:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 428,285,278
Активни 70
Страници 11,863
За един ден 1,302,066
Седмицата

Пробабилисти в хотел „Шератон”, аналфабети в „Хотел Рай”

Размисли около доклада на Световната банка за състоянието на българското образование
Димитър Денков
Сигурно заради борбата срещу разхищенията - все пак Министерството на образованието, младежта и науката е на десетина крачки и пести от пътни - по традиция в хотел "Шератон" бе представен докладът на Световната банка на тема: "България: Преглед на реформите в образованието, свързани с училищната автономия". (вж. http://econ.bg/analysis/article188138/bulgariya_pregled_na_reformite_v_obrazovanieto_svurzani_s_uchilishtnata_avtonomiya).

Критическите реалисти, търсещи съответствие между душевни и социални терзания, породени от доклада, вероятно биха искали да видят това представяне в ямболския "Хотел Рай", както поетично някога се наричал злощастният блок 20, полусрутен завчера от обитателите си под надзора на пазещата ги полиция. Алберто Родригес, ръководител на сектор "Образование" за Европа и Централна Азия в Световната банка, също е реалист, но и нещо повече: той е трезв пробабилист. Затова представи без терзания подобен доклад в "Шератон" с реверанса, че и при драматичното си изоставане България щяла да стане образователен лидер в региона. Стига така да следва линията на реформите, начертани в доклада, както ги следва досега. Звучи нелогично, но както според най-добрите традиции на банката, така и според пробалистичната логика това е напълно възможно. Тъй като банката си я знаем, няколко думи за по-непознатите пробабилисти-реалисти.Така наричали ония представители на йезуитския орден,които се разтоварвали от морални терзания с принципа, че вероятно мнение, идващо от авторитет, може да е предостатъчно основание за решително, вкл. и погрешно действие, и за последващото му оправдание. Те развивали казуистика, която отваряла врати за извинение на всяко престъпление, при което следването на авторитета достигало очевидността на добронамереното съзнание. Така е поне по Паскал, който се борил срещу тях.

В споменатия доклад се ползва подобна казуистика на много места. Тя прикрива едно от най-големите престъпления у нас - разбиването на образователната система. Далечно следствие от това е и разбиването на ямболския блок, през чиито откъртени панели прозира и разпадането на държавата. Та според доклада нашите ученици показвали най-голям спад в постиженията си - особено по четене, разбиране и математика, което наистина е лошо. На това противостои доброто - реформите довели до значителни спестявания. Те със сигурност имат връзка с факта, че издръжката на един ученик е под средноевропейската, обаче учителските заплати нараснали с 46%.

Дребният пропуск, че тия заплати са също най-ниски, според пробабилистите изобщо не накърнява необходимостта от продължаването на реформите. Тук може да се подхвърли, че издръжката на един студент по педагогика е още по-ниска - близо два пъти - от тая на учениците, но банката не прави доклад за висшето образование; засега то не я интересува. Също толкова не я интересува, че в сравнение със самата себе си България днес е крещящ пример за образователен регрес. Негова най-видима част е огромният брой отпаднали от училище - устойчиво към 20 000 за година, най-вече от циганските гета, от селата, от най-бедните градски квартали.

Всички те, наред с необхванатите в училище,пълнят армията от аналфабети,към която с нагласени, леки изпити навлизат и мнозина от завършващите 12 клас. Ако авторите на доклада не бяха ползвали умни разработки за българското образование от чужди автори, а бяха прегледали стотина зрелостни изпита по който и да е предмет, лесно ще се убедят в това. Те ще схванат, че тоя аналфабетизъм не е просто неграмотност, а социално, културно, нравствено, икономическо, етническо и т.н. създаване на общности, изолирани от образователни възможности и върнати към дивачество и номадство дори в самата образователна система. И ще разберат, че цялата премъдрост на реформата може да се изрази не в цял доклад, а в едно изречение: Строг контрол върху резултатите от образованието на всички нива с годишни изпити горе-долу като в "Под игото", гарантирано финансиране на всеки ученик, не по-ниско от това в Румъния, плюс допълнителни стимули от бюджета, самооблагания и дарения, разпределени по шестобалната скала - от 10% за среден до 100 % за отличен.

Това може би ще намали броя на аналфабетите, ала надали ще засегне немалкото алалици, чиято словесна способност липсва не поради вродени аномалии, а по чисто социални причини - просто у родителите им, мнозина също деца, тая способност е закърняла и се изчерпва в позиви за глад, болка, пари и шоу.Тъй като у нас това е следствие и на образователни реформи,развивани тъкмо под съветите и надзора на Световната банка при престъпно съдействие или бездействие на държавата, семейството, неправителствени организации, учители, медии и т.н., много от точните констатации получават пробалистично оправдание. То изпъстря с вероятности оправдателните места в българската версия на доклада; английският оригинал навсякъде ги дава с игривото likely. Например: намалението на обхвата на учениците вероятно било свързано със закриване на училища; възможно било това закриване да е с отрицателен ефект върху малцинствата; вероятно консолидацията на системата била от полза за говорещото български мнозинство, но е възможно да има отрицателно въздействие върху езиковите малцинства, особено върху ромите.

Затова, наред с изучаването на официалния български език, "може би си струва да се помисли за въвеждането на учебници на майчин език за ромското езиково малцинство". С оглед обаче на случайните факти напоследък, свързани пряко или косвено с майчини езици - оставката на ресорния зам.-министър и заместването му с такъв без опит, но с добър екип, както спомена при въвеждането си в длъжност, спирането на малките матури в V и VI клас, отказа от задължително обучение на 5-годишните, сме все по-близо до осъществяването на следното невероятно предвиждане.

След подобни реформи е твърде вероятно децата на децата от "Хотел Рай" след време да тананикат не ромския превод на "Мила Родино", а четвъртия стих на "Истиклял Маршъ". Там с вапцаровски плам е речено, че гръдта, приютяваща истинската вяра, ще строши изгнилия зъб на западното чудовище, пазещо границите си със стоманена броня. Тая образност ни връща към времената, когато критиците на йезуитите съвсем логично са твърдели, че аналфабетите са по-безопасни от учените пробабилисти.
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Ако авторите на доклада не бяха ползвали умни разработки за българското образование от чужди автори, а бяха прегледали стотина зрелостни изпита по който и да е предмет, лесно ще схванат, че аналфабетизмът не е просто неграмотност.
Снимка: БГНЕС
Казуистиката в отчетите за състоянието на образователната система прикрива едно от най-големите престъпления у нас - разбиването на образованието. Далечно следствие от това е и разбиването на ямболския блок, през чиито откъртени панели прозира и разпадането на държавата.
63
7021
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
63
 Видими 
17 Септември 2010 19:57
Хараламбене му е майката!
17 Септември 2010 20:02
Няма среднисти - има завършили ХII клас. Разлика голяма.
-----------------------------
Блогът на Генек


17 Септември 2010 20:10
Добре написана статия - като да те смъдне бъбрекът. Обаче има един пропуск - даден е линк към резюме на доклада на Световната банка, от което се разбира, че всъщност докладът няма нищо общо с казаното за него в статията.

_______________________
Покажи неуважение към георги първанов (гоцэ), пиши името му с малка буква!
Блогът на Манрико
17 Септември 2010 20:41
Денков,
помогна ми да повярвам в "конспирацията".Накрая мина на другия тротоар без да дадеш собствено мнение какво да се прави.
17 Септември 2010 21:33
Манрико,
линкът на автора е към оригинала на доклада на английски и в превод, най-долу на страницата.
17 Септември 2010 21:36
Когато цялото ни общество е в дълбока криза, а чалгата се нарича "култура" (преди няколко дни от Станишев, напр.), неизбежно е да се стигне и до плачевното състояние на образователната система днес... Проблемите започват от семейството и отношението му към ценностите, образованието в т. ч. , после се пренасят в училище, университет, и т.н. Лесно е да се разбие, а трудно - да се изгради ! И става дума за бъдещето на нацията ...


Ако авторът не пишеше така витиевато, по-добре за читателите, според мен. Но това си е негов избор !
17 Септември 2010 22:06
Ако не пише тъй витиевато, по-добре за читателите от блок 20, естествено.


И за марсианците.
17 Септември 2010 22:14
Денков поднася доклада, но истината е, че никой не разбра защо се изнася този доклад, защо той е важен за правителството и за Световната банка. Световната банка за всяка държава ли прави такъв доклад, и то точно за образованието? И ако не е така, каква е целта на доклада, освен да каже някакви "истини" за българското образование?
За блок 20 може да се каже единствено "Сик транзит глория мунди". Това беше краят на една епоха, краят на култовото място за българския циганин, на циганския Едем и заедно с това на Етиен Дьо Понсен.
17 Септември 2010 22:17
Този мой постинг много ми хареса и похвалвам сам себе си, защото и без друго едва ли някой друг ще ме поощри в тоя ред на мисли.
17 Септември 2010 23:13
Форумни юдеино3,


Марсианците си общуваме с телепaтия, нямаме нужда от писменА, но за контакт c амебите отвреме-навреме се налага и да пишем, ***


Редактирано от - sybil на 18/9/2010 г/ 02:25:45

17 Септември 2010 23:18
Ще се карате, ама накрая ще ви изтрият и двамата и тогава да видим как ще пишете на компютъра. В смисъл, на монитора.
17 Септември 2010 23:25
С кво си общувате?телепятия,17 Септември 2010 23:52
***

Редактирано от - sybil на 18/9/2010 г/ 02:25:27

18 Септември 2010 00:02
Та според доклада нашите ученици показвали най-голям спад в постиженията си - особено по четене, разбиране и математика, което наистина е лошо. На това противостои доброто - реформите довели до значителни спестявания.


Значи постигнат е успех! Във всяко едно начинание човек си дефинира критерии за успех. Ако целта е била да се спестят средства - резултатът е добър.

18 Септември 2010 00:09
Марсианко, я се връщай на планетата си. ***

Редактирано от - sybil на 18/9/2010 г/ 02:25:16

18 Септември 2010 00:56
Казуистиката в отчетите за състоянието на образователната система прикрива едно от най-големите престъпления у нас - разбиването на образованието. Далечно следствие от това е и разбиването на ямболския блок, през чиито откъртени панели прозира и разпадането на държавата.

Денков
Трагичната истина. За всичките тези 20 години на безумно "рИформиране" в коя ли не област от живота ни, бих обобщила с един тъжен цитат: И стало безпощадно ясно: жизнь прошумела и ушла. За поколението, смачкано от бремето на прехода, стихът на Блок си е болезнено верен. За развитието на страната ни: ако сменим "жизнь" със "здравеопазване", "образование" и каквото още се сетите: все така безпощадно ясно ще е, че са си отишли...
18 Септември 2010 01:00
len,
18 Септември 2010 04:35
Ама те не са си отишли, те бяха изтормозени, измъчени и накрая изритани, за да си отидат. Не без мощното "съдействие" на Световната банка. Явно много ще да им е бодяло в очите това прословуто българско образование, здравеопазване и др. луксове. Марш в казана, казаха те и пристъпиха към действие. А пък горките мишки си мислят, че те са си виновни и си посипват главата с пепел. Покъртителна история.
18 Септември 2010 05:59
Френският посланик: Малко са ви ромите в парламента

Натиснете тук
18 Септември 2010 07:30
За Денков какво, освен ! Но друго е важно и чудно - Световната банка ли е световният арбитър, който освен да обвързва цели държави в зловредната си паяжина, си присвоява правото да дава своето особено компететно (!!!) мнение и за образованието. Няма ли друга световна (и, забележете, компететна) инсттитуция, чието мнение да тежи много повече от това на световните банкери (т.е. лихвари). И защо на тези тлъсто платени глашатаи се дава думата де менторстват на наш гръб? Истината е (както цитира Блок един от горепишещите) "безпощадно ясна" - за двадесет години Мизерландия, с обединените усилия на всички правителства се срина до нивото на африканските държави. Самозвани, самонадеяни и набедени рИформатори от рода на Атанасов (забравихте ли, че имаше и такъв министЕр), архиварят Методиев и сегашният бивш боксьр и майстор на "разтърсващи реформи" И(г)натов пригласят неуморно на чуждите ни "доброжелатели", заради които унищожихме не само обраованието си, но и почти всичко постигнато от България през последния повече от век ! Сега вече е късно - циганизацията, превърнала родината ни в ненужен и безсмислен придатък на ЕС е непреодолима. И нека вездесъщият разБойко да уверява Саркози, че с Франция нямаме проблем! А проблемът с циганизацията на България за кого го оставяме? И изобщо пука ли му на него за българското образование ? Сега светлата и желана цел за българите и така наричащите и себе си циганьори е Шенген (след като забравихме вече за еврозоната и какво ли не още друго !.
18 Септември 2010 07:36
Ако авторите на доклада не бяха ползвали умни разработки за българското образование от чужди автори, а бяха прегледали стотина зрелостни изпита по който и да е предмет, лесно ще схванат, че аналфабетизмът не е просто неграмотност.
Като става дума за грамотност, в горното изречение не трябва ли времената да са съгласувани помежду си?
18 Септември 2010 09:07
Общо взето-- делегираните бюджети доведоха до рухване на образоманието във всички образователни степени.Това тепърва ще се усеща с особена сила във висшето образование.
Делегираният бюджет по своята същност е борба за ученици /, беогледна борба за бройки/, които да пълнят бюджета на конкретното училище.Естествено , критериите при приемането на учениците са занижени.
Същото става и във висшето образование. "Матряла" там е с ниско качестгво. Всичко друго е алабалистика на Свет.банка и управляващите слуги от всички правителства без изключение.
18 Септември 2010 09:41
Абе Стопанската банка, а след нея и нашите десни разбират реформите и ефективност само през призмата на парите. А се иска качество. На учителите и преподаватели в университетите да се плащат малки заплати, ама те да работят качествено. Впрочем Денков това иска да каже. Същото е и със здравеопазването. Малко пари - и уж високо качество, а то качество без пари не става. Същото и за науката - на учените да се плащат мизерни заплати, ама защо нямали Нобелови награди. Д-р в БАН получава 430лв. (общо заплата+добавка за д-р степен), ама нямало ефективност - нищо, че инструкциите на ЕС са за наука да се отделят 2-3% от брутния продукт, а у нас се отделят едва 0.3%. Политика, според която интелектуалният потенциал на нацията да тъне в мизерия, а най-големи пари се дават за полицейщината и отбраната (при 35 000 войни армия).
18 Септември 2010 09:46
/:/ "...Посланикът на Франция у нас Етиен дьо Понсен изрази недоволство от недостатъчния брой роми в Народното събрание на България, които да представят интересите на малцинството в страната...За 10% от населението на страната присъствието на ромски представители в парламента е изключително малко..."
......................................... ......................................... ............
Боже, какво доживяхме!
Посланикът на държавата(Франция)- люлка на Демокрацията, да пропагандира отреченото и отричаното от Демокрацията ЕТНИЧЕСКО ПОЛИТИЧЕСКО представителство(в Парламента)- чрез партии на етническо основа ли?!- и КОЛЕКТИВНИ ЕТНИЧЕСКИ политически Права!
А как и с колко, съразмерно на броя им, са представени във Френския Парламент, уважаеми мосю, Гражданите на Франция от марокански, туниски, алжирски, виетнамски, полинезиийски, германски, корсикански и т.н. Етноси и раси?! А?!
Май, мосю, искаш Етнокрация да е в България, а НЕ Демокрация?! Да, ама Етнокрацията УБИВА Демокрацията, бе! Това ли искаш?!
ПФУ!
18 Септември 2010 09:47
Като става дума за грамотност, в горното изречение не трябва ли времената да са съгласувани помежду си?
Водопроводчик, при тръбите сигурно трябва да има съгласуване, иначе те ще протекат, ама в българския, за разлика от английския съгласуването на глаголите не е задължително, ако не се нарушава смисъла. Ако нямаш друго какво да кажеш оу статията, глей си тръбите и остави граматиката на мира.
18 Септември 2010 09:59
НаистЕна ли?
18 Септември 2010 10:18
параграфе,
Водопроводчик -- фразата е построена правЕлно!
подпис : водопроводчика на езика, без да се сърдиш и завиждаш.
18 Септември 2010 10:19
Водопроводчик, невъзможна мисия е да накараш учЕн от БАН да пише грамотно. Маркса е типичен пример - провери му постингите, 3/4 от тях са с правописни грешки. Но пък се изказва авторитетно за образование, грамотност и (най-вече!) заплащане.
18 Септември 2010 10:24
Не ти се сърдя, даскале, но ни ти и вярвам.
18 Септември 2010 11:11
На Маркса не 3/4, а всички постинги са бъкани от грешки. Повечето случайни, но има една особено устойчива - "истена. Сигурно имаш предвид, че грешки има в 3/4 от думите.
18 Септември 2010 11:29
Бе с две думи:
"Доле Тиранът!"
18 Септември 2010 11:42
Ужаст.
18 Септември 2010 11:47
Орльо, не се напиняй толко - ше земеш да цвъцнеш нещо, и айде..
Я гледай Даскал Ботьо какво ти казва:
..Делегираният бюджет по своята същност е борба за ученици..

Образованието зорноволно го направиха Бизнес!
Също като Здравеопазването..
Конституция ли?
18 Септември 2010 12:14
Делегираният бюджет по своята същност е борба за ученици
И така трябва да бъде! Но е половинчато решение. Издръжката на един ученик или студент трябва да не е просто "на калпак", а да зависи много от качеството на обучението. Игнатов говори за такива неща, де да видим ще ги направи ли на практика!

_______________________
Покажи неуважение към георги първанов (гоцэ), пиши името му с малка буква!
Блогът на Манрико
18 Септември 2010 12:16
Образованието зорноволно го направиха Бизнес!
Също като Здравеопазването..
Конституция ли?
OLDMAD, не разбирам негодуванието ти, че образованието и здравеопазването се превръщат в бизнес. Та нали вече минаха 21 години от великата капиталистическа революция. 21 години строим развито капиталистическо общество. А при капитализЪма всичко е бизнес, включително образованието. Не може да има капитализъм за автомонтьорите, да речем, а за учителите и лекарите да няма.
18 Септември 2010 12:26
И за съдиите трябва да има, а и за полицаите.
18 Септември 2010 12:28
Ми тогаз що ни е таз Държава?
Със всичките му там..бюро-паразити, де в момента "лапкат" едни 43% от БВП и нищо не правят.
И не само че не правят, ами и създават всевъзможни пречки пред свободната инициатива на.."чорбаджиите-изедници"!

18 Септември 2010 12:32
Че те съдиите и полицаите първи възприеха капиталистическите принципи. Там с пълна сила важи "който е беден е виновен".
18 Септември 2010 13:35
Изводът от доклада на СБ гласеше: "Все още няма убедителни доказателства, че осъществените реформи водят до по-добри резултати от обучението". Нищо - за сметка на това има безспорни доказателства, че водят до по-лоши.
Само заради тази си деформа СБ трябва да бъде изгонена от България с дюдюкане.
Помните ли, как хортуваха по времето на Даниел Вълчев - че нямало нищо лошо да стане, ако се съкратят малките училища. Те, децата, щели да учат по-добре в големи заведения, пътувайки всекидевно с автобус. Да, ама не. В новия си доклад "банката" загрижено констатира, че отпадналите от образованието в села със затворени училища са далеч повече - 16% - от тези, където няма затворени училища - 6%. И какъв е изводът на тези дянковоподобни родригесовци? Ами в типично Дянков стил - че трябва да се затварят училища и в градовете!
Дори пословичните с наглостта си български политици обикновено премълчават своя провал, а този Алберто Родригес простичко си го описва в безподложни изречения от типа "Студено е", "Суша е" и с ватиканска непогрешимост препоръчва, ако обичаме, да принесем още жертви на неговия кръвожаден бог на дъжда.
Пък де да знаеш, потупва ни той по рамото, може да вземем да станем първенец на полуострова по образование. Всичко се случва!
Поласкани сме. Преди 20 години бяхме в първата петица в света. Преди 10 години все още бяхме иди-дойди. А утре..утре ще ни изключат от Африканския съюз за неуспеваемост.
Съществува строга корелация - колкото по-зле е образованието в дадена страна, толкова повече рецепти на СБ прилага тя.
Кой е чувал за реформа на СБ в Западна Европа? Само в Африка, Латинска америка и Азия, и то там, където държавата е слаба и интелигенцията е с автоколониална нагласа.
И ето. Целият ни ентелектюелен "елит" не може да намери в себе си капчица доблест, за да изписука барем едно плахо "Ох!" за школото, което е направило от тях хора. По-точно, опитало е. Защото "пробабилисти" в случая е евфемизъм за първата дума, която идва човеку наум, като ги гледа.

Редактирано от - Автоцензор на 18/9/2010 г/ 13:38:38

18 Септември 2010 14:56
Само да питам:
А къде са илюминатите и илитератите?
18 Септември 2010 15:16
първите по филмите, вторите у форумите
18 Септември 2010 15:31
Поздравявам Ви за талантливо написаната статия, г-н Денков!
18 Септември 2010 16:00
Васик: "За блок 20 може да се каже единствено "Сик транзит глория мунди". Това беше краят на една епоха, краят на култовото място за българския циганин, на циганския Едем и заедно с това на Етиен Дьо Понсен . "
Като някак и с малко по-други думи , песът ми те е изпреварил , Приятелю . В постинг за този "блок" от преди ден-два , той изрази "съжаление" , че медиите се лишават от студиото си , сега го казвам , "за ярък отрицателен пример в общия ни живот с циганите" . Добавям - ако бивахме в "такъв" живот , "бл.20" едва ли щеше да сработи в пример , но като е толкоз , а не колкото ни требе - тъй ще се биваме ...


Редактирано от - beagle на 18/9/2010 г/ 16:24:34

18 Септември 2010 17:19
Статията бие повече на янсенизъм.
18 Септември 2010 17:41
Васик
Статията бие повече на янсенизъм.

Това пък защо?
18 Септември 2010 18:26
На мен повече ми прилича на бихевиоризъм.
18 Септември 2010 19:18
"На мен повече ми прилича на бихевиоризъм".


Сократе, а най-паче на бисексуализъм !
18 Септември 2010 19:53
автора
Всичко, до което са се докопали пипалата на финансовото министерство на САЩ МВФ и СБ, са го съсипали целенасочено и преднамерено. Всичко, с което са се захванали да реформират назначените от тях тукашни помияри за правителства и министри, са довели до разруха. Иде реч за закономерност - колониалната администрация винаги съзнателно вреди на управлявания народ. Така се осъществява хегемонията на ционисткия кагал, античовешкото образумание, заплашващо с унищожение и американското население.
18 Септември 2010 20:42
ционисткия кагал

Знаех си!
18 Септември 2010 23:11
Лека полека бългалите изтрезняха - чуят ли СБ или МВФ - бегай ......следва партер и изплащане от поколения напред. И превръщане на държавата в територия. Айде, да се изнасям, че ако ме прочете или чуе Монката Паси, Грънчарова, Марето Купон от Филибе, спамещия в политиката Мартинчо- Благата вест или някой от платените либерасти в БГ - тежко ми.Щото за такива като тях СВ или МВФ са като пътеводна звезда- това каза фонда, онова казва СБ.....
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД