:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 428,285,878
Активни 82
Страници 12,463
За един ден 1,302,066

Подлизурковщина. Махленски мотиви за емиграция

Димитър Денков
Когато преди време се опитах да опиша едно от характерните качества на всяко правителство със заетото от махленската характерология понятие "хвалипръцковщина", направих недопустим, макар и разбираем, пропуск. Именно този, че го разглеждах предимно като чисто явление и индивидуално качество на най-ярките правителствени звезди - на Премиера и Неговия финансов министър. Така подминах връзката с друго важно понятие от същата характерология, понятието подлизурковщина. Следващите бележки са посветени на запълването на тая липса. Те са улеснени от натрупването на факти, които дават достатъчни основания да се твърди, че хвалипръцковщината диалектически е свързана тъкмо с подлизурковщината, а незначителни махленски събития - с мотивите за емиграция дотам, че нещата се оплитат като в тъп виц, който всъщност е непосредствена действителност.

Най-напред за връзката между понятията. Да си хвалипръцко е достатъчно чистото самомнение, придружавано почти винаги от смелостта да изтъкваш положителни качества, които само ти си въобразяваш. Да си подлизурко обаче трябва винаги още един, комуто доброволно се подчиняваш. Впрочем подлизването, което е съществено за явлението, се отличава от смелата хвалба с подпръцкванията по меркантилната си насоченост. Хвалипръцкото е донякъде комично симпатичен в изявите си, защото не търси пряко изгода, докато подлизуркото винаги е в положението на подлеца, който извлича облага от принизяването си, отказвайки се от лично достойнство. Ето защо още Найден Геров го обяснява в речника си с безочливо подлизване, с лъстиво замазване на нечии очи, а петият том на Българския етимологичен речник (отг. ред. Ив. Дуриданов) го отнася до "лице, което се подмазва, което угодничи някому" и го свързва с френското lecher (лижа) и румънското lingda (мазник, ласкател). В махалата, където не се спазва академичното приличие на речниците, подлизурството също пряко се онагледява с близане - най-вече на задника и други отдалечени от езика органи. Далечни отзвуци от родната история го тълкуват като замяна на ибрика с езика. Както вероятно знаете от опит, за това трябват поне двама - най-малкото поради изключително рядката способност някой да се самообслужва така, а и поради обстоятелството, че дори и някой да го може, още по-рядко се хвали с това. Което и обяснява, че истинският хвалипръцко по-скоро не е подлизурко, но пък вярва все повече в себе си, щом се намерят такива, които му се подмазват.

Следваме ли Кант, който твърди, че едно понятие без наглед е празно, ще трябва да дадем няколко примера и от по-широкия свят.

Подобни подлизвания иматнай-яркия си публичен израз в легендата за заглавиятана парижките вестници след бягството на Наполеон от о. Елба, видни в градацията "Чудовището избяга от острова", "Наполеон стъпи на френския бряг", "Пълководецът спечели битката с кралската армия", "Генералът е пред вратите на Париж", "Добре дошли у дома, Ваше величество". Това най-ярко е проличало в "Le Moniteur", едновременно жалещ за бягството на Луи ХVIII от Париж и радващ се на връщането на императора в Тюйлери. С присъщата си ирония историята ни връща още с името на вестника в наше село, където този подлизурковски маниер да се сменя ибрикът с езика се практикува охотно, оправдан с убеждението, че медиите вървели с победителите.

Тая седмица даде друг чудесен пример за стандартната липса на достойнство, при която дори умерената вече хвалипръцковщина се среща с безбрежната все още подлизурковщина. Ето информация за такава среща според в. "Стандарт" от 28.09.2010, онагледяваща връзката между занимаващите ни явления:

"Стискайте зъби 4 месеца за стипендиите. Това посъветва премиерът Бойко Борисов студентите от УНСС. Министър-председателят посети вчера висшето училище в София и отговори на питания на младежите, включително и за размера на стипендиите им. "За това има една дума - криза! Няма благоденствие. Ще изкарате 4-5 месеца с по-малки стипендии, но ще стъпите на магистралите", каза Борисов.

По думите му има три-четири характеристики на страната ни, които могат да докарат стратегически инвеститори. Ако не успеем да ги привлечем, ще кретаме на еврофондове, каза още Борисов при вчерашното си посещение в УНСС. Във висшето училище той бе удостоен с почетния знак на ректора проф. Борислав Борисов за съпричастност към проблемите на икономическия вуз и тяхното решаване. Преподавателят призна, че първоначалното му предложение за наградата на Борисов била "Поради мъжката дума на премиера". "Защото той нито веднъж не ме подведе и като премиер, и като кмет на столицата", каза проф. Борисов и напомни за съдействието на бившия софийски градоначалник при изграждането на "най-добрата пътна артерия" в Студентския град - булеварда пред сградата на университета.

Ректорът обеща висшето училище да подкрепя премиера съобразно своите възможности в икономическата политика на правителството."Толкова за диалектическото допълванена махленските понятия.

Иначе седмицата имаше едно махленско проявление, което може да се въздигне до символ на всякакви реформи, макар да е известно на твърде тесен кръг граждани.

Многогодишните дупки по нашата улица бяха най-сетне запълнени миналата седмица по съвременен начин, с нови машини и гаранции, че настилката ще изтрае десетина години. Онзиденшният дъжд и всекидневният трафик обаче свършиха своето - дупките се отвориха наново, по-дълбоки и вече шахматно разположени. Завчера започнаха да ремонтират съседната улица, току пред болницата, която едва крета, а личните лекари пращат в "Пирогов" при спешни случаи.

Това се оказа един от последните доводи по-младите комшии да не вярват, че след десет години България ще стане привлекателно място за живот, както напоследък ни убеждава министърът Дянков. Поради което още по-бързо взеха да стягат багажа, та с деца - и котки - да се изнесат от Родината.
138
7674
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
138
 Видими 
01 Октомври 2010 20:04
Половината интелектуално-народопсихологическо есе, половината коментар по събитие.
Можеше само едното да се разработи до край.
А "Стандарт" вече иззема жълтата фланелка по мазнене - "Бойко ни спаси от Анна-Мария". Тоя ББ, който я наложи - той ни "спасявал". Сега - дитирамби и курбани. От благодарност към него...Грешка - Него.
---------------------------------------
Блогът на Генек
01 Октомври 2010 20:47
Доста слабовато и като стилистика, и като съдържание.
Не може хем да се използва "подпръцкваща" лексика и фразеология, хем да се държи дискурс на университетски преподавател по философия. Излиза, както е известно, "дръжте ме за дискурса".
А приликите и разликите между хвалипръцкото и подлизуркото са известни на целокупния български народ, включително и на братята с по-мургав тен.
01 Октомври 2010 21:10
В колонката липсват академични дефиниции на термините "въртогъзник", "гъзомийник" и "гъзолизец", както и структурно-семиотичен анализ на известната максима "Гъз глава затрива!". Поради което я класифицирам като скучна, жилава и безсолна.
01 Октомври 2010 21:18
Драги авторе,
Добре е да четеш форума, но чак да се учиш от него...
Ако ми позволиш да преобърна известната сентенция, позволеното на вола не е позволено на Юпитер.
01 Октомври 2010 21:26
А което е позволено на магарето?
01 Октомври 2010 21:58
Статията даже два нагледа дава - интелектуален за ректора и сетивен за улицата.
01 Октомври 2010 22:18
Съставката "пръц" е употребена седем пъти в статията. Доста пръдливо писание.
01 Октомври 2010 22:20
Добре де.
Статията констатира нещо, което е доста добре известно и то - дпста отдавна. Не помня точно кой - Росен Петров или Иво Сиромахов - употреби преди доста време израза "shameless ass-licking". Да, това е може би най-доброто - кратко и точно - определение на поведението на масата журналисти от телевизии и вестници. Със съжаление научих, че е "паднал" и един от малкото бастиони в ТВ - предаването "Отпечатъци", което в неделя ще ни сервира Симеон Дянков himself, вместо коментатори.

Никой, обаче, не се е опитал (или не се е осмелил?) да потърси причината на това небивало за последните 20 годни явление - безпрецендентния медиен комфорт за ББ, както и безпрецедентния медиен лайнян тайфун, излял се върху предишното правителство още "приживе".

Предлагам да помислим защо е така. Имам няколко идеи, всичките абсолютно без доказателства.

Първата, естествено, са парите. Зад ББ стоят някакви тайнствени капитали, които са купили всички телевизии, вестници и журналисти. Не ми се вижда вероятно. Всеки капитал има своя конкурент. Но, знае ли човек ...

Милиционерска версия. ББ, като глав-сек на МВР, е успял да се добере до архивите на ДС и до други "икономически досиета", както ги нарече Първанов и сега разполага с компромати за всички в България. И им дърпа конците.

БСП версия. Станишев беше избран за лидер с очевидното намерение да бъде Жан- Втори. Той, обаче, успя да разчисти партията си от други лобита (руменовците, например), които, от своя страна, в желанието си да си върнат влиянието, създават франкенщайнчето Боко.

Милицонерска версия - 2. Най-реакционните кръгове, свързаните с ДС и други подобни структури, които се оттеглиха от властта още по времето на Луканов, са подготвили своя марионетка. Те безспорно разполагат и с архивите, за които споменах във верия едно, и с много пари, така че могат да действат както с тоягата, така и с моркова. На мен тази версия ми се вижда доста вероятна.

Външна версия. Като гледам как се е развихрил посланик Уорлик, неволно се сещам за романа "Of Kings and Cabbage". Може би малко пресилено, но все пак ...

При всички версии, обаче, има безспорно присъствие на много компетентна ПР-агенция, защото толкова добре премерени медийни ходове не са по възможностите само на един човек, пък бил той Бойко, Силвио, Бенито или Адолф.

Редактирано от - Калки на 01/10/2010 г/ 22:22:58

01 Октомври 2010 22:21
Статията е приятна. Бие малко на "По следите на изгубеното време".
01 Октомври 2010 22:22
Ха-ха-ха....
Преподавателят призна, че първоначалното му предложение за наградата на Борисов била "Поради мъжката дума на премиера".

А за головете (2 на брой и с един повече от Стоичков) на демонстрационния мач няма ли награди??
А сребърен медал за тенис-мача с Бекер няма ли??
Еееее ама забравихте го този човек....
01 Октомври 2010 22:33
Туткалчев, ти съдиш прибързано статията. Например немците, като имат сополи, си издухват носовете най-шумно и пронизително. Ако се издухват тихо и настрана, другите немци казват "Гледай го този простак какво прави, не може да се издуха като хората". Затова и статията набляга на някои телесни изпускания, защото е пропита с духа на Хайделбергските университетски традиции.
01 Октомври 2010 23:16
Васик, мисля, че за Хайделберг е по-характерно оригването поради голямото биропиене и вурстопоглъщане. Попръднюването е по-характерно за фасулоядните балкански ширини.
01 Октомври 2010 23:36
Е сега, фасул, боб. И мексиканците ядат боб, но са измислили нещо там, Чичен Ица, Тенточитлан, някакви такива. Хайделбергските студенти са били всички до един с белези от дуели по бузите. Това е било признак, че си студент, нещо като студентска книжка. Значи нещата не са толкова прости, колкото изглеждат, както казва Денков. Никой няма наглед за нищото, но понятие за нищото всеки има, доколкото имаме понятие за нещото. Въобще, интересни теми.
01 Октомври 2010 23:47
Според мен причината медиите да не нападат открито Боко е, че той все още има голяма обществена подкрепа. Кабинетът на Станишев беше създаден с една машинация - гавра с вота на избирателите. Поради това той от самото си начало беше силно непопулярен. По начало нашенските журналя обичат да се носят по течението, аз нямам спомен някоя голяма медия да се е осмелила да застане срещу настроенията на широките народни маси.
01 Октомври 2010 23:52
Хвалипрцковщината тънее, но подлизурковщината е описана на ниво което смущава с познаването на детайлите. Чак извътре.
Да се чуди и мае човек на новините, където


Сега онлайн: Ректорът на СУ: Обществото ни не цени образованието


Добре де, къде ако не в образованието човек може да попълни празнотите в теорията и практиката на хвалипрцковщината и подлизурковщината така изваяни от автора?
[/code]
01 Октомври 2010 23:53
автора
02 Октомври 2010 00:03
Адаш мили ,
Някой и отгоре взеха те "облитат" . Викам , да им погледаме сеира ...
02 Октомври 2010 00:17
Да, ама Туткалчев добре го подреди Денков, че употребява колхозни думи. Като сме необразовани, да не сме неуки, дето се вика.
02 Октомври 2010 00:30
Добре де.
Хубава е дописката, но още по-хубава щеше да стане, ако беше разгледан въпросът за червения задник на бабуина и размятването на меката шланга.
02 Октомври 2010 00:48
Лизането е три вида.1 х....за младост.2 пи......за страс.3 гъз за власт.Последното беше най характерно при социализама.Изобщо си немаха елементарни познания по Марксизъм обаче се наричаха комунисти.Дори не знаеха че комунист означава човек борещ се за безкласово общество.Жалки смешници.Но важното за тех беше да са на власт и да не работят.
02 Октомври 2010 03:14
Никой, обаче, не се е опитал (или не се е осмелил?) да потърси причината на това небивало за последните 20 годни явление - безпрецендентния медиен комфорт за ББ, както и безпрецедентния медиен лайнян тайфун, излял се върху предишното правителство още "приживе".

Калки,
ето някой отговори :
Натиснете тук Натиснете тук

Редактирано от - Brightman на 02/10/2010 г/ 03:16:47

02 Октомври 2010 08:30
Не ми се дават оценки за статията, но финалът е точен. Според оценката за българската история, описана от Стефан Цанев, от Съединението насам върви само разединение на българския народ. Емиграцията е върхът на разединението.
Може би не точно в пряка връзка със статията, но ми се иска да споделя няколко мисли относно историята на политическата ни система, от която днес всички се възмущаваме и която носи основна вина за разединението на нацията и за въпросната емиграция. Бих искал да се върна към времето, когато се е зараждала политическата ни система след Освобождението. Раждане като всяко раждане, с генетична определеност и генетична обремененост.
В написаната от него по извънредно интересен начин българска история, Стефан Цанев ни описва героите от онова време и с добрите им и с лошите им дела, с добрите и лошите качества, като не е спестил всякакви пикантни подробности. Аз поне за пръв път чета история, в която се вижда как личния живот на политиците, тяхните настроения, емоции и пороци се отразяват върху политиката. Дотук отлично! Грешките в оценките започват от момента, в който политическите герои започват да се оценяват единствено по тяхното отношение спрямо независимостта на България. Борил се Стефан Стамболов за независимостта на България и най-вече за независимостта й от Русия и крайната оценка за него е добра. А това, че порочния му начин на живот и методите, които е използвал, са тласнали политическата система по пътя на безнравствеността, че са я развратили в зародиш, че днес се радваме на същата бай ганювщина, изобретена и наложена още от онова време. Самият Стефан Цанев пише, че западни политици от онова време са се удивлявали на диващината в българския политически живот. Това ще рече, че нашенските политически нрави не са копирани отвън, а са си наше изобретение.
Важно е да се бориш за някаква кауза, като независимостта на България например, но още по-важно е с какви методи се бориш. Примерът със Стефан Стамболов ни показва, че той е успял в някаква степен да извоюва и укрепи независимостта на България, главно от Русия, но пък за тази цел е дал такъв тласък на разврата във властта и политическия ни живот, на който и днес берем плодовете. Минава ми на ум, че България и без неговата дейност днес би била независима, след като и Украйна, и Белорусия, и Армения, и Молдова днес са независими от Руската империя, но от дивашките нрави в Българската политика, за които той има изключителен дял, днес ние не можем да се отървем и това ще погуби България.
Четейки историята от Стефан Цанев забелязах и нещо друго. В стремежа си да се придържа към фактите, той описва подробно моментите на проявена страхливост или на безстрашие от героите. Дотук добре! Но неразбирането на разликата между безстрашието и героизма води при него дотам, че всяка проява на смелост се приема като положителна или геройска проява. А истината е, че геройските прояви са такива само когато е проявена смелост, риск, безстрашие в някакъв акт, който не е в лична полза, а в полза на другите хора или в полза роду. В този смисъл, четейки историята на нашият политически герой- Стефан Стамболов, се набива в очи, че той винаги е проявявал страхливост когато се е касаело да извърши нещо в полза на останалите, затова са го наричали Мъглата / винаги потъва в мъглата щом станенапечено/ и винаги е проявявал извънредна смелост и храброс и е поемал голям личен риск, когато е трябвало да защити собствената си персона или собствената си власт, привилегии и прочие. В литературата е известно, че хората стават толкова по-смели и поемат по-голям риск, колкото по-голяма е наградата и личната им полза. За много пари, власт, привилегии и големи удоволствия хората стават извънредно смели и поемат рискове за затвор или за живота си, каквито не биха поели без тези награди. Това е типично за всеки бизнесмен. Но проявената от подобни мотиви смелост не е геройство.
По този повод бих искал да видя написана история на България, в която политиците от Освобождението насам са оценени не по това за какви каузи са се борили, а са какви методи и средства. И това ще ни помогне да разберем по-добре откъде ни идват днешните беди, и би дало верен ориентир на днешните ни политици за това какви трябва да бъдат. Без значение за каква кауза се борят хората, след като не подбират средствата, това не е в обществен интерес, а само за лична изгода.
Съвсем резонно политическата ни система е еволюирала до положението днес политиците да работят и без кауза и без обществена полза. И затова народът ще се изселва.
02 Октомври 2010 08:31
Ако ми позволиш да преобърна известната сентенция, позволеното на вола не е позволено на Юпитер.

Хъм, как добре ти пасва преработената сентенция за наш цвцв по повод колко сме готови били за ЕС.
Пък за хвалипръцковщината и подлизурщината - и двете идат от простотия и некомпетентност.Компетентния човек не се самоизтъква - другите го оценяват и изтъкват, подлизуркото няма достойнство, нама и кой да го оцени - затова -лиже.
Белким го забележат.
Абе - краставите магарета се надушвали през десет баира /кръстовища/.
02 Октомври 2010 09:55
От примерите, предложени от автора:
1. "Монитор" - това е ДПС
2. "Стандарт" - това е ционисткото лоби
3. ректорът на УНСС - това са Първанов, БСП и ДПС
Ето кои са поръчтелите на срамната и позорна подлизурщина, на отвратителното гъзомийничество, ето кои са туземните крепители на Мухобойко.
02 Октомври 2010 11:17
Пък за хвалипръцковщината и подлизурщината - и двете идат от простотия и некомпетентност.Компетентния човек не се самоизтъква - другите го оценяват и изтъкват, подлизуркото няма достойнство, нама и кой да го оцени - затова -лиже.

Ако човек (колкото и да е компетентен) се остави на другите да го оценяват най-многото, което ще постигне е да го товарят с повече работа, а не да го издигнат на място, което съответства на възможностите му. Самото участие в избори е един вид самоизтъкване: някой преценил, че може да управлява държавата и се кандидатира за депутат (министър).
Бедата е, че и електоратът има много ниски изисквания към интелигентността и компетентността на своите избранници.

Редактирано от - Cruella de Vil на 02/10/2010 г/ 11:18:54

02 Октомври 2010 12:29
Въпросът за Типинг пойнт е разгледан също в документа на пдф "Фондация Типинг Пойнт, гласовете ви чуваме". Авторката е събрала дискусия от дир беге на пдф, защото смята, че в скоро време линкът няма да е активен.
02 Октомври 2010 12:50
Както и да четеш , Братко мили , няма да сетиш , какво трябва да направиш , за да се оправим . И все ще трябва да чакаш , някой в поредно да те метне ? Поне за едното доблестно действие да бяха те манипулирали , а то ...
02 Октомври 2010 13:18
Вестник "Атака" - "Бат'Бойковата партия си остава последното спасение на олигархията" Натиснете тук
-
Параграфе, чакам твоя коментар.
02 Октомври 2010 13:33
Харесва ми, не е лошо... (написаното, а не обсъжданото )

Редактирано от - Пенчо Драганкин на 02/10/2010 г/ 13:34:32

02 Октомври 2010 14:13
Брайтмане,
Който е написал статията в "Атака" тябва да си понесе наказанието.
По- важно е да с разбере кои са подстрекателите на журналиста, написал тази статия.
02 Октомври 2010 14:39
Васик,
това ли имаш предвид Натиснете тук ?
02 Октомври 2010 14:44
Да, това е.
02 Октомври 2010 14:47
Типинг пойнт
Tipping? - дали пък не значи даване на бакшиш, тоест рушвет?
02 Октомври 2010 14:48
След което започва да се прави експертния продукт - сиреч да се изработва образът на БоБо като десен, като либерален - некой помни ли, че до не много отдавна БоБо бегаше далеч от ляво-дясната идентификация, но по нЕкое време през пролетта "експертите" като Иван Кръстев му обясниха, че трябва да играе десен, ако иска да стане премиер и той пусна словесната мелница за убития си дЕдо, за това как бил десен от детската градина и т.н.
02 Октомври 2010 15:56
Не виждам какво неясно има: "Подлизурко=Подла Зурла"
02 Октомври 2010 16:06
Васик,
Следва логично продължение:
Всъщност Боко не е десен, а ляв. Той е комунист и пряк наследник на бае Тошо, при когото бяхме много зле, но за щастие се оправихме при другарите Луканов, Виденов и най-вече Станишев, но ето че дойде наследникът на Тошо и пак ни върна към мрачните времена на беднотията преди 1989.


Абе, хора.
Решете най-после в какво точно ще го обвинявате.
02 Октомври 2010 16:31
Сократ-май ,
Засега е редно ББ да бъде обвинен , че действа като остро-паралитичен спрей върху способността на Обществото ни , то да се консолидира за общо развитие . Това цели и собствено , диверсионният отряд на Иван Кръстев . Стига ли ?
02 Октомври 2010 16:38
Ако това обвинение не те удовлетворява , тогава нека обсъдим твърде сериозното Обвинение , За изключително користно прахосване на Обществен ресурс и Историческо време , с цел , окончателно обезсилване на народната способност , за която говоря по-горе . Тъй става ли , Сократчик- май ?...

Редактирано от - beagle на 02/10/2010 г/ 16:40:41

02 Октомври 2010 16:50
beaqle,
Хронологията на събитията показва правотата на твоите разсъждения.
02 Октомври 2010 16:53
Бийгъл,
Ясно и точно казано
02 Октомври 2010 17:21
Благодаря за подкрепата , мили мои ,
Бубойко е само един от обвиняемите . Тази е в общ план , Формулата на Обвинението в престъпление , срещу Политическата класа на България за времето на Дългият ни похоТ към Капитализъм . Присъдата ми я знаете - Дълбоко Преструктуриране на Системата на политическото ни общуване и т.н. ...
02 Октомври 2010 18:45
Това жълтото го беше написала Невена Гюрова. Когато Боко е десен, за нас животът е песен (моя сентенция).
02 Октомври 2010 19:26
Драги Бигъл,
Разбирам позицията ти - че Боко прахосва ценно време и съсипва възможностите за измъкване от ямата.
С други думи - по-добре да го нямаше.
Нека съставим един мислен експеримент.
Ако за Боко не беше гласувал нито един човек, по проста сметка резултатите от миналогодишните избори биха били следните:
БСП - 30.1%
ДПС - 24.5%
Атака - 16.0%
Синята коалиция - 11.6%
РЗС - 7.0%
Лидер - 5.61%
НДСВ - 5.1%
----------------------
И щяхме да бъдем по-добре...
02 Октомври 2010 19:28
Тъй като се отвори дума за тежката Присъда над Политическата класа , на която Обществото е длъжно пред Народа ни , само ще добавя , че тя следва да бъде отнесена за целия период от 1975 г. до днешното ни време . Така иде и резона за народното ни Обвинение , не само към отделни персони , но и към престъпната Системна връзка между тях по-късно , вън от привидностите на политическото "противостоене" подир 1989 г. .Трябва да си кажем Присъдата така , както Светът в Нюрнберг - престъпниците там получиха свое , а Фашизма - вовечното си . Всъщност , Народът ни от такова възмездие се нуждае ...
02 Октомври 2010 19:33
В новия български Лувър да се помести новият български Хувър.

Редактирано от - Васик на 02/10/2010 г/ 19:34:00

02 Октомври 2010 19:33
Сократ-май ,
Когато ти говоря тук и по тези въпроси , каквото и да е то , моля да не вземаш песа ми за Архитект на историческия процес . Искам да те спечеля за кауза , която се нуждае от съвместното ни действие . Нищо повече от това , не да си измисляме историята , а да я творим . Така , както я караме от толкова години , да седнеш да я измисляш дори - не би могъл ...
02 Октомври 2010 19:55
Мисля да сещаш подхода ми към "общуването тук" . Аз не третирам неговата материя , както немалко правят - "мач за мач" . Стремежът ми е да стават повече тези , които стигат "просветения си хоризонт" . Към обратното , изпитвам ... тревожно омерзение ...
02 Октомври 2010 20:38
Beagle,
Фащизмът казваш получи своето В Нюрнбег.
Но не получиха своето тези, които създадоха Хитлер, дадоха му огромни средства и всячески го подтикваха да нападне Русия - за да бъде разгромена отслабена и разпарчетосана тази огромна държава, с безкрайни ресурси , които да станат лесно достояние за тях .
Този процес продължава и досега - заобикаляне на Русия с враждебни държави, в каквато постепенно се превъщаме и ние и тая борба се забелязва и тук - да не ни допуснат до руските енегийни източници, да ни превърнат в сбирщина от полуобразовани малоумници, които се съгласяват с всяка мутра, стига да получават поедния оргазъм от мачовското и излъчване.
И американските слуги, ръководени вещо от съответната амбасада, успешно се справят с поставената им задача, та ако щеш и чрез психологическите похвати за контрол на масовото съзнание, практикувани от фондацията Типинг Пойнт - срещу бакшиш (tipping).
02 Октомври 2010 21:06
Не е за бакшиша. Това типинг пойнт е преломният момент, може да се каже и последната капка. Има го в линка на Брайтман обяснено. Според тази теория е възможно малка, но организирана група да зарази за кратко време голяма част от обществото с някаква нова идея или слух. В случая така се е родила легендата за ГЕРБ.
02 Октомври 2010 21:18
Сир мили , че и добре ме разбери ,
Аз не говоря за Реставрация , а за Реформация . Исконните противници на тезата ми , могат да бъдат само фашисти . Иначе , по другия ти подтекст , съм го казал в дописката за "новини" , относно промени в Модела на управление на УкраИна ...

Редактирано от - beagle на 02/10/2010 г/ 21:33:16

... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД