:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 560
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Писмо от "България" 1

Медиите

(продължение от вчерашния брой)
Любимата песен на Линкълн била Listen to the Mockingbird. Тя можеше да се чуе на къси вълни, когато успеехме да чуем: "This is Willis Conover. The Voice of America Jazz Hour".

Уилис Кановър говореше бавно, не така помпозно като Левитан, когато Левитан казваше "Говорит Москва", но с приятния глас, добит след безброй изпушени цигари и изпити уискита. Уилис Кановър произнасяше всяка дума отчетливо като актьорите, които и да шептят, чуват ги и зрителите на последния ред. Днешните медии, и англоезичните, и българските, нямат майсторлъка на ясния изговор. Навремето той бе нужен поради късовълновия фадинг, паразитните шумове, интерференциите и заглушаванията в радиоефира. Всяко нещо с времето си.

Уилис Кановър, чиито изречения никога не бяха по дълги от пет думи, казваше: "And now Satchmo. Louis Armstrong."

И Сачмо запяваше:



I'm dreaming now of Hally, sweet Hally,

For the thought of her is one that never dies.

She's sleeping in the valley

And the mockingbird is singing where she lies.

Listen to the mocking bird,

The mockingbird still singing o'er her grave;

Still singing where the weeping willows wave.

Ah! well I yet remember

When we gatherеd in the cotton side by side;

'Twas in the mild September

And the mockingbird was singing far and wide.



Тази песен я запели в Северна Америка към средата на ХIХ век, когато южните щати се отцепили в конфедерация и започнала войната между Севера и Юга. "Отнесени от вихъра".

Не вярвайте на медиите, че най-касовият филм бил този или онзи. Най-големият box office buster на всички времена (като коригираме числата заради инфлацията) е Gone with the Wind с Вивиан Лий като Скарлет О'Хара и Кларк Гейбъл като Рет Бътлър по романа на Маргарет Мичъл. Триумфът му е и защото "Отнесени от вихъра" е за победения Юг; не за победителите. Вивиан Лий и Кларк Гейбъл победиха на филмовия екран и свършиха като лузъри; тя победена от цигарите, той от алкохолизъм.

Юли Генов преведе романа. Той имаше пишеща машинка "Хермес бейби", слагаше си я в раницата заедно с хляб, фасул и консерви копърка, качваше се на Витоша, уединяваше се в хижа "Кумата" и там превеждаше. Не знам дали поради това той преведе толкова добре "Отнесени от вихъра". Знам, че Линкълн пролял кръв, за да не допусне разцепването на САЩ, вестниците (единствените тогавашни медии) не втълпили на читателите си, че САЩ не бива да се разцепват. По-късно, когато Линкълн бил застрелян в ложата си в театъра през 1865, вестниците разказали, че Линкълн гледал "Нашият американски братовчед" и че това е музикална комедия от англичанина Том Тейлър; и че неговият убиец Джон Уилкс Бут бил драматичен актьор, любимец на южняците и знаел кога идва онази реплика, при която салонът избухва в смях, който ще заглуши изстрела, и казал "Sic semper tyrannis" и натиснал спусъка, когато Линкълн се смеел. Със "се-ре-се-та" (специални разузнавателни средства) ли са разполагали тогава?

През 1865 още нямало "Човек на годината". Сега Линкълн го класират за втори най-велик президент на САЩ след Георг Вашингтон (Джордж Уошингтън). Брех, тия медийни класации! Немея. Отварям си устата, колкото да кажа, че Линкълн и Сталин пролели кръв, за да няма разцепление.

Да не подценяваме медиите като машина за масово оглупяване. И в България вече избираме "Човек на годината".

Преди "демокрацията" хората не четяха статиите, докладите и лозунгите в "Работническо дело". Разгръщаха направо на спортната страница. Сега машината за оглупяване се върти по-ефикасно.

Но и навремето имаше опити. Създадено бе радио "Хоризонт" за масовия слушател. След срещи с работнически колективи. На едно събрание казали: "Имаме радиоточки и нашите шивачки шият и слушат българското радио. Само че вие като се разприказвате, и те почват да приказват".

Радиоидеолозите казаха: "Тогава повечко музика и тук-там обелваме някоя дума, белким им влезе нещо в главите. Това е американски формат, ама ние от нашата си позиция."

"Американската" радиоформа влезе в България, а в БиБиСи не влезе - новините си останаха в часа за новини, коментарите в минутите за коментари, музиката във времето за музика. По-късно предаванията с включвания на слушатели от цял свят също не ги разводниха с музика. Но в България американското се захваща добре, пуска корени и е благотворно още от времето, когато филоксерата поразила българските лозя, та са ни дотрябвали американски лозови пръчки.

След радиото и в телевизията внесохме американски формат. "Магазинно" предаване с нещо за всеки. За киноманите - какви филми дават по кината, за децата "Розовата пантера Пинко". Вкусна мешавица като руската салата, която в Русия e на практика френска - салат "Оливье", а във Франция е macedoine, защото в нея има и грах, и картофи, и майонеза, и кисели краставички, и шунка, както в Македония има и арнаути, и гърци, и власи, и цигани, и славни потомци на Александър Македонски. Добавете горчица и хрян, защото лютят, а македонците са люти.

Американските медийни формати намериха добра почва в България като американската лозова пръчка? Защо?

Трябва да питам холивудското списание Vanity Fair. Или Текъри. Автора на романа "Панаир на суетата", чието заглавие откраднали.

William Makepeace Thackeray.

Makepeace. Хубаво име. Пък воюват светът да им плаща за медийните формати.
98
16851
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
98
 Видими 
05 Януари 2011 19:35
Американските медийни формати намериха добра почва в България като американската лозова пръчка? Защо?

Главно, защото са адаптирани към хората с по-слаби умствени възможности, които все пак са мнозинство сред сапиенсите. Масова "култура", не спа
05 Януари 2011 19:49
Форматите са си добре. Живота е твърде кратък. Не е възможно един човек за 70 години да "обладае" всички познания на света...за това...музика...може е "Дискавъри".
05 Януари 2011 19:52
Боза с продължение.
05 Януари 2011 20:02
Такъв край и О Хенри не може да напише...
Като го знам как пише от толко години, и че буквално копира О`Хенри - "Майсторът на късия разказ с неочакван край", нощеска ше е патакламата.

Да, ама не. Казваше друг от БТА....

Редактирано от - fikata47 на 05/1/2011 г/ 20:12:22

05 Януари 2011 20:10
Следговор (за неразбралите)
Става дума за медиите. Джимо не го е разказал. Показал го е.
Знете го филма "Усещане за жена". Заглавието - усещане за ....


Ей това горе, и вчерашното - са усещане за медии.
Едно голямо блудкаво нищо.
Че и с продължение.


05 Януари 2011 20:18
Е, наистина пълна боза. Поне да беше изчакал до другата седмица, да се позабрави първата част.

05 Януари 2011 20:39
Баф , без продължения , моля ...
05 Януари 2011 20:40
Има какво да се помисли, но този път е като преяждане. Не можеш да спреш, а вече не ти е вкусно.
Лакомеят очите, не вкусът.
---------------------------------
Блогът на Генек
05 Януари 2011 20:54
Пък аз си спомням как влязоха в България най-тъпите американски перилни препарати за мозъци: Нееееееваадаааааааааааааааа! И Къци Вапцаров.
Останалото е мълчание.
05 Януари 2011 20:58
fikata47, май нещо не ти понася "Тънката червена линия" на Д.И.: - "Американските медийни формати намериха добра почва в България, като американската лозова пръчка."
Бе ти...знаеш ли що е туй "филоксера", и кой орган на лозата поразява?
.
И втори въпрос - за "Шестте Енергии"...Тае Уан, Шоа Ян, Ян Мин, Тае Ин, Тиуе Ин, и Шао Ин, нещо да си чувал?
Акупунктурата бе, онуй там, с китайските иглички..
Ми така се лекува от медийна простотия - "Боц от тука, боц от там..."
Ха дано нещо стане, дано нещо се превърти, ха дано им доде акъла...
Но не би!
.
20 години вече - медиите са жалка картинка тип "Невада" - Къци Вапцаров подхвърля банани на публиката, със заръка да грухтят.
По амерички..
Също като навремето - по социалистически..
Де по радио "Хоризонт", покрай лафовете подхвърляни между две парчета от Тома Спространов - "може пък и да им влезе нещо в акъла".
.
P.S.Ей на, Туткалчев ме преварил!
P.P.S.Навремето, докато заглушавахме VOA, се бъзикахме със заглавието на романа на Ерих Мария "На западния фронт нищо ново" - "На идеологическия фронт нищо ново".
Толко тъпи бяха материалите на отдел "Агитация и пропаганда" на ЦК-БКП, че 1:1 си приличаха с америчките.

Редактирано от - OLDMAD на 05/1/2011 г/ 21:12:27

05 Януари 2011 21:14
OLDMAD
Това кълбо от омотани нишки дето ни го е търкулнал Д.И. всеки може да си изтегли предпочитан цвят.Ти си си избрал червения на тънката линия...А мне все ровно..
Аз ще си отворя разказите на О Хенри../нищо че е американец/
05 Януари 2011 21:26
По-добре си пусни бТВ, някакви турски сериали се въртят там.
05 Януари 2011 21:32
Нещо си заядлив.Да не те е ядосала филоксерата/другия смисъл на думата/ до тебе..
05 Януари 2011 21:43
Не съм.
Изтеглил съм два филма(не са американски или руски), и чакам родата да си легне.
Ма и тука мъртвило..
Умори се народът, ръга едно-две и си ляга рано.
05 Януари 2011 22:01
Ми чуй тогава :
По това време в Европа (Франция) вече е пренесен от Америка най-големият неприятел на лозята – филоксерата. У нас тя е констатирана за пръв път през 1884г. в лозята на Видинския край. С нахлуването на филоксерата се слага край на старото традиционно лозарство. Масовото загиване на хиляди декари земя от филоксера поставя под угроза лозята е страната. Тогава българското правителство поканило френския специалист проф. Виола, който обиколил страната и дал първите указания по засаждането на присaдени лозя. През 1906г. започва фактическото възобновяване на лозята, но чак след Първата световна война то се провежда в усилен темп.




Та не е както казва Д.И. че заради филоксерата са внесени от Америка лозови пръчки. А филоксерата е внесена от Америка в Европа.
05 Януари 2011 22:46
Олди,
Акупунктурата бе, онуй там, с китайските иглички..
Ми така се лекува от медийна простотия - "Боц от тука, боц от там..."
05 Януари 2011 22:46
Аз от тези две части нищо не разбрах. Туй то.
06 Януари 2011 01:53
Господин Дмитрий Иванов е великолепен .
06 Януари 2011 02:26
Не трябва да се дават такива тъпи определения като "свършиха като лузъри" за хора като Вивиан Лий и Кларк Гейбъл.

Sorry
06 Януари 2011 03:09
БЪЛГАРСКИ ПРЕСТОЛ , личи че си новак.
Димитри най-мрази да му бъркат малкото име. Ти точно туй правиш. После мое да му викаш великолепен , ослепителен , блестящ и вълнуващ - кел файда.
06 Януари 2011 03:19
В началото на 60-те баща ми купи радио, след 6 години телевизор. Аз тогава си купих "Ехо-2". И слушах "Метроном-а" После Дмитри и Томата влязоха в къщи. Цветно...... и подбрано.
СЕГА в къщи има телевизор за всеки. По едно време имах кабелна, но я махнах.
Радио слушам само в колата, а телевизия - само новините. За да разбера какво искат да ме накарат да мисля.
Направо им се чудя на тези дето плащат пари за реклама по телевизията...
Интернет-а дава много по- голяма свобода от радио "Свобода" и "Гласа на Америка"
Медия е в."СЕГА", не само заради Редакцията и обратната връзка, а и заради читателите.....
06 Януари 2011 03:47
/:/ "...Знам, че Линкълн пролял кръв, за да не допусне разцепването на САЩ, вестниците (единствените тогавашни медии) не втълпили на читателите си, че САЩ не бива да се разцепват. По-късно, когато Линкълн бил застрелян в ложата си в театъра през 1865..."
§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§
Мдааааа...?!
И президентът Милошевич "проля кръв" за същото през 1992-1999 г., за което президентът Линкълн пролял кръв в САЩ през 1863-1865 г.- ама на Федерацията Югославия САЩ и НАТО и пуснаха кръв(чрез ракети и бомби), а Милошевич го самоумъртвиха в ареста на Международния Наказателен Съд в Хага!!! Сиреч, "Което е позволено на Юпитер(САЩ), не е позволено на вола(СФРЮ)! "Демократично", нали- и лицемерно, при това(което е, май, едно и също?!)!
Димитри, да беше направил този паралел, а?! Тогава щях да ти кажа още веднъж "Браво!"- засега ти го казвам само веднъж!
06 Януари 2011 04:16
ЧНГ и ЧРД Димитри !!
На патерица !!
Много е груви и началото и продължението !!
Пропагандата е вече в мозъка на костите ни , не сме като предишните поколения които помнят и времена с относително ниска концентрация на пропаганда !! А другаря Левитан е феномен !! Абе пенкилерене му е майката !!
06 Януари 2011 04:28
Пара, САЩ са доброволен съюз на бивши английски колонии.


В Югословения няма нищо доброволно, да не говорим, че влизащите у тая федерация държави са на различно цивилизационно ниво, а столицата се намира в държавата членка с най-ниско такова. гарант за съществуването на ИЗКУСТВЕНО и НАСИЛСТВЕНО създадената Югословения е балансът между СССР и САЩ. с изчезването на СССР никой не може да спре желанието на подтиснатите народи към независимост.
06 Януари 2011 04:40
Пара , стига си ревал за тая Югославия бе човек. Историята си е казала думата по случая. Тури И пепел.
06 Януари 2011 05:05

VOA никога не е бил заглушаван в България. Уилъс Канъвър звучеше всяка делнична вечер от 20:30 наше време на средни вълни 981 кХц от едномегаватовия предавател в Кавала.
А поантата на Димитри в днешната колонка е следното - Сега машината за оглупяване се върти по-ефикасно.
Констатация, която, естествено, ми импонира със своята категоричност.
06 Януари 2011 05:43
Точното наименование на гласът на Америка беше "The Voice of America in Special English." Натиснете туки чуйте подобен на този глас.

Дон, заглушаваха я, особено в пиринско.Само по високите баири се чуваше.
06 Януари 2011 05:56
А сега къде е филоксерата?
06 Януари 2011 06:54
Проклетата филоксера ни е лишила от вълшебния Карменер и сега трябва да се наливаме с чилийски братовчеди !!
А иначе присаждането е прогресивен метод , не само в лозарството !!
Важното е калема да е добър и основата да е здрава !!
Е верно и ножа трябва да е остър и дезинфекциран и сяра повече сяра - така да се каже !!
06 Януари 2011 07:08
Параграфе, вземи та попрочети малко за това как френците и кральевина Србия са направили кральевина Jугославиja.
Колко народ са изклали само в Македония, отделно в Хрватска и Унгария.
Макар и от Източна все пак си от България ...
06 Януари 2011 07:56
Мдааа...
Вчера - въздух под налягане, днес - айран без кисело мляко....
Важното е да се каже, че всичко американско е лошо.
Под линията - на тези, дето не им се четат безмислици, им се обяснява колко са тъпи...
06 Януари 2011 08:02
А това пък е върхът на сладоледа:
Отварям си устата, колкото да кажа, че Линкълн и Сталин пролели кръв, за да няма разцепление.
Ми да беше казал, че и султанът през 1876г. е проливал кръв, за да няма разцепление.
06 Януари 2011 08:58
един приятел от казармата и до днес си повтаря - ПЪЛНО МАЗАЛО!
06 Януари 2011 08:58
Не се хареса нещо писаното от Димитри тази година... Добавете горчица, хрян и карайте нататък. Който харесва мозайки с остри камъчета пак ще протърка ръка о грапавата същност на живота.
06 Януари 2011 09:19
Разбира се, как е възможно да забравиш онзи неповторим глас зад кадър, който си чувал всяка неделя докато очакваш едно от любимите си анимационни филмчета
Поздрав: vimeo.com/4248791

Редактирано от - maxilianus на 06/1/2011 г/ 09:21:22

06 Януари 2011 09:24
Слабичко.
Все се забравя, че прав е по-силният.
САЩ сега са прави, защото са по-силни, но ако палачинката се обърне и утре да кажем се появи някакъв азиатски тигър в ролята на по-силния, това, което днес е неправилно, тогава ще е правилно и обратното. По-силният определя кое е правилното, кое е неправилното, кой е великият мъж на годината и кой не е, въпреки че е стотици пъти повече мъж от избраният.
06 Януари 2011 09:33
Дано човека поне си е взел хонорара за таз писаница. Иначе съвсем се губи смисъла от заниманието.
06 Януари 2011 10:13
"медиите като машина за масово оглупяване"
06 Януари 2011 10:20
Не бе Енчо-лоша е манипулацията на народа, посредством медиите, което е внос от САЩ! Отвори няколко други вестника, и им виж първите страници, гръмките заглавия....
06 Януари 2011 10:36
бате джимо за много години,
безполезна цензура ме атомизира навръх празнична радост, не съм стадо и ботуш не възвеличая и в последно слово неоглупял и свободен в духът не мисля си в право изглупяването да е победило, по моему липса е на изкуство, то възвишава, и затуй в съзнание позитивно го рушат, иде ли тъпо време, подир идеологиите и войната им дето сталин победил, откъде отиват демоните,
06 Януари 2011 11:07
Енчо, внимавай, мисленето е наказуемо!
Важното е да се каже, че всичко американско е лошо.

сменяме само една дума, и всичко си идва на мястото:
Важното е да се каже, че всичко руско е лошо.

Това е!
Снощи казах - "На идеологическия фронт нищо ново!"
Плюс - минус!
Черно - бяло!
Фили - фоби
Господари - роби!
С полиран от рекламите мозък, рупа пуканки пред телевизора, тъпче се с бира и скача по каналите с дистанционно.
И друг път съм го цитирал този пример, но ще се повторя.
Разговор между съпрузи пред телевизора:
- преди 89-та - "Таз вечер филмът хубав ли е или съвецки"
- след 89-та - "Таз вечер филмът хубав ли е или американски"
.
Това е положението уважаеми консуматори!
И пак Махалото...
Плюс - минус!
Черно - бяло!
Фили - фоби
Господари - роби!
.
P.S. Бай Дон, аз ли да те уча как се разпространяват къси вълни?
- За лаиците - не се заглушава радио-предавател, а територията на която са любопитковците с вефовете. Отначало на честотата на VOA се излъчваше само "бял шум", но по-късно поумняха и започнаха да излъчват народни песни, хора и ръченици.

Редактирано от - OLDMAD на 06/1/2011 г/ 11:21:58

06 Януари 2011 11:54
Ами Чомски може да е велик лингвист, но това не му пречи да е комунист с капаци на очите. Като Харолд Пинтър, на когото това че беще бесен комунист, не му пречи да бъде велик драматург. А преди и двамата да пропишат, ние славехме в захлас друг велик езиковед:

Ще се усмихне кротко Сталин
и с хубавата си ръка
като баща ще ни погали

Талантът и политиката не са скачени съдове. Джимо може да е бил всякакъв, но понякога пише благи есета.
06 Януари 2011 12:25
Чомски не е комунист, ама в никакъв случай, по-скоро се определяше като либерален.
Става въпрос за манипулацията. Та в този смисъл на мен пък ми хареса аналогията филоксера=масмедии, в смисъл на ония, промиващите мозъка, по-горе ги описаха и всички ги знаем от генезиса им досега. Промиващите мозъка предавания дойдоха от Щатите като филоксерата. Това не означава, че съм щатофил или щатофоб. Щото съм фен на Чомски не само защото вдигнал вой срещу Виетнамската война. Нервирам се от елементарното схващане на идеята на Джимо и политизирането ангро.
06 Януари 2011 12:29
Идиотите Сталин и Хитлер са ползвали пропагандата (по разбираеми причини с други изразни средства), но със същата цел - промиване на мозъци. Да припомням ли за Гьобелс.
06 Януари 2011 12:30
А идиотът Чърчил?
06 Януари 2011 12:59
И той. Алкохоликът му с алкохолик. Може и още малко по-назад. Там Ботев ги е напопържал и Бисмарк и т.н.
06 Януари 2011 13:15
Всяка Недела не беше ли първото магазинно предаване в БГ?
06 Януари 2011 13:18
"Words, words, words" (2.2.192). Чомски се самоопределя като "anarcho-syndicalist" и "socal anarchist", но важни са действията, а не имената. Преди време, когато в Англия властта спечелиха лейбъристите, един възрастен професор ми каза: "Боже господи, пак ще ни управляват комунисти". Тогава това ми се видя доста пресилено, но когато станах свидетел на яловата, демагогска и свирепо преразпределителна политика на ухиления селски идиот и бандата му, разбрах, че по същество професорът е бил прав.
06 Януари 2011 13:53

Не, OLDMAD, не се заглушаваше, нито на къси, нито на средни вълни. По принцип точно така се заглушава, облъчва се територията, но VOA избягна съдбата на Свободна Европа.

Аз обикновено избягвам да се хваля, но мисля, че измежду живите познавачи на радиоефира аз съм най-квалифицирания по заглушаването.
И по стратегии, и по тактика, и по техническо изпълнение.
06 Януари 2011 14:12
Забравяш че съм от РЕБ-a дг*ба.
.
P.S.Май не си ходил на Сливенските мин.бани?

Редактирано от - OLDMAD на 06/1/2011 г/ 14:15:34

... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД