:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,278,317
Активни 153
Страници 30,012
За един ден 1,302,066
Седмицата

Пак се изложихме пред чужденците

"Легитимните" олицетворения на тая държава се сепват само когато гръмне бомба, която тъпо се обяснява с покушение към тях - в центъра на София. И не личи да им пука особено, когато такива покушения се случват всеки ден и в най-затънтени села
Димитър Денков
Да бяха хитри келнери от "Балкантурист", които ти казват, че нещо в менюто е свършило, а после го сервират на съседната маса, "щото, братче, чужденци, да се не излагаме", човек да ги разбере; да бяха изненадани домакини, които се псуват в кухнята, а в гостната се държат според канона на благоприличието, човек да ги извини. Но когато са божем демократично избрани политици, за които е крайно неприятно, че гръмнала бомба пред редакция на опозиционен вестник току преди идване на еврокомисари, а след това продължават да ругаят тъмните сили и да ръсят версии по метода "Кому е изгодно?", енеизвинимо, макар и разбираемоКакто е неизвинимо, но разбираемо, когато президентът вземе да търси аналогии с взривове и с гангстерските битки в началото на 90-те години. Както е неизвинимо, но разбираемо, че министър-председателят знаел кои са атентаторите, ама нямало да се връзва на такива ченгеджийски номера. Както е неизвинимо, но разбираемо, че министърът на вътрешните работи може да изтресе загриженост най-вече за това, че бомбата била в центъра на столицата. Неизвинимо е с оглед на нормалната политическа реакция; разбираемо е откъм простодушната й кухненска битност у нас.

До втръсване се каканиже, че демокрацията била процедура; рядко се отбелязва, че всяка процедура е ефективна, когато е придружена със задължително потискане на личния интерес и съзнателно премълчаване на личното мнение - и то най-вече от тия, чиято длъжност е да спазват демократичните процедури. Дори това задължително потискане и съзнателно премълчаване да е лицемерно, липсата му свидетелства за ненормалности. И ако в личен план подобни липси водят до истерична самота, в общественулесняват разпадането на самото обществодо сбор от егоистично крещящи за правата си индивиди. Тогава нямаме никаква демокрация. Имаме почти животинска битка за оцеляване, бъркана с душевна непосредственост. Тя не може да бъде извинена с простодушното обяснение, че каквото ми е на душата, това трябва да пробие и в приказки, тъй харесващи се на "народа". Не може, защото лесно стига до политическа простотия, упоена от илюзията, че така те, управляващите, са истински народни хора, демократи един вид. Тогава какво правят във властта? Говорят като хората? Работят за хората? Не се различават по-нищо от хората?

Вестник "Галерия" може, дори трябва като всеки вестник, да е трън в очите на властта и на медийната конкуренция; бомбата пред редакцията му със сигурност е гръмнала, та да уязви и управляващите. Но когато и политици, и медии започват да пускат удобни най-вече за тях версии,простодушното обяснение става просташки опасноБорисов, Цачева, Първанов, Цветанов и т.н. като частни лица могат да имат каквото си искат частно мнение, което да споделят пред личните си гости в кухнята или на маса като хитри келнери и изненадани домакини. Като висши представители на държавата, те обаче най-напред са длъжни да изразят - дори и лицемерно - загрижеността си, че това е покушение срещу граждани, вестник, свободно слово, обществен ред, а не зла инсценировка, окалваща образа на страната пред света. Да обещаят, че ще направят всичко възможно да разкрият извършителите и техните поръчители. Да заявят, че докато няма доказани факти, които да уличат този или онзи, е недопустимо да се разпространяват "най-вероятни" версии. При това да гарантират, че държавата ще направи всичко възможно това да не се повтаря. Все пак нали затова е държава, та да дава сигурност на гражданите си, пък били те охранители нощна смяна в опозиционен вестник?

Но тъй като те изглежда съвсем не са убедени в това, много по-лесно е да издърдорят тъкмо личното си мнение, което да представят за норма на държавническо мислене. Поради което и почват да разпридат най-удобните за тях обяснения - от козните на митични октоподи, трактори, олигарси и ДС-та, та до руски енергийни интереси и редакционната политика на в. "Галерия", чиито изобличителни флашки станали сега бомбени фишеци срещу демокрацията.

Тъкмо това е истинското излагане: излагация не пред чужденците, а пред гражданите на България, истинските чужденци в уж собствената си държава. Защото "легитимните" олицетворения на тая държава се сепват тогава, когато гръмне бомба, която тъпо се обяснява с покушение към тях - в центъра на София, представете си какво нахалство. И не личи да им пука особено - на президент, министър-председател, председател на т. нар. Народно събрание и т.н. до полицая, заработващ от рекет, когато такива покушения срещу държавата и истинските чужденци в нея се случват всеки ден и в най-затънтени села, където "неорганизирани" престъпници колят баби за петдесетина лева, разбиват къщи и крадат добитък. А и защо да им пука, когато там не идват стадо еврокомисари, които да заявят подкрепата си за успехите на страната по пътя към демокрацията.
 Статията в онлайн изданието на австрийския масов вестник "Кроненцайтунг" за взрива в "Галерия". Заглавието е "В България - нападение срещу вестник, критичен към властта".
110
7300
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
110
 Видими 
11 Февруари 2011 19:50
бомбата пред редакцията му със сигурност е гръмнала, та да уязви и управляващите

Уважаеми г-н Денков, според мен има и по-дълбока причина. Считам, че голяма част от сегашната опозиция би подкрепила Борисов с по-голямо удоволствие, отколкото безкрайно компрометираните си лидери. Да, ама въпросните не иха го допуснали. Та затова бумкат бомбите - словесни и тротилови
11 Февруари 2011 20:06
Уважаеми г-н Денков, какъв "продукт" се получава ако 21 г. се прелива от пусто в празно? Отделно дето и се вземат пари за "услугата".
11 Февруари 2011 20:19
Статията -
Амбразурчиците -
Не са ли и те като келнери-тарикати? Винаги готови да обслужат властта - защото са се излъгали да й повярват?
------------------------------- --------------
Блогът на Генек


11 Февруари 2011 20:22
То и Вeргил Ваклинов се е поизложил,
ама кой му придиря?
11 Февруари 2011 20:29
до полицая, заработващ от рекет, когато такива покушения срещу държавата и истинските чужденци в нея се случват всеки ден и в най-затънтени села, където "неорганизирани" престъпници колят баби за петдесетина лева, разбиват къщи и крадат добитък.

На които факти, овластената по едно стечение на обстоятелствата мутренска простотия отговаря нагло, арогантно и по всякакъв начин - "духайте го"!
От което пък, друга част от простотията миришеща на вкиснало изпада в делириум, последван от продължително цвилене и полюции, обилно и вербално гарнирани с опростен набор от членоразделни звуци.
Най висшата форма стигаща до цинизма - "падат ли..."


________________________________ __________
"Масовото приемане на една идея не е доказателство за нейната вярност".
11 Февруари 2011 20:39
Това "излагане пред чужденците" си е стар БГ синдром, политиците-идиоти тоже....за статията
11 Февруари 2011 20:44
Съгласен съм с автора, че принципно се излагаме пред чужденците и че главата на правителството и неговият първи министър реагират непремерено и недостатъчно умно. Питам се обаче кой създаде настоящото напрежение, в резултат на което държавният ни авторитет се срива още повече. Явно на някой това му е изгодно - правителството да се срива. Е, що за безродници са тези хора?!
11 Февруари 2011 20:46
На този тъп в-к "Галерия" бомбата трябва да избухне в тиквите на редакторите и списвачите му - яворчо, патарашковица и един нищовец - иванчо бакаловото. Една грамадна транскултурна граната - БУМ!
11 Февруари 2011 20:54
не личи да им пука особено - на президент, министър-председател, председател на т. нар. Народно събрание и т.н. до полицая....престъпници колят баби за петдесетина лева, разбиват къщи и крадат добитък.
Елегия
Автор: Христо Ботев


Кажи ми, кажи, бедний народе,
кой те в таз рабска люлка люлее?
Тоз ли, що спасителят прободе
на кръстът нявга зверски в ребрата,
или тоз, що толкоз годин ти пее:
"Търпи, и ще си спасиш душата?!"

Той ли, ил някой негов наместник,
син на Лойола и брат на Юда,
предател верен и жив предвестник
на нови тегла за сиромаси,
нов кърджалия в нова полуда,
кой продал брата, убил баща си?!

Той ли? - кажи ми. Мълчи народа!
Глухо и страшно гърмят окови,
не чуй се от тях глас за свобода:
намръщен само с глава той сочи
на сган избрана - рояк скотове,
в сюртуци, в реси и слепци с очи.

Сочи народът, и пот от чело
кървав се лее над камък гробен;
кръстът е забит във живо тело,
ръжда разяда глозгани кости,
смок е засмукал живот народен,
смучат го наши и чужди гости!

А бедният роб търпи и ние
без срам, без укор, броиме време,
откак е в хомот нашата шия,
откак окови влачи народа,
броим и с вяра в туй скотско племе
чакаме и ний ред за свобода!
11 Февруари 2011 21:10
Браво на автора! Не може да се отнеме или промени дори ред!
11 Февруари 2011 21:20
Мдаа, какво правим сега?
Христо Бисеров - още един който съм пцувал колкото си искам през годините, току що заяви, "някои детайли" от комисията за СРС-тата и се оказва, че има писмени доказателства за водени 6 разговора през нощта на "бирената фабрика" - два от които между Танов и Мутрата. Както и за използване на СРС-та по нерегламентиран и незаконен начин.

________________________________ __________
"Масовото приемане на една идея не е доказателство за нейната вярност".
11 Февруари 2011 21:22
Така е Туткалчев, щото точно е преразказал какво е чул в трамвая..
11 Февруари 2011 21:29
Е, не е като твойте мускалчета и "Булгар, булгар!", Бай Ганю.
11 Февруари 2011 21:31
Че дпоменатите тук държавници, не четат Сега и Денков в частност, ми е ясно отдавна. Но не ми е ясно, защо вместо разни "амбразурчици" (по Генек), не си назначат нкои по фелни хорица, които да им обяснят "с думи прости", какво казват по умните по нози иби онзи повод във вестниците, включително и в опозиционните.
Може и да имат полза от това
11 Февруари 2011 21:31
Автора, !
11 Февруари 2011 21:33
Тъкмо това е истинското излагане: излагация не пред чужденците, а пред гражданите на България, истинските чужденци в уж собствената си държава.

Извинете, г-н Денков, но никой истински българин не може да се "изложи" пред чужденец. Няма да му позволят генетичната ни памет и споменът за националната ни съдба. От друга страна, вече сме в Европа. Не мислите ли, че оттам идва чувството ни за "чужденци в уж собствената си държава"
11 Февруари 2011 21:33
Много добра статия
11 Февруари 2011 21:41
Чадо, демокрация и свобода на словото има, ама (от ония) мускалчета и кисело мляко много отдавна и в склада няма..
11 Февруари 2011 21:45


Убийте вестоносците, а?

Че какво щяха да носят вестносците, ако ги нямаше вестите как премиерът изтегля митническа проверка, защото обещал на Мишо бирата? И кадрува заради едни, къде рита топка с тях?

Как шефът на митниците се оплаква, че вътрешният министър брани определни фирми от законите и разпъва чадър над тях?

Как шефка на парламентарна комисия ходатайства за наш човек на митницата - да събира "парите от кантрабандите"?

Е кои са тия тъмни сили - героите от разговорите, или вестоносците, които ни разказаха за тях?

Чудесна статия на г-н Денков.

Ето една също така мъдра, но много по тъжна статия на Цветозар Томов.


В кутията на Пандора остана само надеждата11.02.2011 г. 15:38 ч.
Цветозар Томов
България се управлява от диктатор, който година и половина превръща клиентелизма в държавна политика, а обществото – в тоталитарен адНатиснете тук


Толкова тъжно, че стигнахме дотук. А той твърди, че освен тъжно, ще става и по-страшно. Има нещо такова. Всички вече се страхуваме. Освен клакьорите гербови, естествено. И аз се страхувам, даааа. Да не потропа някой на враата и да каже - ние тук сме от ДАНС, вярно ли е , че пишете във форума на "Сега" не дотам приятни неща срещу правителството? Но си викам - аз едно време не мълчах на партийните секретари, та сега ли да мълча? В страната-член на Евросъюза да мълчим за милиционерите?

И ако няма кой друг да ни спасява от тях, нека да е Европа, че за какво ни е инае тя? Пък че сме се изложили, бял кахър е, то и без това освен с излагации, с друго няма какво да й се набием в окото, че да се стресне.
11 Февруари 2011 21:52
Сибила,
аз не мога да разбера защо измествате темата на разговора.
Вие не харесвате Бойко и аз не харесвам Бойко.
Аз не одобрявам настоящите действия срещу него, вие.................
Допълнете моля изречението.
11 Февруари 2011 21:57
Парацетамол, взе ми думите от устата..

Редактирано от - Gan(ю)гоТрий на 11/2/2011 г/ 21:59:11

11 Февруари 2011 21:58
главата на правителството и неговият първи министър реагират непремерено и недостатъчно умно

Парацетамол, скромното ми мнение е, че от тях очакваме да "реагират" със сърце и съвест. Ум има всеки... някакъв
11 Февруари 2011 21:58
Че дпоменатите тук държавници, не четат Сега и Денков в частност, ми е ясно отдавна. Но не ми е ясно, защо вместо разни "амбразурчици" (по Генек), не си назначат нкои по фелни хорица, които да им обяснят "с думи прости", какво казват по умните по нози иби онзи повод във вестниците, включително и в опозиционните.
Доколкото разбирам въпроса, според мен отговорът е, че държавниците са заети хора, има с какво да си запълнят времето, за шутове и забавления с тях нямат време.

_______________________
Интеллигент — это тот, у кого ума больше, чем умения, знаний больше, чем ума, сведений больше, чем знаний, а амбиций больше, чем всего перечисленного…
Блогът на Манрико
11 Февруари 2011 21:59
животинска битка за оцеляване, бъркана с душевна непосредственост

Цялата "политика" на Борисов са някакви опити за допотопен алъш-вериш - ще си замълча за ромите срещу Шенген, давам Божо за посланици, ако си спомняте, Ламбовски имаше статия за това изказване "Виновни винаги ще се намерят, но дано поне се засрамят за Спаска (Митрова) и там да се отрегулират нещата". И този селски манталитет се величае като някаква далновидност, гениалност.
11 Февруари 2011 22:02
Цачева смята бомбата за "неприятен акт", който на всичкото отгоре се случва пред еврокомисарите. Цветанов пък е впечатлен от това, че редакцията на Галерия е в центъра на София, понеже ако беше в Люлин, случаят щеше да е маловажен.
11 Февруари 2011 22:15


Парацетамол,

А коя е темата на разговора?

Тази ли?


Съгласен съм с автора, че принципно се излагаме пред чужденците и че главата на правителството и неговият първи министър реагират непремерено и недостатъчно умно. Питам се обаче кой създаде настоящото напрежение, в резултат на което държавният ни авторитет се срива още повече. Явно на някой това му е изгодно - правителството да се срива. Е, що за безродници са тези хораНе съм ли ти отговорила защо правителството се срива?

Ами защото се срива само, а не заради вестоносците.

Ти ги наричаш безродници.

Не съм съгласна.
Защото считам, че безродниците са в правителството.
Ако ще употребяваме тази мека дума за хора, които откакто са дошли на власт, държат обществото в непрекъснат стрес и му вселяват усещане за безизходица и страх.
11 Февруари 2011 22:17
Васик,
ами да не би да е приятен акт, когато в България има еврокомисари. Това е едно от доказателствата, че правителството няма нищо общо с този взрив. Едва ли биха го направили точно в деня, когато идват еврокомисари по простата причина, че това го "удря" него, правителството.
Изречението на Бойко, че е направен професионално си е просто една констатация и не виждам защо се търси някакъв подтекст в нея. Ами, да. И аз ще подчертая като него - добре, че взрива беше профелионално подготвен, щото пазача сега щяха да го опяват в църквата. А пък може и късмет да е имал - кой го е еня за някакъв си там пазач.

11 Февруари 2011 22:18
Сибила,
ти първо отговори на моя въпрос с попълването на изречението, пък после аз ще ти отговоря на втория пост.
11 Февруари 2011 22:19
Като висши представители на държавата, те обаче най-напред са длъжни да изразят - дори и лицемерно - загрижеността си, че това е покушение срещу граждани, вестник, свободно слово, обществен ред, а не зла инсценировка, окалваща образа на страната пред света. Да обещаят, че ще направят всичко възможно да разкрият извършителите и техните поръчители. Да заявят, че докато няма доказани факти, които да уличат този или онзи, е недопустимо да се разпространяват "най-вероятни" версии.


Тия инструкции за нормално поведение очевидно са адресирани към същество, комуто липсват първите 7 години и е избрано за водител от народ, комуто липсват последните 7 века!

Ден след ден дегенерация!
Пардон: триумф на тълпокрацията на Чистата и Свята република, в която байчовщината и примитивзмът са основополагащи за мировъзприятието.
11 Февруари 2011 22:20

Не мога да отговарям с да и не.

Аз съм литератор.

Редактирано от - Сибила на 11/2/2011 г/ 22:21:07

11 Февруари 2011 22:23
как премиерът изтегля митническа проверка, защото обещал на Мишо бирата

С цялото ми уважение, Сибила, спри се.
Наистина, "Пак се изложихме пред чужденците" с повтарянето на тъпи измишльотини.
11 Февруари 2011 22:24
Като чета всичко написано, за сетен път се убеждавам...че Алеко наистина е бил "Щастливец"!
11 Февруари 2011 22:24
Сибила,
аха!

Редактирано от - paracetamol на 11/2/2011 г/ 22:26:03

11 Февруари 2011 22:26
burning daylight,


Ти нещо друго ли чу в оня разговор за Мишо Бирата?

Аз претендирам да съм добре със слуха.
11 Февруари 2011 22:31
„Поех ангажимент да не го закачам Мишо Бирата „Там поех ангажимент и аз не съм Първанов". Като съм му обещал, че няма да го закачам, няма да го закачам" "Обади се и ги извади от там".


Това са цитати.
11 Февруари 2011 22:31
Кажи ми, кажи, бедний народе,
кой те в таз рабска люлка люлее?


Собствената ни простотия и безбожие!
11 Февруари 2011 22:33
Сиби, макар и да си литератор, става дума, че на бокоборците хич не им е чиста работата или по-литературно казано, напинят да върнат времето от 90-те.
11 Февруари 2011 22:39


Празни думи, Ган.

Ние тук не си говорим с предположения, а с факти.

Ти какво против имаш фактите?
11 Февруари 2011 22:42


Кънчо Стойчев при Слави.

Слушайте факти.
11 Февруари 2011 23:17
Подписвам се в подкрепа на тази тъжна статия!
Бийте думбазята*!
http://www.trud.bg/Artic le.asp?ArticleId=777181


Няма как популистки режим да е интелигентен и изтънчен. Това означава да отреже корените си. Ако Борисов заговори като Меглена Кунева, верният електорат веднага ще го напусне. И той го знае. Колкото повече го критикуват за грубоватото му и мачовско поведение, толкова по-последователен става той в него.
11 Февруари 2011 23:21
. Браво Маестро. . Моля преди всеки коментар - прочетет я още веднъж. Замислете се. Прочетете я пак. Помислете и си отговорете. Ако остане и грам съмнение или неяснота идете при психолог. Ако не помогне - идете при психиатър. Ако пак не помогне пробвайте на "Ботевградско шосе". Ако и това не помогне просто разберете - нищо не разбирате и имате нужда от ново обучение - за съжаление всяко обучение зависи и от обучаемия. Тъй, че преди да коментирате - мислете де!!!
11 Февруари 2011 23:27
Пред фактите и боговете мълчат. Фактите най-точно ги каза Гамизов преди 2 седмици. Кънчо Стойчев не казва факти, а интересите на акционери на голф игрища дарени от правителството на Станишко и тройно корумпираните. Фактите говорят, че тъмни нелегитимни "фактори" клатят държавата, представяйки го като клатене на Тирана.
12 Февруари 2011 01:05

Ган,


Не може непрекъснато да се отричат фактите с аргумента виж кой говори.

Кънчо Стойчев говори.

Такъв-онакъв, викаш.

Говори Борислав Цеков


Свеждането на управлението до кръчмарски фрази и махленски визии го лишава от симпатиите на по-интелигентните обществени слоеве. Пресата върху бизнеса и сбърканата икономическа политика усилиха ефектите от кризата, оставиха на улицата хиляди безработни, а малките и средните фирми са в будна кома. А сега вече се изчерпва и европейският кредит на доверие.

Има три възможни сценария. Най-лошият е, ако управлението продължи както досега дори и с козметични промени в курса. Да води окопни войни, да паразитира върху най-низките обществени страсти да разчита главно на натиск и насаждане на страх, за да се задържи на власт. В такава обстановка няма никакво значение дали ГЕРБ ще повтори мандата си. Защото техният партиен успех, ще е неуспех за държавата.


Натиснете тук

Такъв-онакъв, ще кажеш.

Денков говори.

Той какъв е?

Аз говоря.

Аз каква съм, кажи?

Тъмна сила?

Това е несериозно. Ние поне тук се знаем.
Извинявай, това е ужасно.

Лека нощ.
12 Февруари 2011 01:48
Сибила, ще дойде ден, в който ще признаем, че само Божията воля ни позволи да преживеем страшната 2010 година. Наистина страшна - година на криза, по-лоша и от година на война. Ще дойде ден и той е близо, Сибила, в който ще разберете, че Господ ни е дал момчето от Банкя за да оцелеем
12 Февруари 2011 02:02
Денков, всъщност, "стреля" по медиите и журналистите!
Защото, без тях, не бихме могли да знаем какво са казали или не са казали управляващите!
Ако Денков счита, че управляващите говорят "глупости" или говорят само лицеприятни за тях самите неща, нека се сърди не на управляващите, а на медиите, които разпространяват казаното от управляващите! А без тези и такива медии и журналисти няма как Народът масово да узнава какво са казали или не са казали управляващите!
12 Февруари 2011 04:21
Добра статия. Но форума ми е по интересен. Цитират се "СРС"???-тата, без нито грам съмнение за истиността им. Алооооу, "демократите", туй не се ли решаваше от съда или поне експертиза като за начало? Другото което ми е интересно, че все още не съм срещнал журналистическо разследване на коментираните събития. Какво става като се извади от всички разговори един отрязък? Щото вариантите са много: 1/ фирмата си плаща задълженията към държавата и я оставят на спокойствие да си работи, има работа за работниците и т.н..2/ фирмата плаща задълженията си към държавата........., но се искат едни 100-на хил. за партийната каса, От тях 10% остават за събирача, ако не знаете. 3/ фирмата не плаща нищо към държавата, това включва и към НОИ, плащат се едни 200-300 хил или повече на партията. След време когато нещата започват да се умирисват, се прехвърля на Манго. Ай сега кажете срещу какво рИвете и за какво се борите? Докажете кой е варианта и тогава ще се види кой кум, кой сват и кой на булката брат. Цял месец да чета вариации на тема СРС не уйдисва.
12 Февруари 2011 05:11
.
12 Февруари 2011 05:16
Цял месец да чета вариации на тема СРС не уйдисва.

Пътешественико, а какво да кажем ние, наказаните на два месеца
12 Февруари 2011 08:48
И за два месеца не можаха да излязат от "Това не може да бъде, защото не може да бъде".
------------------
Блогът на Генек

12 Февруари 2011 09:11
А Тиранът си стои непоклатим...
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД