извън мотивите на пряката финансова ефективност и бърза полза. Това всъщност го характеризира като човешко съжителство, при което ценността на общите интереси надвишава интереса на клиента. Тъкмо това е общественият дълг за поддържане на възпроизвеждащи самото общество институции, който цивилизованата държава изпълнява. Затова тя на всяка цена ги поддържа. Те не произвеждат пряко, но вършат нещо също толкова значимо за хората -възпроизвеждат общите ценностиНо също и затова някои държави може да са заможни, ала дивашки, поддържат ли образование, здравеопазване, възрастни хора със сметката "дал-взел" и лесното продължение на "Парите следват клиента" - "Да му ги вземем, него - кучета го яли".

Не клиентът, а ученикът, студентът, болният, работещият, пенсионерът трябва да знаят, че има пари, които обществото гарантира дори и по време на криза, за да оцелява не просто индивидът, а самото общество. В противен случай то се превръща в джунгла, където услугата зависи както от добрата воля на по-силния, така и от щастливия случай.

С всяка следваща реформа нашето общество все по-успешно се приближава към това нещастно, дивашко състояние. Както си вървят реформите, никак няма да е чудно някой прекрасен ден да говорим и за полицейски, военни и дори църковни услуги, а по новопостроените магистрали да висят билбордове с подкрепящ солидарността слоган "Карай пиян, дари органи" по същия лицемерен начин, по който около Коледа се събират пари с SMS-и за болни деца. И как да е чудно, когато при цялата издъненост на бюджета по канали от типа на National Geographic и Discovery ще върви рекламата "Вълшебството живее тук". На оперативна програма "Регионално развитие" тя струва има-няма десетина милиона лева и решително допринася за усета, че сме все по-близо до джунглата.
Снимка: Архив
Мантрата "Пари срещу реформи" пряко засяга две сфери, в които всяко правителство независимо от идеологическите му драперии следва да извършва и задълбочава реформи - образованието и здравеопазването.
159
6348
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
159
 Видими 
27 Август 2010 20:00
Статията -
Ей сега ще изхвърчи маринчо да я разгромява от гледна точка на битпазарните му мантри.
По повод "Първо реформи, после пари".
КОЙ прави реформите?
Учители? Лекари? Артисти, музиканти, писатели?
Или тия, които са упълномощени и задължени да правят реформите, режат от издръжката на работещите, тъй като самите те не са си свършили работата?
Това е основният проблем - КОЙ ТРЯБВА ДА ПРАВИ РЕФОРМИТЕ?
А кои сме жертвите на несвършената работа - знаем всички. Но отгоре на всичко ни вменяват и вина - не сте се реформирали, гадове такива!
-------------------------------
Блогът на Генек


27 Август 2010 20:16
"По пътя към джунглата..." си изгубихме и човещинията!
Е к'во ви е написал Денков, и хубаво си помислете докъде сме се докарали от много умуване:
..Както си вървят реформите, никак няма да е чудно някой прекрасен ден да говорим и за полицейски, военни и дори църковни услуги, а по новопостроените магистрали, да висят билбордове с подкрепящ солидарността слоган "Карай пиян, дари органи" по същия лицемерен начин, по който около Коледа се събират пари с SMS-и за болни деца.
27 Август 2010 20:26
Автора
27 Август 2010 20:32
Наистина, много хубаво го е казал това: „Както си вървят реформите, никак няма да е чудно някой прекрасен ден да говорим и за полицейски, военни и дори църковни услуги“. Сигурно и при журналистите ще почнем да говорим за предоставяне на информация, анализи и разследвания в този прекрасен ден! Ужас!
27 Август 2010 20:52
В България от 20 г. реформа=ликвидация. Във всички сфери, в които не може да се преследва икономическа ефективност и бърза печалба, както великолепно го е казал авторът. Ако Маринчо дотърчи, значи само той още не го е разбрал.
27 Август 2010 20:54
По пътя към душевното робство чрез пълната морална деградация ...

Редактирано от - kasapina на 27/8/2010 г/ 21:03:46

27 Август 2010 21:25
Адаш мили ,
Тук и сега от мен имаш само топло , за подзаглавието . То прави писменото в не за всеки четиво , но утре песът ми и в най-отговорно ще му вседне ...
27 Август 2010 21:37
Видя се къде го сърби автора: 10% данък. Ми да го направят 15%!
27 Август 2010 21:38
Митко Денков ли ти е адаш? Е защо го поздравяваш него, като ние тука хабиме листове и моливи да пишеме всеки ден по сто пъти на ден, а после да викаш, браво аркадаш на Денков, къде е тук справедливостта, както казва Хегел?
27 Август 2010 21:39
В смисъл че Хегел не казва такова нещо, но и без това е писал толкова страници, на него му е все едно, сигурно.
27 Август 2010 21:58
Не клиентът, а ученикът, студентът, болният, работещият, пенсионерът трябва да знаят, че има пари, които обществото гарантира дори и по време на криза, за да оцелява не просто индивидът, а самото общество


Къде си я чел тая приказка бе момче?Парите никога не са стигали, нито при тошо, нито сега.
27 Август 2010 21:59

Статията на Денков е поредното доказателство за това, колко бързо се срива обществото в България. Няма разумна алтернатива на активните действия, които трябва да започнем още сега. Откажем ли се, очаква ни бавна, а може би и не толкова бавна, деградация.
За автора - адмирации!
27 Август 2010 22:26
Откажем ли се, очаква ни бавна, а може би и не толкова бавна, деградация.
Очаква ни? Ние вече преминахме линията на обратимостта
27 Август 2010 23:16

От
Това всъщност го характеризира като човешко съжителство, при което ценността на общите интереси надвишава интереса на клиента. Тъкмо това е общественият дълг за поддържане на възпроизвеждащи самото общество институции, който цивилизованата държава изпълнява. Затова тя на всяка цена ги поддържа. Те не произвеждат пряко, но вършат нещо също толкова значимо за хората -
възпроизвеждат общите ценности


Как направи извода?

Видя се къде го сърби автора: 10% данък. Ми да го направят 15%!


27 Август 2010 23:27
Опа, кацнахме на дедовия.
Някои като строяхме Развитият Социализъм други подмолно строяха собственото си бъдеще. Построиха го. И хлопнаха кепенците. Междувременно 3/5 от България се била стопила. Важното е къде са 2-те 5-ти. А те са у правилните 'ора.
Те имат лекари да се грижат за здравето им и имат училища, където учат децата им. Дори техните родители могат да бъдата срещнати с пълни пазарски торбички.
Ама не било за всички? То да не ви е Социализъм и Комунизъм, бе?! Побългарен Демократичен Капитализъм - ето те това се строи вече 20-сет години. И както може да се очаква, от няма къде другаде, започна се от нивото на джунглата - всеки див и варварски свят започва така. И се стига до Швейцария, Швеция... А бе това Ш знаете ли колко е назад в азбуката на Братята? А ние сме на Аз и Буки на социалното общество. Е, има и стигнали нивото Аз и Дуки!


на ново Велико Народно Събрание, на нова Конституция и на Програма "Европейски Съюз, България"!

Редактирано от - Foton Gyuro на 28/8/2010 г/ 06:14:57

28 Август 2010 00:18
Е, Гюро, много искаш. И Велико народно събрание, и нова конституция.
Ама мнозинството в сий форум има друг лозунг:
Искаме си Ца-а-ря! (И Доганя и Сергея.)
28 Август 2010 00:54
Доне, Хамеле,
Статията ще я оставя "да пренощува", но мога ли да ви попитам що е то "долнопробен"-а-о?
28 Август 2010 00:55
Хубава статия, но далеч над нивото на възприемане и осмисляне на широката публика.. Както обикновено се случва, който може да разбере писаното няма никаква нужда от това га го чете!
28 Август 2010 01:47
Що, бе anacephal, я гледай nikcv как добре го е осмислил...
28 Август 2010 04:26
Осигуровката коята плащам на месец е около 20 лева. Какво ли може да покрие?
То аз и не ходя на болница в БГ, да не дава господ. Ама се чудя докога Андрешко ще иска да пие бира, а пък да плаща лимонада. И докога ще се приемат в болници, поддържани с пари на работещите, хора които не си плащат осигуровки? Защо от парите за интегриране на циганите не им платиха осигуровките, ами ги окрадоха? Защо търпите да плащате скъпи лекарства, отивате до Румъния или Гърция да си ги купите вместо да оваляте някой в катран и перушина? Докога докторите ще искат огромни суми да им се платят на ръка и всеки се пита много ли е или малко? Ами да се задължат да си сложат тарифите на вратата и да си плащат данъка. Ще има доктори и за 5 лв и за 5000 лв.. ........Когато се сменят две поколения от 1989 нататък, нещата ЩЕ започнат се оправят. Таман ще започнат да се оправят, и то не останало българин. Много ми е любопитно по колко деца имат изтъкнатите писачи във форума? Аз имам само две, жалко че не продължих с поне едно още.
28 Август 2010 05:31
"Първо реформи, после пари". Фразата, повтаряна със силата на мантра от няколко правителства и медийните им клакьори, е символ-веруюто и на сегашното.
Ми като си е верно , що да не е ?
28 Август 2010 05:58
Ама се чудя докога Андрешко ще иска да пие..

Недей, не се чуди, а вземи пример от мангалите и дирекно у Франца!
28 Август 2010 06:25
Сократ-май, откога не съм те мяркал тъдява?...
Ами искам си. Искам и други да поискат. Време му е.
Ето на, морал си четем тука, пък действителността люта и вкиснала.
Бизнесмен бил, но на работниците си не плаща. Пък било и нормално, казват ми. Така било с всички. Аз за това не съм бизнесмен, защото не вярвам да мога работи в таз джунгла. Наемник ми е по-добре. Теслата, дисагите и Гюро кълца, дяла - у дома носи, да има залък за гърлата, къде нему чакат.на ново Велико Народно Събрание, на нова Конституция и на Програма "Европейски Съюз, България"!

Редактирано от - Foton Gyuro на 28/8/2010 г/ 06:38:54

28 Август 2010 06:37
pyte6estvenik, и аз плащах осигуровки в БГ допреди лятото. Пък спрях. И без това нищо не ползвам. Мислех, да, но жената, децата, родителите, роднините, народа - има нужда и от лекар и от пенсия. Защо да не дам моята лепта? Пък виждам, че е напразно. Парите потъват някъде, родителите ми болни ходят, детето ми, едното, без работа и няма социална закрила за него... Е спрях да си давам парите нахалост. Плащам по Европа, където ме отвее вятъра. Тя нали пък подпомага България-та.
Как да овъргаляш някого в катрана? Нали не е демократично? Те в затвора не ги вкарват с по 6-7 висящи дела с години, да ги оперушинят хъшлаците обществени, хич бива ли?!
.
Уф, спя още и грешките от клавиатурата в коментарите. Трий и бриши отподире...


на ново Велико Народно Събрание, на нова Конституция и на Програма "Европейски Съюз, България"!

Редактирано от - Foton Gyuro на 28/8/2010 г/ 06:40:57

28 Август 2010 06:38
Както си вървят реформите, никак няма да е чудно някой прекрасен ден да говорим и за полицейски, военни и дори църковни услуги, а по


това е единственият начин, по който трябва да се говори за държавната дейност. изключвам "църковните" услуги, които не знам що са умешани с държавната дейност.

у нас, в братска ямайка, печелившата концепция е, грубо казано, че всека държавна/общинска дейност е услуга и че всеки гражданин, който ползва услугата е клиент и отношението към него требва да е подобаващо - т.е. отношение към тоя, дето снася мангизите.

отделно, за формата и управлението на държавните енстентуции верваме, че каквото може, требва се приватизира (кога изцяло, като фирме, кога частично -- държавата плаща, но се бачка от частни организаии), а ако нещо се работи от държавата, то требва да организрано на принципите на "фирмено" управление и да има здрав външен контроль.

тия теории се въведоа некъде преди две десетилетия, бидеха изкопирани май от варварските съединени щати и донагласени за приложение на местна почва. като се започна "реформата", профсъюзите на държавните и общински работници и техните симпатизанти-защитници на социалната справедливост надигнаха зверски вой, който на места още продължава.

най-напред, тая методика биде въведена в (тогава) фалиралата столица (големшко село, у който се прескачат сигурно към 15 милиона души). шубето от фалит и доста лошото ниво на услуги вкараха с избори реформатор на кметския пост.

за около 4-5 години, разходите за администрация бидоха съкратени драстично, дълговете намалеха и са на изчезване като феномен, качеството на услугите (изразено, inter alia, в ясни и прости процедури, никакво чакане и сериозно подобряване на отношението към клиентелата, липсата на всекакви дупки по улиците и появяването на риба, гъски и костенурки по бившите канали за отточна вода, никакви проблеми с боклука и т.н.) се вдигна сериозно, а отношението на държавните служители към "клиентите" е вече неразличимо от отношението на продавачките в голем универсален магазин, т.е. по-добро, отколкото на римските роби към господаря им.

но тая работа само с приказки не става, требва и работа, и акъл.

за сравнение, второто по големина село (наполовина по размер на първото, но пак по-голямо от милародино), в което засега "побеждават" здравите сили на профсъюзите и борците за държавна дейност, след 20 години си е същата боза, въпреки че ползва същата технология както и столицата. услугите са зле, градчето е на дефицит, местните данъци са високи и бизнеса бега, което допълнително влошава польожението.

но хората около хранилката на сити гавърмента са си много добре и не се оплакват, освен от новия губернатор, който се опитва вече трета година да обърне нещата.

Редактирано от - simo на 28/8/2010 г/ 07:10:28

28 Август 2010 07:07
О, и по нашенско, simo, уж я подкарахме така, но пишман комунист и реститут-калпазанин общество не дигат. Дуят лакомо бузи и се ослушват да не би някой да се доближи до синията им, че да му падне и нему огризка.
Остави, пишман стана българинът, че се захвана с този Преход към Сивата Джунгла.на ново Велико Народно Събрание, на нова Конституция и на Програма "Европейски Съюз, България"!
28 Август 2010 07:24
каквото може, се приватизира държавата плаща, но се бачка от частни организаии
А, и ние тук така направихме с водата, боклука, спазването на техническите стандарти, плащането на данъците, електроразпределението, дупките, част от градския транспорт, обучението на безработните, ограмотяването на ромите, и т.н.
Сега мислим да довършим с болниците и да пробваме със университетите, училищата и забавачките
Е, и ние сега започваме да разбираме, че не е важно дали е държавно или частно, а как се управлява.

Редактирано от - galia2 на 28/8/2010 г/ 07:40:19

28 Август 2010 07:36
И представи си, Симо, вчера научихме, че не само държавата можела да греши и да губи пари, а и частните банки и всичките фирми, на които банките дали пари.
Сега разсъждаваме дали е вярно, че когато частната фирма греши, губят само собствениците й, а когато държавата греши, губим всички.
28 Август 2010 07:55
Ми пак малко ще се повторя- нито е здравна, нито е реформа! Така както я карат ГЕРБ-истите, хората искат-не искат или ще се самолекуват доколкото могат и това е като че ли целта, или въобще ще престанат да получават каквато и да била медицинска помощ в болниците, ако са здравно осигурени, но нямат допълнителни пари!! Натиснете тук За статията- БРАВО!
28 Август 2010 07:56
Банално, Денкоглу - къде беше 20 години да се сетиш за това заглавие?
28 Август 2010 08:13
Според скромното ми мнение:
- Ако правиш нещо "на ползу роду", без да искаш награда, то това е дълг, алтруизъм или както и да се нарича. Рядко се среща, напоследък като че ли най-често е в интернет - писане на безплатен софтуер, поддържане на безплатни библиотеки и т.н.
- Ако правиш нещо, от което хората имат нужда и са готови да платят за него и си искаш заплащането, това е услуга.
- Ако подтичваш след хората, дърпаш ги за ръкава и викаш шумно "Дай бе, дай некой лев, щото съм малцинство (етническо, интелектуално и т.н.) и си длъжен да ме издържаш", това е цигания.

_______________________
Покажи неуважение към георги първанов (гоцэ), пиши името му с малка буква!
Блогът на Манрико
28 Август 2010 08:22
Е, и ние сега започваме да разбираме, че не е важно дали е държавно или частно, а как се управлява.


е, остава ви значи само да се светнете, че досегашната разсипия е била таксата ви за обучение и отсега натам да внимавате
28 Август 2010 09:30
*** (аз пиша веки мЪРИНЧО с малко м. Какъв е резултатът от тези рИформи.
1. искам пак да напомня, че каквито рИформи бяха направени през тези 20 години, реформираното беше съсипано.
2. Какъв е резултатът от тези (дето им викат някои) битпазарни рИформи.
- директори на училища и ректори и декани в университетите вече нареждат да се пишат по-малко двойки, да не се оставят учениците и студентите да повтарят, да влачат изпити от 1-та година до края на обучението, само и само да останат в училището и в университета.
- в болниците се мъчат да привлекат колкото се може повече пациенти и то по-най-скъпите пътеки, за да източват здравната каса.
Винаги когато абсолютизираш нещо, то след това показва своята грозна страна, щото монетата има две страни. Това математически се описва с разпределението на Гаус, максимумът му е в средата не в краищата(т.е., крайностите). Нито пълен алтруизъм, нито пълна пазарщина.

Редактирано от - sybil на 28/8/2010 г/ 12:12:33

28 Август 2010 09:46
е, остава ви значи само да се светнете, че досегашната разсипия е била таксата ви за обучение и отсега натам да внимавате

Сега се светваме и за ролята на гражданското общество. Трябва да отделиш от безценното си платено време, за да се включиш в контрола на училището, в което учи на детето ти (Училищно настоятелство), в писането и контрола на изпълнението на стратегии за развитие на общината ти, в контрола за опазване на природата, и т.н.
Не ни трябва нова Конституция. Трябва ни гражданско общество.
28 Август 2010 09:50
Според скромното ми мнение:...
Скромно е
28 Август 2010 10:02
То не е джунгла само тогава, когато поддържа институции, хора, съсловия извън мотивите на пряката финансова ефективност и бърза полза


Само манриковците да не получат некой инфаркт в жегата...
28 Август 2010 10:05
Момчета когато се взема решение да се прави нещо , първо следва да се изясни КАКВО СТАВА ?? А ето какво:
В началото на “Студената война” – 1947 г. - Алън Фостър Дълес – първият шеф на ЦРУ - заявява: “Ние ще хвърлим всичкото злато на САЩ, цялата сила на САЩ за измамване и оглупяване на хората от социалистическия свят. Незабелязано ще подменим човешките ценности с фалшиви. КАК? Ще намерим единомишленици в тези страни и Русия. Ще разгърнем грандиозна по мащаби разложителна работа, ще изтръгнем социалната същност на литературата, ще насърчаваме автори, които втълпяват в човека култ към секса, насилието, садизма, предателството - тоест безнравствеността. Нужни са писания, осмиващи естествеността и почтеността като архаични отживелици. Простащината, наглостта, лъжата и измамата, пиянството и наркоманията, животинския страх сред хората, безсрамието, доносничеството и още много пороци заложени в човека трябва да се раздвижат. Така ще разклащаме поколение след поколение, ще предизвикваме ерозия и развращаване на младежта. Ще създадем човек с консумативна психика на елементарен потребител. Всичко това ще извършим под девиза: ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И ГРАЖДАНСКИТЕ МУ СВОБОДИ".
28 Август 2010 10:05
Например.
Парите следват студента = всеки студент трябва да се къта.
Късаш студента - няма пари.
Е?
28 Август 2010 10:10
Следва планът на дявола - ПЛАНЪТ "РАН - ЪТ":
Това е практическият план по който се провежда разорението на България от всички правителства от 1990 г. до днес. Без да се запознае с този фундаментален документ, българинът няма как да разбере света около себе си и епохата в която живее. Той е изработен по поръчка на превратаджиите от 10 ноември 1989 г. от Националната търговска камара на САЩ, в тайна от целия български народ. Още през март-август 1990 г. с този документ са предопределени всички бъдещи процеси в икономическия и обществения живот у нас. От самото начало новите управници са знаели всичко, което ще последва у нас. Това е най-стриктно спазвания документ в България от 1990 г. до днес.След избухването на демокрацията правителството на Андрей Луканов кани екип от 22-ма специалисти от Фондацията на националната камара на САЩ, начело с Ричард Ран и Роналд Ът, за да разработят "Проект за прехода към пазарна икономика и демократичен капитализъм". Към тях се присъединява и екип от 29 български специалисти.
Това е практическата програма, по която се измени обществения строй в България. Още през март-август 1990 г. с този документ са предопределени всички бъдещи процеси в икономическия и обществения живот у нас. В него се залага стопанското, културното и духовното съсипване на страната. От самото начало новите управници са знаели всичко, което ще последва в България.http://www.communist-bg.org/inde x.php
Интересно е да се знае, че докладът по “Проекта Ран-Ът” е приет от Народното събрание с ръкопляскания, а по един екземпляр от него е получил всеки от депутатите.
При представянето на проекта в пленарната зала, Андрей Луканов заявява: “Програмата съдържа рационални елементи и от двете платформи – на БСП и СДС, както и съгласуваните между двете основни политически сили идеи в периода преди и след изборите”. И сини, и червени са работели заедно с екипа на националната камара на САЩ в ущърб на България.В него има и специална - поверителна част, за която малцина знаят. Това е разделът за "цената на прехода". Ето какво представлява тя:

Труд" от 9 декември 2000 г. публикува коментара на Георги Тамбуев за програмата Ран-Ът, в съгласие с която започва българският Мирен преход към гробищата:
"Чета я и косите ми настръхват. Все едно чета Откровението на Йоан или предсказанията на Ностарадамус за Апокалипсиса... Очаква се невиждан глад. Българинът все по-трудно ще се изхранва. На пазара ще се появят всякакви ментета. Най-уязвимата част от населението - децата и възрастните ще получават тежки хипотрофични увреждания от системното недояждане. Непрекъснато ще се увеличава дистанцията между цените на стоките и заплатите… покупателната способност на населението неспирно ще спада и ще стигнем нивото, нужно само за биологично оцеляване. Ще се появи безработица. Предвижда се нивото й да достигне около един милион. Най-квалифицираните млади българи ще напуснат страната. Ще възкръснат отдавна погребани болести… Всички тези "благини" могат да породят силни обществени сътресения. Затова трябва да се въвеждат постепенно, като се държи непрекъснато сметка за прага на издръжливостта на народа. Мизерия, глад, болести, нищета - това прокобва поверителната част от плана Ран - Ът. Да работиш за осъществяването на този план, значи да станеш палач на собствения си народ. Признавам, че ако ме блъснеше кола, нямаше да ме разтърси така, както ужасяващата картина на Прехода. Американските специалисти и българските експерти ни казват в очите какво ни чака."

28 Август 2010 10:15
Късаш студента - няма пари.
Не го късаш - има пари. Защото услугата (по Манрико), която иска студентът е диплома. Получава я. Всички са доволни.
28 Август 2010 10:30
Защото услугата (по Манрико), която иска студентът е диплома. Получава я. Всички са доволни.
Почвате да ги разбирате нещата малко по малко - види се, с обяснения не става, но суровата школа на живота по-добре работи.
Когато студентът си плаща за услугата, няма проблем - давате му диплома без покритие, той с изненада открива, че тя не струва и хартията и попълва редиците на продавачките, пазачите и мрънкащите по форуми.
Проблем има, когато за услугата плаща обществото, защото се оказва, че плаща за нещо, от което няма нужда. Ако намеренията на министър Игнатов за "разтърсваща" реформа на висшето образование не останат само на думи, и това ще се промени.

_______________________
Покажи неуважение към георги първанов (гоцэ), пиши името му с малка буква!
Блогът на Манрико
28 Август 2010 10:31
А какво беше: Ето и малко четиво за НЕВЕЖИТЕ и тия с промитите от западната пропагандата мозъци:
Разправата с българския индустриален интелект
инж. Иван Пехливанов
Бъдните поколения трябва да знаят, че България е била индустриална страна, една от 30-те държави, участващи в световния експорт на машини. Създавали сме технологии и продукти, които могат да бъдат гордост за всяка нация! Без тази памет е невъзможно ново възраждане на България.
За високия български индустриален интелект има безброй доказателства. Ето някои от тях:

Българската енергетика
До средата на 20-и век бяхме последни в Европа по енергийни мощности. От 1945 до 1990 г. те нараснаха 120 пъти! Стигнахме Белгия и Австрия. Изпреварихме Дания, Португалия и Гърция. Изравнихме се с Европейския съюз.
Енергийната ни стратегия, проектите, инженерната реализация се изпълняваха от забележителния научен център “Енергопроект”. Създаден през 1948 г., той обедини творческите сили на няколко поколения специалисти и стигахме върховете на световната енергетика:
- АЕЦ “Козлодуй”. Проектирана и строена съвместно от руски и наши специалисти, с мощността си 3760 MW осигури 45% от електропроизводството на страната! Тя е една от големите атомни електроцентрали в света!
- ПАВЕЦ “Чаира”. По мощност (861 MW) и по проектно решение (турбопомпената зала е на 360 метра под земята, в каверна с размерите на зала 1 на НДК) няма европейски аналог!
Каскада “Белмекен-Сестримо”. С трите електроцентрали (първата от които е ПАВЕЦ), с обща мощност 735 MW, е международна рядкост!
Заема водещо място между действуващите ВЕЦ и ПАВЕЦ в света.
- Каскада “Арда” - с обема на трите й язовира 1, 15 млрд. куб. м, е една от най - големите в Западна и Средна Европа!
- Източномаришкият енергиен комплекс. Горивната му база са лигнитни въглища с най-ниска калоричност - 1400 ккал/кг. По екологични изисквания две от централите са с железобетонни комини по 325 метра - най-високите в Европа!

/Сега абсурдът на капиталистическата непланова икономика е следният: "... Най-големият трън в очите на всички е проектът на ХХI век - АЕЦ "Белене" (започнат преди 89 г. и спрян след избухването на демокрацията). Изграждането на 2000-мегаватова ядрена мощност обедини цялото антиядрено лоби не само у нас, а и в чужбина. Начело е целият източномаришки енергиен комплекс. Той вече дава близо половината електроенергия на България и на него се възлагат огромни надежди да отстоява енергийната независимост на страната за десетилетия напред. Изграждането на една огромна ядрена мощност ще заплаши бъдещите продажби на електроенергия от тецовете..."/

- Производството на водни турбини и тенератори.
До 1950 г. у нас са изработвани водни турбини с мощност до 10 КW. През 1954 г. произведохме турбина и генератор с мощност 700 КW.
В 1960 г. изнесохме в Китай 30 турбогенераторни комплекта за ВЕЦ. Към 1980 г. вече работеха 30 ВЕЦ с 80 български турбогенератори с обща мощност 840 МW. Венец на турбостроенето ни са трите агрегата за ПАВЕЦ “ЧАИРА”, всеки с мощност 215 МW по чертежи на “Тошиба”, Япония.
- Нашите енергетици проучваха, проектираха и строиха енергийни обекти за сложни геоложки, земетръсни и други условия в Ливан, Йордания, Кувейт, Сирия, Ирак, Алжир, Либия, Румъния, Чехословакия, Испания.
- Благодарение на енергийната ни стратегия през целия период 1950-1990 г. България беше сред европейските страни с най-редки и кратки сътресения в енергоснабдяването! Няколко поколения българи изнесоха на гърба си строителството на енергийния отрасъл, който към 1989 г. зае 18% от националните промишлени фондове.


По подобен начин стояха постиженията във всички области на обществото. Така че млади хора не се срамувайте от дедите си а се гордейте с тях и с държавата която Те изградиха. Тя беше държава на народа . А сега е държава на родния хайлайф, който е подчинен на големия чужд хайлайф и заедно грабят народа си и богатеят за негова сметка
28 Август 2010 10:35
А сега енергетиката е това :
След 1990 г. управленската ни прислуга на чужди сили упорито подготви взривяването на енергетиката:
- Разруши мозъчния й център “Енергопроект”. Старателно организира националното престъпление - закриване на АЕЦ “Козлодуй”.
- Спря строителството на АЕЦ “Белене”.
- Разпродаде електроразпределителната система.
- Ликвидира енергомашиностроенето. Днес дори 100-киловатова водна турбина трябва да се внася от чужбина! Чужди фирми, които трябва да се учат от нашите енергостроители, получават поръчки за строителство на енергийни обекти у нас. Каскадата “Горна Арда”, 4 пъти по-малка от каскадата “Арда”, която е българско инженерно решение и изпълнение, се възлага на чужденци, непостроили нито един енергиен обект!
Това е грозно унижение на нашия индустриален интелект!

28 Август 2010 10:40
И как точно е казано "Кой каквото си го направи и господ не може да му го направи"
Затова и щтракаме по форумите (някой се чудеше Защо го правим). Белким разпалим някакво малко пламъче у невежите и щамповани от победоносната западна пропаганда родни интелектуални мозъци изгубили здравия си разум.
28 Август 2010 10:43
Услугата струва точно толкова, колкото е платено за нея. Нали така?! Толкоз пари - такава услуга. Когато под натиска на суровата школа на живота обществото разбере, че няма нужда от нея, закрива университети. То може да стане по два начина - директно или индиректно. Ние го правим по втория начин - изпразваме ги откъм съдържателна дейност, правим ги непривлекателни местоработи и т.н. Държавата се превръща в територия. Голям праз! Защо това трябва да ми е грижа?
28 Август 2010 10:54
Ако държавата иска друго качество - трябва да плати яко. Както лекарите казват, медицината е скъпо удоволствие. Така е и със знанието - То е скъпо и трудно усвояемо удоволствие. Не били качествени преподавателите?! Това е несериозно - ей ги конкурсите, явяваш се, побеждаваш, ставаш асистент. Заплата - 400 лв. Имаш степен и тя е по научната специалност, която преподаваш - ставаш главен асистент. Така е по новия закон. Заплата - 550 лв. За научната степен вземаш някой лев отгоре и целуваш ръка. Идва студентът - не го късаш и всички са доволни.
28 Август 2010 11:03
Какво да се прави? Точно обратното на това което казва Ален Фостър Дълес
Ще разгърнем грандиозна по мащаби разложителна работа, ще изтръгнем социалната същност на литературата, ще насърчаваме автори, които втълпяват в човека култ към секса, насилието, садизма, предателството - тоест безнравствеността. Нужни са писания, осмиващи естествеността и почтеността като архаични отживелици. Простащината, наглостта, лъжата и измамата, пиянството и наркоманията, животинския страх сред хората, безсрамието, доносничеството и още много пороци заложени в човека трябва да се раздвижат. Така ще разклащаме поколение след поколение, ще предизвикваме ерозия и развращаване на младежта. Ще създадем човек с консумативна психика на елементарен потребител. Всичко това ще извършим под девиза: ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И ГРАЖДАНСКИТЕ МУ СВОБОДИ".


28 Август 2010 11:03
Това трябва да се прави

Съсредоточаване на ресурсите и силите в образованието и възпитанието в ценностна система у младите където трудът е висшата ценност а кражбата - висше зло. Изграждане на поколения където мъжете държат на думата си а жените са възпитавани в духовна и телесна чистота. А легендарния израз на Г.С.Раковски че "ЛЮБОВТА КЪМ ОТЕЧЕСТВОТО ПРЕВЪЗХОЖДА СИЧКИТЕ СВЕТОВНИ ДОБРИНИ" да се превърне в основната движеща интелектуална и морална сила у всеки наш сънародник - това което осмисля човешкия живот. Или накратко: ДУХОВНО ЦЕННОСТНО ВЪЗПИТАНИЕ НА ХОРАТА.Останалото постепенно ще си дойде на мястото от всякакви други напъни отвличащи ни по други пътиша
28 Август 2010 11:07
" Никаква система не може да промени нещата ако човекът не се промени"
28 Август 2010 11:10
" Не щеме комунизъм!" - пееха екзалтираните демократични тълпи. Копнееха за капитализъм!? - нъл тъй мАНРИКО и сие. Но ако малко от малко бяхте знаещи нямаше как да не предвидите това, което се случи на България през последните 20 години. ЗАЩОТО В ПЕРИОДИ НА РЕСТАВРАЦИЯ, от Социално към Пазарно обществено устройство неизбежно следва разруха на обществото: грабеж, беззаконие, отмъщение и насилие, мизерия, глад, болести и нищета. Най-малко още 20 години ще минат, докато България достигне дверите на просветения капитализъм на 21 век. Прави са Друг и Гладиатор! Преди 20 години Денкоглу и мАнрико трябваше да застанат начело на тълпите с плаката : "Назад към джунглите на капитализма!" Щеше да я вярно и честно. Вместо днес лицемерно да се лигавят по медии и форуми. Така ще бъде - днес, утре и в други ден. Поне още 20 години! На Невежеството, Примитивизма и Злобата на мАНРИКОВЦИ и на управлящите ни ГЕРБ-ери, на анти-разума дълго няма какво да се противопостави. Прочетете "Шок от бъдещето" на Алвин Тофлър и ще разберете до известна степен какво се случва на България.
Гладиаторе, съжалявам, но си обречен на неразбиране. Имаш един, само един, вариант - с меч в ръка да изречеш - "Аве, Цезаре, обречените да умрат те поздравяват!" Но това пък това ще те приближи духовно до всички лумпени, които се възторгват от Цезар. В капан сме, братя!
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД