:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,979,596
Активни 467
Страници 2,041
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Заливат ни полуфабрикати, клипчета, трейлъри

В България дори музикантът храни къща повече от един актьор, кахъри се актрисата Ралица Бежан
снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Ралица Бежан
Ралица Ковачева-Бежан участва в множество кино и телевизионни продукции, сред които "Бай Ганьо се връща от Европа", "Семейство", "Версенжеторикс", сериалите "Магна Аура", "Той и Тя" и др. Ученичката на Крикор Азарян играе в над 10 театъра и има повече от 30 роли. Кадифеният й глас звучи в сериали като "Женени с деца", "Флинстоун", "Моите мили съседи", както и в дублажа на много анимационни филми. Преподава в две частни театрални студиа, занимава се и с музика. Участва в групите "Мери Лу бенд" и "К2", работи по поп и джаз проекти.

----------

- Сценарият на "Стъклен дом" явно много залага на неочакваните обрати. Наближава ли епизодът, когато ще се появи и вашата героиня?

- Да. Ще кажа само, че ролята ми е епизодична, но сложна. Когато се провеждаше кастинг за главните роли, аз бях бременна. Иначе и преди съм работила с част от екипа, но за телевизионни реклами.

- По повод рекламите сигурно чувате критични подмятания? Обиждат ли ви те?

- Чувам много укори, и то от мастити театрали: "Ама как може такива интересни и талантливи актьори да рекламират суджук и бульон". Може, разбира се. Човек сам избира до каква степен лицето му да стане разпознаваемо и хората да го свързват с някакъв продукт. А и в крайна сметка това е професионален начин за печелене на пари, което не е без значение. Телевизията е най-бързият път дадено лице да стане популярно. От една страна, актьорите, снимащи в реклами, са предпочитани и за театрални проекти, защото привличат повече публика. От друга, лицето им се типизира и "изхабява". Така че нещата не са еднозначни.

- По-скоро положително ли оценявате играта на младите си колеги в "Стъклен дом"?

- Хората постоянно коментират как в еди-кой си български сериал едни актьори играели така, други - иначе; турците колко много и какви добри актьори имали... Първо, не смятам, че е точно така. И второ, количеството сериали, които турците снимат, равно ли е на това у нас? Едно от най-важните неща е да има много прoдукции и да не се мисли непрекъснато как да се съобразим с минималния бюджет. Колко съвременни бг сериала можете да ми изброите? Три? Пет? Имаме ли в НАТФИЗ актьорско майсторство за кино? Не. Преди имаше, но вече не. Така че българският актьор се учи в движение. В момента, когато започнат да се снимат по 10-12 сериала на сезон, нещата у нас несъмнено ще се променят. Прави ми впечатление страхотното професионално развитие у колегите от най-нашумелите ни филми.

- Искате да кажете, че на везната натежава повече не талантът и уменията, а рутината?

- Не са един и двама актьорите от по-старото поколение, на чиито филмови роли всички се възхищаваме. Да, но тогава имаше дори щат в Киноцентъра в Бояна. Плюс това по време на соцсистемата, при всичките й негативи, се обръщаше голямо внимание на киното и на изкуството въобще. За създаването на филми, на театрални постановки, на музика средства не се щадяха.

- Като споменахте турските сериали, имате ли впечатление от тях?

- Да. Изкарах много тежка бременност и се наложи още от петия месец да остана на легло. Точно тогава по Нова ТВ даваха "Хиляда и една нощ". Турските колеги несъмнено имат добра школа. В киното най-важна е органиката, пълната амалгама - хем историята да е интересна, хем актьорите да са на ниво. В турските сериали дори моментите, когато музиката подпира дългите драматични епизоди,"съспенса", са изпипани много професионално.

- А тревожно ли е според вас това, че турските сериали така масирано навлизат в дома на българина?

- Спомням си какво ни казваше навремето в НАТФИЗ проф. Азарян, когато имахме за задача да коментираме етюдите си. Ние всеки път започвахме: "Това не ми харесва", "Тук може да е иначе..." И тогава той ни съветваше винаги да търсим първо доброто. Да се критикува, е много лесно, това е в природата на всеки. Та следвайки този принцип, първо ще кажа кое за мен е позитивното. В турските сериали се показва техният бит, традициите в дома, в семейството, спазването на обичаите, уважението към възрастните. Не виждам защо това да няма възпитателна роля. От друга страна, майсторски си презентират страната - национална кухня, исторически места. И когато това е в съчетание с професионална игра и добра история, какво му е лошото.

- А коя е негативната страна?

- Ако сериалът се базира на някаква куха любовна интрига например. А и прекалените мелодрами, това тръшкане, в крайна сметка човек дори да не е в депресия, като нищо може да изпадне. Впрочем вече има конкретни проекти и се надявам скоро да се случат и няколко интересни бг сериала.

- Все още ли сте щатна актриса във Врачанския театър?

- Да. Преди да стана майка, за мен на първо място беше работата. Обикалях цяла България. Играла съм в театрите къде ли не - Хасково, Сливен, Монтана, София, Ловеч, пътувания в чужбина. Имах хубави роли, участвах в музикални проекти, занимавах се с дублажи. И в следващия момент се оказа, че трябва да прекъсна с всичко това и да легна. Не ми беше лесно, но преподредих приоритетите си. Дъщеря ми е на годинка и да съм майка е най-новата, прекрасна и най-важна роля в живота ми. Иначе с колегите от театъра не знаем как ще потръгнат нещата занапред. Предвид орязания с минала дата бюджет пари за заплати няма. Обсъждат се възможности, една от които е да се съкратят с 30% заплатите, които и без това са твърде неудовлетворителни за днешния стандарт. Има една приказка, че "музикант къща не храни". Според мен обаче в България музикант малко повече храни къща, отколкото един актьор в театъра. От личен опит го знам.

- Как преживява един щатен актьор в момента?

- Заплатата е под границата на средния минимум. Благодарение на държавната политика театралната реформа в момента залита в посока "Параграф 22". В екипа на финансистите непременно трябва да има човек, който професионално се занимава с художествена продукция и е наясно с нещата отвътре. Финансистите трябва да разберат, че театърът не е предприятие, в което влагаш една сума и очакваш тя да се върне двойно. Творческата работа е от друго естество.

Много е тревожно и това, че от страна на управляващите не се прави нищо за популяризирането на стойностна култура. Защото, ако интересът, уважението, признанието дойдат от силните на деня, се предполага, че ще стигнат и до младите хора. Не бива да се подценява фактът, че изкуството не само забавлява, то възпитава, вдъхновява.

- Вече и в прекия, и в преносния смисъл сте в играта. Задават ли се нови роли?

- Имам нови идеи, свързани с музика. Подготвям авторски моноспектакъл, но засега ще го запазя в тайна. И по отношение на театъра, и на киното съм в очакване да получа нови роли. Надявам се, не в очакване на Годо. Най-важното е да сме здрави, за да посрещаме предизвикателствата и подаръците на съдбата.

- Преподавате в частната театрална студиа "Ведна" и в "Монтфиз", наскоро защитихте и докторска степен. Защо децата се записват в такива школи? Това последните лястовички ли са?

- Напротив. В школите идват все повече млади, запалени хора. Едно дете например казва: "Искам да съм като "Комиците", да правя смешки", което не е лесна работа. От друга страна, малко деца имат амбицията и занапред да се занимават с театър. За тях по-скоро е важно да са част от общество, което споделя общи интереси: да бъдат забелязани, да са интересни, да се гримират, да са на сцена, да се изявяват. Най-ценното обаче е, че оттук нататък те са получили шанса да попаднат на място, където ще развият въображението си, ще си създадат душевна хигиена, ще се работи върху артикулацията им, ще се освободят от останките от диалект в говора си, ще придобият култура на четене. В школата желаещите да пишат драматизации тази година са три-четири пъти повече от миналата.

- Клише ли е, че в световен мащаб се чете все по-малко?

- Не, за съжаление. Целият ни живот е съвкупност от полуфабрикати, клипчета, трейлъри... всичко, което може да бъде изконсумирано максимално бързо. Това безспорно е важно, за да смогнем някак при тия бесни темпове на живот. Но така още повече се увеличава стресът. Скоро четох за движението "слоу" (бавно), което приканва да натиснем спирачките.

- Говорите за тези "слоу" градове, които се появиха, за "слоу" възпитанието на децата, за което се отделя повече време и прочие?

- Именно. И особено ми допада идеята да вземеш книгата и бавно, разположен удобно в хамака или на дивана, да се потопиш в един различен свят.
32
4365
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
32
 Видими 
05 Ноември 2010 19:54
Кои от героите озвучава в "Женени с деца" и "Моите мили съседи"?
05 Ноември 2010 20:09
Относно Ралица, не мога да отговоря на лейтенанта, но относно това, кой играе главната роля в "Женени с деца" съм съгласен да му помогна Цв. Цв.
05 Ноември 2010 20:22
Чудесно изведена мисъл за заглавие!
И интервюто е интересно.
-------------------------------
Блогът на Генек
05 Ноември 2010 23:31
Генек, според мен заглавието е изменило смисъла на това, което тя казва по-надолу.
06 Ноември 2010 04:59
Васик, заглавието си много точно даже.Заливат ни глупости и простащини и единствените убежища са
частната театрална студиа "Ведна" и в "Монтфиз",
...
06 Ноември 2010 05:25
Доколкото си спомням, ролята и беше в "Бай Ганьо по Европа". Играеше щерката на чехската хазайка.Пляскаше и ойкаше, когато нашият хубавец сложи рибата на въглените.Аз лично бих се срамувал да спомена участието си в това нещо, наречено кой знае защо филм...
06 Ноември 2010 07:25
И особено ми допада идеята да вземеш книгата и бавно, разположен удобно в хамака или на дивана, да се потопиш в един различен свят.

Браво на момичето!
06 Ноември 2010 08:10
Васик,
на мен мисълта в заглавието ми допада - като обобщение на живота ни сега ИЗОБЩО! Бит, политика, икономика, медии, морал, култура...
----------------------------------------- --
Блогът на Генек
06 Ноември 2010 09:04
Заглавието точно описва положението в България, но според мен жената казва, че съвременният живот изобщо е такъв - разпокъсан, фрагментиран, всичко е мимолетно и за еднократна употреба.
06 Ноември 2010 09:18
Абе, май наистина животът е за еднократна употреба...Като проверя - ще ти се обадя.
06 Ноември 2010 09:20
Дали тази Ралица Ковачева е прибавила към фамилното си име "Бежан" за да се отличава от другата Ралица Ковачева? (снимка: натиснете тук)
06 Ноември 2010 09:22
Убави неща казва булката.
Ама "...майсторски си презентират страната - национална кухня, исторически места..." Аха-чай, една джамия и Босфора.
06 Ноември 2010 09:41
И кво сега. Никой ли не знае кого е озвучавала в "Женени с деца" и "Моите мили съседи"? Че това сигурно са нейните най-добри и популярни изпълнения.
06 Ноември 2010 09:49
Стига, бе, лейтенанте, някой гледа ли ги изобщо тези глупости?
06 Ноември 2010 10:29
от wiki:

Всички епизоди на сериала са излъчени по bTV през 2003-2004 г., след което и по Fox Life. Ролите се озвучават от артистите Силвия Лулчева, Ралица Ковачева, в първите сезони Божидар Попчев, а след него Тодор Николов и Стефан Димитриев.

От 4 август 2008 г. сериалът започна повторно излъчване по Diema. Тук двама от дублиращите артисти са сменени и ролите се озвучават от Радосвета Василева, Ралица Ковачева-Бежан, която в десети сезон е заместена от Петя Силянова, Стефан Димитриев и Александър Воронов.

06 Ноември 2010 10:43
Вече може със сигурност да се твърди, че Ралица е озвучавала щерката Кели Бънди (Кристина Апългейт) , тъй като Силвия Лулчева е озвучавала майката Пег Бънди: Натиснете тук
06 Ноември 2010 11:24
Ал Бънди е носител на уникална и неповторима житейска философия:
Peggy: What would you like?
Al: A nice juicy steak, medium rare, with little brown potatoes on the right side of the plate, ketchup on the left, where some people waste space with vegetables. And for dessert, a roast beef.

И още един често задаван въпрос:
The Bundys were named after pro wrestler King Kong Bundy.
06 Ноември 2010 13:12
Ал Бънди е творец на най-великата организация - NO MAAM!
06 Ноември 2010 18:42
Клипчета, трейлъри, абе богат е българският език. Как пък не сколаса да стане световен език?
06 Ноември 2010 21:25
Да-а, самочувствие на ниво...
Де да не бяха подобни "бисери"...
Колко съвременни бг сериала...

...майсторски си презентират страната...

...и се надявам скоро да се случат и няколко интересни бг сериала.

...преподредих приоритетите си.


____________________________
Не мир дойдох да донеса, а меч…
06 Ноември 2010 21:30
И още:
Финансистите трябва да разберат, че театърът не е предприятие, в което влагаш една сума и очакваш тя да се върне двойно. Творческата работа е от друго естество.

Тези дни фалира Метро Голдуин Майер - не знам държавата да е наливала пари...
В момента, когато започнат да се снимат по 10-12 сериала на сезон...

Брей, а кой ще ги гледа?...

____________________________
Не мир дойдох да донеса, а меч…
07 Ноември 2010 02:58
Брей, а кой ще ги гледа?...

Роднините на творците...
07 Ноември 2010 08:06
Щото всички сме братовчеди...
-------------------------------------
Блогът на Генек


07 Ноември 2010 09:29
Може да е озвучавала и любимата съседка на Ал Бънди- Марси Д'арси.
Всички епизоди на сериала са излъчени по bTV през 2003-2004 г., след което и по Fox Life. Ролите се озвучават от артистите Силвия Лулчева, Ралица Ковачева, в първите сезони Божидар Попчев, а след него Тодор Николов и Стефан Димитриев.

От 4 август 2008 г. сериалът започна повторно излъчване по Diema. Тук двама от дублиращите артисти са сменени и ролите се озвучават от Радосвета Василева, Ралица Ковачева-Бежан, която в десети сезон е заместена от Петя Силянова, Стефан Димитриев и Александър Воронов.
07 Ноември 2010 09:35
Die Hexe, аз ги гледам. "Ало ало" и "Женени с деца" са най-смешните комедиини сериали.
07 Ноември 2010 09:48
Извинявай, лейтенанте, не съм искала да засегна никого. Но съм изненадана, определено.
Веднъж заради една приятелка се насилих да гледам "Женени с деца" - издържах точно 10 минути и щях да повърна. В къщи си имаме желязно правило - ако един филм е със записан смях, значи е обида за интелекта, ерго - веднага превключваме.
07 Ноември 2010 10:21
Няма как да ме засегнеш, Die Hexe. Всеки си решава какво да гледа. Не се учудвам, че не си харесала "Женени с деца". Не познавам жена, която да го харесва, или поне да си го признава. А аз го гледах с най-голямо удоволствие и защото с него можех да си отмъстя поне малко за хилядите женски филми и сериали, които се гледат от жените в къщи. Но от БТВ се усетиха и спряха да го повтарят. Оттогава им намразих телевизията.
07 Ноември 2010 10:33
л-т Грубер,
Разрешете да доложа:
Има го в Замунда - 1-9 сезон, 250 епизода - 49 Гигабайта...
Приятно гледане!...

____________________________
Не мир дойдох да донеса, а меч…
07 Ноември 2010 11:59
Женени с деца просто е най-великият сериал на всички времена! Съдържа правдивост и разкрива безжалостно семейните ценности!
Не виждам причина да не се харесва на жените, още повече, че има доста феминистки епизода, да не говорим още за 1 епизод на 1 сезон.
07 Ноември 2010 12:04
Ало, ало - го понасям. Сериали със записан смях не мога да трая, а може би и в Ало, ало има също такъв записан? Ако има, явно качеството му е заглушило раздразнението ми от това.
Кажете, другари, нещо ново свежо да си изтегли човек от замунди, арени и прочие. Тези дни с огромно закъснение си теглих Мисия Лондон и Източни пиеси, първото - да, второто - не толкоз.
Има един страшен руски тракер на тракерите, но за съжаление класически произведения са придружени от руски дублаж, което е много за изтънелите ми нерви.
07 Ноември 2010 12:29
Геновева,
Приятен е FlashForward (Поглед в бъдещето) - в Замунда, на АВС. Ако имате възможност, изтеглете релийза от 38 ГВ - има възможност за избор между дублаж и субтитри на български...
П.П. Може и двете едновременно...

____________________________
Не мир дойдох да донеса, а меч…

Редактирано от - редник на 07/11/2010 г/ 12:30:04

07 Ноември 2010 17:51
Геновева,
аз бих препоръчал" Спартак - кръв и пясък" . Има доста брутални сцени, но се опитва да вкара реалистични елементи за бита и нравите в Римската империя.
Още по-добър е "Рим" описващ историята от Цезар до възхода на Октавиан август, през драматичните събития в живота на няколко свързани семейства.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД