:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 428,285,375
Активни 68
Страници 11,960
За един ден 1,302,066
Седмицата

Долу акциза за тютюна!

Димитър Денков
Народното събрание откри поредната си сесия. Защо? Много просто: за да мине и тая есен в познатото парламентарно туткане за сложни политики и в почти семейни сръдни, кавги и задевки за мъжественост, дъвки и морал. Това затулва простия въпрос "Какво да се прави?", който предполага конкретен отговор, избягван при конкретни издънки.

Най-голямата издънка е в бюджета, в него - приходите от акциза върху тютюневите изделия. Преди година вдигането на тоя акциз бе мотивирано с двойна грижа, засягаща здравето - на хората и на бюджета. Финмин Дянков, греещ като свръхновата в новия управленски екип, бодро пресмяташе ефекта върху тия две здравета. Той трябваше да се изрази в здравословен отказ от убийствения порок и в жертвоготовността на пушачите да внесат към 360 милиона лева в бюджета. С тях приоритетно щели да се финансират здравеопазването и спортът. Това хитроумно предвиждане предизвика фундаменталната ми статия "Благодарете на пушачите" (вж. Сега, 3.10.2009 г.; http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=4242§ionid=5&id=0000901). Неговият провал - на предвиждането, на Дянков, на бюджета, на правителството - налага да се доразвият нахвърляните тогава тезиси.

Накъсо: пак пушачите ще спасяват бюджета, стига да се приемат разумните им предложения. Ако се присъединят и пиячите, бюджетните дупки ще станат малко по-малки; все пак пушачи и пиячи са почти покриващи се множества от хора и с други вредни навици - хапване на нездравословни храни (туршии, хляб, меса, сирена), приказки на маса, където от дума на дума се стига до невъзпитани действия - псуване на правителството, гасене на телевизора и др. Прочее последното е твърде полезно за възпитанието, макар и вредно за приходите от рекламата - крайно време е СЕМ да задължи новините да вървят с предупреждението, че не са за деца под 16 години, да не говорим за риалити форматите, вкл. преките предавания от Народното събрание.

Както е потекла публичната реч, отразяването на политическия живот ще конкурира историята с боцмана, дето наредил моряците да заместват с тра-ла-ла мръсните думи в песента, с която трябвало да приветстват кралицата. И песента прозвучала така,както напоследък звучат новините: "Тра-ла-ла-ла - гъз"Това обаче е само лирично отклонение, подсещащо, че една от отликите на политиката у нас е за мръсни думи да се броят и "намаляване на акцизи и данъци". Особено ако те не засягат самите политици.

Надали мога да говоря от името на всички, но предложението на пушачите извън политиката е просто и конкретно. Ето някои общи и лични мотиви. Общите крещят от публикувания тия дни отчет за изпълнението на бюджета (вж. http://www.minfin.bg/bg/statistics/?cat=1&from=0&fyear=0&to=0&tyear=0&dq=&pokaz=0). Там грее свидетелство, което съперничи на просветления лик на Дянков, радостен сега, че синът му играел за "Левски". Спадналите приходи от акциза върху тютюневите изделия със 162.6 млн. лв. май не го притесняват. Те се обясняват с намаленото тютюнопушене и възстановяване на акциза при унищожаване на старите бандероли; с около 14 млн. лв. обаче са нараснали приходите от акциз върху алкохолни напитки. Това се дължало на добрата работа на митниците и МВР. Тук в здравия разум откънтява "туш" и човек започва да си мисли за нещо лично и съкровено.

За година и след поредния отказ от пушене съм си купувал всякакви цигари, предимно наши на новите високи цени. Но също така и на доста по-ниски: киргизки (в Плевен и Търново), украински и молдовски (в Русе и Добрич), грузински (във Варна и Бургас), сръбски (в Сливница), турски (в Пловдив и Хасково), нарязан тютюн (в Кърджали) и на последно, но не и по-важност място, китайски (навсякъде, но предимно в София).Прекрасно зная, че съм допринесъл за бюджетната дупка;не зная дали е извинение, че - извън експеримента със здравето - бях движен от детинския навик да събирам цигарени марки. Всеки пушач, прекарал детството си в зловещите дни на тоталитаризма, няма как да не помни какво богатство представляваха различните цигарени кутии и най-вече чуждестранните. Те бяха прозорец към света, възпитаваха усета към пазарната икономика, крепяха доверието в рекламата - добродетели, твърде нужни днес. В зависимост от сезона, града и курса на махленската борса тогава двадесет кутии от "Слънце" вървяха за една пластмасова кутия "Филип Морис", за пет "Фемина" и за четиридесет "Тютюноработник". Но стига спомени за невъзвратимите времена на детството и плановата икономика; нека се върнем в пазарното настояще и към здравия разум.

Именно той говори, че за година така са постъпили огромна част от пушачите. Поради което постъпленията от акциза върху тютюневите изделия не са се увеличили, а са намалели; контрабандата е нараснала дотам, че на всеки пазар при всички успехи на митниците и МВР се виждат и чуват мургави съгражданки и съграждани, шептящи край сергиите с вносни домати и чушки "цигари, цигари". Ясно е, че тия, които купуваме от тях, съучастваме в престъпление. Но също така е ясно, че най-вече в него участват ония, които направиха това възможно. И без вродената мнителност на здравия разум може да се схване, че тлъсти сборове от тая контрабанда в края на краищата стигат до високите политически върхове; че всякакви сезонни данъчни проверки по Черноморието бледнеят пред целогодишния поток от средства, отклонени от бюджета към джобовете на групировки, за които търговията с цигари стана по-печеливша и по-безопасна от пласирането на дрога; че милионите цигарени кутии, дошли безакцизно от Китай, Молдова, Сърбия, Украйна, Грузия, Киргизстан и т.н., съсипват едно традиционно производство и препитание у нас, което не могат да заместят маслините, аронията и щраусите, развъждани по европейски проекти.

Затова и предложението към тутките в Народното събрание: Долу акциза за тютюна! След това намалете ДДС върху други вредни неща - хляб, мляко, месо, лекарства. А защо първо тоя акциз, е очевидно: пушачите по принцип са толкова жертвоготовни, че в името на общото бюджетно здраве първо биха си купили цигари и едва след това ядене и пиене.
205
8760
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
205
 Видими 
03 Септември 2010 19:49
Чакай , бе Денков . Каква контрабанда ти се привижда ?....Нали мистър Клийн и Грънчаровица решиха проблема с контрабандата - закриха фришоповете . Нали гнойната коалиция впрегна цялата държавна машина за да ги наплюят в Брюксел, та да излезе пред бг народ , че видиш ли там , от командния център спускат директивата . Нали Центъра за компрометиране на демокрацията / финансиран зад граница/ беше депозирал пасквил с откровени лъжи по техен адрес в ЕК, че и един посланик в колко телевизии се яви да дава ценни указания как този бизнес е проблем за бюджета и трябва да бъде затрит. И сега кво - имало контрабанда , невиждана от югоембаргото / според др. Р.Петков - един от изпреварващите Станишев да плюят по фришоповете , за да се хареса на Батюшка в надпреварата за шефския пост в БСП ./ По -скоро кажете на кого пречеха тези дюкяни - на турския Коч холдинг или организираната карго -контрабанда, която днес според статията си вее байряка? Щото проблема не в акциза, а в безхаберието на някои политици как да противодействат с икономически средства на контрабандата . Силовите са рутинни - тях всеки ги може.
03 Септември 2010 20:30
Бюджетът ще стане като германска магистрала гладък, ако се сложи акциз и на наркотиците.
А преди това и тази отрова се официализира.
----------------------------
Блогът на Генек
03 Септември 2010 20:43
Денков
Признавам си престъплението: откакто вдигнаха акциза само ВЕДНЪЖ ! съм си купувала ЕДНА кутия цигари с акциз /щото бяхме на моабет и не бях си взела запаси
03 Септември 2010 20:45
П.П. Още ме е яд!
03 Септември 2010 20:54
Хареса ми най-човешката дума у обичайно евфемистичния Денков! (И тя не е "гъз".)


Болдвам я:


Затова и предложението към тутките в Народното събрание...ПП. Пък акциза си го плащам като... равин. Ой!


03 Септември 2010 20:56
Момент Сега!
Нека бъдем коректни - в линка който го дава Авторът(http://www.segabg.com/online/new/ articlenew.asp?issueid=4242§ionid=5&id=00 00901), става дума за около 200 млн лв. приходи от акциз върху тутуна.
Нали така?
А в този материал - "...пушачите да внесат към 360 милиона лева в бюджета.."!
Е?!
На всичкото отгоре, миналата година мин.С.Д. "рече и отсече" - 56 млн лв. от акциза върху тютюна - директно в здравеопазването!
Нещо не се връзват обещанията - ни 56, ни 200, ни 360 млн лв.
Айде, нека аз да греша в сметките си - да кажем с около 100-200 000 лв.
Ама кога става дума за милиони, не бива с толко широки пръсти..да се чука по клавиатурата!
03 Септември 2010 21:02
Те бяха прозорец към света, възпитаваха усета към пазарната икономика, крепяха доверието в рекламата - добродетели, твърде нужни днес. В зависимост от сезона, града и курса на махленската борса тогава двадесет кутии от "Слънце" вървяха за една пластмасова кутия "Филип Морис", за пет "Фемина" и за четиридесет "Тютюноработник"

Красиво. От "Слънце". Кутиите, по-точно "капачетата" им - предметът на колекционерската страст, наистина вървяха така. Двайсе "слънца" за пластмасов "филип мъ". Съотношението при самите цигари беше "Слънце" - 0.32 лв., "Филип Морис" кинг сайз - 1.60, пет пъти. Изключенията беха при най-великите цигари на всички времена и народи, неповторени и досега - "Пал Мел" /днес втората дума я заместват с "мол", прости им, Господи!/, червен и "Честърфийлд", двете по 100 мм, без филтър
03 Септември 2010 21:09
Двадесет години се чудим кога "ще се оправим". Ето един индикатор - когато стане немислимо да се хвалим как сме "минали" държавата, още повече пък в медиите, тогава. Дотогава - бедност, глад и чалга, при това напълно заслужени!

_______________________
Покажи неуважение към георги първанов (гоцэ), пиши името му с малка буква!
Блогът на Манрико
03 Септември 2010 21:26
Второто твърдение, с което съм абсолютно несъгласен:
..пушачите по принцип са толкова жертвоготовни, че в името на общото бюджетно здраве, първо биха си купили цигари..

е поради това, че аз първом си купувам водка, а ако останат пари - и нещо за ядене.
А тутуня(не цигари, а пакети тютюн с бандерол)=> мангал-бартер..срещу акумулатори, железария, жици и пр.отпадъци от сервиза.
.
P.S. Манрико - "Прекаления светец, и Господу не е драг"!

Редактирано от - OLDMAD на 03/9/2010 г/ 21:28:41

03 Септември 2010 21:27
Щастливец си ти Олдмад
03 Септември 2010 21:29
А тенорот, пак е пуснал едно на фалшив фалцет

_________________________________________ _ ____

Покажи неуважение към пазарния тенор-фашист манрико, пиши името му с малка буква!

Редактирано от - nikola_tsanev на 03/9/2010 г/ 21:29:45

03 Септември 2010 21:29
Абе, щастливец - годините натежаха, та ги намалих..
03 Септември 2010 21:34
Олди, не става въпрос за светци, грешници или морализиране, а за закономерни връзки между явленията. Заможни и уредени са държавите, в които спазването на законите и правилата е нещо естествено за мнозинството от населението - или тези с много природни богатства, но засега огромните нефтени находища тук още ги търсим.

_______________________
Покажи неуважение към георги първанов (гоцэ), пиши името му с малка буква!
Блогът на Манрико
03 Септември 2010 21:35
Да не се сърдим на Пазара!


Щом предлага цигари, па било то на бившия "Георги Кирков", значи ще се купуват. Търсене има. Предлагането налице. Какъв е проблемът?Редактирано от - Шломо З. на 03/9/2010 г/ 21:44:46

03 Септември 2010 21:48
Манрико, колко % е контрабандата на цигари в Германия - ти ли ще си потърсиш, или аз да ти я кажа?
А в Англия..
Аре моля те не се напъвай, Шломо ти го е казал вече.
03 Септември 2010 22:01
Вие ще му кажете на маринчо какво е това пазар!
Пазарът за него е над закона, законът над морала, а моралът си има цена...
03 Септември 2010 22:02
Лянча, като говориш за велики, къде забрави Дънхил плочка и петиците?
03 Септември 2010 22:18
зключенията беха при най-великите цигари на всички времена и народи, неповторени и досега - "Пал Мел"

Тези папироси се казват "Па Единайсе - Ма Единайсе"
03 Септември 2010 22:19
Петьо Блъсков , днес така убеждаваше.Учили го такива дето сделка за един гардероб не били сключили.А той , а той , какви сделки само е сключвал , е хе …..
, , Всеки пушач, прекарал детството си в зловещите дни на тоталитаризма, няма как да не помни какво богатство представляваха различните цигарени кутии и най-вече чуждестранните.”
Зловещи дни , тоталитаризъм , чуждестранни.
Български цигари , по лиценз , с фантастично качество.В началото на незловещият преход към великата демокрация , то беше ограбено и превърнато в контрабандно производство и на пазара вече се появиха ментетата , т да се достигне до там и хляба и млякото и колбасите-всичко да е менте.
Но , бюджета да му мисли.тези дето произвеждат контрабандата , те какво да му мислят , как да ги харчат милионите , отмъщавайки –как беше на зловещите дни на тоталитаризма.
Вярно било.Човек или си постига целите или достига до своето пълно морално и нравствено само разрушаване?

03 Септември 2010 22:28
целогодишния поток от средства, отклонени от бюджета към джобовете на групировки, за които търговията с цигари стана по-печеливша и по-безопасна от пласирането на дрога

Извинете, г-н Денков, но преди 18 години имаше предварително производство срещу лицата Ясен Златков и Иван Костов по т.н. "дело Сапио". Още тогава, престъпни следователи и прокурори приеха, че "отклонени от бюджета" не значи влезли към "джобовете на лица"... или "групировки", както ги наричате, неизвестно защо... Убеден съм, че България щеше да бъде друга, много по-различна и много по-добра, ако тогава Съдът бе получил своя шанс
03 Септември 2010 22:29
Ох, Pall Mall !! Ами Rothmans, Benson&Hedges, Kent, John Player's Special, ох, имаше още едни, златисто жълта кутия, пак като плочка, боже, губят ми се от паметта, или пък John Player's Special да бяха в такава кутия? Мда, минаха години...
03 Септември 2010 22:40
Като си припомня, по панаирите как съм пльокал с пневм.пушка по цигари..и ми става едно криво таковата.
Нейсе, ше го преживеем и това.
03 Септември 2010 22:41
Зарових се из нета и попаднах на това Натиснете тук
Та значи, братята молдовци са пробили на американския пазар, пък ние тука си унищожихме тютюневата индустрия. Защо ли? Питам и отговор не искам [/quote]
03 Септември 2010 22:50
Лянча, като говориш за велики, къде забрави Дънхил плочка и петиците?

Не съм ги забравил, Stern, ама знаеш ли откога не са ми се представяли
03 Септември 2010 23:37
Към len: Ако правилно се досещам, това бяха едни хубави Ernte 23, на немската Reemtsma. Жалко, че вече не съществува производителя. Цигарите бяха яваш, имаха хубава опаковка и ухаеха на истински тютюн - харманът им беше от предимно наши тютюни (разбира се във строго скривана пропорция). Не пушех тогава, ама сега ...

03 Септември 2010 23:46
Пфф... Дънхил-Мънхил. Моето поколение беше къде по-мъжко и цигаро-демократично.


(И то на оная оскъдица! Още нямаше: банани, риал скоч уиски, блу джийнс ориджинал, звукозаписни джаджища...................)


И момичетата ни пушеха Житан, когато някой донесеше от познати на летището. Беше куул. Пушели ги Камю и Серж Гензбур, разправяха сноби


А, да -

Редактирано от - Шломо З. на 03/9/2010 г/ 23:48:34

04 Септември 2010 00:09
За сведение на автора-цигари "Тютюноработник"не съществуват.Виж "Тютюнопроизводител"имаше, но ги раздаваха на работещите в отрасъла.
04 Септември 2010 00:10
... а пък аз пуша "марбъл - филтър де лукс" ... по 2.50 .... ... и подпомагам директно социално слабите, а също и спортуващите цигнета .... дааааа ....
04 Септември 2010 00:14
Папардаци сте вие в горните . Кучето ми сменяше капачка на пловдивски в родопи , за по две коларовградски . На другото кюше сменяше коларовградските , в 1:1 за пловдивски . В бързо го сетиха и в бодро протестираха , че и с камъни , ама му се размина . В последно , не са пари , я - капачки , без цигари ...

Редактирано от - beagle на 04/9/2010 г/ 00:17:19

04 Септември 2010 00:19
"Всеки пушач, прекарал детството си в зловещите дни на тоталитаризма, няма как да не помни какво богатство представляваха различните цигарени кутии и най-вече чуждестранните."
Аз не бях и не съм пушач, но по него време бях страстен радиолЮбител. И тъй като родителите ми работеха като лекари на Златни пясъци - Варна, ми носеха много чужбински цигари, и мо ги даваха с единствено условие - да не ги пуша аз. Аз ги сменях за радиочасти с други радиолЮбители - пушачи. Голяма далавера беше! Та съгласен съм че тогава чуждестранните цигари бяха богатство.
04 Септември 2010 00:46
Ами , що не се пишеш в поне , Лучен Зет2 ? Не е лошо , а и в точно ще ти бива ...

Редактирано от - beagle на 04/9/2010 г/ 00:48:02

04 Септември 2010 00:50
Богатство били , ряпа сме яли , банани не сме виждали.
Българското Боро равно на себе си нямаше.Лични спомени няма да казвам , знам че това не са аргументи , но в холандия питаха , кое е българското Боро?
Пловдивската фабрика основно ги произвеждаше , така като гледам –цялата гама от чужбински цигари , максималната цена беше 1, 20 , представлявали истинско богатство като качество за нищо работа пари..По номера върху цигарата го избирахме , така разпознавахме партидата , за да ни набутат с фалшиви вносни.Нямаше защо да ги има и ги нямаше.Слаба ракия бяха , ментета , по лоши от Бузлуджа.Кент си беше престижен , но тогава цигарите си бяха цигари и Кент за кръчмата си вземахме.
150 х.т. тутун-производство.Днес производството на ябълки е пет пъти по –малко , като тонове.Голяма работа е капитализмът , една свесена цигара няма , за другото да не говорим?
04 Септември 2010 01:00
Прав си, Хуне, българското Боро си беше супер. За кратко работех някога във кореком магазинче, та Борото много се харчеше, братята виетнамци тогава бяха основните "едри" клиенти, купуваха множество стекове и ги разпродаваха после на черно. Пък мъжът ми в един период намираше Житан и Голоаз, много ми воняха, не можех да ги пуша.
04 Септември 2010 01:09
Папастратос.. М-м-м...
04 Септември 2010 01:12
Денков,
Долу Дянков!
През 60-те аз като студент пушех лула, защото в ЦУМ имаше хубави албански лули от 3 до 5 лв. и български тютюни за лули „Нептун” (серт) и „Златен лъв” (по-мек) по 50 стотинки за 50 грама пакет (по разбираеми причини – един пакет ми стигаше за половин месец). Когато малко се опаричех, си позволявах и кубински пури, които бяха с цени от 60 до 90 стотинки (според размера, последните бяха от типа „Кохиба” и „Монте Кристо”). По онези времена може да сме били бедни според сегашните „димукрати”, но наистина оставаха стотинки и за тютюн. А сега лакомите Дянковци с тези акцизи наистина се „грижат” за здравето на народа си. Но какво да се прави – ние си ги избрахме и те с всичките си възможности се „грижат” народът „им” да е по-здрав и щастлив. Здрав народ - щастливи ББ и Дянков.
Ако роня сълзи, то не е за миналото, а за настоящето.
Впрочем, един поЗдрав и от мен на сегашните тиквеници, дето ни „управляват”.
04 Септември 2010 01:14
Има един разказ на Миленко Йергович "Сараевско марлборо", той е за войната и такива неща. Но там се разказваше, че всяко местно марлборо е различно и е съобразено на вкус с различни фактори за вкуса на пушача като местната кухня, алкохол и други неща. Затова т.нар. българско марлборо беше по-хубаво от популярното по онова време "австрийско" и подобни.
04 Септември 2010 01:22
За лула помня Balkan Sobranie в тенекиени кутийки... Пазя една - мощехрателница един вид.


04 Септември 2010 01:24
Това не е убедително.Лиценза си е лиценз .Дори за опаковката е валиден , с нейната графика размери и знаци .Неспазването на бленда на цигарата е огромно нарушение , когато е лиценцзирано производството. Може да ти конфискуват веднага партидата и цигарите , особено в чужбина.Цигарите си имат вкусови качества , това е абсолютно вярно , но побългаряване е нямало.Точно обратното , високото качество с това се обяснява , спазван е лиценза , едно към едно.
04 Септември 2010 01:40
Но аз не ти казвам, че българите са побългарили марлборото, аз ти казвам, че самата фирма прави тези промени. Така пишеше там в този разказ. Но това е факт, че имаше руско, австрийско и българско марлборо и те бяха различни на вкус.
04 Септември 2010 02:52
Към len: Ако правилно се досещам, това бяха едни хубави Ernte 23, на немската Reemtsma. Жалко, че вече не съществува производителя.

Пердекириз, правилно се досещаш за Ernte 23, но Reemtsma си е жива. В момента пуша нейния "Давидов". Иначе, "харманът" ми е червен "Уинстън", но в момента качеството му е такова, че жертвам разликата от 50 стинки в полза на "чистите" арийци от немска Швейцария и Reemtsma. Да не повярваш...
И главната причина е акцизът. Лесно се минава от една марка към друга при акциз 3.10, независимо каква кутия си купуваш
04 Септември 2010 02:53
Това ми спомня, че е крайно наложително да въведем няколко нови акциза, обратно на това, което препоръчва г-н Денков. Акцизи върху хляба, млякото, олиото, захарта и месото. Защото. Преди повече от два века, учителят ни Адам Смит е видял в акцизите средство за борба с разточителството. Двеста години, прекрасната идея се използва само от фиска, за облагане на най-употребяваните стоки - тютюн, алкохол, горива. Като скромен ученик на Адам Смит зная, че днешната борба срещу разточителството е борбата против бедността. Тя е немислима, ако сегашното разпределяне не се преобърне в полза на производителя. А това ще стане най-бързо и лесно чрез акцизите.
04 Септември 2010 03:30
За лула помня Balkan Sobranie в тенекиени кутийки... Пазя една - мощехранителница един вид.

Уважаеми Шломо,
Според мен, има и по-добри места за съхраняване на целомъдрието Ви
04 Септември 2010 05:07
Аз нямам такива проблеми.
1.Пуша български цигари
2.Пия български напитки
3.Ям шоколад "Своге"
4. Дрелката, ъглошлайфа, дърворезачката са ми "Спарки"
и т.н.
Е, не 100%, но това ми е генералната линия. "Ако сами си помогнем, ще ни помогне и Господ!" Впрочем, това трябва да го правят и българските политици. Демонстративно! Но те са плебеи! Душата им е плебейска. И бай Ганьовска!
04 Септември 2010 06:32
Айде стига сте плакали като вдовица за банан.Искаш да пушиш - ще плащаш!Искаш да пийнеш - плащаш!! Това е, няма как. Е, някои му намират колая, ама за това трябва да си много добре запознат с онази другата страна на улицата. Иначе чаветата веднага ще те усетят, а пък ти докато се усетиш си вече прецакан...Така че бачкайте повече, правете повече пари и ако ви харесва харчете ги за тутун. Аз моите ги харча за скоч и бяло винце. Аржентинско...

Редактирано от - ivo kunchev на 04/9/2010 г/ 06:38:41

04 Септември 2010 07:33
"Тютюнопроизводител" се продаваха спокойно. Нали с тях почнах в шести клас - в селския клозет на дядо ми.
Имаше едни кариочки, имаше после "ТУ-134", имаше "Стевардеса", прословутото и търсено "БТ".
Бяхме на бригада във Видин. И ни поканиха в тютюневата фабрика на извънреден труд - платиха си, двойно при това - събота и неделя - да разкъсваме кутии и събираме цигарите в някакви съдове.
Оказа се, че нещо гедерманците били недоволни - разминавала се лентичката при целофана с повече от нез нам колко си милиметра. И пак щели да ги работят.
Та късахме и събирахме...Гладни студенти! Отмъкнахме си кашончета с кутии. Един щеше да убие пазача на комбината. Минавал си оня зад сградата и изведнъж отгоре - туп! - едни гащи и куртка. Ама пълни с кутии, със завързани крачоли - цели денкове.
Та после играехме покер с тия цигари. Вместо чип - цигари. И си вървиш по плаца, гледаш кутия се въргаля...Да, бе - ще се навеждам за една кутия!
А лулата я пушех в студенстките години - по-евтино беше. И от време на време я чистех. Онуй филтърче вътре, желязното, черно от катран беше.
После се ожених и реших, че трябва да съкратя някои разходи. Ама де да съм знаел, че жена ми струва колкото десет кутии на ден...
----------------------------
Блогът на Генек
04 Септември 2010 07:46
Генек, а здравословните вреди отчиташ ли?
(нервата не се възстановява, сам знаеш..)
.
P.S. Преразгледай си педагогическите методи за въздействие!
Мойта след като се мъчи 10 години да ме откаже от цигарите и алкохола, Сeга пие и пуши наравно с мен.

Редактирано от - OLDMAD на 04/9/2010 г/ 07:51:41

04 Септември 2010 07:50
Денков, евалла ти правя.Аз съм пушач/човек/, който 35 години си е плащал акциза. Но на този министър-НЕ
04 Септември 2010 08:26
HB !!
Мелник!-Без филтър!
Ротманс!
Честърфийлд!
Питър Стивсанд!
04 Септември 2010 08:37
Ами Лъки Страйк , Салем 110мм и Салем 110 ментол ! А?
04 Септември 2010 09:52
Ей, какви спомени се отпушиха само. А помните ли какви прекрасни реклами имаше по тв-то, преди да ги забранят. Страната на Марлборо, с онези коне... Пък сега кво - ако пуснеш тв, няма начин баш когато обядваш или вечерят да не гледаш реклами за дамски превръзки или срещу диария.. Пфу.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД