:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 428,231,356
Активни 95
Страници 20,309
За един ден 1,302,066

Св. Йоан Кръстител вече не помага. Слава Богу има Господ

Димитър Денков
Покрай фарса на държава, разиграван у нас отдавна, но особено забързано напоследък, лесно се пропускат твърде важни неща. Оттук идват и най-сериозните следствия на буфонадата, при която на политическата сцена се дуят, падат, стават, плюят се и се плезят все по-несъстоятелни фигури. При забързващото се действие няма как да не се възпита публика, която, кикотейки се на поредната дивотия, не само се забавлява, а и се кретенизира в очакването на още по-голяма смешка. И недовижда именно сериозното, както стана и тая седмица.

Сериозното съвсем не е обсъждането на държавния бюджет, нищо че тая година то няма да роди тъпи и поради това убедителни за медиите и гражданството сравнения с постни пици. Не са и сериозните до смърт въпроси за доходите, пенсиите, здравеопазването, науката и образованието. Става дума за нещо още по-сериозно и висше. Става дума за Бог и свидетелствата за Неговото съществуване чрез Него.Залисани около Калинки, Мишели, Уикилийксове,депутатски опашки за ГСМ-и и съпровождащите ги фарсови сюжети, сме застрашени да пропуснем все по-честото споменаване на името Господне не от кого да е, а от самия Бойко Борисов. Това споменаване изобщо не е в стила на паразитната словоупотреба, която допуска под път и над път да се споменава всуе името; не е и повърхностното заиграване с предполагаемите религиозни чувства на хората, отиграно още от членовете на Политбюро, изтъпанили се смирено със свещи в храма на св. Александър Невски в зората на демократичните промени. Не, то е израз на дълбока вяра и комай единственото точно политическо прозрение: ако нещо още може да ни спаси, е единствено и само Господ.

На пръв поглед това споменаване е свързано с изместване на публичния интерес от досегашните герои във фарса. За него доста време бяха абонирани например Божидар Димитров и Симеон Дянков със сюжета за мощите на св. Йоан Кръстител, докарани от Созопол в София, та да им се поклони и Путин. Сега интересът се върна с подобаваща сила към централната фигура в нашия фарс и към не толкова активни в досегашните смешки лица, каквито са Мирослав Найденов и Вежди Рашидов.

Тъй като двамата очевидно се оплетоха в обясненията, единият подведен от непорочно заченала, а другият - от непорочно субсидирана мома, се стигна до най-убедителното средство, именно до явяването на Борисов като deus ex machina. Фундаменталното му интервю от 1.12. пред Нова телевизия има всички изгледи да остане в историята като незаобиколимо свидетелство за неговото управление. Боя се, че и тогава ще се пропусне най-важното, именно името Господне. Защото интервюто има не само политическо, а и дълбоко теологическо значение. В него прозират чертите на ново доказателство за съществуване на Бог. То обогатява теологията, задоволяваща се досега с онтологически, космологически, телеологически, психологически и т.н. доказателства; спокойно може да го наречем еврократическо. С яснота, на която би завидял и Декарт, то бе изразено така: "Но това, което аз винаги съм бил благодарен на Господ, че във всеки труден момент след това ми е давал по нещо да ме успокои. В същото време, когато тя (Калина Илиева - бел. Д.Д.) ни направи тази беля, Кристалина Георгиева ни изми лицето пред Брюксел." Как да не кажем: еrgo, Бог съществува. Защото представяте ли си какво щеше да стане с вярата на Него в Него, ако Кристалина Георгиева не бе станала едновременно еврокомисар и европеец на годината?Трудно е да се изрече, но е логично: Бог няма!Още повече че за този безутешен извод можеха да се приведат факти от предишния ден. При откриването на моста край Бяла Борисов също подчерта силната си вяра, запалвайки три свещи за Отец, Син и Дух, както го била учила майка му. Това обаче не подсили въздействието на светената вода, докарана от река Йордан и наръсена по моста, както му е редът при всякакви откривания, от един поп: набързо станаха няколко катастрофи. Но след като бе дадено доказателството за съществуването Му с отличията на Кристалина, катастрофите вече могат да се обясняват с неверието на самите шофьори.

А вярата наистина помага. Особено при отново задаващите се реформи с отново орязания държавен бюджет. Съвсем не е случайно, че самата дума "реформа" има дълбок теологически смисъл още в първоупотребите си от ап. Павел: отправя ни към вътрешната вяра, която преоформя и външното поведение, склонно иначе да се поддава на маймунско подражание. При опита, който имаме с досегашните реформи, наистина се иска силна вяра, за да се опитват нови с надеждата, че нещата ще се подобрят. Очевидно това няма как да стане без Господ, пък ако ще и цяла България да се наръси с вода от река Йордан, докарана франко пожарните от някоя израелска фирма по съответна обществена поръчка.

Към това следва да се прибави едно неизвестно на по-широката публика свидетелство за Неговото скорошно спасително пришествие - за вас може да е лъжа, за мен е истина. Според очевидци в някои професорски кабинети на Софийския университет надвечер се явявал Христос. Истински вярващите вече замислят проект съвместно с някои институти на БАН, та да докажат със съответните емпирични опити съществуването Му. Освен че това ще докара допълнителни средства, със сигурност ще е и в съзвучие с приноса на премиера в теологията и тъй нужната ни вяра в успеха на поредното реформаторско правителство.
Михаела Катеринска
"Но това, което аз винаги съм бил благодарен на Господ, че във всеки труден момент след това ми е давал по нещо да ме успокои. В същото време, когато тя (Калина Илиева) ни направи тази беля, Кристалина Георгиева ни изми лицето пред Брюксел."
253
11951
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
253
 Видими 
03 Декември 2010 20:10
при която на политическата сцена се дуят, падат, стават, плюят се и се плезят все по-несъстоятелни фигури

И в този хаос, г-н- Денков, има само една фигура. Вие знаете коя е. Всички знаем
03 Декември 2010 20:16
Особено при отново задаващите се реформи с отново орязания държавен бюджет.

Скъп сте ми, г-н Денков, но истината...
Единственото увеличение на държавните разходи през 2011, спрямо предшестващите, е това за образование и наука. 12.876 %
03 Декември 2010 20:29
"Бог няма!"
Със 100% сигурност не знаем дали това е така, но ако е така, тогава 99% от населението на земята да се е самоубило.
03 Декември 2010 20:50
Господ не е теория, теорията е реалност създадена от разума, която разумът анализира, Господ се открива с душата чрез чуства, предчуствие, интуиция, божествено вдъхновение, разума е любопитство, подозрителност, спокойствие, грижа за джоба, толерантност към делата и думите на другите, и мнението на другите е информация в думи достигнала до Господ за да те облажестви ако катадневно си богоединосъщи
03 Декември 2010 20:53
Триединния Бог
"Отец и Син & Дух" ЕООД
03 Декември 2010 20:57
В нашия случай имаме бог Внук...
03 Декември 2010 21:14
Димитър Денков
03 Декември 2010 21:31
автора
03 Декември 2010 21:36
"Бог няма!"
Със 100% сигурност не знаем дали това е така, но ако е така, тогава 99% от населението на земята да се е самоубило.


Meto ot Interneto,
според атеистите, към които с гордост се числя и аз, бог няма. Съгласно твоята прогноза би трябвало атеистите да сме само 1 % и да бъдем обявени за застрашен от изчезване вид. Пък ние не само не изчезваме, ами и ставаме все повече.

[quo te][/quote]


Редактирано от - sybil на 03/12/2010 г/ 23:59:12

03 Декември 2010 21:41
Не знам. За мен лично, проблемът е в нарастващото "олевявяване" на любимата газета. Главната "Сега-пропаганда" на комунизма е в подбора на материалите. Уважаема редакция, нима не ви е ясно, че статиите "Айн Ранд-Хърсев" отблъскват от "капитализъма" повече хора, отколкото години класова борба

Редактирано от - claudius caesar august на 04/12/2010 г/ 11:27:10

03 Декември 2010 21:42
Според очевидци в някои професорски кабинети на Софийския университет надвечер се явявал Христос. Истински вярващите вече замислят проект съвместно с някои институти на БАН, та да докажат със съответните емпирични опити съществуването Му.


Тези от преподавателите, учените и лекарите дето не вярват ще ги пази родната полиция...под строй!
03 Декември 2010 21:54
Вестник "Сега" е привлекателен с това, че не се подмазва на управляващите.
Виж, малко сбъркаха като пуснаха клипа с крясъците на прокурора при ареста на съдията, но им направих другарска забележка и се поправиха.
Но съжалявам вестниците Монитор и Стандарт- колко гнусно е да хвалиш
просташкото управление на ГЕРБ заради 30 сребърника.
03 Декември 2010 21:55
мислех атеист от въпросите на вярата не се вълнува, никак, май вярата е път и първа крачка е размисъл, после избор
03 Декември 2010 22:04
.
03 Декември 2010 22:10
Вестник "Сега" е привлекателен с това, че не се подмазва на управляващите.

Безусловно.
Но почва да губи, ако ги напада безкритично

Редактирано от - claudius caesar august на 04/12/2010 г/ 11:28:46

03 Декември 2010 22:12
Денков, харесвам те, ама не богохулствай, грях е - даже и да не вярваш....грях е и не го прави повече.
03 Декември 2010 22:17
.
03 Декември 2010 22:20
Слава Богу има Господ

Има, ами!
Остава да изкарате, че Ме няма.
Близо 2600 постинга съм ви написал, и пак искате доказателства за съществуването Ми.
03 Декември 2010 22:29
Напротив. Критикува, но твърде толерантно.
Простащината трябва да се громи постоянно и безпощадно, за да не и се позволи да закрие всичко, свързано с науката и културата.
03 Декември 2010 22:29
Защо нападате "нн"? И нас - вярващите, и вас - невежите, ни чака едно и също.
Има ли нещо, което ни пречи да дружим, докато сме заедно?
03 Декември 2010 22:30
Според очевидци в някои професорски кабинети на Софийския университет надвечер се явявал Христос.

В нашия факултет имахме Исусов, Христосков и А.С.Буда (него не съм го виждала лично, но надписа на кабинета му си стои). Така че - истина е!


ПП Даскале, атеист съм, слава Богу

Редактирано от - Die Hexe на 03/12/2010 г/ 22:34:31

03 Декември 2010 22:37
Ееех, бедни ми идалго...Не си ли разбрал още, че социал-демократическата псевдо носия не е подходящо облекло? Както и да я киприш, през нея винаги ще прозират доспехите на самосъзнанието made in KPSS from USSR

***
Лъжата, която прилича на истина, не е по- добра от истината, която прилича на лъжа - <Кабус Наме>
03 Декември 2010 22:37
А на мене през вечер ми се явява Симеон Дянков...
Да не би да се отбива и до СУ и БАН, пък някои да го припознават за Господ.
03 Декември 2010 22:39
.
03 Декември 2010 22:41
..Пък в един от моите факултети..

От колко факултета ви изгониха за неуспеваемост?
03 Декември 2010 22:42
Змей, сърцето ми се къса за вас! Вие страдате от кошмари!
Препоръчвам ментичка преди лягане!
03 Декември 2010 22:43
Spyder, за преподавателите по туризъм Хи(д)жов (СУ), Боров и Колчев (ТУ) знаеш ли?
03 Декември 2010 22:44
Хексе,
Имам мента, валериан и глог на хапчета. Не помага.
03 Декември 2010 22:45
Die Hexe: ПП Даскале, атеист съм, слава Богу

Значи хем си против Мен, хем Ме славиш.
03 Декември 2010 22:49
Г-н Денков

Богохулството е проява на лош вкус, мислех ви за по- изискан мъж. За Митев и компания не съм имала подобни илюзии.
03 Декември 2010 22:50
Змейо, на хапчета не става Ментичката в течна форма, може да се комбинира и с мастичка. Тогава вече никакви дянковци няма да спохождат нощите ви!


Даскале, като наш създател трябва да разбирате диалектиката в душите ни
03 Декември 2010 22:50
.
03 Декември 2010 22:50
Boatswain Spyder: Пък в един от моите факултети - в една и съща катедра - имаше Орлов, Соколов и Воробë в...

Боцмане,
Ти пак си добре. Ами аз какво да кажа, като имах Карпов, Ершов, Окунев и Щукин.
03 Декември 2010 22:53
А на мене през вечер ми се явява Симеон Дянков...

Ще си позволя да ти кажа нещо, Змейко, а ти повярвай, ако искаш.
Никога не сме имали по-добър министър на финансиите...
Нищо, че съм го ругал многократно и лично
03 Декември 2010 22:53
Die Hexe: ...като наш създател

Пиши ми професията с главна буква - Създател.
Може и Демиург - много я обичам тая дума "Демиург".
Като кажа така Деми, ДДеми, ДДДемиург, сякаш фащам ДДДеми Мур за ... нали се сещаш за какво.
03 Декември 2010 22:54
.
03 Декември 2010 22:58
Боцмане,
Почти позна - Рыбаков!
А главният счетоводител - Скумбриевич.
03 Декември 2010 23:00
Ами аз какво да кажа, като имах Карпов, Ершов, Окунев и Щукин

"Уплаших се"... и то от един Акулов
03 Декември 2010 23:01
А тогава от Косаткин трябва съвсем да се притесниш.
03 Декември 2010 23:06
Клавдий,
Като е толкова добър Дянков, какъв го дири да ми таръшува нощем из къщата и като си погледна сутрин портфейла се липсват по няколко каймета, погледна сметката дебит-кредит - олекнала. Даже и от банкоматите май точи нощем с мойта карта, мискинина.
03 Декември 2010 23:10
Любимите на философите Демиург и Парадигма ги не уважавам. По-ми аресва Епикур
03 Декември 2010 23:11
Ди Хексе,
Честно казано, на мен Клатикур ми аресва повече и от Епикур.
03 Декември 2010 23:13
Щот' се хлъзгате по най-малкото съпротивление!
03 Декември 2010 23:16
Хлъзгането по най-малкото съпротивление е едно от битовите проявления на принципа на Мопертюи-Лагранж от механиката за най-малкото действие.
А от кинорежисьорите най си падам по Акира Курасава.
03 Декември 2010 23:18
Покрай съпротивлението се сетих за тематичния тост:
Студентките химички пият до загуба на реакция,
студентките математички пият до безкрайност,
студентките медички пият до загуба на пулс.
Да пием за студентките физички, които пият до загуба на съпротивление!
03 Декември 2010 23:20
...А главният счетоводител - Скумбриевич.Скумбриевич - правильно Ама Симбиевич-Синдиевич - "...в заботах о ве-
щественном оформлении..."?


03 Декември 2010 23:20
Ди Хексе,
Тоз час му удрям едно!
03 Декември 2010 23:25
Шломо,
Симбиевич-Синдиевич може и да е ефектно, но не е рибешко.
Демек, не е рыбья фамилия.
03 Декември 2010 23:26
Ми наздраве!
Той и Змея по-добре да се присъедини, че да сънува поне вещици, а не дянковци
03 Декември 2010 23:27
.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД