:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 256
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Вдигат акциза на алкохол, цигари и горива

По искане на ЕС се готви лимит за домашното производство на вино и ракия
Акцизът за спиртните напитки ще бъде повишен догодина от 0,035 на 0,05 лв. на алкохолен градус. Очаква се като резултат алкохолът да поскъпне с около 10-15%, сочат сметките на финансовото министерство. Виното може да поевтинее, защото през 2003 г. акцизът за него ще отпадне.

Акцизът за алкохола ще бъде повишен още веднъж през 2005 г. Тогава налогът ще скочи от 5 стотинки на 7,5 стотинки за алкохолен градус. За бирата акцизът ще бъде повишен от 1,05 на 1,5 лв. за всеки хектолитър градус плато.

При домашното производство на вино и ракия ще се въведе лимит за количествата, които може да произведе едно домакинство. Върху тях няма да се дължи акциз. Сега с представители на Европейската общност се водят преговори за това какви да бъдат лимитите. "Искаме да ги убедим, че може да се контролира домашното производство и да се ограничи до определени количества годишно", обясни зам.-министърът на финансите Ал Джебури.

Цигарите ще бъдат ударени с по-висок акциз през 2004 г. Очаква се като резултат цените им да скочат с 10-15%. Налогът за папиросите с филтър ще бъде повишен от сегашните 0,002 лв. за 1 къс плюс 40% от продажната цена на 0,003 лв. за един къс плюс 42% от продажната цена.

Акцизът за горивата ще бъде повишен догодина. Налогът ще скочи с по 50 лв. - съответно от 300 на 350 и от 500 на 550 лв. за отделните бензини. Още едно увеличение отново от 50 лв. ще има и през 2004 г. През същата година акцизът за пропан-бутана ще скочи от сегашните 120 на 160 лв. на тон.

Очакваме горивата да поскъпнат с 3-4%, ще водим разговори с доставчиците и ще търсим възможности това увеличение да се ограничи до минимум, заяви Ал Джебури. Той уточни, че през следващата година ще се въведе маркиране на газьола за отопление и за индустриални цели, а през 2004 г. - на керосина за индустриални цели. Когато тези горива се използват за индустриални цели ще се плаща по-нисък акциз като вид данъчна преференция. Ще се премахнат пътната такса и екотаксата за безоловния бензин и газьола, като тези налози ще бъдат преоформени в акциз.
1176
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД