:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 189
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Правна кантора

Трудово правоотношение се доказва с всички средства

Липсата на сключен договор се коригира от инспекция или от съд
"Какво да се прави, ако работодателят не дава писмен трудов договор? Моят случай е точно такъв. Работя без трудов договор повече от 8 месеца. Без да ме е уволнил, директорът на частната фирма, в която се трудя, вече не ми дава възможност да влизам дори на територията на предприятието. Как да реагирам?"

Пита Анастасия Цветанска от гр. Белово



Изходите са два - работникът може да се оплаче устно или писмено в Областната инспекция по охрана на труда. Тя след необходимата проверка със своя заповед може да обяви, че отношенията са трудови и по този начин да замести със заповедта си липсващата писмена форма на трудовия договор. Особено при условие, че работодателят е изгонил работника от работа и по този неправомерен начин е прекратил трудовото правоотношение. Другият начин е съдебният - трудовото правоотношение може да се доказва в съда с всякакви доказателствени средства - с документи и/или със свидетели. Така се удостоверява, че един работник е полагал труд, т.е. бил е допуснат и със знанието на работодателя си се е трудил на определено работно място.

Незаконното недопускане до работа е специална хипотеза, регламентирана в Кодекса на труда. Защитата си работникът или служителят може да организира чрез оплакване по административен ред - пред органа, който е назначил директора. Например министър или общинския кмет. В частните фирми такова оплакване е невъзможно.

Но най-честият случай е да се търси съдебна защита. Докато трае изпълнението на трудовото правоотношение, работодателят и виновните длъжностни лица дължат солидарно на работника или служителя брутното трудово възнаграждение за съответната длъжност от деня на явяването му, за да постъпи на работа, до неговото действително допускане до работното място. Възможно е работник или служител само временно да бъде отстранен от работа от работодателя си или от непосредствения си ръководител - ако например е пиян, употребил е наркотици или е заболял като е взел лекарства, които не му дават възможност да бъде адекватен на работното си място. Работодателското правомощие за недопускане на работа има за цел да защити физическата цялост на работника или служителя или за да не се нарушава технологичния и производствения процес. Напълно възможно е да се злоупотреби и с това правомощие. Ако временното отстраняване от работа се окаже незаконно, работникът има право на обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение за цялото време на незаконното му отстраняване. И тук обезщетението се дължи солидарно от работодателя и виновните длъжностни лица, извършили незаконния акт по временното извеждане на работника или служителя от работното място.
644
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД