:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 311
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

МВФ държи пенсия да се взема не повече от 10 години

Международният валутен фонд смята, че реформите в българската пенсионна система трябва да се стремят към запазване на формулата пенсия да се получава 1/4 от трудовия живот. Това е записано в доклада с анализа и предложенията за стабилизиране на пенсионната ни система, изготвен по молба на българското правителство. Той вече е публикуван на сайта на финансовото министерство.

МВФ смята, че за да се гарантира стабилността на пенсионната система дългосрочно, пенсионната възраст би могла да се обвърже с продължителността на живот. Предложената формула е за всяка година увеличение на средната продължителност на живота в страната да се пенсионираме с 9 месеца по-късно.

Още - на 3-а стр.
134
6449
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
134
 Видими 
17 Ноември 2010 19:48
А си посмял да не мреш 10 години след евентуалното пенсиониране - а обратно.
Негодните за труд - при д-р Менгеле...
Работата ви прави свободни.
----------------------------------------- ------
Блогът на Генек
17 Ноември 2010 19:55
Фашизмът се завръща.
17 Ноември 2010 20:15
Не ми се иска да вярвам, че точно такова е било изискването, но ако е така - желая да поздравя МВФ от сърце - Сибил, може ли?
17 Ноември 2010 20:21
Да, фашизмът се завръща. Но навремето срещу него имаше антифашистка коалиция и тя спечели битката. Дошло е време за нова борба. Защото е смразяващо в ХХІ век да се възраждат човеконенавистни политики. Ще го позволим ли?
17 Ноември 2010 20:22
.
17 Ноември 2010 20:29
Абе, от вестника да не са разместили страниците!?
Това си е материал направо за страницата "После"!

Редактирано от - malechko на 17/11/2010 г/ 20:48:53

17 Ноември 2010 20:41
А сега, сериозно.
"Това е записано в доклада с анализа и предложенията за стабилизиране на пенсионната ни система, изготвен по молба на българското правителство."

Българското правителство... кой точно от българското правителство е подписал молбата? Тоя човек има ли грам мозък в кофалницата си, а? Той в България ли е раждан, тоя изрод, мичка му пайчина? Начи, ако не дай Боже оживееш с мижавата си пенсийка до 77, на преклонна възраст те обричат на пълен глад. Бахти логиката!!!
Да се провери от вестника, кой точно е подписал молбата за акъл до МВФ? Името на тоя гад! Името!!!!
Би му мамата, Кафка пасти да яде!!!!
17 Ноември 2010 20:55
Та ние като какви сме на МВФ-сегашни или бъдещи клиенти?Този доклад безплатно ли го дават или сме си платили?Абе, нали Борисов каза, че е поел държавата на ръчно управление-нататък и пожеланията по различни линии...
17 Ноември 2010 20:58
Я сега малко да изясним ситуацията. МВФ не е някоя организация, дето да иска от някого пари, а дава. На такива, дето доброволно отиват там да искат. Обаче при определени условия. И ако някой започне с "обаче", "вижте сега", "социалната справедливост" и т.н. обикновено казват "О.К. - Good bye".
Справка - зимите на Виденов и Луканов.
И сега, понеже пак са лоши, кактпо винаги за некадърниците и мързеливците, какво се получава?
Ясно е, математически ясно при това, че точно след три години (в най-добрия случай) пари за пенсии ще има, но само ако пенсиите са средно 200 лева, максимум по 300 лева и нито лев повече. И, че с тези пенсии няма как не достойно, но и изобщо да съществуват онези от 2, 4-милиона пенсионери, които ще доживеят до 2013 г. Тогава какво предлагате? Да вземем да напечатаме едни пари и да раздадем едни достойни пенсии? Дето ще им се радваме два месеца, защото точно толкова ще мине от момента, когато напечатаме парите, до момента, когато бензинът и храната изчезнат, а бедни и богати свободно и еднакво почнат да гладуват. На тъмно, разбира се. Все някой би трябвало да си спомня Лукановата зима от 1990 г. и Виденовата от 1996 г. Макар че, като гледам какви глупости ръсят някои тук във форума, май всичко сте забравили. Поради което може да се наложи да го повторим, да не дава Господ.
Аз ще изплувам - вие му мислете.

Редактирано от - *666* на 17/11/2010 г/ 21:15:27

17 Ноември 2010 20:59
Малечко
Името няма да е само едно, те са глутница. Напълно си прав!
17 Ноември 2010 21:00
Дори не са се постарали да го кажат някака си така... иносказателно, ами директно - пукнете майки и бащи, пукнете баби и дядовци... освободете жизнено пространство и ресурси за политическата класа. Само дето не се замислят, че колкото и да са ограбили и натрупали от властта, когато няма кой да им работи и натрупаното ще свърши. Младите отдавна са избрали посоката. Инвестирайте в гробища, продажници - това ще са последните ви залци, да се задавите, дано.
17 Ноември 2010 21:07
При една морска катастрофа оживели (изплували) само трима. Един наркоман, една лека жена и един глупак. Наркоманът – защото се направил на тапа, леката жена – защото си е лека, а глупакът – защото главата му е куха.
Ти как ще изплуваш, *666*???
17 Ноември 2010 21:07
Добре де, какво толкова сте ревнали срещу МВФ. Попитали са, дали сa им съвет. Казвам ти дъще, сещай се снахо. Никого не задължават. Ама след някой и друг месец, когато отидат да искат пари, за да дадат за онези с вувузелите и свирките от улицата, тези съвети вече ще са задължителни условия. И тогава такива случки ще се случат, че горко ще се каем за реформата, която днес изглежда невъзможна.
Ама блажени са верующите и завистта e неизкоренима.

Редактирано от - *666* на 17/11/2010 г/ 22:25:53

17 Ноември 2010 21:12
Ами дядо, мисля че съм си подсигурил спасителни средства. Пари (не левове), недвижими имоти и професия за която няма безработица, а дефицит на кадри.
17 Ноември 2010 21:25
Мангалски манталитет. Отиде при доктор за консултация, докторът му каже "да вземеш да спреш цигарите, пиенето, тлъстото и т.н.", а мангалът ревне "Вайййй, иска да ме умори докторът, Айшето каза, че докторите имат план да изтребват мангалите. Аз имам конституционно право да ям, пия и да живея до сто години!"

_______________________
АБВ - Аутсайдери Бълнуват за Власт
Блогът на Манрико
17 Ноември 2010 21:29
Тези "препоръки" отнасят ли се за "ранните" пенсионери с фуражки?
17 Ноември 2010 21:37
А какво казва фондът за тези, които са се поминали 10 години преди възможността да получат пенсия, вероятно им гарантира блаженство

Манерко, нема да виеш на фалцет вечно, опомни се

Редактирано от - nikola_tsanev на 17/11/2010 г/ 21:55:05

17 Ноември 2010 21:42
От МВФ който се явявя един инструментите на ТНК, които притежават и контролират световната икономика, не може да се очаква нещо друго освен да цедят роба на наемния труд до последната му вдишка. Но не те са виновни за това което вършат, а тъкмо ние които им даваме възможността да се разпореждат с нас овластявайки вече 20 години хора, които са им се продали и им служат вярно и безропотно.
17 Ноември 2010 22:00
Попитали са, дали съм им съвет.
Безплатно ли? Що Агенцията за приватизация също тъй била питала и от 157 млн. лв. останали сал едни 14 лв. приход.
И още съветът верен ли е? Защото на втора страница от вестника с твърди, че основен проблем според МВФ е ранното пенсиониране и че "Причината според тях е, че във формулата за изчисляване на пенсията основна роля играе стажът, а не осигурителният принос."
Ранното пенсиониране е проблем, но тава са само 4% от текущо пенсионираните 100-104 хил. души. Почти още толкова процента са "тежките професии (І-ва и ІІ-ра категория труд). А годишникът на НОИ за 2008 г. сочи, че 70% се пенсионират по-рано като инвалиди. Също там е посочено, че средният трудов стаж е 32 г. при пенсиониране и средната продължителност на получаване на пенсия е 20 г.
Осигурителният принос няма как да се взема като основен индикатор, що държавата фалира през 1997 г. (И с помощта на МВФ) Няма как да се изчислят пенсии на заплата от 2 млн. лв. (осигуровка от 720 хил. лв), получавани три години докато банката фалира. Същото е положението за служителите (пилотите) от фалирата "Балкан" (беше в техн. фалит преди Гаад Зееви да я съсипе). Затуй таван на пенсиите ще има още 10 години. След 2020 г., ако работещите са повече от пенсионерите поне с 20%, може да се мисли за отмяна на "таваните".
Съветът на МФВ няма почти некаква стойност, грешен или верен, защото не се опира на реални статистически данни. Особено в частта за обвързването на тр. стаж с продължителността на живота. За последните 20 години продължителността на живото се е повишила само 1.5 години (в Узбекистан с 15 години ), което по съвета на МВФ следва изискването за тр. стаж да се увеличи само с 1.4 години. Всъщност това е направено с точковата система и стажът е увеличен с две години от 2004 г. до момента, но ефектът от това беше "изяден" от цоцио-политики а ла Масларова.
За да работи разходно-покривния модел на пенсионна система трябва да има раждаемост, не кувьозна, а реална, и ефективна икономика, не алъш-вериш на виртуални услуги, каквито са консултациите, банковите "управление на кредит" и "четене на молба" напр., а реално производство с иновации и качество, продаващо стоките навсякъде по света.
Явно от тия две неща, раждаемост и производство, никой не се интересува, ни задаващите въпроси от мин. фина, ни МВФ, още по-малко абонаментните оплаквачи профсъюзи и измислените стопански сдружения на прислугващия бизнес. Да не би и тук да става дума да се шитне едни имот от 110 хил. кв. км?
17 Ноември 2010 22:11
Както вече писах веднъж - идеалното решение e вдигането на пенсионната възраст до 70 години в комбинация със средновековния японски метод убасуте (илюстриран в немалко японски филми, най-известният сред които е "Балада за Нараяма" - за окайване са тези, които не са го гледали). Иначе няма как да стане. Правителството определя местата в Стара планина или Рила, където децата ще извозват (с личен транспорт, не с държавни душегубки, щото си е разход все пак, и не по профсъюзна линия) и оставят непродуктивните си родители. Ще трябва все пак да се вложат малко средства за обработка на общественото мнение, но това са пренебрежими разходи в сравнение с парите, които ще останат за прилапване от олигархията.
17 Ноември 2010 22:20
Тези "препоръки" отнасят ли се за "ранните" пенсионери с фуражки?
Натъртили са го. Никакви привилегии след 2028 г.
А какво казва фондът за тези, които са се поминали 10 години преди възможността да получат пенсия
По принцип трябва да отидат в резерв на пенсионната система, че когато се случи криза подобна на сегашната и "крупни" бизнесмени (кат Брайти, де бил плащал заплата под осигурителния праг, сиреч некъдърен да си подбере кадрите и да организира работата) на микро- и нано- фирми фалират, това да не рефлектира върху пенсиите.
където децата ще извозват
А деца има ли? Или пак ще се разчита на подпомагане от емигрантите? За "извозването" де.
17 Ноември 2010 22:27
Предлагаме разстрел на навършилите шестдесет години. Пенсионната възраст да се установи твърдо на 78 години. Така, ако все пак някой възкръсне чудодейно след разстрела, ще трябва да работи поне още осемнадесет години и надали ще взема пенсия повече от пет.
17 Ноември 2010 22:33
Чудя се, да се засмея ли, или да се разплача?
17 Ноември 2010 22:40
Не обиждайте фашизма. Чак так такъв геноцид той не може да измисли. Това могат да направят само тези, които бяха причина той да се появи.
17 Ноември 2010 22:44
Рекох да зарадвам аз, некои форумни нацитенори и припяващите с фашистките балалайки:
(снимка: натиснете тук)
Според тех, тея хорица на снимката им е рано да се пенсионират, що да не побачкат малко без пари, нъл тъй?
17 Ноември 2010 22:53
що да не побачкат малко без пари
Без пари не може! Трябва да се отчисляват осигуровки, нъл тъй? Виж, ако дават консултации, напр. хидроинженерство и криминогенна обстановка, може и без пари. Тогава не се начисляват осигуровки.
17 Ноември 2010 23:07

Няма да се учудя, ако се окаже след година време, че да попаднеш под турска юрисдикция ще бъде далеч по-животосъхраняващо, нежели под българска.
17 Ноември 2010 23:07
Интересно как ще я сметнат пенсията отзад напред, че да я засекат да не е повече от 10.
Или на колкото и да се пенсионираш, станат ли 10 и клъц главата.
А иначе естествено глупости, скоро иде 2012 и вече и за слепия стана ясно, че светът се побърква и нема как да оцелее хептен.
Така че МВФ - ДГД.
17 Ноември 2010 23:09
Е, а какво да кажат германците? На тях им подготвят 67 г. възраст за пенсия и то от 2012 г. ?
17 Ноември 2010 23:12
Средната възраст при мъжете сега е 69 години, т.е. който се пенсионира на 63 живее 6 години, а работи 37 години, но като се прибавят и шапкарите, които работят 20 години и живеят още 30 години след пенсиониране и ето ти, че трябва да повишим възрастта за пенсиониране на 70 години, за да се получи средно, че българина ще получава пенсия за около 1/4 години от трудовия му стаж, независимо, че пенсия ще получават само шапкарите.

Редактирано от - Abaddon89 на 17/11/2010 г/ 23:13:45

17 Ноември 2010 23:25
кат Брайти, де бил плащал заплата под осигурителния праг, сиреч некъдърен да си подбере кадрите и да организира работата

Е такива "компетенции", кат теб най ги обичам. Изказват се неподготвени, но с категоричност и апломб. При това дори не са разбрали, това на което се позовават.
-
Кадрите ми бяха повече от достатъчно квалифицирани. Предлаганите услуги бяха повече от първокласни. Само дето цените на тези услуги зависят от платежоспособността на пазара, пък той зависи от нивото на доходи, което пък зависи от много неща, които най, общо могат да бъдат обобщени в "държавната политика".
-
Няма как да продаваш по-скъпо на някой, който няма пари, от където пък ти нямаш пари да плащаш високи заплати. Омагьосан кръг. Който, обаче е крайно време да бъде разсечен.

Редактирано от - Brightman на 17/11/2010 г/ 23:29:39

17 Ноември 2010 23:33
Опасявам се че тази препоръка на МВФ в България вече е факт. Поради това МВФ ще препоръча "не повече от 2 години".
17 Ноември 2010 23:43
Искренно се радвам, че нямам никакви отношения с държавата, освен неизбежните акцизи и ДДС.
17 Ноември 2010 23:44
... аз съм ЗА, ЗА и ЗА .... няма да се пенсионирам, ще продължа да си трупам точките, защото, така или иначе, ще са необходими и едни команди за избиване на търтейте (аушвиц ли беха, не помня) ... пък съм си жалостив - 'що да се мъчат ... ДГЕ..
17 Ноември 2010 23:48
Така че МВФ - ДГД.

Кайли,
няма ДГД, защото партията на която си член, която подкрепяш, за която си гласувала поръчва "аргументи" и изпълнява този геноцид.
-
Имало ли е до сега в българската история чужд посланик, да се държи толкова нагло, да демонстрира, как премиера и правителството са му подчинени ? Случвало ли се е въобще някога ? Не ! Никога . Дори, когато България е била и официално окупирана.
-
Така, че форумното Топло е прав - недоволстваш, срещу това, което подкрепяш.
17 Ноември 2010 23:49
... абе, мазен, ако тук не се навърташе модератор, моите уважения към него БДУ, щях да ти кажа какъв по-точно си...
17 Ноември 2010 23:53
Старшината,
не го знам, какъв е Мазния, но някой да внася осигуровки, при положение, че няма да се пенсионира си е достойно за книгата на Гинес в главата глупащина.
-
Щом искат да не се пенсионираме - да не чакат осигуровки.
17 Ноември 2010 23:55
Не съм била, не съм и се съмнявам да бъда член на каквато и да било партия.
Първа лъжа.
Затова мразим да комуникирам с политици, щото или ще ти извадят компромат, или ще го изфабрикуват ... в кръвта им е.

По останалите въпроси е безмислено да беседвам, подкрепям правдата и справедливостта.
Ама явно това е висока топка за вас изатова си мислите , че подкрепям тоя или оня.
17 Ноември 2010 23:55
тези услуги зависят от платежоспособността на пазара
Платежоспособността на немския или британския пазар на пасваха на услугите? Да не би услугите да не са пасвали на пазара?
Имам приятел анестезиолог. Правел най-доброто изкуствено дишане. От пусто любопитство попитах: Това пациентът как го разбира при пълна упойка? И ми се обиди кат теб сега: "Като искаш, мъчи се сам да дишаш!" Е, аз си дишам, понякога затруднено, но винаги на "собствен ход". Таз услуга да не е била първокласно дишане! ?
17 Ноември 2010 23:59
Не съм била, не съм и се съмнявам да бъда член на каквато и да било партия.

Айде, айде. Даже и във вестника имаше твоя снимка на гербарско сборище в Люлин.
-
А иначе е положително, че и ти започваш да се отмяташ от Герб.
18 Ноември 2010 00:00
Аполитичен, за следното:
"Да не би и тук да става дума да се шитне едни имот от 110 хил. кв. км?"

Точно за това става дума!
Само дето предпочетения транзокеонски инвеститор ънкъл Семюъл иска само територията, без туземното население.То пък пусто не измира вече 21 години. Та та бабуина трябва сега да го разчисти в съкратени срокове, за да цуне комисионната. Това е!
18 Ноември 2010 00:03
Драга круела,
проявявате забележително късогледство. (* или некомпетентност, или нахалство, или просто някакъв изкривен стремеж за себедоказване през тролинг - в същност изборът какво проявявате си е изцяло ваш и не ме вълнува, но подобна груба манипулация на общодостъпни статистики е меко казано дразнеща).
Ако ще се сравнявате с Германия, бихте ли коментирали тези данни:
Germany
Life expectancy at birth: total population: 79.41 years
male: 76.41 years
female: 82.57 years (2010 est.)
Bulgaria
Life expectancy at birth: total population: 73.35 years
male: 69.74 years
female: 77.17 years (2010 est.)
Данните са от http://www.indexmundi.com
18 Ноември 2010 00:03
Платежоспособността на немския или британския пазар на пасваха на услугите?

Apolitichen,
без да искаш илюстрираш един первезен начин на мислене - българите, като обслужващ персонал на платежоспособните пазара. А в България няма нужда от нищо. Не им си полага. На хляб и вода, и ако не само доживеят, но случайно въпреки планираната "здравна реформа" все пак успеят да живеят повече от 10 години след пенсия, то в газовата камера.
18 Ноември 2010 00:08
18 Ноември 2010 00:10
Щом искат да не се пенсионираме - да не чакат осигуровки.


Накрая твърде вероятно точно така ще стане. Някой ще отмени пенсиите от НОИ и всеки ще трябва да се спасява както може. Другият вариант е да се почне усърдно внасяне на китайци, виетнамци и прочее в работоспособна възраст, за да плащат осигуровки тук и да хранят по този начин пенсионерите ни.
18 Ноември 2010 00:24
Iwan Wazow,
проблемът не е в демографията, а в облагането за пенсии само на труда, при положение, че с технологичното развитие неговият дял в продуктите пада.
-
Един продукт се създава от четири фактори за производство - труд, капитал (машини и съоръжения), предприемачество, земя (суровини).
-
Когато примерно за производството на една пържола (а нали ядем пържоли), зърното за фуража се жъне от 1000 жътваркки със сърпове, а прасетата се отглеждат в кочини където 100 циганина ринат торта с лопати, то като им облагаш с осигуровки заплатите получаваш примерно 11 000 лева с които пенсионерите могат да купят 1000 пържоли.
-
Когато обаче зърното го жънеш с комбайн, а свинарника ти е автоматизиран, то вече нямаш 1100 заети, а 10. И колкото и да се им високи заплатите, то пак едва ли ще събереш и 1 000 лв.. А същото количество пържоли пак са произведени.
-
Изходът е за целите на пенсиите (и здравеопазването) да се облагат всички фактори за производство, пропорционално с участието им в създаването на продукта. И това става, чрез облагане на продукта с косвени данъци. Така примерно една от всеки 10 произведени пържоли ще отиват за пенсионерите, а не само една десета от пържолата, която може да си купят 10-те работника.
18 Ноември 2010 00:27
А в България няма нужда от нищо.
Нуждата от космонавт (на американска ракета), противоракетен щит, разходки в авганските планини, както и чифте пищови на гол тумбак, не са мои приумици. Нито водя пропаганда, че достойна пенсия (на хляб и вода) ще се осигури с акциз от 5%, опс май беше "данък оборот". за всеки, който пожелае. Пенсията де, не данъкът. Той е неизбежен. Освен машините и имотите да не забравиш да обложиш с тоя данък знанието и организацията (моженето), що и те са капитал. Пък и фактор за безработицата.
А меракът срещу 15 г. тр. стаж да се получава пенсия 30 години не е нужда, а манталитет, в повечето случаи преписван на циганите.
18 Ноември 2010 00:36
Apolitichen,
нужна е пълна смяна на пенсионната система:
-
1. Отвързване на пенсионната система от връзката й с демографската ситуация и обвързването й с растежа на производствения потенциал на обществото, като цяло, чрез премахване на фондовата разходопокривна система и замяната й със стабилна пенсионна система, без рискове, опряна на два стълба:
-
а) социален стълб - гарантирана от държавата еднаква пенсия за всички граждани, достатъчна за нормално физическо оцеляване, получавана съобразно възраст и здравословно състояние, финансирана от държавния бюджет с част от косвените данъци (но не с отделни данъци);
-
б) пазарен стълб - напълно доброволна втора пенсия на базата на фондонатрупващият модел и в плуралистична конкурентна среда.
-
2.Премахване на преките данъци наричани "задължителни осигуровки". Единствено доброволен застрахователен принцип в пенсионното осигуряване, при свободна частна инициатива в конкуретна среда.
-
3.Преобразуване на НОИ в нормален пенсионен фонд, държавна собственост, в който, освен избралите го да се застраховат в него, държавата пенсионно да застрахова за своя сметка държавните служители, армията, полицията, безработните и всички, които получават заплати или лични доходи от държавния бюджет.
-
4. Стабилност и независимост на пенсионните фондове от пазарната конюнктура, чрез инвестиции на набраните средства единствено в собствеността и развитието на производствени бази в селското стопанство, хранителната и текстилната промишленост, фармацевтиката и енергетиката, така че и при най-лоши стечения на пазарната конюнктура да са в състояние да осигурят в натура (храни, облекла, лекарства, осветление и отопление) пенсиите на застрахованите.
-
Натиснете тук
18 Ноември 2010 00:37
На вниманието на ония, дето пишат, че фашизма се завръщал:
Натиснете тук
Е ви тука цялата социална политика на куп. Четете и се дивете как гадните фашисти са се грижили да народа си. Ние днес можем само да го сънуваме.
18 Ноември 2010 00:42
Нека за момент да оставим пазарният стълб и да видим как от финансова гледна точка би изглеждало замяната на пенсионните осигуровки с финансиране от общите данъци.
-
В Бюджета на НОИ за 2010 г. (преди актуализацията) е предвидено изплащане на пенсии на обща сума 7 135 011 400 лв. , от които от осигурителни вноски се набират 3 523 783 000, а останалите 3 611 228 400 лв. и сега се набират от други данъци, а значи, че са включени в тях.
-
Данък оборот трябва да компенсира изчезналата пенсионна вноска от 16 % или сума 3 523 783 000 лв. или това прави при модела ДДС 10 %, а при данък оборот между 2 и 5 % (в зависимост от изкуственото намаляване на оборотите).
-
Значи 8% здравна осигуровка + 16 % пенсионна осигуровка или общо 24 % пряк данък се компенсира от 15 % ДДС. Или при промяна на системата към финансиране изцяло от ДДС, автоматично се получава понижаване с 9% на персоналната данъчна тежест на тези, които сега плащат пенсионни и здравни осигуровки.
-
Но понеже ДДС е ограничено до 25%, а Данък оборот е невъзстановим, то практическата схема на финансиране предполага:
-
1. Премахване на 8-те % здравна осигуровка и заманата им с увеличение на ДДС с 5 %.
-
2. Премахване на 16 % пенсионни осигуровки и замяната им с 3 % Данък оборот.
-
Или персоналната данъчна тежест на плащащите сега осигуровки (8% здравна+16% пенсионна = 24%) ще бъде понижена с 16% (5% ДДС+3% ДО=8%) .
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД