:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 321
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Общините замразиха данъците

Местните власти масово намалиха такса смет за фирмите
Хасан Азис
Местните власти се отказаха да закърпят бюджетите си чрез по-високи данъци и такси през 2011 г. Заради кризата много общински съвети решиха да облекчат фирмите като намалят такса смет за нежилищните имоти. На повечето места пък просто ще бъдат запазени действащите от 2010 г. ставки. Още в края на миналата година от Националното сдружение на общините призоваха представителите на местните власти да не натоварват гражданите и бизнеса с по-високи данъци.

По-малка такса смет ще плащат фирмите в Плевен, Кърджали и Велико Търново, показа проверка на "Сега". Например в Плевен тя е намалена от 8 на 6 промила върху данъчната оценка на имотите, съобщи кметът Найден Зеленогорски. Според него в града работят около 6500 фирми, повечето от които са малки и средни предприятия. Така общо за тях намалението се изчислява на около 20%. В Плевен пада такса смет и за гражданите, които вместо 1.8 вече ще плащат 1.6 промила. Според общинарите намалението е станало възможно заради високата събираемост през миналата година. Тогава като приходи от такса смет били заложени 6.1 млн. лв., а били събрани 7 млн. лв.

В Кърджали пък такса смет за фирмите пада от 1.5 на 1.3 промила върху данъчната оценка на имота. Кметът Хасан Азис се гордее, че това е едно от най-ниските нива в България. Според него е важно бизнесът да се подпомогне заради кризата въпреки загубите, които ще претърпи бюджетът заради понижението. Приходите от такса смет от фирмите в хазната вероятно ще намалеят с 200 000 лева, посочва Азис. Във Велико Търново ставката за бизнеса също пада от 9.5 на 7.5 промила върху данъчната оценка на имота.

И в трите града няма да бъдат променяни местните данъци и цените на услугите, предоставяни от местната администрация. В община Варна данък сгради и такса смет също остава без промяна. "Има единствено около 30% понижение на туристическия данък спрямо нивата на таксите, които са събирани през миналата година", обясни Янко Станев от бюджетната комисия в общинския съвет.



НА ПРЪВ ПОГЛЕД

Столичната община привидно не увеличи местните данъци за 2011 г. Това обаче не важи за над 90 000 семейства, които ще плащат между 20 и 30 на сто по-високи данък сгради и такса смет. Увеличението дойде от промяната в зонирането на града, което определя данъчната оценка на имотите. Мотивите на управляващите са, че така се възстановява справедливостта и т.нар. "елитни" квартали във Витошката яка минават от трета във втора зона. По-тежко ударени са живеещите в Зона Б-5, която преминава от трета в първа зона. Това увеличава данъка върху недвижимите имоти с 48%. Увеличение с около 50% на данък сгради и такса смет ще има в "Дружба" 2, защото кварталът минава от четвърта в трета зона. От по-високия налог в общинската хазна ще влязат едва около 3 млн. лв. Допълнителни 7.5 млн. лв. се очакват заради промяната в закона, според която нежилищните имоти на предприятията се облагат върху по-високата от двете стойности - отчетната стойност или данъчната оценка.
1
1903
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
01 Февруари 2011 15:45
Местните власти да направят необходимото за разкриване на сгради и имоти, които години наред не плащат дънъци. Има много новопостроени блокове, които нямат акт 16, но се обитават от години и не се плаща данък сгради и смет. Другият номер е с вилите. Построяват голяма вила и си живеят в нея, но нарочно в единия ъгъл е малко нещо недовършена, за да не се плаща на общината. За камуфлаж, не събарят престарелия кьошк, уж живеят там, а го ползват за килер. Има и трети номер. Данъците се определят на базата на декларираната от собственика квадратура, които са по- малко от истинските. И там прябва проверка.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД