:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 305
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Лимитите за направленията за специалист стигнаха до Брюксел

Цветан Райчинов
Европейската комисия е започнала предварително производство по жалбата срещу лимитите за направления за специалист в България. Тя е внесена от асоциацията "Активни потребители" и фондация "Българския център за джендър изследвания", съобщи Дарик радио. Според управителя на пловдивския клон на асоциацията Константин Стефанов експертите на ЕК са уверили, че производството по същество ще започне в края на септември. Това означава, че дотогава страната ни ще трябва да докаже пред Брюксел законността на лимитите. Ако не успее, ЕК може да изиска промяна в законодателството, както и да помисли за санкции.

В жалбата, подписана от над 6000 българи, се посочва, че ограничаването на направленията нарушава правата на пациентите и е акт на пряка дискриминация.

Драмата се точи от края на 2006 г. Тогава Върховният административен съд постанови, че личните лекари не могат да отказват талон за преглед при специалист или изследване, ако пациентът е здравноосигурен. Решението бе по жалба на сегашния шеф на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов. С него ВАС отмени текстове от рамковия договор между здравната каса и лекарския съюз за 2006 г., които регламентират лимитите.

Здравната каса обаче продължи да налага лимити, при това едностранно, тъй като следващият договор с БЛС бе сключен едва тази година. През 2008 г. петчленен състав на ВАС се произнесе окончателно, че лимитите са незаконни. Магистратите обаче се позовават на факта, че решението за тях е взето преди да се обнародват законови промени, които дават право на НЗОК да определя сама правилата при липсата на рамков договор. В момента отново има лимити за направления, които всяко тримесечие се намаляват.
1
1965
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
07 Септември 2010 15:38
То целта е само да се осигуряваме, а нищо да не ползваме- АБСУРДИСТАНСКА ДЪРЖАВА!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД