:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 428,227,277
Активни 80
Страници 16,230
За един ден 1,302,066
Седмицата

Доктори ignoris causa

Димитър Денков
Скромността краси човека. Бойко Борисов е красив, Ангела Меркел - по-малко.

Не бързайте, не е ирония; ентимема е, т.е. такъв бърз реторически силогизъм, който не си губи време с привеждане на очевидни предпоставки. Затова и ги пропуска. В случая пропуснатите очевидности са "Бойко Борисов е скромен човек", "Ангела Меркел е по-малко скромна от него". Факти? Ето ги, пресни, от тая седмица.

В деня на откриването на Америка, 12 октомври, Бойко Борисов също откри нещо, което в следващите пет-шестотин години сигурно ще има все по-важно значение за България, Европа и света. Откри Европейския политехнически университет в Перник, най-новото частно висше училище у нас със студенти от България, Турция, Камерун, Нигерия, Египет и др., общо 63-ма, а с преподаватели и служители - почти 90, колкото Колумбовите моряци. Ще започнат нормален учебен процес след уреждането на дребни визови проблеми; финансови видимо нямат. Ръководството на университета в духа на академичните традиции бе решило да удостои премиера с титлата "доктор хонорис кауза" за извънредните му заслуги към тоя нов център на висшето знание. В духа на политическите традиции това не бе предложено на президента, чиито заслуги за университета никак не са по-малки, не броим ли, че и той е доктор като премиера. Както и да е, но напълно в духа на предмета "европейски ценности и култура", който според ректора на ЕПУ проф. Христо Христов щял да се изучава като единствен по рода си у нас, премиерът прояви присъщата си скромност и се задоволи само с почетен плакет. Все пак той отбира от академични ценности и добре знае, че доктор хонорис кауза в културните страни се става предимно за научни заслуги.

Ден преди това Ангела Меркел, също доктор, пренебрегна това старо академично правило ипостъпи далеч по-нескромноТя прие да бъде доктор хонорис кауза на Русенския университет "Ангел Кънчев" - при това без да стъпи в Русе, получавайки почетните инсигнии в Археологическия музей току срещу Министерския съвет и президентството, където преди това бе окичена с орден "Стара планина". Претръпналото око на сериозната българска журналистика подмина тия дребнавости, съсредоточавайки се върху политическото празнословие за справедливото третиране на страната по пътя към шенгенското пространство и решителността на новото правителство. Също така пропусна и това, което последва в Румъния. Именно, че Меркел продължи с нескромността си на другия ден, където стана доктор хонорис кауза на университета в Клуж-Напока или Клаузенбург, както още го наричат в Германия. При това отиде там не само защото край града има летище, а и заради останалото немско малцинство откъм 600 000 души, пропуснали щастието да бъдат продадени навремето на Федералната република от Чаушеску за по 4000 марки парчето. Далеч по-наблюдателната немска булевардна журналистика обаче забеляза това и използва за описание на посещението на Меркел у нас сравнението с кралица и архаичния, многозначителен и многозначен глагол hofieren, ще рече "лаская, ухажвам, мазня се", но и "водя весел живот", "разточителствам", а също така "ходя наповънка по нужда", да прощавате (вж. http://www.bild.de/BILD/politik/2010/10/11/merkel-in-bulgarien/wie-eine-koenigin-geehrt.html). Връзката пък с почетно титулувалия я наш университет бе намекната с важната биографична подробност, че като скромна ученичка от бившата ГДР Меркел висяла два часа във влака на русенската гара. Що се отнася до политическото празнословие по темата "Шенген", то бе онагледено с препратки към темата "мафия" и статии за мафиотската булка, както нагло наричат там злощастната Румяна Желева.

Е, не е ли очевидно тогава, ченашият премиер е по-скромени някак по-европейски културен от немския канцлер? Очевидно е.

Очевидно е обаче и друго. В такива дребнавости крещи липсата на достойнство в институции, които по идея трябва да дават пример за умереност, честност, самостоятелност. Пак не бързайте - не е държавата като такава, нито пък медиите. Тях си ги знаем и блюдолизничеството не е никаква изненада, когато действията им могат да се покрият в широкия смислов диапазон между "ласкателство" до "ходене наповънка по нужда". Напоследък обаче липсата на достойнство все по-честно изразяват университетите, където подлизурковщината с всяка седмица изкачва все по-високи върхове, при които слагачеството пред властта е решително условие за добро здраве. Там са именно докторите, игнорирали каузата си. В края на краищата това им позволява да присъждат почетни титли само с оглед на очаквани дарове, мигайки извинително в стил "те ме плюят, дъжд вали, чудо голямо". Това изглежда е напълно безинтересно за широката публика. Но това е причина за общественото безразличие, че бюджетите им биват съкращавани под предлог за реформи, на които те сами се подлагат; че биват разглеждани като досаден аксесоар за европеидния образ на държавата, докато в действителност са употребявани за протоколни нужди; че се делят помежду си и вътре в себе си, като се стараят да докажат пазарната си ефективност с цената на академичното достойнство; че привличат едни и отблъскват други студенти със златното правило "плащате на това гише - след време взимате дипломата на друго".

Това донякъде обяснява една друга очевидност, за която ставаме все по-слепи: най-големият български университет отдавна не е Софийският, който впрочем също се тутка какво да прави в кризата; не е и в България. В него са всички ония бакалаври, магистри, доктори, които учат и работят в такива чужди университети, непренебрегващи каузата си да пазят достойнство, когато присъждат доктор хонорис кауза. При това не мислят само за свои ползи, а и за достойнството на държавата си.
200
8773
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
200
 Видими 
15 Октомври 2010 19:49
Според мен излиза, че пропуснатата средна предпоставка на ентимемата е "Меркел е по-голяма Бойко от Бойко Борисов". Но понеже Меркел така и така си взе самолета, ние си останахме само с Бойко.
15 Октомври 2010 20:15
Ангела Меркел, като лидер на една от големите световни сили е свикнала да търпи всякакви форми на подмазвачество, предложени й от любезни домакини тук и там.
А Пернишкият университет заслужава споменаване в печата единствено в рубриките "Любопитно" или "Хумор". Е, ако Гоце, Боце, Цвъцко и Съсела станат преподаватели там всичко ще си дойде на мястото.

Редактирано от - Cruella de Vil на 15/10/2010 г/ 20:26:42

15 Октомври 2010 20:15
Европейския политехнически университет в Перник


Чакайте малко сега!
Онзи ден половината форум разправяше, че било П.У.Т.К.А.
Кога го преименуваха?
15 Октомври 2010 20:17
Сега трябва да открият в Хасково университет по икономика...
15 Октомври 2010 20:35
Меркел има май 7 докторски степени, но предвид нейната корелация с Борисов, аз не ги смятам за много авторитетни. Ако държавата не дава средства за СУ, тогава за какво всъщност ще дава?
15 Октомври 2010 20:41
Чакайте малко сега!

Онзи ден половината форум разправяше, че било П.У.Т.К.А.

Кога го преименуваха?


От вчера Сократе, след като са прочели форума

Иначе за "ignoris causa' и статията

Редактирано от - nikola_tsanev на 15/10/2010 г/ 20:43:21

15 Октомври 2010 20:44
Ще стигнат ли силите на ... българската журналистика да анализира сервилността, като народоспихология в България ? Обобщено, без имена , без дати , без статистиика, само като следствие от една безкрайна съзерцателност ... Такава журналистика има, всъщност само таква има и друга , официално, в България НЯМА. Другата е тази в блоговете, непонятната и някак си непризнатата (‌ все още в България), отбягваната, неудобната, тази която не храни, а изисква толкова много време, сили и морал, а често и финансови средства. В‌ блоговете също се въртят реклами и не са толкова крещящо натрапчиви , безвкусно напаравени и несъвършено изпълнени и менията се модерират, но на далече по-принципни основи от "това ми хаесрва, а това не ". И да , отдавна най-големият български универитет не е в България . В‌ него се учат вече децата на едно почти липсващо поколение в страната. За тях думата емигре и майцепродавец ще е непонятна В справките по статиите и докладите до фамилните им имена ще стоят имената на университети или институти, които няма да имат нищо общо с началото на този постинг. Статия с хубав извод, ... но и това е начало.
15 Октомври 2010 20:54
В‌ самолетът излитащ от Франкфурт за София си поговорих с моя спътник по седалка. Оказа се преподавател ( икономика ) от свободният университет във Варна. ‌ Бил поканил колегите си да пият бира във Франкфурт (‌ събота и неделя ) и да напазруват ... обувки. Седмицата преди това, единият от колегите им ги е водил в Прага ... да пият бира. Завиждам им на българските студенти от ... свободния университет във Варна и на ... българските преподаватели !‌

Редактирано от - San De Cannes на 15/10/2010 г/ 21:20:45

15 Октомври 2010 21:48

Сократе,
да вземеш да си смениш ника.
Неоснователно си го обсебил.
15 Октомври 2010 22:18
Доста ме учудва това, което казва Сандо, но това си е негово мнение. Наскоро почина в мир Иван Слаников, ако има някой, който се сети за него.
15 Октомври 2010 22:45
И в най-академичните страни има "вузове" тип "Мики Маус". По-лошо е, когато, ужким утвърдени университети, започват да приличат на тях.
В тоя вестник съм чел статии от преподаватели е СУ. В тоя вестник съм чел коментари от завършили СУ. Тепърва требва некой да ги бие.
15 Октомври 2010 23:13
Сократе,
да вземеш да си смениш ника.
Неоснователно си го обсебил.

Дон,
Ако не ти харесва, подай сигнал до ръководството на вестника.
15 Октомври 2010 23:34
Сократ-май , безсистемнико мил и ниеден , къде си го заврял тук , а не ги чакаш зад ъглите , "спринтьорите" ? Адаш , до утре - не спомням случаите ми на падане в "емитемата" . Като не я знае , простия Човек си губи сичкия Харгумент . Иначе , че и обаче , сичката ми лична гордост е , в първа наредена , че и солидарно . Един и записките си носеше , да ме уверява ...
15 Октомври 2010 23:37
Драги ми Бигъл,
Охулван без вина бивах неведнъж заради пропагандата на моята лична идея за "политическата игра". Но ако се повгледа човек, започва да вижда, че Боко даде тласък на първите зачатъци на конкуренция в нашия политически живот. Засега слаби, почти символични, но ето, Първанов се напъва да изпъчи гърди "по боковски", а и откъм БСП несъмнено ще видим подобна картинка.
15 Октомври 2010 23:43
Градско, що им се вдяваш бе, не усещаш ли че те бъзикат?
П.У.Т.К.А. откриха, и таквоз ше си остане..."Вовеки веков"!
Ама че някой бил сбъркал...ами да не е бъркал бе!
"Кьорав карти не играе"..
И толкоз!
16 Октомври 2010 07:09
Че какво лошо има да откриеш споменатото нещо? А, я си представи, че вместо това попаднеш на Хуманитарен Университет Йона (явно еврейски)...

Редактирано от - ivo kunchev на 16/10/2010 г/ 07:10:45

16 Октомври 2010 08:46
Само една разлика Бат ви Боко може да е д-р, ама той е станал доктор, като е правел разни физкултурни упражнения за да мерят издръжливостта на огнеборците, докато Ангелинка Меркел е направила докторска по Квантова химия в Централният Институт по физикохимия на Академията на ГДР - Адлерсхоф , Берлин. Аз съм ходил 7 пъти в този институт, но в друга лаборатория. Спомням си, че ме запознаваха с нейните шефове, може и тя да се е въртяла тъдява, ама аз се заглеждах в по-хубавите германки. Между другото и Маргото Татчър имаше докторска в близка област, все в теоретичната химия - спектроскопия.
16 Октомври 2010 08:57
НИИХУЯ - Научно-Исследовательский Институт Химических Удобрений и Ядохимикатов
НИИОПиЗД - Научно-Исследовательский Институт Охраны Природы и Заповедного Дела
16 Октомври 2010 09:59
Докторската му работа не е ли "Практически дейности за прокарване на маркуч през гориста местност"?
--------------------------------------
Блогът на Генек
16 Октомври 2010 10:54
Пичове, много обичам двойните стандарти. А също и политическата коректност. Та по този повод да ви припомня, че завършилият (вероятно) средно образование Тодор Живков е доктор хорис кауза на Токийския университет, а напълно неграмотната Елена Чаушеску е същият вид доктор на Сорбоната. Добре беше това да се упомене, но не се. Или авторът не го знае, или скромно го премълчава. Така че - подарявам му тази информация.
А иначе аз чета лекции по математика в ЕПУ-Перник, и нивото на студентите там е точно такова, каквото е в момента в УАСГ. Където също чета лекции. Това ниво е ниско. Толкова ниско, колкото е в СУ, ПУ, ЮЗУ, ШУ и РУ.
И понеже сега ще рукнат коментари за моята компетентност, ще напомня, че имам над 500 научни публикации, много висок импакт-фактор, висок g- и h-фактор (за който знае какво е това). И над 1500 цитирания, повечето на Запад. А там с връзки това не става. Или почти не става. И от 30 години преподавам, така че имам представа за някои неща.
Бъдете здрави!
16 Октомври 2010 10:57
..много висок импакт-фактор..

Не се и съмняваме! Не е лесно да се трошат тухли с глава.
16 Октомври 2010 11:14
Г-н Константинов, вие като един същи медиум, от пръв поглед (по снимка) определихте нивото на новите си студенти? Похвално, похвално!
Можете да се гордеете, че сте обратния случай на Чаушеско - интелигентен и образован, а завършвате като преподавател в П.У.Т.К.А.
16 Октомври 2010 11:26
...А иначе аз чета лекции по математика в ЕПУ-Перник..

Сократе, немедленно да се извиниш!
Както сам виждаш, вече не е П.У.Т.К.А., а ЕПУ-Перник!
16 Октомври 2010 11:27
Позволяваме си да се УСЪМНИМ СИЛНО в
спекулативното твърдение на Мишо Константинов,
че нивото във Факултета по математика на СУ "Климент Охридски" е като в ЮЗУ и УНСС.
16 Октомври 2010 11:28
Та по този повод да ви припомня, че завършилият (вероятно) средно образование Тодор Живков е доктор хорис кауза на Токийския университет, а напълно неграмотната Елена Чаушеску е същият вид доктор на Сорбоната.
На Тодор Живков японците му дадоха доктор хонорис кауза, защото много обичат българското кисело мляко. Елена Чаушеско беше академик (аз знам благодарение точно на кого, ама ми е бил гост в къщи, че не искам да го излагам - един от най-големите румънски учени). Пропуснат е един съветник на Петър Велики, който не знаел да пише, ама е станал член на Кралското дружество по препоръка на самият Нютон. Такива истории по география.
16 Октомври 2010 11:29
Бе, бъзикате се вий, мъ аз му завиждам Глей, човекот къде е попаднал, пък аз все на *** попадам

***
Лъжата, която прилича на истина, не е по- добра от истината, която прилича на лъжа - <Кабус Наме>
16 Октомври 2010 11:32
Мисля, че е редно академичната общност да постави ребром въпроса с
чисто идиотската словосблъсканица
"УНИВЕРСИТЕТ ПО ..."
Положението на МИТ показва, че няма нищо страшно да си "институт".
16 Октомври 2010 11:33
Меркел има май 7 докторски степени
Меркел има само една - по Квантова химия, изработена и защитена в Централния Институт по физикохимия на Академията на науките на ГДР- Адлерсхоф, Берлин. Била е и активна комсомолка, затова сега има организационен опит. И наш Боко беше добър член на БКП, ама маркучите му пречеха да добие такъв опит.
16 Октомври 2010 11:34
Барми, друг път не бъркай у чувала със сливите!
Лакомията се наказва..
16 Октомври 2010 11:49
А иначе аз чета лекции по математика в ЕПУ-Перник, и нивото на студентите там е точно такова, каквото е в момента в УАСГ. Където също чета лекции. Това ниво е ниско. Толкова ниско, колкото е в СУ, ПУ, ЮЗУ, ШУ и РУ.

Тогава къде отиват кадърните ученици?‌
Вероятно в инженерните специалности в ТУ, ВИАС или в чужбина? Никой не може да ме убеди, че в България няма интелигентни и способни абитуриенти.
16 Октомври 2010 11:56
Професор Константинов е известен и компетентен математик, но очевидно не е запознат с лемата на Манрико за менталната детерминанта на лузъра, та затова не може да си обясни някои неща
Значи, поставя се въпросът "Що Х са го поканили да преподава (в Перник или някъде другаде) и му плащат добре, пък аз кеся в БАН за 500лв?" Възможните отговори, които изчерпват напълно вероятностното пространство, са:
1. Той е компетентен и известен, аз - не.
2. Лъже, че преподава и му плащат добре, всъщност мие чинии там.
3. Защото там са гадове и непочтени, и той е непочтен, пък аз съм почтен, а почтените не ги канят.
Отговор 1 се отхвърля, защото психологически е невероятно да си признаеш дори пред себе си, че не ставаш. Отговор 2 в случая не важи, защото е известно, че Х преподава, но е сложен за пълнота на пространството, тъй като се използва често в други случаи, когато обстоятелствата около Х не са доказани (например при емигрантите). Значи остава единствено възможен отговор 3, което доказва лемата, чиято точна формулировка оставяме за упражнение на любознателния читател (както обичаше да прави покойният проф. Тагамлицки)

_______________________
Покажи неуважение към георги първанов (гоцэ), пиши името му с малка буква!
Блогът на Манрико
16 Октомври 2010 12:02
...Барми, друг път не бъркай у чувала ...

А, бе Олди, аз бъркам как положено, по правилата...Мъ то с тия ГМО-та всичките еднакви...То е въпрос на късмет, мъ куту немам

***
Лъжата, която прилича на истина, не е по- добра от истината, която прилича на лъжа - <Кабус Наме>
16 Октомври 2010 12:06
Начи какво? - тряба да играеш на ТОТО!
Нали помниш - "Който не му върви в любовите..." и т.н.

Редактирано от - OLDMAD на 16/10/2010 г/ 12:31:30

16 Октомври 2010 12:06
Куту немаш - повече кураж и не пропускай тираж.
16 Октомври 2010 12:08
..3. Защото там са гадове и непочтени, и той е непочтен, пък аз съм почтен, а почтените не ги канят..

4. Абе, имам в малкото джобче доказателството на хипотезата на Голдбах, обаче ме мързи да го извадя - няма да се занимавам с простаци, я!
16 Октомври 2010 12:42
Мишо Константинов мили ,
Имаш щури данни за Министер в Територията или Гастролиращ Европрофесор , но тук не бива да си мешаме самооценките , с тези ... за другите ни занимания . Тъй казвам , щото с времето сичко "се променя" , а накрая и лъсва ...
16 Октомври 2010 12:59
Марксе, ето ти го цитата, аз говоря за тези докторски
Българите посрещат Ангела Меркел като царица"; "В България германският канцлер получи седмата си докторска титла"; "Ласкателства на всеки ъгъл".
16 Октомври 2010 13:05
Я наш Маринчо каква ЛЕМА измислил (въпреки, че на това не му се вика лем.
Значи, поставя се въпросът "Що Х са го поканили да преподава (в Перник или някъде другаде) и му плащат добре, пък аз кеся в БАН за 500лв?" Възможните отговори, които изчерпват напълно вероятностното пространство, са:

Отговорът, обаче е един и само един, а той е, че: вече 20 години, а най-вече това чалгажийско правителство не желаят в България да има наука. Щото трябва да се разширява простотията сред народонаселението и защото бат ви Боко е заявил, че много мрази професорите от България, и защото другият хвалипръцко Невдянков мисли, че той е единствения учен дека се е пръкнал в тази страна и то от родители бачкатори. Пази Боже сляпо да прогледа.
16 Октомври 2010 13:10
Тцъ, Манрико, канят, ама не всеки се съгласява Да цитирам думите, с които отказа например съпругът ми - не бих си лепнал такова петно в биографията.
16 Октомври 2010 13:12
Никой не може да ме убеди, че в България няма интелигентни и способни абитуриенти.
Има, но средното образование е толкова пропаднало, следствие на различни експерименти, че средното ниво на студентите, които влизат е отчайващо. Разбира се има отделни единици, но това са изключенията. Константинов говори за общият случай. Нещо повече всички помним как се влизаше навремето в унивесритет. Какви бяха изискванията - само отличници можеха да влязат- сега обаче ги чакат само да се появят в двора на университета за да ги запишат, с дипломи, без дипломи само и само да се завъртят къде университета и са записани.
16 Октомври 2010 13:15
Тогава къде отиват кадърните ученици?‌

Много повече от половината в чужбина.
И на мен ми е странна логиката на г-н Константинов, според която след като нивото на българските студенти е ниско, количеството университети ще подскочи в качество на образУваните в тях. ; ) Поради което с чиста съвест могат да се взимат хонорари и да се издават дипломи без всякакво покритие.
Ми не са достатъчни сертификатите. Тц.

Редактирано от - Calina Malina на 16/10/2010 г/ 13:17:59

16 Октомври 2010 13:16
Извинявай Васик - писал си за 7 доктор хонорис кауза. Аз говоря за действителната и научна степен д-р.
16 Октомври 2010 13:20
имам над 500 научни публикации, много висок импакт-фактор, висок g- и h-фактор (за който знае какво е това). И над 1500 цитирания, повечето на Запад.

Г-н професорът е подал свеж бъзик с напомняне на някои фрапиращи факти от недалечното „о, минало незабравимо”.
А относно извадката от CV-то си, която той със снизходителна любезност ни е представил, си позволявам да направя няколко дребни корекции.
1) h-фактор няма, има h-индекс, или Хирш-индекс (няма нищо общо с барон Хиршовата железница).
2) Стриктли спийкинг, импакт-фактор може да има научно списание, а не човек.
3) За човек, който е предимно в БГ и при това преподава (т.е. не се занимава само с наука и публикуване), 500 читави публикации за 30 години звучи несериозно. Освен ако в кюпа с „публикации” не се набута всичко – постери, абстракти и дребни съобщения в уъркшопи от рода на „Дни на техниката на Военно училище „Маринчо Бимбелов-Страшния” в Цалапица, или „Всероссийская встреча математиков” в Политехническия институт в Усть-Пиздюйск.
А пропо, в Изследователския център, където работя, има база данни, в която всеки е длъжен да вписва публикациите си за годината. Та по местно решение, вписваме само публикациите в списания с импакт фактор над 2. Другото го шкартираме.
Мдам.
Бъдете здрави и весели.

Редактирано от - Даскал Цеко на 16/10/2010 г/ 13:23:27

16 Октомври 2010 13:37
Доколкото знам идеята на пернишкия университет е да взима париците на изпаднали турски, кипърски, сръбски и албански младежи и да има издава някакви тапии. Това си е бизнес и като такъв трябва да го разглеждаме. Същото нещо направи и СУ с новия медицински факултет - там се обучват основно турски граждани.

Господин Константинов се е поизхвърлил със сравненията, нерде студентите в СУ (ФМИ), нерде шуменския пуц или пък пернишкото образувание.
16 Октомври 2010 13:37
Анхела Меркел е голяма фурия в личния си живот, сменя мъжете като носни кърпички! За такива като нея Геновева казва мъдро: Божкеййй!
16 Октомври 2010 13:39
Ами значи ни трябва по-малко държавни университети и по-малко приети студенти.
Който иска Мики Маус диплома има откъде да си я получи.
Макар, че и утвърдени университети ги издават срещу съответно заплащане в брой.
16 Октомври 2010 13:41
Издават ги срещу заплащане в брой, но може и с банков превод.
16 Октомври 2010 13:44
Импакт-господинчото уверено върви от сериозна кауза към сериозни приходи.
16 Октомври 2010 13:44
Васик, вий отблизо ли познавате личния живот на фрау Меркел?
16 Октомври 2010 13:45
А срещу 250 долара можеш да станеш академик като Палюшев или пък за по-малко сума в рубли - като Асен Богданов.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД