:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 218
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Интервю

Вече никой не дели музиката на българска и западна

Нямаме представа за пазара, защото самите издатели пускат пиратски копия на албумите, твърди музикалният критик Ивайло Кицов
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Ивайло Кицов
Ивайло Кицов е роден през 1964 г. в София. Завършил е Класическата гимназия "Константин-Кирил Философ" и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Меломаните го свързват с участието му в някогашния в. "Ритъм". По-късно е главен редактор на сп. "Ритъм". 13 години води предаването за блус по радио "Експрес" "Блус до дъно". В момента е главен редактор на авторитетния музикален сайт MySound.bg.





- Г-н Кицов, предвид вълната от концерти през последните години може ли да говорим за необичаен ренесанс на рок музиката в България?

- Да, с уточнението, че не е необичаен. Тази музика никога не е била демоде у нас. Тя е излизала за малко от светлината на прожекторите и се е връщала обратно. Всички фестивали, които се проведоха тази година, независимо дали български или с чуждо участие, дали със западни хедлайнери, с известни или с по-малко известни групи, показват едно - публиката се връща около рок сцената. Това донякъде е инспирирано от смяната на поколенията. От една страна, музиката - без значение от произхода и жанра, създава общности. От друга - нашите деца, които сме възпитали ние, рокаджиите, вече са достатъчно големи да ходят по местата, на които ние ходехме навремето; да идат да видят не просто кумирите на мама и татко, а кумирите, с които са израснали; да обсаждат сцената или да се въртят около пулта на големите диджеи, които идват у нас.

- Чуват се и мнения, че повечето от групите, които идват у нас, да речем, "Металика" или ZZ Top, вече са демоде.

- Не вярвам някой сериозно да твърди, че "Металика" е демоде. Група, която има стратегия, която е институция в областта на твърдия рок, която знае как да се развива, знае как да се харесва на публиката, без да изневерява на собствените си критерии, която прави албуми през няколко години, обикаля света с турнета, пълни стадиони, може да бъде актуална, интересна, измисля всеки път различно шоу... Тази група е един от многото примери, които показват, че независимо колко пъти една банда идва в България, ако има фенове, пак ще продаде билетите. Те са също и пример за това колко важно е за развитието ти да познаваш таргета и да прецениш какво искаш от него. Не могат да са демоде и ZZ Top, и Motorhead, и AC/DC, които правят едно-единствено нещо, когато са на сцената, но знаят как да го правят. Това са едни от групите, които никога не се променят, но няма и смисъл да го правят, защото феновете ги приемат именно такива, каквито са. Семпли, прости, директни хора, които вдигат страшен купон; групи, които можеш да слушаш в колата, да пуснеш вкъщи на гостите, да си пуснеш техен албум, когато ти е криво, и винаги да ти вдигнат адреналина. AC/DC се майтапят, че веднъж на 10 години издават един и същи албум, като само му сменят обложката. Но видяхме реакцията на българите, когато дойдоха за първи път тази година. Сигурен съм, че ако утре дойдат, пак ще напълнят стадиона. Всъщност и на артистите им е приятно, когато това, че се раздават докрай, е оценено. Има няколко случая, когато големи групи сами предлагат да изнесат още един концерт. Доколкото зная, "Депеш мод" например след първото си шоу у нас попитаха промоутърите дали случайно не им е свободна датата 27 септември, за да повторят концерта. Да не говорим пък в клубовете какво става - там редовно събират по 2000 фенове на групи, които може да не са сред най-популярните сред широката публика, но са изключително важни за истинските познавачи на твърдия рок.

- Тази "инвазия" на чужди музиканти стимулираща или обезкуражаваща е за нашите групи?

- Нашите момчета трябва много яко да си стягат коланите, защото ситуацията отдавна не е като по времето на вестник "Ритъм". Тя е стимулираща за младите и талантливи групи, които искат да се оразличат в рамките на един стил, разбира се. Но пък други, които години наред са правили едно и също нещо и не са успели да пробият, сега виждат истинската класа, виждат кадърните млади, които надигат глави, и... вдигат ръце; започват да се занимават с продуцентство или сменят стила, опитват се по някакъв начин да напипат модерното, а това невинаги е добре за самите тях.

- Какво значи модерно?

- Да бъдеш в стилистиката на деня. Модерно е да не разчиташ на поколението, което те е извело в звездна орбита преди 20 години. Модерният звук в момента е общ сбор от почти всички останали стилове. Много отдавна рокът и електрониката престанаха да воюват и си подадоха ръка. Мога да дам пример с една група, която е модерна, откакто е създадена - "Депеш Мод". Най-крайната електроника пък отива в пънка, защото пънк сцената в света се възражда. Не е невъзможно да се миксва и електрониката с регето, което много партита показват. Отделно има организации, които са специализирани в една-единствена област; електронни движения като "Метрополис" - строго специализирани в областта на техно музиката. По техните стъпки вървят H.M.S.U., които са конкретно дръм енд бейс; съвсем в друга посока вече отиват разни по-различни промоутъри, които залагат на по-поетична риторика. Тези световни тенденции би трябвало да се проектират и на нашата музикална сцена. Критерият на българина се е покачил до такава степен, че той все повече и повече дели музиката не на българска и западна, а на добра или лоша.

- Имаме ли пример за наистина успяла навън българска група?

- Да вземем "Бейбифейс Клан", в чиято основа е Насо Русков - една от нашите първи рок алтернативни банди, които микснаха рока и пънка с електроника още през 1999 г. Тогава много хора не разбраха за какво става въпрос. Групата не е издавала албум вече 10 години, но продължава да е на върха. Същият Насо Русков е фронтмен и на една друга подобна група, която се казва "Имбесилс енд Дъ Пойзън Ъмбрела". Тя подгряваше първия път "Пласибо" (между другото те идват пак на 13 септември). След което "Пласибо" взеха тази банда да ги подгрява на няколко места по света. Ето, това е сигурен знак, че един наш състав е пробил. Насо живя в Лондон, записа един сингъл, който беше издаден от друг важен човек - продуцента на "Адам енд ди Антс". Друг пример са BlueBa Lu, които са доста по-електронно ориентирани. Те са един отворен проект, чийто гръбнак са двама души - Косьо и Митко, които пробиха по света толкова категорично, че тяхната продукция беше издадена от един от най-големите дръм енд бейс артисти - L T J Bukem. Той ги включи в своята компилация, която прави всеки месец. Парче на BlueBa Lu беше в сета на друг световен диджей от BBC Radio 1 - Джайлс Питърсън. От там попаднаха в миксовете на диджеите по цял свят. Това значи един български музикант да е успял. Не да го въртят в MTV World Chart Express, защото това е една много смешна класация, която за съжаление за нас, българите, е критерий, че еди-кой си е пробил. Не е пробил, защото Chart Express се излъчва веднъж седмично и е, да кажем, една екзотична класация, събираща най-ротираните неанглоезични парчета, независимо на какъв език се изпълняват.

- Защо има разминаване между това, което чуваме в българския радиоефир, и онова, което истински пробива навън?

- Заради ужасната му комерсиализираност. Ние практически нямаме официална класация. Едва отскоро в България влезе класацията "Нилсен", която се опитва да обобщи данните от ротацията на родни и чужди парчета в нашия ефир и предвид факта, че се базира на някакви по-строги схеми при преброяването, може да се каже че е горе-долу изчерпателна. Такова нещо едно време имаше претенции да прави класацията "Българският топ 100" на Косьо Марков. Той обаче накрая пусна вътре чалга и обезсмисли всичко. Т.е. една класация не може да претендира за изчерпателност, когато на трето място е, да речем, сингъл на "Куин", влязъл покрай някаква компилация, и веднага след него е Тони Стораро. Те просто не могат да бъдат подведени под един знаменател. Нямаме и отчитане на продажбите. Никой не е чул някой български албум да е станал златен или платинен - няма данни за това колко диска са се продали. Касетката на "Ъпсурт" "Боздуган" навремето със сигурност е навъртяла платинен тираж, но никой не знае, всеки крие. Да не говорим, че някои издатели, самите те преди да издадат нечий нов албум, извъртат две хиляди пиратски бройки, после пускат официалния тираж и започват да се оплакват, че никой не го купува.

- Вярно ли е, че практиката е нашите групи да си плащат, за да подгряват звездите?

- Носят се такива упорити слухове. Но никой промоутър не би си направил публично харакири с такова признание. Иначе всички знаем, че играят пари, а и да не са пари, са отношения. Най-много се коментира, че "Конкурент" навремето са си платили, за да подгряват "Уайтснейк", защото това им влиза в CV-то и имат повече шансове и за други такива участия. Те, разбира се, отричат, но факт е, че именно "Конкурент" подгряваха и AC/DC. Друг е въпросът как...
18
6536
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
18
 Видими 
03 Септември 2010 19:28
Казва се или Класическата гимназия, или НГДЕК "св. Константин-Кирил Философ".
03 Септември 2010 20:07
Bluba Lu, не BlueBa Lu.
03 Септември 2010 20:28
И защо да дели - нима не помните анекдота как Чарли Чаплин се класирал трети на конкурс за имитатори на Чарли Чаплин?
-------------------------------
Блогът на Генек
03 Септември 2010 21:12
къв бил тоя?! на кво авторитетно нещо нещо-си? видим ли човек да пие без мезе у 9 сабалем, дотам с приказките и авторитетните алабали
03 Септември 2010 21:16
Как пък разбра, че е 9 сабалем, бе - на снимката не се види колко показва часовникът му?

_______________________
Покажи неуважение към георги първанов (гоцэ), пиши името му с малка буква!
Блогът на Манрико
03 Септември 2010 21:18
абе щом си крие часовнико, работата е ясна! а и не си е измил още очите, не го ли видиш
04 Септември 2010 00:33
Е**ти класическата гимназия - там на какъв език ги учат?! Щото български със сигурност не е!

Редактирано от - sybil на 04/9/2010 г/ 11:03:04

04 Септември 2010 00:48
Заглавието цепи мрака.

04 Септември 2010 05:42
Донмишле, не си прав! За да изглежда така, човекът си има вероятни причини.
1. Има бъбречно заболяване
2.Има нужда от едно питие
3.ИМАЛ е нужда от едно, две, три питиета и вече ги е усвоил...
За статията. чудно ми e как Кицов, който винаги е показвал добри познания в областа на rock&blues, сега изведнъж закаканиза хвалби по повод включването на родни "дръм & бейс"
артисти
в миксираните записи на водещи такива
артисти
... Хвани единия артист, па удари другия - белкем млъкнат... .
04 Септември 2010 06:53
Съгласен с Шломо Три - заглавието сцепи спомена за мрака киснещ и задушаващ таз цъфнала градина - нашата родина....Споменът за времето когато имаше три вида естрадна музика Съветска, Българска и западна...Опс, към първите две имаше и апендикс - братска естрада...
Още сме живи и нещата се помнят. Ненужното захаросване, както и излишното поливане с оцет на живата памет, никому не са нужни...
04 Септември 2010 10:55
винаги съм се удивлявал от умението на форума по една снимка да разгадае всичко за човека -- един такъв много задълбочен анализ
04 Септември 2010 11:39
Кицов има познания по всички области на своята специалност. Тениската му е с лого на известен бранд виски - Passport Scotch, а пред него бяла огнена течност. Да беше сложил поне шапка с надпис Metallica.
04 Септември 2010 11:51
Moга да потвърдя, че "Конкурент" само ни загубиха времето.
И категорично никой не ги слушаше.
По-добре да бяха пуснали няколко младежки ентусиазирани банди
вместо пишман-рокаджии.
04 Септември 2010 12:13
Конкурент свириха заради Петър Петров, който беше шеф на промоутъра Болкан сега, а преди беше в групата. Ако промоутър беше СМЕ, знаете кой щеше да е съпорт. Конкурент обаче не бяха в Будапеща и обясниха, че това е понеже някой внезапно си "счупил крака" или нещо такова. Според други хора никой не си е чупил крака, а ейси диси не са свикнали да наричат публиката си Божо Димитров.
05 Септември 2010 04:55
Абе слущах по радиото за някакво изследване че хората, които пущат имат по-ниско IQ
05 Септември 2010 19:41
Блуба Лу, ако са те, наистина са окей... а това момиченце, дето пее с това крехко, наранимо гласче ее... черешката върху тортата - браво!
06 Септември 2010 07:14
Май и в рок музиката сме подгряващи?
06 Септември 2010 07:36
Opening band, българският рок трудно ще стане. Твърде е затворен...

Редактирано от - ivo kunchev на 06/9/2010 г/ 07:40:02

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД