:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 30
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
пазарна екзотика

Аз съм българче... и ще пазарувам в кварталния магазин

Предлагам да си преразпределим рационално личните бюджети и да изберем кого да подкрепим с парите си
Елена Кодинова
Заплахата на българските винопроизводители, че ще бойкотират големите търговски вериги, е една от малкото пазарни новини от последните години, които са ме изпълвали със задоволство и малко пролетарско злорадство. И ако наистина се случи, аз смятам да я подкрепя с парите си. Колкото и малко да са те, възнамерявам чрез тях да упражня изконното си клиентско право да накажа наглите търговци и да защитя българското производство.

След като 45 години живяхме в контролирано от държавата комунистическо стопанство, някак си останахме с впечатлението, че свободният пазар е решението на всичките ни икономически проблеми. Само че има разлика между свобода и слободия. А и на пазара е като на Дарвиновия Галапагос. За съжаление, оцеляват не най-елитните, а най-приспособимите екземпляри. А приспособимостта в една екстремно либерална икономика, особено в бедна страна като България, може да значи шмекеруване, ощетяване на потребителя за сметка на качеството, мафиотски и картелни хватки. И заради това вече двайсет години ядем и пием боклуци. Те са рожба на свободния пазар. Да са ви честити! Оказа се, че крайният икономически либерализъм не е панацея. Но пък в демократично общество не е хубаво държавата да се меси много в пазарните механизми. И тогава какъв е изходът? Как да се защитят качествените стоки? Как да дадем шансове на българските по-малки производители, а не на гигантите, които бълват евтина продукция със съмнителни достойнства, но пък имат достатъчно средства да ни облъчват с реклама и отстъпки?



Част от българския бизнес обича да се кичи с епитета "национално отговорен"



Но за първи път виждам бранш от родната икономика да се събира за кауза, която не е картелно споразумение за прекарване на потребителя, а национално отговорно дело. Най-накрая на някого му проработи чувството за достойнство. Вероятно защото го удариха унизително по джоба, но да не придиряме. Важното е, че се случи. Че има вероятност част от бизнесмените да спрат да се прецакват помежду си заради печалби на всяка цена. Да спрат да заговорничат да свалят качеството, за да понижат цената и да угодят на логиката на тъй наречения "свободен пазар". А това в крайна сметка е добре и за нас, потребителите.

Хипермаркетите за храна и домашни потреби се държат все по-нагло в България, защото имат такава възможност. Възползват се от беднотията на хората и им предлагат всякакви боклуци на ниски цени. Като в същото време ги зомбират с рекламни кампании, в които успяват да ги убедят, че евтините "дупета" и водата със спирт и боя за лев и нещо са отбрани екологични филета и най-качествено шампанско. Възползват се от финансовата криза и рекетират производителите с всевъзможни приумици, за да им продават стоките. Сигурна съм, че вече мнозина съжаляват, задето изобщо са започнали да плащат прословутите входни такси от 300 до 1000 лева на продукт. Това е легализираният подкуп, който искат от тях големите вериги, за да им поставят стоките по щандовете си.



Рушветите се калкулират в цената и ние ги плащаме от джоба си



И второ, къде е тук конкуренцията, която ще изтласка напред по-добрия продукт? След като преценката на крайния търговец е "купена", той вече не продава по-качественото, а по-изгодното за него лично, не за клиентите му.

Екстремно свободен пазар и бедност се съчетават зле. Пресичат се, когато се смесят. И на производители, и на потребители им се образуват киселини в портфейлите от тази смес, която им разяжда благосъстоянието. Дори не искам да споменавам киселините в стомаха от некачествените евтини храни и питиета в супермаркетите. Тях покорно и мълчаливо ги гасим с антиацид от началото на прехода. Бедността е лош съветник. Остава да чакаме да ни проработи достойнството.

Винопроизводителите казаха А, но ние сега трябва да кажем Б, ако искаме да се заявим като национално отговорни потребители. Четох по форумите присмехулни коментари на заплахата за изтегляне на българските вина от веригите с аргумента, че свободният пазар ще ги накаже. Клиентите плашат, че няма да си купуват вече наши напитки, а ще минат на вносни. Хем били по-хубави, хем по-евтини. Защото свободният пазар не търпял вакуум. Не съм съгласна. Ще намаля наполовина консумацията, но ще си купувам само български вина от кварталния магазин. Това мога да направя, за да подкрепя родното производство. Така ще се погрижа мои сънародници да си запазят работните места и парите ми да останат в страната и да се завъртят. Така гласувам против рекетьорските практики на веригите. Не искам вино за лев и нещо. Същото мога да направя и за българските плодове и зеленчуци, за българското сирене. Но се надявам и нашите производители най-накрая да минат на моя страна и да спрат да ме лъжат с боклуци в името на печалбите си. Те ме цакаха дълго време, облагодетелствани от "свободния пазар". После се намери кой и тях да изцака - дойдоха всесилните хранителни вериги. Да вземем вече да се помирим, за да са добре стомасите, портфейлите и достойнството на всички ни.





Преди време приятелка ми разказа как дребен търговец



отказал да й продаде кебапче, ако ще го дава на детето си. Карали се известно време по въпросите на свободната търговия, либерализацията на пазарите и логиката на печалбите, накрая търговецът я убедил в правотата си. Тя беше изключително впечатлена, че някой, който печели от търговия, отказва да забогатее с няколко стотинки за сметка на детското здраве. Малка стъпка, но все отнякъде трябва да се почне.

Няма нужда да чакаме държавата да ни урежда пазарните бакии. Можем сами да го направим. Да си преразпределим рационално бюджетите и да изберем кого да подкрепим с парите си.

Чувствам се комфортно в супермаркет, защото съм градски човек и обичам да си пазарувам анонимно и бързо, всичко да ми е наоколо, а не да тичам от магазин в магазин за различни стоки. Но отсега нататък ще се насоча към малките квартални магазинчета. Знам, че умират в световен мащаб, но не е задължително това да става и у нас сега. Малка страна сме, на нас кварталните магазинчета ни отиват. В тях отношенията между търговец и потребител са лични и равнопоставени и има някаква съвсем конкретно насочена отговорност. Ако собственикът ти продаде напитка за лев и нещо, на чийто етикет пише вино, а всъщност е настойка от накиснати стафиди, можеш да отидеш след това заедно с главоболието си и да му се скараш. Има вероятност да се засрами и да помисли как да ти угоди следващия път, за да те запази като клиент. На голямата хранителна верига не й пука за теб. Тя не иска да се срещате лично и не се грижи за твоята клиентска удовлетвореност. Тя се интересува само бързичко да ти измъкне парите. Защо тогава да я подкрепяме? Аман от гигантизъм на тази една педя земя, населена с хора колкото един модерен западен мегаполис.
Снимка: БГНЕС
Пазаруването в хипермаркетите и висенето в моловете е най-популярното занимание на жителите на големите градове.
215
10064
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
215
 Видими 
11 Февруари 2011 19:45
По принцип големите вериги още от проектирането си и построяването си, почнаха да се държат нагло!
11 Февруари 2011 20:02
Възползват се от беднотията на хората и им предлагат всякакви боклуци на ниски цени.
Ще бъда възпитан и няма да кажа какво е това.‌ Просто ще запитам авторката, ако наистина мисли че това е проблем, според нея кое от възможните решения трябва да се приложи, за да могат бедните да си купуват стоките:
1. Нищо да не се предлага на ниски цени?
2. Да се предлага високо качество на ниски цени?

Ако е 2 - защо авторката не мине в търговията и не го пробва това?
11 Февруари 2011 20:02
Голямите вериги установяват стандартите.
Колкото по-голями толкова по-добре за потребителя и по-лошо за конкуренцията. Не е задължително да е по-добре за обществото като цяло, обаче. В повечето случаи е обратното.
Реалната конкуренци и законноста в страната са единствените условия системата да работи. Ако едо от условията е нарушено идват проблеми.
В Америка преди 20-30 години също е било трудно да върнеш стока в повечето магазини. Но нарастналата конкуренцията, електронизацията в търговията и новите играчи принуди повечето вериги да променят бизнес моделите си. Който не можа да го направи на време - загина.
Така и България трябва да си извърви пътя. Направо на хубаво и на готово - не става, тъй като България си е отделен пазар.
11 Февруари 2011 20:03
11 Февруари 2011 20:05
Другия въпрос - защо сега се е сетила Мара да се ....? Защо досега не е подкрепяла българското чрез пазаруване от кварталните магазинчета?
11 Февруари 2011 20:08
Фейсбук събори тираните в Тунис и Египет, та няма ли да бутне една-две търговски вериги в България? Защо подценявате ролята на тази нова сила? Колко му е да се координират усилията и да се бойкотират онези които не играят по правилата... Помислете си малко и ще се уверите, че е възможно.
11 Февруари 2011 20:12
Все повече се чуват гласове срещу крайния либерализъм, даже снощи чух въздебеличкият Огнян Минчев да се изкаже против него. Илюзията средна класа - търговци отдавна развенчана. Малки магазинчета за храни на Запад няма. В САЩ също. Знам хора, които имаха кафета в Ню Йорк, които големите вериги от рода на Старбъкс ги разориха.
11 Февруари 2011 20:18


На добър час, Кокинова!

Изключитлно глупава теза е, според мен, да се тъпчете с българските боклуци, както ги наричате, от гол патриотизъм.

По-патриотично би било да търсите начин да се храните с по-здравословна храна, наша или вносна, за да бъдете по-дълго здрава, а ако всеки разсъждава така - какво по-хубаво.


Ще станем по-малко болна нация, по-красива, по-щастлив.


11 Февруари 2011 20:21
Не може ли българските производители да предложат продукти по-качествени и на добра цена от търговските вериги?
Или трябва заради добре употребявания патриотизъм да плащаме на поредните тарикати-манипулатори?
По темата - Блогът на Генек


11 Февруари 2011 20:21
Любезна госпожице,
Подкрепяте местните бакалници. Добре - те дават хляб на едно-две семейства. Не повече. А сравнявала ли сте цените на едни и същи продукти там и в хиперите? Естествено е хората да търсят по-изгодното. Местните бакалийки съществуват единствено благодарение на "покупките в последния момент". И така е не само в столицата на местния бантустан, ами навсякъде по територията му и по света.
11 Февруари 2011 20:23
На добър час, Сисила!
Ще станем розовки, пухкавки и дебелки.
11 Февруари 2011 20:23
А по-бедничките може ли да пазаруват в така наречената "пенсионерска" верига български магазини? Вярно, че дори и те се мръщят на вмирисаното месо и колбаси там... Що малко и българските търговци да не се позамислят за мърлячеството си?

11 Февруари 2011 20:25

Вие вече сте станали, Карабаджо. Нема лошо.
11 Февруари 2011 20:30
О, не! Аз съм сух, жилав и кисел. И Реноар обичам, но само от ключиците нагоре.
11 Февруари 2011 20:34
Кодинова за втори път в рамките на само седмица доказва, че е селинджър от най-висша класа.
11 Февруари 2011 20:35


Освен това.

Наскоро откритите биомагазинчета също са малки и квартални магазинчета.
Много са уютнички и приятнички.

Обаче български стокички там има две-трички.

Щото на българските производителчета не им се бачка дългичко и уморителничко за резултати, които аз съм българчетата със сигурност биха приветствали.
И от тия магазинчета патриотчета не става. По неволя.

Ами какво да се прави тогава?

Бегом към големите хранителни вериги с по-евтина и по-качествена храна.
Защото натам, къдто ние сме тръгнали, те оттам се връщат.


Няма нужда да измисляме топлата вода.
11 Февруари 2011 20:36

Мислиш ли, че някого интересува ти какъв си? Или пък аз, на външен вид?

Това не е форум за запознанства, свалки и сватбени предложения..

ПП. Може би имаш предвид Рубенс.
Но не смятам да продължавам с плоски майтапчета от твоя арсенал.

Редактирано от - Сибила на 11/2/2011 г/ 20:39:23

11 Февруари 2011 20:37
Сибила, няколко твои постинга под темата, а още няма ода за Карфур! Я се стегни малко
11 Февруари 2011 20:38
Рубенс?

________________________________ __________
"Масовото приемане на една идея не е доказателство за нейната вярност".
11 Февруари 2011 20:40
Претоплянето на стари и леко употребявани манджи продължава, но за разлика от миналата седмица този път качеството е напълно отсъстващо.

След прочитането на днешния смешен плач искрено съжалявам, че се опитах да открия нещо положително в предходния вопъл.
11 Февруари 2011 20:42


Предводителю,

Аз каквото имах по въпроса за Карфур, споделих го.

Вярвам авторката го е изчела с молив в ръка, както казваше Фичо, и сега задочно спори с мен / и с другите на моята позиция/.

Но ако това е така, то значи, че всичко сме си казали и сме изчерпани.
11 Февруари 2011 20:43
Разбирам ви добре , но като как да стана милионер , върху 20 квадрата търговска площ ? ...
11 Февруари 2011 20:43
Българско вино и български алкохол в България - НИКОГА, това са пълни боклуци, не ги купувайте. Български вина в чужбина - ДА, винаги купувам когато намеря - хубави са. Вината ни са чудесни, но само ако има контрол.Над българските вина продавани в България няма никакъв контрол, те са фалшификати и са вредни. Някои "винопроизводители" пробваха с ментета и в чужбина, но ги удариха през пръстите и сега реват като убодени мечки.
Имаме чудесни български вина, имаме и доста качествени лозови масиви, но винарите са от мутренско потекло и всичко до което се допрат се олайнява.
Големите търговски вериги са единствените озиси в България, единственото нещо, с което България по малко заприличва на европейска страна.
Но там където собствениците на веригите са се доверили изцяло на български персонал наистина се получава отврат.
Приветствам идеята да си направят собствени магазини, но никога не бих влезнал там. Винарите днес са срам за старите български лозари и винари. Те не са винари, а свинари.
11 Февруари 2011 20:45
Живея в Мексико, където за разлика от УСА (където за да купиш хляб трябва да се качиш на колата и да пътуваш 15 минути отиване и толкова на връщане) има и големи магазини - в моя град около 10 вериги, и малки магазинчета близко до дома ми. Има някои магазини "за бедни" където ти продават салам от рога и копита на ниски цени, оттам купуват само най-бедните. Ниски цени и ужасно качество.
Има и магазини, които са на кооперации от производители или на голям производител. Оттам може да се купи добра стока на прилична цена. Но, никой не е сигурен дали се спазват санитарните норми. Така че ако искаш да си купиш пиле, или свинска пържола, която я режат пред теб - донякъде става. Но не си сигурен с каква храна, какви хормони, какви химикали е хранено прасето, примерно. Имаше случаи на хора масово отровени от телешко месо натъпкано с химикал който дава червен цвят. Не съм чувал нещо такова (вече 15 години) за месо купено от големите вериги.
Та след дълги размисли с булката (и след една амебна дизентерия от "евтини" продукти и много диарии) решихме единодушно - само купуване от големи магазини. Всичко друго е за безпросветните и много бедните. Там поне, ме информираха местните хора, че има някакъв санитарен контрол и си подбират доставчиците. А от друга страна, доставчик който е успял да се вреди да зарежда голяма верига, няма да си плЮе на късмета и да дава некачествена продукция.
Направихме и сметка за цените: при еднакво качество на стоката цените в големите вериги са по-ниски.
Така че както и при статията за "СофиАнците", авторката защитава теза май с единствената цел да се прави на интересна.
11 Февруари 2011 20:47
Пазаруваме поне веднъж седмично в Карфур, Кауфланд или Била и много рядко в Лидл. Вече започнах да усещам уловките им. Човек трябва да си отваря очите.
11 Февруари 2011 20:49
Бай Иване, ама само не знаеш колко си прав. То това не се отнася само до вината. За всичко се отнася. И не му влияе "Стара планина" и тем подобни.
11 Февруари 2011 20:51
"Разлайване на кучета - 2"
11 Февруари 2011 20:51
"Пазаруването в хипермаркетите и висенето в моловете е най-популярното занимание на жителите на големите градове."
Оттука може да се разбере в каква среда се движи авторката. Това вижда, това пише. Не че друго няма, но тя това вижда.
11 Февруари 2011 20:54
А да не би авторката да си избира една абсурдно неверна теза и да ни я подхвърля, само за да я оборваме после? Това е хитра тактика. Така беше и за "Софианците", така е и за "Моловете". Хитро.
11 Февруари 2011 21:00
Ц, не мисля, че в малките магазинчета (поне в София) ще получиш нещо по-добро, или че качеството е по-гарантирано от големите вериги. По-скоро е обратното. Големите могат да си позволят (и го правят) да не те лъжат (толкова).
Всеки знае, че евтиното си е евтино и е за сметка на качеството. И в соц времена беше така, можеше да си вземеш салам от месо, а можеше кучешка радост. Хората търсят евтиното не от тарикатлък, а от немотия.
Това - да плашаме по-скъпо, напук на големите вериги, почти ми напомня "ами да ядат пасти тогава".
11 Февруари 2011 21:03
За съжаление Сибила е (почти) права, а авторка е запасала на гол тумбак чифте патриотични патлаци и гърми империалстическите (пардон – големите) хранителни вериги с наивен плам.
Не става така, като забелязаха колегите по-горе. Какви квартални магазинчета, какви 5 кинта? Откъде, Авторке, според теб зареждат те? Ами от борсите. Ходила ли си скоро до такава борса (не централна Софийска, а местните из страната)? Знаеш ли, че там времето е спряло от епохата на дивите Илиенци и битаците? Всичко се прави с ориенталски врътки и в пълна мръсотия. Нищоп местно, екологично и качествено не се предлага там на прилични цени, че да се купува от местните магазинери.
Така че твоето мероприятие ще налее пари единствено в мръсните джебове на местните мутри-прекупвачи, не на производителите...
Съгласен съм, че огромните вериги унощожиха средната класа по света и масово утвърдиха калъпа на профанизацията и еднаквостта. Това лошо. Ама да прозоваваш българите да си бръкнат в джоба в подкрепата на една измислена и грешна теза не е коректно, душа! Къде в България има Истинско вино, например? Аз повече бих вярвал, че ще намеря такова в Метро, отколкото в магазинчето на бай Пешо. Щото на Метро не му дреме за потребителя, но му дреме да не продава ментета и боклуци, щото носи отговорност (поне по света, де), а на бай Пешо и по-скоро на доставчика му - ще му фанат опинците. Виж, да отида на село и да купя директно от Бай Кольо, дето го знам от 100 години, че прави най-хубавата мускатова в селото – това – да. Или от Леля Пенка млекото или Баба Сийка – доматите – също да.
Ама за целта трябва да се разходиш извън Софето, нали, а ти е далчеко. Ами тогава – измислете начин – събирайте се, създайте блог за car-pooling и ходете в селата и пазарувайте от малкото останали дедовци и баби, дето реално произвеждат. Така се подкрепя селото и същевременно се яде екологично.
И на нас тук ни се смееха, че имаме зеленчукова градина, ама като идват лятос на гости и ядат Домати, Краставици, Чушки и Марули (именно с Главни букви) – си млъкнаха. Щото то хубавото и качественот ядене изисква или време и труд, или пари, а обикновно и двете.
Не става само с патриотизъм...
11 Февруари 2011 21:07
Това за градския човек и супермаркета много ми хареса. Густо, майна!
11 Февруари 2011 21:08
големите вериги не са толкова нагли колкото ги представят в медиите а и политиката им предимно в полза на потребителя.
няма как да "се възползват от беднотията на хората, като им предлагат всякакви боклуци". когато човек е с ограничени средства той прави почти винаги компромис с качеството и за него по важна е цената, без значение дали купува от кварталната бакалия или от големия супермаркет. пилешки кренвирши на цена по-ниска от цената на пилешкото месо или "пилешки кренвирши" без какво да е пилешко месо (и много други такива "качествени" продукти от кварталните магазини) има в бг поне от десетилетие, преди да се появят големите западни вериги.
не съм против кварталните магазини, даже са по-удобни и по-наблизо, но "бизнес модела" им е сбъркан на моменти. на няколко квадратни метра площ (и съответно малък брой стоки) има понякога две-три продавачки, на които или не се плаща добра заплата или се реже от данъци, осигуровки и пр. или за да се дават заплати се слагат големи надценки. освен това купуват и в сравнително ограничени количества и получават съответно по-малки остъпки. един интересен случай: една позната, която "разбира от вина", ми разказа как в германия в кауфланд вино "черга" струва Х евро а в българия същото вино го видяла за двойна или тройна сума в евро. това си е доста странно, явно българските купувачи са по-богати.
не съм и против производителите. предполагам на тях не им е лесно да оцелеят. но и на консуматорите/клиентите не им е лесно. при стандарта в българия и без това голяма част от заплатите отива за храна (дори и да се купуват евтини стоки). а който има достатъчно пари може да си купи скъпи и качествени стоки винаги, без да се съобразява с големите вериги.
в българия производителността е ниска, дори и в земеделието, и въпреки ниските заплати продукцията не винаги е по-евтина от "западната". в доста случаи методите на "производство" са направо първобитни в сравнение със западните или в сравнение с тях са си направо "биопродукти". за да достигнем запада се искат техника и нови методи, което за съжаление става само с много пари. стандарта на запад е висок не защото имат високи цени, а защото имат висока производителност. така че по-добре да оцелеят само най -добрите и конкурентните производители, отколкото да умират от глад клиентите.
11 Февруари 2011 21:29
Поздравления за авторката! Всеки има право на свободен избор. Затова лично аз пазарувам в големите вериги, защото продукцията в тях е по-евтина и по-качествена. На кварталния шмекер, при когото цените са поне 100 % по-високи показвам среден пръст. Пазарувам при него само в караен случай, нещо дребно, за което не ми се ходи до супера. Съжалявам , но това е веригата - Costco - Safeway - Local Grocery Store in US; Метро - Билла - Бай Илия в България.


Редактирано от - Devil на 12/2/2011 г/ 10:38:20

11 Февруари 2011 21:32
Аз съм българче... и ще пазарувам къде си искам.
11 Февруари 2011 21:36
а за това, че и без големите вериги сме прецакани от производителите да ви дам пример. имам наблюдения как стоят нещата в германия например. има хляб доста по-скъп от българския разбира се, но има и вериги в които може да се намери хляб на цена около 45-50 цента за половин килограм или в български пари към 1.90-2 лева за килограм. за разлика от доста от българските видове хляб този обаче не се разпада на трохи като изсъхне, т.е. производителите не са взели евтино и бедно на глутен (май така се казваше) брашно за по-големи печалби. като се вземе предвид и качеството ние плащаме в някои случаи немски цени (при български заплати). ето докъде води липсата на конкуренция. някои от производителите са в по-силна позиция в момента и се налагат над купувачите, така че няма какво толкова да се притесняваме за тях.
11 Февруари 2011 21:40
Много хубаво призовава авторката - всеки да реши кого да подкрепи с парите си. И е хубаво да имаш свободата да избереш кого да подкрепиш. Мен изобщо не ме интересува дали подкрепата ми е медийно-отговорна, което обикновено се нарича от някои журналисти "национално отговорна", както и не ме интересува дали в статията има скрито продуктово позициониране - от това да се интересуват съответните регулатори. Като потребител ме интересува само съотношението качество/цена.

_______________________
Интеллигент — это тот, у кого ума больше, чем умения, знаний больше, чем ума, сведений больше, чем знаний, а амбиций больше, чем всего перечисленного…
Блогът на Манрико
11 Февруари 2011 21:55
Бай Иван е прав!
Винарите са по-долу и от свинари.
Отиваме на гости, и не взех дамаджанка с мое вино, ами купих от магазин.Сърце ме заболя, че дадох 18 лева за шише в кутия.Нейсе. Домакинът, човек любезен, го отвори и наля.После конфуз..Никой не повтори глътка.Така и не разбрах дали съм купил смеска от киселини или смеска от основи.
Как бе другари винари, се изхитрявате да се о*вините?Суровината ви е добра и лесно се контролира.Не като мандраджиите, дето събират барем от стотина места "мляко" .
Божа работа.
11 Февруари 2011 21:57
Пак ли бе?!!
Пак ли да разоравам ливадата, и да сея домати и краставици?!
Пак ли да възстановявам парника?
Байгън!
Три пъти вече го правя!
.
P.S.Може би друг път не съм го казвал - имам около 600 квадрата чисто дворно място, с ливадата му там, с дърветата, с китките и маргаритките..
Само дето преди години, на същотото туй място имах свинарник, гледах кокошки, патета и фитки, сеех домати, краставици, лук, чесън, картофи...
Абе к'вото ви доде на акъла..селяния до шия!
Сега пак ли?
Ми внуци имам, чакам и други...
Старшина, де си бе човек, кажи ми къде да се изнеса.. мамка му и Живот!



Редактирано от - OLDMAD на 11/2/2011 г/ 22:10:41

11 Февруари 2011 21:58
ето тук пример за цените на хляба (горе долу най евтиното което може да се намери)
Натиснете тук
(на немски)
11 Февруари 2011 22:17
Кварталният магазин е пред затваряне, а работеше в продължение на 50 години. Наистина е тъжно да видиш как продавача стои пред цялото време отпред, разговаря с минаващите, но никой не влиза да купи нищо. В момента продава почти само хляб, а оня ден зареди колбаси за 16 лв. Не е само до веригите - наблизо нямаме верига, според мен е от кризата. Дано устиска човека.
11 Февруари 2011 22:23
Аз пък няма да пазарувам в кварталните ! Белким фалират и най-после си приберат колите от тротоарите там където им е мястото.
11 Февруари 2011 22:28
Добре бе адаш,
аз пък това не мога да го разбера- ако имаш наблизо чалъм да го правиш това - какво му е толкова зора?
Де да знам-лаик съм сигурно, но ако имах възможност да си ходя някъде на до 30 мин от жилището да си копам нещо -ей така за отмор и нещо да се изкарва за кеф - бих го правил, че и увличал даже. Не става дума да се произвежда за търговия-ама за собствени нужди, то колко е?
Преди 3 години, минавайки през едно селце на път за Велинград, от пътя -от една баба си купих домати - още ги помня, ми няма и няма на пазара български или пък са напомпани за търговия, кой знае с какво, че и по цена.

________________________________ __________
"Масовото приемане на една идея не е доказателство за нейната вярност".
11 Февруари 2011 22:33
Хубавата храна се произвежда само...в собствената градина и то не от бивши текезесари!Около триста корени домати, около 700 корена пипер и две пакетчета семе краставици и си усигуряваш семейството от реколта до реколта.След това победоносно отминаваш щандовете със зеленчуци и в моловете и в малките магазини.Каква цена , какво качество , Манрико по тези географски ширини.Имаме и земя , и климат, хора нямаме.
11 Февруари 2011 22:38
Адашко, у дома бе, у дома..не някъде на майната си.
Преди седем-осем години си рекох, айде, Сега ше ставам чорбаджи-европеец - с ливадата му там, с барбекюто(Догановото нищо не струва пред мойто), с водоскока и шадраванчето, с крушите, ябълките, френцкото грозде и малините...и нито леха зеленчук!
Ама..ей го на - с тия отрови, пак ме принуждават да се върна към селянията..
.
P.S. Докато го напиша, и Дупничанката ме преварила!
Аферим моме!


Редактирано от - OLDMAD на 11/2/2011 г/ 22:43:34

11 Февруари 2011 22:42
Ама..ей го на - с тия отрови, пак ме принуждават да се върна към селянията..

каква селяния, бе, дядко Олди? И мадам Обама си копае лехите в Белия дом.
това сега е модерно.

Редактирано от - softwind на 11/2/2011 г/ 22:42:59

11 Февруари 2011 23:16
Софтик, що така бе душата?
11 Февруари 2011 23:23
Шашката, Олде - за всичко има место, приятели. Язе у наше село имам къде декар местенце, зеленчуковата градина е към 40-50 квадрата само - другото си е баш ливада, сенчици, беседчици, барбекю и огромен полупрозрачен навес за хладинка, където цело лето седим с жената вечер..
Обаче градинката стига за основните неща - 8-10 корена домати, 5-7 краставици, две лехи маруля (lettuce по тукашному) за през 2 седмици да има винаги пресно, леха лук, леха чесън, 10-тина чушки и готово. Отделно подправките и лютото, че без тех не може. Имеме компостери, слагаме и малко патешки или овчи тор от фермите наоколо се купува, вода от дъжд и отточна - на корем - пей сърце.
Цело лято ядем с жената шопска и прясна салата, за зимата затваряме даже чушки. Купуваме само картофи, че не ми се ровичка чак толкоз...
А наздраве, като сте рекли, че ракийката ще се стопли...
11 Февруари 2011 23:27
Софтик, що така бе душата?

нов моден вид фитнес
11 Февруари 2011 23:28
И най-важното Капитане - копането!
Че с туй обездвижване пред комповете сме заникъде..
Не че нямам работа покрай ливадата и дърветата, ма друго си е да нахраниш прасето и да го почешеш по шкембето.
.
P.S. Я, Софти ме преварила!

Редактирано от - OLDMAD на 11/2/2011 г/ 23:34:17

... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД