:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,556,956
Активни 73
Страници 1,244
За един ден 1,302,066
Седмицата

И простотията е гениална

Димитър Денков
В убедителността си за другите гениалното е просто и еднозначно човешко постижение. Простите и бързи решения на сложни въпроси са еднозначно убедителни най-вече за предлагащите ги; за потърпевшите от резултатите им най-често те са израз на простотия. Понякога тя има измерения, приближаващи я до гениалността.

Не бързайте, не става дума за залелите цял свят бързи и прости решения за отказ от ядрена енергия след случващото се в АЕЦ "Фукушима 1". Такива прости доводи за съобразяване с природата и срещу пресните тогава представи за прогрес са изказвани още от Русо след страшното лисабонско земетресение от 1 ноември 1755 г., последвано от огромна вълна и отнесло живота на близо 100 000 души. Когато мнозина отчаяно обвинили природата и Бог за тая трагедия, Русо отвърнал с гениалното обвинение срещу търсещите удобства хора: ако бяха стояли в гората, а не да се трупат в градове, нищо страшно нямало да се случи. Толкова по най-важната за света тема, при която се пропуска и всеки намек за унищожаването например на натрупаните атомни арсенали.

Няма обаче как да се пропусне натрупването на гениалната простотия у нас. Със сигурност то е толкова опасно, колкото и дремещите в земните недра разрушителни енергии. Какво става в тия недра - тайна велика; и затова е тъй занимателно да се късат ризи по въпроса да има ли, да няма ли АЕЦ, включително и край Белене. Какво става на повърхността, включително и край Белене, е толкова обичайно с оглед на простотията, че рядко й се обръща внимание. А трябва, дори и да е дребнаво откъм трагедията в Япония.

Ето например гениално в простотата си решение за борба срещу битовата престъпност, основен приоритет на полицията според главния секретар на МВР Калин Георгиев. То тържествено бе обявено при регионалния отчет на полицията в Монтана. На живеещите в малки села и отдалечени махали старци щели да се раздадат мобилни телефони със запаметени номера на полицейски служители, с които бабите и дядовците да се свързват както при евентуални престъпления, така и като забележат съмнителни лица из селото си. Този "проект", по който в Монтанско се работело отдавна и засега включвал "по-будните хора по селата", щял да се осъществи в цялата страна, та най-честите жертви на престъпни посегателства да станат честити сътрудници на органите. Така с помощта на старците рязко щели да се намалят престъпленията срещу собствеността и гражданите. Със сигурност ще се пести от бензин, а щастливи ще бъдат и собствениците на телефонни мрежи, и престъпниците - освен че убиват, те крадат и мобилни телефони, не само пари и кокошки. Ако пък полицията раздаде униформи и пушкала на пенсионерите, спокойно може да "оптимизира щата" и облекчи бездруго тежката бюджетна ситуация.

Друг пример от тая седмица, при който от гениалната простота полъхва гениална простотия, са обявените от зам.-министъра на МОМН Милена Дамянова нови идеи за нова образователна реформа. Тъй като ефектът от досегашните реформи по посока на простотията изглежда малък, в министерството обяснимо се пънат да го засилят. Две новости блестят тук; те разнообразяват досадата от традиционните мотиви при разработването на концепции за промени в средното образование.

Първата засяга дисциплината в училище. За нея вече ще се грижат и "звездите" от телевизионния екран и медиите - актьори, музиканти, футболисти и т.н. Това било предложено от дружеството на някакви психолози, според които калпазаните щели да изпитват дискомфорт, ако обясняват пред идолите си рушащи дисциплината постъпки. Прочее тия хватки отдавна се ползват в училищата на американските гета; те са приложими и у нас предвид вродената доброта у човека изобщо и светлия пример на успелите в частност. "Представете си какъв ще е ефектът да обясниш на своя кумир в живота, че си ударил шамар на някого", реторично подчертала Дамянова при обсъждането на урок по финанси с четвъртокласници в 23-то училище в София. Понеже идолите са доста заети, в помощ щели да се притекат и учителките от началното училище. Пред тях след невъзпитана постъпка най-големите ученици се очаква да се изчервяват, тъй като става дума за среща с личност, "споменът за която всеки пази в сърцето си цял живот." Така проникновено пише за въпросната среща в. "Монитор" от 17.03.2011 г.

Втората мярка засяга самото учебно съдържание. То трябва да подготви децата за живота. Ето защо за по-малките още в четвърти клас ще се въведат уроци по бизнес и финанси. Методиката в цялата й "интердисциплинарност" е разиграна пак в споменатия урок. Тя надали може да бъде предадена по-убедително от начина, по който ни го представя цитираният по-горе императорски вестник: "Децата разказаха за движението на парите от банките към потребителите. Междувременно в урока по бизнес малчуганите демонстрираха знанията си за частите на речта в българския език. След това всяко дете представи интересни факти за възрожденците, писателите и държавниците, изобразени върху банкнотите. Накрая урокът завърши с разсъждения върху притча от Новия завет за покварата на парите и богатството, което е във вярата и любовта в Бога."

Приберете кърпичките, спрете да хълцате. Защото още по-гениалната простота на концепцията блика от грижата за образованието на каките и батковците. Укротени от идолите си, те ще се отдадат на овладяване на достойни професии, с които ще се реализират в живота. Затова концепцията предвижда въвеждане на кредити по различни учебни предмети в професионалните гимназии. Това щяло да съкрати процеса на обучение и във висшите училища; в университета тия кредити щели да се признават и нямало да се налага повторно зубрене на предметите, които вече са усвоени в гимназията. Все още не е помислено да се дават кредити, валидни за университетите, от усвояване на умения и знания в началното училище, но с напредването на реформите няма да е чудно да го доживеем. Особено ако се намеси Световната банка, отпускайки някой кредит на правителството за най-голяма простотия, следствие от бързи и прости решения. Щото к'во ни трябва да знаем, за да сме щастливи? Все прости до гениалност неща - стотина думи на майчин език и английски, няколко притчи от Новия завет, парите покваряват, богатството е във вярата и любовта в Бог. И никакви ядрени централи.
 Министерството на образованието смята да приложи опита на училищата на американските гета, за да събуди вродената доброта у човека изобщо и светлия пример на успелите - в частност.
61
13064
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
61
 Видими 
18 Март 2011 19:31
Още по-просто е човек просто да погледне простото лице на зам.-министърката
Натиснете тук
Извинявам се за горното, но нейната простовата активност е нетърпима.
Не искам да обиждам госпожата, но на нея не бих поверил 1 дете да го учи и възпитава, а тя иска да й поверим всички български деца.
Да вземе да стане нещо в някакъв офис на някаква фирма и да кротне като остави българските деца на учители със сърце и талант.
18 Март 2011 19:40
Монтен, епа другарката може да има някакви вътрешни качества, които ти не можеш да видиш.
Може да има душа и прочее. Е, сега пък...
18 Март 2011 19:43
прост, по-прост, най-прост, гербераст на власт.
18 Март 2011 19:46
По-скоро има някои външни качества, които е предложила комуто трябва, за да достигне до вътрешните й.
А по темата - да бяха само тия тъпотии...
Оная със стрелбата по "лоши" шофьори изглежда сериозна - защото е толкова страшна...
Ще има още и още простотии. За съжаление.
------------------------------- -----------------------
Блогът на Генек

18 Март 2011 19:52
Точно така, господин Денков - религията е опиум за народа, а вярата е още по-глупава история. Ако не го твърдите това, какъв съвременен интелектуалец може да бъдете? Никакъв. А вие сте! Затова надявайте бързо маската на скептична словесност и лейте стипчива отегченост от тоя и оня живот на тоя и оня свят. За да ми напомните защо обикновено не ви чета.
18 Март 2011 19:52
Честна дума - нищо не съм подсказвал на Денков!
Вервайте ми - ако бях, Sibil щеше да го отвее и нямаше да четете сега...
гьол, а пък в свободното си време да знаеш как е с герберастията...мани, мани че наистина Сибил дебне д ебне...
18 Март 2011 19:56
Въйййй, верно простотия и Содом и Гомор! Щели да подготвят децата за живота и да ги обучават професионално, вместо да учат за Хайдегер!

_______________________
Интеллигент — это тот, у кого ума больше, чем умения, знаний больше, чем ума, сведений больше, чем знаний, а амбиций больше, чем всего перечисленного…
Блогът на Манрико
18 Март 2011 20:00
На мене пък ми липсва Ленчето този петък...
18 Март 2011 20:50
Какъв, Хайдегер те е патил бе Manrico?
Имаше си подготовка едно време:
"Основи на марксизама-ленинизама",
"Военно обучение"!
Лошото стана, че докато леехме стомана и
изучавахме военно-ленинско дело
хлеба свърши и ония мръсници ни превзеха.
АЕЦ, стомана, марксизам и военно дело некакси
изтласкват хлеба встрани и
идват мръсните империалисти...
18 Март 2011 20:58
Дамянова в малко ли ти иде , дуде мили ? ...
18 Март 2011 20:59
Всичко гениално е просто!
(особено когато го обяснява Денков)
18 Март 2011 21:00
Темата за простотията се закотви трайно и повсеместно.
18 Март 2011 21:02
Красимир Велчев особено настоява да се върне военното обучение.
18 Март 2011 21:05
Денков :
"... за по-малките още в четвърти клас ще се въведат уроци по бизнес и финанси . Методиката ... е разиграна пак в споменатия урок . Децата разказаха за движението на парите от банките към потребителите ."

Засега , толкоз ...
18 Март 2011 21:13
Впрочем , тежката проблема възниква , когато между простотията и гениалността видиш , простащината ...
18 Март 2011 21:26
Не усложнявай - обясни го просто!
18 Март 2011 22:01
Ех, това wishful thinking... Ако баба ми беше ..., а аз - .... Простотията не трябва да се приравнява с простотата. Лошото е, че първата е като СА - непобедима. Първи записи - още от Ян Хус (сигурно има и други)! Лошо славянско наследство, май...

18 Март 2011 22:13
OLDMAD мили ,
Силно се надявам да знаеш , че кучето ми е демократично и в подробности не се пуска . Няма да правим инструктажи на партийните активи я , опазил ме Бог...
18 Март 2011 22:23
Все прости до гениалност неща - стотина думи на майчин език и английски, няколко притчи от Новия завет, парите покваряват, богатството е във вярата и любовта в Бог. И никакви ядрени централи.

И аз да се изкажа на ниво простак за знанията и уменията:
Това, което работим по възможност ниво експерт, останалото - за всеки според интересите. Предвид всеобхватността на човешкото познание повече би било практически невъзможно.
18 Март 2011 22:30
Намерих кой изманипулира Темата:
Темата за простотията се закотви трайно и повсеместно.

Не бива така Васик!
От "просто" до "простотия", разликата е огромна!
18 Март 2011 22:36
уместна, разумна статия
18 Март 2011 22:52
Повечето от това, което изглежда като простотия, уважаеми г-н Денков, са прояви на твърде умен похват, известен в теорията на управлението като "съзнателно организиран хаос". Дракар го описва като разсипване на брашно по маса, на която са поставени различни лакомства и заплахи. Разсипвате брашното и гасите лампата. Като я запалите отново, върху брашното ще видите следи от безбройните миши стъпчици, които ще ви подскажат модела и решението
18 Март 2011 23:07
Аз си мислех че ще прочета нещо за наш си донМикеле...пък то...
18 Март 2011 23:11
Като ще пращате идоли в у-щата започнете със Стоичков...дори може да го пораздразните малко преди това
18 Март 2011 23:26
. Тук немога да е въздържа - доц. Денков отново удря десетката - леко го е намекнал във финала на статията си: "Все прости до гениалност неща - стотина думи на майчин език и английски, няколко притчи от Новия завет, парите покваряват, богатството е във вярата и любовта в Бог. И никакви ядрени централи." И специално към Manrico, Hugin и други дето още не са се включили ще цитирам една история разказана от Хашек за това как се измисля атракция невероятно проста и гениална - да задоволиш очакването на глупците - силен ритник по задните части, а после за яката и навън: "Ярослав Хашек - из "Грехът на поп Ондржей" 1974г изд Хр.Г.Данов Пловдив, стр.292 из "Да си изкарваш хляба по честен начин": (...)ПИКАНТНО! САМО ЗА ПЪЛНОЛЕТНИ МЪЖЕ! ОГРОМНА ИЗНЕНАДА! ЦЯЛ ЖИВОТ НЯМА ДА ЗАБРАВИТЕ НАШАТА АТРАКЦИЯ! НЯМА ИЗМАМА! ВСИЧКО Е ДЕЙСТВИТЕЛНО! Народната цена от двадесет халера, афишите, загадката на тайнствения, пикантен сюрприз за пълнолетни мъже примами огромна тълпа цивилни и военни пред нашия павилион. В тълпата личаха шестнадесетгодишни юноши, изпълнени с решимост да отговорят, когато ги попитат на колко са години, че са на четиридесет, петдест години, само и само да могат да влязат. Започнахме в шест часа. Пръв беше един дебел господин, който чакаше още от пет часа, за да мине светкавично през павилиона. Чух го да казва на публиката: "Великолепно, идете да се уверите." Не се бях измамил в психологията на тълпата. В продължение на час и половина през мускулестите ръце на Местек преминаха няколко стотин възрастни мъже. Някои от тях дори пожелаха да бъдат изхвърлени на два-три пъти и отново се връщаха в мукулестите ръце на Местек. По лицата на всички се четеше радст, задоволство. Забелязах, че мнозина довеждаха свои познати, пожелавайки им искрено да видят изключителната изненада(...)"
18 Март 2011 23:47
Щото к'во ни трябва да знаем, за да сме щастливи? Все прости до гениалност неща - стотина думи на майчин език и английски, няколко притчи от Новия завет, парите покваряват, богатството е във вярата и любовта в Бог. И никакви ядрени централи.

Крюела
Това нещо щастието е много особено нещо. Щото в последните години българите се нареждат неизменно сред народите, дето се чувстват най-нещастни.
Пак българите се нареждат на челни места в класации на народи, които мислят, че парите са ключа към щастието. Не искам да "пробутвам" Новия Завет и вярата като рецепти, но очевидно е, че в България потребителското отношение към света и живота доминиращо до смазваща степен. Ако някой ме контрира, че и другаде по света е така - това изобщо не ме утешава.
За простотията не съм сигурен но вулгарната простащина е вездесъща, та не зная как децата ще си комуникират за техните грехове с Азис, напримерм или с Галена (тая последната май беше качила едно свое порно клипче в интернет за да вдигне популярността си).
19 Март 2011 00:14
Същата статия от Монитор четохме на глас изразително вчера в нашия офис, и стигнахме до извода, че суперлунието очевидно предизвиква лудост и умопомрачение... въпросът е само дали е временно или трайно?
19 Март 2011 00:20
. eneq в кой офис? В коя фирма дето нямате работа и четете но имате пари? Под кой патронаж? На ББ или ЦвЦв???
19 Март 2011 00:32
Е, не го отбират военното обучение някои тука... Като стар кадър и горд лейтенант обучител (кога пък беше това?!), трябва да ви рекна, че никак не беше лошо на тези лагери. Освен че някои наистина понаучаваха нещо и ако бяхме въвели правилно защитата на собствеността, гарантирам поне 20-на мацки от един сезон биха отнесли с едно пукало капите на застрахователите на има-няма 100 метра от вратата на дома си. Няма да говоря за момчетата, че е срамота мъж да не знае днес как се държи пушка. Наложи се да дам няколко урока на сина си и да го снабдя с въздушни пукала, докато се научи прав от 20-30 метра да ги къса 10-ките. Покрай него и приятелите му. Признавам си, щерката не се е пробвала още.
.
Нека имат идеи в министерството. Да си организират едно училище за децата на служителите в министерствата и да експерементират първо там. Стане ли работата, да разширят опита и така до приемането на програмата. Ама да подкарат с прозявките си децата наред май няма да стане. Освен това човек, който не може да си докара нормален външен вид, не бива да се допуска в кое да е министерство от пощальон нагоре.

Редактирано от - Foton Gyuro на 19/3/2011 г/ 00:35:47

19 Март 2011 02:21
Всичко гениално е просто, всеки гениален е малко прост. Нещо разказано ми от комшията в с. Дюлино, Варненско. След полунощ, идват цигани от съседните села, тарашат по двора, напъват да влязат, даже и се стига до размяна на реплики, някой път идват и втори път. Човека вика залостен зад вратата, на мангалите не им пука.На сутринта, нещо го няма от двора, я кокошки, я нещо друго. И това се случвало доста често. Просто хората си минават и си вземат това което им трябва, ако могат да се докопат и до пенсийката е дюшеш. Това е начин на издръжка така да се каже. Тези старци по селата знаят за какво става на въпрос. Така, че г-н журналиста си е жабуркал устата с проблемите на хората, естествено като професионален занаятчия е добър в това. Бай Кръстьо е вече на по добро място от 4-5 години, лека му пръст. По нататък статията не я четох, ядосах се и не искам да бъда обработван от занаятчия. А може би съм сгрешил и съм пропуснал гениалните му идеи как да се решат проблемите, конкретни идеи разбира се. На лозунги и призиви съм се наслушал.
19 Март 2011 03:05
Хвърлих едно око и по нататък. Спомням си като бях ученик ни организираха срещи със орденоносци, летци и т.н. Доколко ми е повлияло това на мен не мога да кажа. Естествено и това е оплюто. Продължих по нататък, пак плюнки, нещо за финансиране, видях Световна банка, имаше и някакви реактори. Както и очаквах не видях идеи. Конкретни идеи със срокове на изпълнение. За да разбера на коя дата ще сме оправени. Но на автора едно браво. Винаги съм уважавал добрите занаятчии.
19 Март 2011 05:25
ГастроЕзофагиалнаРефлукснаБолес т и ГЕРБ/партия/.И от двете на човек му се повръща
19 Март 2011 07:39
А бе, и аз се опитвам да обясня на някои хора, че "парадоксът на Симпсън" е просто нещо и няма нищо парадоксално в него, ама не искат да ме чуят....
И продължават да си пишат статии, да изнасят лекции и да получават хонорари за тоя "парадокс"....
Загубени хора...
19 Март 2011 07:43
"Представете си какъв ще е ефектът да обясниш на своя кумир в живота, че си ударил шамар на някого"


И що да не?
Ако кумирът ми е Майк Тайсън...
19 Март 2011 08:12
А, бе, т'ва - писането за пари - наистина си е голема мъка

***
Лъжата, която прилича на истина, не е по- добра от истината, която прилича на лъжа - <Кабус Наме>
19 Март 2011 09:04

Децата разказаха за движението на парите от банките към потребителите.

Така, така - от малки да свикват с модерните порядки...
Между другото, кога се очаква кредитът да стане задължителен?


____________________________
Кредитът - модерното робство
19 Март 2011 09:08
Има ли нещо, което Денков одобрява? Могат ли да се проведат някакви реформи ако няма достатъчно обществено съгласие за тях? За какво в нашето общество имаме обществено съгласие, което веднага може да се осъществи?
За това, че всички са маскари и всичко е омаскарено...
Какво тогава се чудим, че дереджето ни е такова?
19 Март 2011 10:20
И простотията е гениална

И затова ние сме страната на гениалния Андрешко - тука живеят 7.5 млн гении
19 Март 2011 10:28
Най-лесно е плюенето, без да се дават алтернативни решения.
19 Март 2011 10:47
независим мили ,
Ние митологизираме системата на общия ни живот . Оценяваме Капитализма , предимно през резултата от личният ни бизнес . Либералност и каквото се получи . Е , не отчитаме Системното събиране и умножаване на индивидуалните ни цели и усилия в битността на нещо , което е значимо повече от общността ни . В резултат от това ни невежество , "нещото" става и просто средство на груповата ни корист , под флага на Обществен интерес . Така , колкото по-далеч е общността ни от Обществото , ние повече го митологизираме и следователно , губим като израз на общото ни усилие в общността . Така , демокрацията ни днес става прост продукт на простотията ни в общия живот . За да стигнем съвременната и модерна демокрация на ниво Общество , ще се наложи повече /структурно/да "усложним" нашата общност . Просто казано , тя е ня досоциално ниво , но поради Простащината ни , Олде , ние не го сещаме дори ...

Редактирано от - beagle на 19/3/2011 г/ 11:14:12

19 Март 2011 11:25
За всеки , който мъчи да се напъва над постингите на песа ми е ясно , какво ще им каже - Длъжни сме на дълбока структурна Реформа в системата на политическия ни живот . Всяко друго е , Царство на простотията ни , че и с простащина ...
19 Март 2011 11:32

Из интервю на министъра на МОМН:

"Въпрос: За кои стойности става въпрос? В Англия министърът на образованието Майкъл Гоув иска да възроди старите принципи в средното образование – дисциплина, академичност, състезателния спорт.

Сергей Игнатов: Ние нямаме стойностите на английското минало. Нашата държава няма светските стойности на английската държава"...

Дисциплината е наистина важна. В такъв смисъл и ние я искаме. Спортът също трябва да е много важен. Само по себе си интелектуалното напрежение не е добър модел. Спортът възпитава големи качества. А изкуствата възпитават душата. И то е много важно, а у нас се занемари. "
19 Март 2011 12:14
Ами д-р Тони Филипов беше казал, че отдавна не сме имали толкова просто нещо на толкова видно място!
Можем да го въведем като принцип в цялата държава - "Всяко просто нещо на високо и видно място!"
19 Март 2011 12:48
Просташката гениалнст е вродена на нашите управници!! Натиснете тук
19 Март 2011 13:06
Нищо учудващо.Който е гласувал за определено глупав, некултурен, необразован, с питекантропско излъчване, бившо ченге, мутра и пожарникар, не може да очаква въпросният да довлече подире си нещо различно от цялата тази простотия.

Статията е "туше".Има и още много матриал за писане, но щеше да стане алманах.
19 Март 2011 13:14
Нека имат идеи в министерството. Да си организират едно училище за децата на служителите в министерствата и да експерементират първо там.
Фотон Гюро, . С малко допълнение - и внуците. Само че първо трябва да си ги приберат от чужбините, където се спасяват от реформите на бащите и майките си. Предлагам текстът с болд да се запише като член първи от новия закон за средното образование.
19 Март 2011 13:16
Ако простак поведе простаци, всички ще паднат в ямата (надявам се евангелистите да ми простят за перифразата)
19 Март 2011 15:21
Кой дава акъл на МО - НПО. Кои са НПО, за какво се борят, на кого служат - виж кой им плаща. Ако сте съгласни че който плаща, той поръчва музиката изводът е ясен.
19 Март 2011 16:10
Натиснете тук

19 Март 2011 16:19
Eквалибристика с

"Sancta simplicitas"
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД